Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

PROČ JSEM SI VYBRALA TUTO KNIHU?

Před devíti lety, tj. v roce 2014, jsem četla objemnou odbornou knihu „Poruchy autistického spektra“ od české klinické psycholožky Kateřiny Thorové. Moji recenzi si můžete přečíst zde: https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=403914

Po dlouhé době jsem měla chuť přečíst si další knihu o autismu. Tentokrát z pera nejen psycholožky, která se specializuje na dětský autismus, ale také od člověka, který má osobní zkušenosti s autismem. Takovou ženou je australská psycholožka Raelene Dundon. Její kniha se jmenuje - „Mé dítě má autismus“, s podtitulem: „Jak o tom mluvit s ním, rodinou i okolím.“ Co se týká zkušeností a zážitků, těch má autorka víc než dost, protože sama má dvě děti s poruchou autistického spektra (PAS).

„Vím, že mozek dětí, které mají autismus, funguje odlišně, ale nevypadá to, že by pro tuto odlišnost existovala jedna jediná příčina. Zdá se, že k tomu přispívá mnoho různých faktorů. Určitě může hrát jistou roli genetika, přinejmenším v rodinách, které mají několik dětí se stejnou diagnózou, a existují genetické syndromy, které se v chování projevují stejně jako autismus. Naopak ale existují rodiny, kde v rodinné anamnéze nikoho se stejnou diagnózou nenajdeme.“

OBSAH KNIHY

Vysvětlovat svému dítěti, že má autismus, může být hodně složité. Má to vůbec vědět? Jak mu to nejlépe vysvětlit? Mám to říci i dalším lidem? Raelene Dundon má osobní i profesní zkušenost s dětmi s autismem a ve své knize nabízí velmi praktické tipy, jak s dítětem i s ostatními mluvit o jeho diagnóze. Vyvrací různé mýty, které se s autismem spojují, dává užitečné rady a dělí se také o svůj příběh matky dvou dětí s PAS.

„Mnoho dětí s autismem je skrze sedm smyslů (zrak, sluch, hmat, čich a chuť + vnímáním vlastního těla a rovnováhou + pohybem) buď stimulováno příliš, nebo málo, což může vést k tomu, že jsou snadno přehlcené a úzkostné, nebo naopak nedostatečně reagují na okolní svět. Porozumět tomu, jaké typy smyslových podnětů dítě vyhledává nebo potřebuje, a které jsou pro něj naopak stresující, vám může pomoci při zvládání problémového chování, snižování úzkosti i podpoře učení.“

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Na rozdíl od objemné a odborné knihy „Poruchy autistického spektra“ Thorové (kniha má 456 stran) plné lékařské terminologie, je kniha od Raelene Dundon tenká (má příjemných 144 stran) a připravena pro širokou veřejnost.

Autorka použila srozumitelný jazyk, kterým objasňuje hlavní záhady a problémy autismu takovým způsobem, že jim porozumí starší děti, rodiče, prarodiče a vychovatelé. Knihu bych nazvala knihou o autismu „v kostce“ (o dětském autismu, autismu a aspergerově syndromu).

Kniha je rozdělena do tří částí: 1. část – Jak mluvit s dítětem o autismu (zde se dozvíte základní fakta a informace, co je autismus, mýty o PAS, proč by dítě mělo vědět, že má autismus, jak mu to vysvětlit). 2. část – Jak říct ostatním, že vaše dítě má autismus (komu všemu říct a komu naopak ne, že vaše dítě má PAS, nejčastější obavy rodičů, řešení problémů…). 3. část -  Zdroje (zajímavé pracovní listy pro děti, aby porozuměly, co je autismus a jak o něm hovořit s okolím; užitečné knihy, vide a webové stránky; použitá literatura).

V knize jsou velmi obohacující zkušenosti autorky při výchově vlastních dětí s PAS a také uvádí příklady ze své praxe psycholožky, když pracuje s dětmi s poruchami PAS.

„Některým rodičům se při stanovení diagnózy uleví. Diagnóza přináší odpovědi na mnohé otázky, určitý stupeň porozumění od okolí a často i úlevu v tom, že to, jak se dítě chová, není chyba rodičů. Pro jiné může diagnóza dítěte znamenat zdrcující zjištění, že jejich dítě není jako ostatní děti a bude potřebovat dlouhodobou podporu. Samozřejmě, mnoho rodičů je někde mezi tím – mohou být šťastní, že konečně rozumí, proč je jejich dítě jiné, a zároveň mít obavy, co přinese budoucnost. Ve výsledku nezáleží na tom, jaká je vaše prvotní reakce. Cesta k přijetí a porozumění je dlouhá a chvíle, kdy je vaše dítě diagnostikováno, je jen jejím počátkem.“

AUTORČIN STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Kniha je napsána srozumitelným a spisovným jazykem.
  • Je stručná, jasná, přehledná.
  • Pokud bude čtenář chtít, přečte ji za jeden či dva dny.
  • Kniha je velmi praktická, nazvala bych ji „příručkou autismu“.
  • Korektury byly odvedeny na profesionální úrovni (nenašla jsem žádnou chybu).

„V posledních letech je autismus ve společnosti více akceptován a lépe chápán. Mezi jednotlivci a v některých komunitách ale stále přetrvávají nejrůznější mylná přesvědčení, což může mít vliv na rozhodnutí rodičů, zda o diagnóze dítěte okolí informovat. Kvůli těmto dezinformacím si lidé o autismu vytvářejí domněnky, které nejsou založeny na faktech, ale na zastaralých teoriích, izolovaných osobních zkušenostech, nebo na něčem, co člověk viděl ve filmu nebo v televizi. Pokud veškeré informace, které člověk o autismu má, pocházejí z filmů jako Rainman nebo Mercury, může pro něj být obtížné pochopit, že lidé s autismem nejsou všichni stejní.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jestliže byste si rádi přečetli něco o autismu, ale obáváte se odborné literatury s nesrozumitelnými lékařskými termíny, pak je tato kniha přesně pro vás. Dozvíte se to nejdůležitější, přečtete si o zkušenostech ze života a praxe autorky a vaše nejdůležitější otázky budou zodpovězeny. Kniha je stručná, srozumitelná a tenká. Publikace se pohodlně vejde do kabelky či aktovky.

Knihu „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon mi k recenzi laskavě poskytlo nakladatelství Portál, s. r. o.

Krásné letní dny strávené u knihy vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Fotografie a anotace knihy je z webu nakladatelství Portál.

DUNDON, R. Mé dítě má autismus, Jak o tom mluvit s ním, rodinou i okolím. Nakladatelství Portál, s. r. o. 2021, Praha. 1. vydání. 144 stran. ISBN 978-80-262-1835-7.

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 20.6.2023 21:50 | karma článku: 9,33 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 5,89 | Přečteno: 143x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 34,00 | Přečteno: 3139x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,51 | Přečteno: 730x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 490x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,25 | Přečteno: 902x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 16,11
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->