Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

T92o53m76á84š 66P42í20c25l

25. 6. 2018 22:42

Evropu čekají změny. Po Rakousku, Itálii a Slovinsku budou následovat další dílky do změn, které přijdou. Jmenovat nyní Pocheho ministrem zahraničí? To je, jako bychom Vasila Bilaka udělali v roce 1990 ministrem vnitra.

5 6
možnosti

Tak zrovna u ministra zahraničí bych to kádrování i chápal. Prezident má v zahraničí prezentovat stejné názory jako má MZV/vláda. No a pokud jsou jejich názory rozdílné, těžko někdo může po prezidentovi chtít, aby papouškoval názory, se kterými nesouhlasí.

3 5
možnosti

Pokud jste si neráčil všimnout, tak tím, kdo podle ústavy rozhoduje o naší zahraniční politice je vláda a nikoli prezident!

3 0
možnosti

Tak mám pocit, že se nám ti kluci političtí nějak bezuzdně posmívají!

Komunisti, Zeman, Babiš si z nás dělají srandu. Co nás asi čeká?!? :-)

5 1
možnosti
Foto

Pěkný večer, milí diskutující!!

Děkuji pěkně za Vaše zajímavé názory. Souhlasím s Vámi.

Snad jen, že musíme ještě 4,5 roku vydržet současného hradního pána...

Přeji všechno dobré, H. R. Šiander

4 0
možnosti

Nebude Pán Bůh milosrdnější? :-)

1 1
možnosti

Mně spíš vadí, jak si při tom nepokrytě dělá legraci z občanů své země.

Někdo mu z nějakých důvodů nevyhovuje. OK, může být, může to veřejně říct. Proč ne?

Dokonce bych i nějak zkousnul, že neřekne pravý důvod, proč se mu dotyčný nelíbí.

Ale že mu občané nestojí ani za to, aby se obtěžoval vymýšlením nějakého uvěřitelného zástupného důvodu, to už je vrchol arogance.

11 0
možnosti
Foto

Tuto výtku nechápu. To si má vymýšlet?

2 2
možnosti

Je vidět, jak si to kádrování užívá.R^

9 1
možnosti
Foto

Od toho je prezidentem, že? A netvařte se, Josefe, prosím, že to je něco nového.

3 5
možnosti

Článek 68 bod 2) Ústavy stanovuje, že na návrh předsedy vlády jmenuje prezident ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. Opakujme, že prezident jím jmenované ministry (ministryně) pověřuje řízením ministerstev, nikoliv předseda vlády. Už to samo vypovídá, že spoluodpovědnost za to, kdo je ministrem a co bude řídit, nese jak předseda vlády, tak prezident republiky. Spoluodpovědnost znamená obvykle i spolurozhodování.

Předseda vlády by se zajisté mohl v kompetenčním sporu v řízení před Ústavním soudem domáhat toho, že prezident republiky je jeho návrhem přísně vázán a musí jím navržené ministry schválit. Nelze předjímat, jak by se Ústavní soud s věcí vypořádal, ale pokud by prezident republiky musel povinně návrhy předsedy vlády akceptovat, pak by prezidentské jmenování a pověření bylo natolik formální, že by se jevilo v podstatě až zbytečné. To by jmenovací dekrety mohl podepsat i pověřený subalterní úředník Hradu, protože by to v konečném součtu bylo lhostejné, a pravděpodobně by se nenašel žalobce s aktivní legitimací, který by proti takovému formálnímu jmenování protestoval.

Ale ani americký prezident nemůže sám udělat ministrem kohokoliv a jeho návrhy musí schválit americký Senát. Stejně tak předseda vlády nemůže sám kohokoliv udělat ministrem, a i jeho návrhy proto podléhají přezkumu prezidentem. Tvrdit, že pokud se tohoto přezkumu prezident Miloš Zeman domáhá, že to potvrzuje skutečnost, že žijeme v mimoústavní sféře, je proto přeci jenom až příliš odvážné.

9 2
možnosti
Foto

Možná byste si měl nastudovat rozdíl mezi slovy "pověřovat" a "prověřovat". Ale to vy zvládnete těžko.

2 2
možnosti

M. Zeman byl sebestředný podivín od doby svého mládí - žádná pomluva, veřejně možno dohledat. M. Zeman je sebestředný podivín od doby vstupu na politické kolbiště - žádná pomluva, veřejně možno dohledat. M. Zeman svou sebestředností podivína vyvrcholil dobou vstupu do 2 výkonu svého pontifikátu. Źádná pomluva, vidíme to denně ... :-)

0 2
možnosti
Foto

mluvil jsem s jedním pánem, co chodil na základce do stejné třídy s dnešním prezidentem.

Říkal, že s Milošem moc nekamarádil.

A po chvíli dodal:" Ono to ani dost dobře nešlo"

4 0
možnosti

Vazena pani Slander. Mnohokrat jsem uvadel nasi Ustavu, jako nedostatecny dokument. Kazda ustava na svete ma byt stroha, jen naznacovat mozne kroky a NIKDY nema jit do detailu techto kroku.

Na priklad zmineny clanek c.68 a veta a. by mela byt stylisovana nasledovne: veta prvni ...Premier jmenuje sve ministry. Druha veta: Prezident schvali nebo odmitne jmenovane ministry. (obe vety mohou byt napsany ve filozofickem zanru). Vsechny ostatni detaily techto vet musi byt mimo ustavu a musi byt jako dodatkove zakony k ustave.Kazdy clanek ustavy musi byt takto koncipovan a musi mit doplnovaci zakony. Ty se daji usmernit k lepsimu porozumenych kroku v budoucnu. Tyto zakony jsou v jinych zemi pod ochranou (proti zneuziti) Ustavniho soudu.

Timto chci rici, ze kroky naseho prezidenta jsou narusovani nasi Ustavy a ukazuji jeho chovani jako chovani burana a ne jako prvniho obcana CR. Skoda.

4 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS