Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velmi zajímavý článek i vaše reakce v diskuzi. Já taky poslední dobou vůbec nechodím na české filmy. Rád bych, protože si myslím, že u nás jsou lidé, kteří to umí. Asi jde o to, kdo získá peníze na realizaci. Možná, že to není krize tvůrců. Řekl bych, že je to na straně investorů.?

0 0
možnosti
Foto

Já to vidím spíše v obsazování. V dnešní době je prominentní skupina herců, která hraje téměř v každém filmu, bohužel ne všechny role jim sedí a navíc jsou již okoukaní. Nejsem moralista, ráda se podívám na vtipnou milostnou zápletku, ale musí to být zahráno stylem Elišky Balcerové, to mě pobaví a zvedne náladu. Tedy nemyslím si, že bychom u nás nebyli schopni natočit dobré filmy, ale chce to témata, která má český divák rád a herce kteří je umějí ztvárnit.

1 0
možnosti
Foto

Ono to ale bylo v každé době. Dřív jste zase všude viděla Sováka, Kemra, Marvana, Brzobohatého apod. Je ale možné, že těch špiček bylo víc a tak to člověk tak moc nevnímal.

0 0
možnosti
Foto

No, podle výběru vašich oblíbených filmů bych řek, že se vám spíš líbí sladkobolné příběhy a nikoliv dobré a kvalitní filmy jako takové. Určitě to má souvislost s vaší vírou v nějaké lepší vyšší dobro než je to lidské žití. Není to nic překvapujícího. Prozradím vám ale malé tajemství. Není jiného dobra než to, co sami žijeme. A dobré filmy, krom kvality zpracování příběhu, obvykle zobrazují bez příkras, jak to dobré, tak i to "lidské". Není chybou filmu, že vy podvědomě odmítáte realitu všedního dne.

Zajímalo by mě, které zahraniční filmy vnímáte jako ty dobré a kvalitní. Možná byste pro srovnání mohla uvést podobně obsáhlý seznam. ;-)

2 0
možnosti
MB

Obliba sladkobolných příběhů určitě nemá přímou souvislost s vírou ve vyší dobro. Těch věřících tvůrců, kteří rozhodně nerezignovali na temnější stránku lidského bytí, je spousta (např. Hitchcock, v literatuře třeba drsoňka Flannery O'Connorová, kterou má v oblibě i takový Cormac McCarthy...). Ono je to pochopitelné, protože např. křesťanství si člověka rozhodně neidealizuje.

0 0
možnosti
JL

české filmy se mi taky vesměs nelíbí (ba mě děsí - když je něco chváleno, leknu se, že to bdue úplná blbost-teď naposled Křižáček, dopředu se bojím té ztráty času). Je vidět, že se točí kvůli zisku a že na to nejsou prachy; protože nejsou a je nutný zisk - točí se komedie, někdy inteligentní, někdy blbé až úplně...je to jako s knihami - vydavatelé vydávají, co přináší prachy, jinak si to, autore, zaplať sám....Proto mizí tzv. vážná, nevýdělečná lit, a stejně zajímavé hrané filmy. Naposled se mi líbily některé dokumenty Třeštíkové, ale i amatérská Láska na hřbitově, jinak klasicky Svěrák - jistota kvality, nezklame, po povrchu a zvesela. Podíval jsem se nedávno na vychvalovanou sérii PUSTINA - nic moc....Kopírujeme skandinávskou drsnou krimi a neumíme to...prostě jsme v česku, talentů málo, peněz málo, podobně je to s fotbalem - díváš se na to a trpíš...zato bafuňáři točej miliardu ;-D;-D Mimochodem Američani točí taky šity, ale mají na to 100x víc peněz než my, takže i shit pak vypadá téměř inteigentně. Například ZTRACENO V PŘEKLADU - Oskary, ale proč? banální historka, Forman by to dřív natočil líp a zábavněji.

0 0
možnosti
Foto

Ztraceno v překladu považujete za shit? ;-D

0 0
možnosti
RJ

R38a93d12e56k 70J88a32r26o28š

18. 7. 2017 14:23

Ono se to netýká jen filmů, ale kultury obecně.

Třebas takové výtvarné umění - kterýže z těch současných konceptualistů a modernistů se vyrovná osobnostem jakými byli Josef Čapek, Emil Filla, Josef Lada, František Tichý, Kamil Lhoták, Ota Janeček...

1 0
možnosti
VH

Vám se nelíbí jen české filmy? Mně celá hraná tvorba.

1 0
možnosti
MK

Film je především zboží, které se musí dobře prodávat - podle vkusu spotřebitelů. Myslím, že kdyby po těch Vámi vyjmenovaných filmech, na které jste se dříve dívala a dnes už Vám nepřijdou příliš zábavné nebyla ve společnosti poptávka, prostě by se netočili. Točili by jiné, a třeba kvalitnější.

Drobný výčet z mých oblíbených filmů:

- Markéta Lazarova

- Zítra vstanu a opařím se čajem (geniální:-))

- Volný pád (Falling down)

- Vzpoura na Bounty

Co bych možná jednou chtěl vidět (filmový fanoušek moc nejsem):

- Azazel

- The State Counsellor

- The Turkish Gambit

2 0
možnosti
Foto

P46e45t81r 84O30m25e83l71k97a

17. 7. 2017 20:07

Jen tak na okraj. V roce 2016 vznikly 73 filmy, které jsou buď vyloženě české produkce nebo koprodukční, Zajímavé a výmluvné je, že nevyšší divácké ocenění mají dokumentární filmy. Hraný je v totální krizi. V loni mě nejvíce oslovil seriál Pustina ( světová úroveň). Jinak sahám po těch starších.

1 0
možnosti
PK

Taky se již několik let vyhýbám českým filmům. Vlastně to začalo u seriálů, které nemilosrdně zaplavuji TV. Následně jsem najednou zjistil, že pokud se mi film začne ,,samovolně" rozkládat do jednotlivých scén, tak je to špatný film a to u mnoha českých filmu tak bylo. V tuto chvíli se rád kouknu na film pro pamětníky z 30 až 60 let , ale dál nejdu, již jen zahraniční snímky. Analogicky se mi znechutil fotbal. který jsem v mládí hrál..korupční skandály, filmování hráčů, bitky na stadionech a tak jsem hledal,kde toto není a našel jsem před několika lety americký fotbal,kde se musí hrát a kde je strategie a taktika a samozřejmě i fyzická způsobilost to nej. No taky to hrají jen samí vysokoškoláci a pochopit všechna pravidla dá čechářkovi hodně zabrat ale pokud do toho proniknete,tak jste našel svůj sport .

3 0
možnosti
Foto

Před více než dvaceti lety jsem byla velký milovník klubových filmů od Felliniho, Truffauta, Wajdy, Kazana, české Nové vlny, atd. atd. V poslední době bych napočítala na prstech jedné ruky filmy, které mne opravdu natolik zaujaly, že bych si řekla: tak tenhle snímek bych mohla vidět i dvakrát či třikrát.

Jasně člověk se mění stejně jako svět kolem, ale nemyslím, že by nastával nějaký "úpadek" českého filmu (tenhle výraz jste sice nepoužila, ale nějak to z Vašeho článku pociťuji). Zkrátka v té přehršli filmů (bohužel převážně amerických), které kina nabízejí, už člověk možná hůře vybírá. Navíc, natočit film v ČR asi není v současné době úplná legrace. Málokterý režisér si dnes může dovolit natočit "vážné umění" jako kdysi Vláčil, Chytilová, Menzel a další, protože by se ten film zřejmě nezaplatil. Proto je možná pro většinu filmařů nejpřijatelnější řešení vyrábět divácky úspěšné filmy, které chtějí hlavně pobavit a ne poučovat nebo moralizovat.

Nestěžuju si, myslím, že to je přirozený vývoj. Nepohoršuju se nad tím, že některé filmy tak trochu "znevažují" mezilidské vztahy, neberu to tak, že zobrazují realitu. Filmy v 21. století chtějí hlavně přitáhnout co nejvíce diváků (koneckonců proč ne?) a zaplaťpánbůh za to, že i přes tak silnou komercionalizaci filmového průmyslu stále občas vznikají i ojedinělé fimové klenoty. :-)

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS