Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze knihy „Poruchy autistického spektra“ od Kateřiny Thorové

Když se mezi lidmi zmíníte o AUTISMU, většině lidem se vybaví Rain Man ze stejnojmenného filmu v podání vynikajícího herce Dustina Hoffmana. Ano, Rain Man byl autista. Nicméně můžete mít kolem sebe vysokoškolsky vzdělané autisty s rodinami a dětmi a ani o tom nemusíte vědět! Kniha Kateřiny Thorové „Poruchy autistického spektra“ přináší podrobné informace o všech poruchách autistického spektra, popisuje syndromy, dokládá desítky kazuistik a nabízí k nahlédnutí typické obrázky autistů, které Thorová shromáždila během své praxe klinické psycholožky. Podle údajů z roku 2006 žije v ČR asi 60.000 lidí s poruchami autistického spektra. Proč se každým rokem tyto počty rapidně navyšují? Je autismus trvalá vývojová porucha či léčitelná nemoc, která časem odezní? Jak poznáme autistu? Jak takový autista jedná, cítí a vnímá? Jaké terapie mohou zmírnit problémy autistů, pomoci jim začlenit se do společnosti a žít plnohodnotný život, na který má každý z nás právo? Na to všechno vám odpoví kniha „Poruchy autistického spektra“.

60. LÉTA XX. STOLETÍ

Ačkoliv první články a publikace o autismu v České republice vyšly již v 60. letech XX. století, muselo uběhnout ještě mnoho času, abychom změnili svůj pohled na autismus.

Právě Kateřina Thorová se jako klinická psycholožka zaměřila na práci s autistickými dětmi. Ačkoliv je kniha odbornou publikací, přesto je velmi srozumitelná a čtivá.

Rodiče vychovávající autistické děti vědí o této problematice mnoho (často více než praktikující lékaři, kteří se na problematiku autismu nikdy nezaměřili), rovněž i asistenti pomáhající autistickým dětem, odborní lékaři, psychologové či psychiatři specializující se na pomoc autistům. Ale jak je tomu s běžno populací? Víme, kdo je to autista?

AUTISTY NAJDETE TÉMĚŘ V KAŽDÉ ZEMI

Zjistilo se, že autismus se vyskytuje ve většině zemí a kultur. Největší nárůst počtu dětí s autismem byl zaznamenán, když vstoupila v platnost širší diagnostická kategorie poruch autistického spektra (zkratka PAS). Ta zcela vyvrátila mylné tvrzení většiny veřejnosti, která se domnívala, že autismus patří mezi řídce se vyskytující poruchy. Děti s PAS jsou diagnostikovány častěji než Downův syndrom, rakovina, cukrovka nebo rozštěp páteře.

PhDr. Kateřina Thorová, Ph.D. (1969) je klinická psycholožka, která se v ČR jako první specializovala na práci s dětmi s poruchami autistického spektra. Věnuje se přednáškové a supervizní činnosti ve zdravotnických, sociálních i vzdělávacích zařízeních. Založila občanské sdružení APLA (Asociace pomáhající lidem s autismem), podílí se na řadě projektů a grantů, které se snaží zlepšit situaci lidí s autismem v ČR.

NÁRŮST LIDÍ S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA

ve 40. a 50. letech XX. století byl diagnostikován autismus podle Leo Kannera (diagnóza: Kannerův typický autismus) a četnost výskytu byla 1 až 2 lidé na 10.000 obyvatel. V 90. letech XX. století bylo diagnostikováno (diagnóza: PAS) 50 lidí na 10.000 obyvatel. Ovšem od roku 2000, kdy se používají další nové metody, přesnější a rozšířenější diagnostické nástroje PAS) bylo zaznamenáno 60 autistů na 10.000 obyvatel.

KOLIK LIDÍ V ČESKÉ REPUBLICE MÁ PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA?

Podle údajů z roku 2006 víme, že v současné době žije v ČR 60.000 lidí s PAS. Statistiky ovšem nezachycují lidi, kteří se diagnostikovat nedali a kterých bude bezesporu také mnoho.

JAK VZNIKÁ AUTISMUS?

Z neuropsychologického hlediska zatím nebylo možné zjistit jednoznačnou příčinu PAS a najít místo, kde tato porucha v mozku vzniká. V mnoha přístupech jsou nejrůznější verze, jak, kde a za jakých okolností se rozvíjí u dítěte autismus (jde o pervazivní vývojovou poruchu). Některé příčiny byly již vyloučeny, na jiných se nemohou ostatní odborníci shodnout, k jiným se zase přiklánějí specialisté z více oborů. Všechny Thorová zmiňuje a podrobně popisuje.

V JAKÉM VĚKU SE DAJÍ DIAGNOSTIKOVAT DĚTI S PORUCHAMI AUSTISTICKÉHO SPEKTRA?

Psychologické diagnostické vyšetření specialistou, které probíhá formou hry, může již před třetím rokem dítěte prokázat, zda je přítomna PAS. Diagnostické testování je formou her. Často se však stává, že pokud se rodiče neobrátí na odborníka, dočkají se odpovědí, že jsou rodiče zbytečně příliš úzkostliví, matky přespříliš sledují své dítě, že z toho dítě vyroste, že je prostě jenom línější či pomalejší než ostatní děti.

JAKÉ ZNÁME PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA?

  • Dětský autismus
  • Atypický autismus
  • Aspergerův syndrom (nízko funkční a vysoce funkční AS)
  • Dětská dezintegrační porucha
  • Jiné pervazivní vývojové poruchy
  • Hyperaktivní porucha sdružená s mentální retardací
  • Rettův syndrom

 

KRESLENÉ TESTY, TESTOVÁNÍ S BARVAMI A VĚCMI

V knize předkládá Thorová testy, se kterými se můžeme setkat na odborných pracovištích, kde jsou děti (či dospělí) diagnostikováni na autismus. Rovněž předkládá pozitivní i negativní stránky testů a vše opět dokládá kauzuistikami.

DĚTI S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA V ČR

Obsáhlou kapitolu věnuje autorka problematice v ČR. Od prvních článků publikovaných o autismu, přes legislativu, sociální podporu státu, projekty neziskových organizací, různé druhy terapií až ke kontaktům na občanská sdružení poskytujících pomoc rodinám s autistickými dětmi, vzdělávací zařízení v různých krajích ČR a specializovaná zdravotnická zařízení pro děti s autismem.

Thorová rovněž varuje před některými přístupy a terapiemi, zamýšlí se nad různými dietami, homeopatiky a léčitelskými metodami, které mnoho slibují, např. zlepšení stavu dítěte či jeho plné uzdravení... ale odborné či opakováné testování slibované výsledky nepotvrdily. Rodiče stojí tyto metody často značné peníze, čas a energii, které by mohly věnovat zcela konkrétní terapii, která by napomohla zlepšení stavu dítěte.

Nechybí ani jakýsi „průvodce“ pro rodiče a odborníky, jak pracovat s rodiči, kteří se právě dozví v ordinaci odborného lékaře, že jejich dítě je autista. Thorová popisuje různé psychologické reakce rodičů (od počátečního šoku, přes popírání až k odmítání dítěte) a také délku těchto období, kdy dochází k přijetí diagnózy a smíření se s nastalou změnou.

PSYCHOLOGICKÉ ŠETŘENÍ 137 DĚTÍ

Thorová provedla mezi roky 1996 až 2003 jedinečný český výzkum na klinickém vzorku 137 dětí s PAS. Kontrolní skupinu tvořily děti zdravé, s mentální retardací a děti, které byly vyšetřeny kvůli podezření na autismus, ale u nichž se diagnóza PAS nepotvrdila. Dotazníky vyplňovali rodiče a další lidé, které děti dobře znali (např. učitelé, prarodiče). Zaměřila se na chování děti od narození do jeho pěti let. Výsledky tohoto šetření Thorová předkládá na mnoha místech publikace.

PRO KOHO JE TATO E-KNIHA?

Knihu bych doporučila každému, kdo se o tuto problematiku zabývá. Přínosem bude jak pro lékaře, tak i pro laiky. Pokud máte sami podezření, že byste vy sami, vaše děti či blízcí mohli mít PAS, pak je tato kniha tak podrobná, že vám zcela jistě odpoví na otázky, které si již dlouho kladete. V závěru knihy jsou potřebné kontakty k nasměrování pomoci.

KDE SI MOHU ZAKOUPIT E-KNIHU?

Kniha „Poruchy austistického spektra“ od Kateřiny Thorové můžete zakoupit v internetovém obchodě Knihy iDNES.cz – zde: http://knihy.idnes.cz/poruchy-autistickeho-spektra.html

Fotografie a linky:

www.flikr.com

Thorová, K., Poruchy autistického spektra, Portál, s.r.o., Praha, 2006, vydání první, ISBN 80-7367-091-7

http://knihy.idnes.cz/poruchy-autistickeho-spektra.html

http://www.praha.apla.cz/phdr-katerina-thorova-ph-d.html

http://www.databazeknih.cz/zivotopis/katerina-thorova-28623

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 2.4.2014 19:01 | karma článku: 27,91 | přečteno: 16364x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3834x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5501x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 777x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 516x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52,  aktualizováno 

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

Pachatelé zvěrstev přímo za Putinovými zády. Kdo je kdo na záběru z Moskvy

9. května 2024  16:55

Při čtvrteční přehlídce vojenské techniky v Moskvě se v blízkosti ruského diktátora Vladimira...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->