Diskuse

Jak by vypadal můj život, kdyby se nepodařil 17. listopad 1989?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Argumentovat stále nedostatkem toallet. papírem atd, je už trapné,kdo to pamatuje ví, že to byl krátkodobý výpadek,protože vyhořela továrna, která tento sortiment vyráběla, dnes se zase čeká celou noc na místo do školek nebo 1třídy.

3 1
možnosti

Lidská paměť je milosrdná - to špatné zapomínáme, to dobré zveličujeme. To se stává zejména starým lidem, proto se nedivte tomu sentimentu po socíku.

2 0
možnosti

Před čtvrtstoletím jsme se zbavili systému ve kterém mocní peskovali ty pod sebou že se málo snaží a do politiky šli jen ti, kteří nebyli schopni se uživit poctivou prací.

Mám radost že jsme si od obojího pomohli.

Nebo ne?

1 0
možnosti
Foto

Jen malý dovětek. Paní autorko vy znáte jen černou a bílou, nic mezi tím? Vaše vidění světa je minulostní. Dělíte totiž systém na levici a pravici, v repertoáru barev máte jen rudou a modrou a to je velmi málo k vyjadřování se k tomu, co by bylo, kdyby bývalo bylo...Bohužel patříte k lidem, kteří jsou mimo realitu, nedokážete mít nadhled. S nadhledem a z různých úhlů pohledu, byste totiž viděla jiný obrázek, ne ten, který vnímáte z vaší "zlaté klece". Ostatně to co popisujete, že bylo špatně tenkrát, se dnes děje mnohem, mnohem razantněji a se všemi hrůznými následky.

 Už vím, proč je ČT a ČT24 taková jaká je. Povinně nevidí realitu a překrucují ji a to zcela úmyslně. A za to vše ČT dostává ještě stále, výpalné od občanů... Totéž jste předvedla ve svém jednostranném nekriticky pojatém článku, bez umění skutečné analýzy, bez umění skutečně a do hloubky analyzovat.

 http://milenapolakova.blog.idnes.cz/c/412997/Jak-z-toho-ven-Tak-jak-to-praktikuji-nasi-politici-urcite-ne.html

5 4
možnosti
Foto

J70i34r66i 91B73i34l96i14n27a

19. 11. 2015 12:18

Prave ze autorka cernou a bilou zna, pani Polakova. A dokazala slusne npasat clanek i o takovem nelidskem rezimu, jako byl ten komunisticky.

Schvalne si po sove prectete svoje vytvory. Neni v nich krome oplzlych nadavek na demokraticky zvolene politiky nic. Naproste prazdno.Rv

3 3
možnosti

Čím dál jsem četl tento text, tím mi bylo jasnější, že se pod ním v diskuzi objeví záplava příspěvků vyznavačů komunistického režimu u nás a celkem jsem i odhadl charakter jejich příspěvků. Samozřejmě, že by se vývoj neodehrával tak, jak předestřela autorka. Ale podstata je jasná: Komunistický režim byl totalitní, žili jsme v nesvobodě, útlaku a diktatuře. Dnes máme svobodu a demokracii a tržní hospodářství se vším, co k tomu patří dobrého a špatného, a to je pořád, totiž kvalitativně lepší, než jakákoli diktatura. Autorka celkem dobře vystihla ten rozdíl - možnost volby. Jistěže to mnozí nechápou, protože si nevidí dál než na špičku vlastního nosu. Sice si možná myslí, že ano a různě spekulují nejlépe v globálních souvislostech, nadávají, kritizují a snad si ani neuvědomují, že tím sami dokazují rozdíl mezi současností a komunistickou minulostí. Dnes mohou říkat a psát, co si myslí, kritizovat, co se jim nelíbí. Za komunismu by však museli držet hubu. Je ovšem pravda, že by to mnohým ani nevadilo, neboť si v pravdě nemyslí vůbec nic.

6 0
možnosti
Foto

No nevím, moje zkušenosti jsou poněkud jiné, a to jsem žil v jedné z bašt socialismu. Je pravda že toaletního papíru byly jen dva druhy a ne 30, a banány jsem neměl každej den, ale zase jsme jako děcka mohli běhat kolem domu a po sídlišti celé dny, a rodiče se o nás nemuseli bát, že nás někdo nadroguje nebo unese a zabije. Za sportovní hry a vyžití pro děcka rodiče neplatili jako mourovatý, aby si mohli ve vlastní škole zacvičit, a na oběd ve škole měli všichni. K moři jsme pravda na dovču nejezdili, ale dneska spousta lidí taky nemůže, protože nemají ani na nájem, o těch obědech už jsem mluvil. Netvrdím že bylo všechno zlatý, ale teď to taky není žádnej ráj, teda aspoń jak pro koho...

9 5
možnosti

Zbavili jsme se socialismu sovětského typu a to je fajn.

Ale že by mě současný lichvářsko-exekutorsko-mafiánský kapitalismus nějak zvlášť euforizoval, to nemohu říct.

3 0
možnosti

Co by se stalo, kdyby nedošlo 17.listopadu 1989 k převratu? Došlo by k němu později. Byli jsme tehdy totiž už jedním z posledních komunistických režimů a Kreml dal od komunistických mocnářů ve Varšavské smlouvě ruce pryč. Neumím si moc dobře představit, že by Jakešovci byli takoví borci, že by se nezhroutili z představy, že zůstávají jedinou leninskou baštou v demokratickém moři, které už vznikalo všude kolem: Polsko, Maďarsko, NDR, Bulharsko, Jugoslávie...poslední stalinská mocnost Rumunsko a snad i Albánská měla na kahánku. Jedině že by Čeští komunisti vybudovali uprostřed Evropy jakési KLDR, což už na první pohled je naprostá volovinka.

8 0
možnosti

Reálný kapitalismus na tom musí být sakra špatně, když mají jeho fanoušci potřebu plodit takovéto - jak to slušně říci? - literární braky. Tohle je jak z reálně socialistické čítanky na téma "Jak dal Masaryk střílet do dělníků". Trocha soudnosti a studu by neškodila.

Totální ignorování vývoje v SSSR a vnitroekonomické a vnitropolitické situace vede k nechtěně komickým závěrům. Krom toho když jsem i já, z politických důvodů vyloučený student gymnázia mohl nakonec studovat na VŠ, tak se skutečně těžko dojmu nad sebelítostí autorky, jak by na doporučení výchovné poradkyně musela chudinka na učňák. 

Mám pocit, že nad svým smutným potenciálním osudem musela probrečet mnoho večerů...

5 1
možnosti
Foto

zvláště vstupy pana Petříka jsou řekněme...pozoruhodný.:-) i když mému vidění, pamatování a vzpomínkami na několik honů vzdálený.;-)

8 2
možnosti
Foto

A to ještě, kdybych Vám napsal, že ze 4 dětí místního evangelického faráře dvě jeho děti vystudovaly vysokou školu, můj kamarád- evangelík bez problémů vystudoval střední školu (na vysokou si netroufl), ale Vy si zřejmě pamatujete děti farářů jako kotelníky a občany žijící v bídě, jak ji líčí pan Kindl.

A nyní zde nejsou žádní bezdomovci, kteří se dostali pod most vinou podvodníků, na pracovištích panuje pohoda a demokracie a nezavírá se do kriminálu za pouhou stížnost.

6 6
možnosti

P74e21t32r 35S57k80á84c66e79l

18. 11. 2015 20:42

<Někteří mladí lidé si pletou 17. listopad 1989 s událostmi spojenými s 20. ?srpnem 1968.>

I jiní lidé si pletou datum. Dovoluji si jen malé rýpnutí, proti autorce jinak nic nemám. 

Coby kdyby:

Tak s tímto souslovím nepracují šéfové a vykonavatelé našich tzv."spojenců". Víme proč. Protože roky 1938, 1968 a 1990 jsou milníky naší historie, kdy nás oni (tzv."spojenci") hodili přes palubu. 

Kterévlastně naše tzv. "spojence" považujete za přátelskék našemu národu? Ti, co se nás v letech 1938, 1968 a 1990 nezastali? Pokaždé jinak, ale vždy se stejným efektem - vyklidilijsme jim totiž světové trhy. A o to jim šlo především!Počtvrtése napálit nenecháme.

Takže pokud by nebyl rok 1990, naši tzv."spojenci" by naplánovali rok 1992 anebo další jen proto, aby jsme se neutrhli, podobně jako před rokem 1938. Nevěříte? Firma Baťa byla noční můrou všem výrobcům obuvi na světě. Naši vynálezci vyhrávali mezinárodní patentové spory a svět jim/nám platil ve tvrdých měnách za jejich myšlenky.

Ať plánovali v roce 1968 cokoliv, západ se zalekl reforem. Mj. i návrhu, aby naším prezidentem byl zvolen Jiří Hanzelka. Protože jeho znali v 80. zemích světa, zastínil by všechny šéfy států, včetně toho za mořem.

No a v roce 1990 např. Zetor vyvážel do 80. zemí světa traktory, sklářský průmysl sypal devizy, vodní turbíny dodnes neumí nikdo na světě vyrobit a namontovat tak kvalitně, jako naši zlatí hoši.V r.2003 byl se zemí srovnán moderní cukrovar v Hrochově Týnci, proč asi? Co další firmy - Poldi,ČKD aj.?

Vy jste měla  smůlu na vstřícné a empatické lidi. Já jsem pracoval ve firmě, kde se dělalo "kapitalistickým" způsobem ve tvrdém "socialismu". Tak to označil jeden pravověrný tehdy soudruh. I proto se dodnes občas scházíme, néé proto, abychom naříkali a vzpomínali na "socialismus", ale pro připomenutí všech zážitků a dovysvětlení událostí a souvislostí. Politiku necháváme stranou, i když někteří z nás byli vedeni, tedy ohlupováni stranou. Tehdy vztahy nebyly o penězích až na prvním místě, víte?

5 2
možnosti

P68e27t42r 29S38k57á67c49e16l

18. 11. 2015 21:03

Lepší by, pane Kindle, bylo uvést, v čem se mýlím. I když také já někdy uvádím hodnocení jen pocitově, polepším se...R^

2 0
možnosti