Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano takto nějak, jak líčí autorka život, pokud by nepadl komunismus, vypadá nyní život v Severní Korei, kde neexistuje pro obyvatele internet atp. Ta  se drží ale jen díky podpoře Číny. Otázkou je, zda by něco takového bylo možné po pádu SSSR a odtržení jeho satelitů zde v srdci Evropy. Představovat si bláhově náš nynější stát jako jediný stát  s vedoucí úlohou komunistické v Evropě dnešní doby je opravdu zvláštní. Na takovýto stát by byl vyvíjen neuvěřitelný tlak zvnějšku, už jenom, že brání schenghenského prostoru. Všichni by se na nás dívali jako na skanzen. Cizinci by se na nás jezdili, uprostřed opulentní, ekonomicky zdravé, kvetoucí  kapitalistické Evropy dívat jako na raritu, stejně jako jezdí nyní do Severní Korei. 

Zvláštní je i představa, že by zde díky vedoucí úloze strany neexistoval žádný vývoj, vše by dokonale zamrzlo, k dispozici by byly v roce 2015 jen 2 státní televizní kanály a ve zbytku Evropy  nepřeberná řada. Už jen díky tomu by se lidi vzbouřili a komunisty vypískali.

2 0
možnosti
PS

P66e75t85r 77S50k56á83c35e80l

18. 11. 2015 20:51

Jsem rád za pozitivní změny po  roce 1990, čekal jsem je již v roce 1988. Sekl jsem se o jeden rok. Ale přeměny nebyly jen ty pozitivní, že?

Kde berete tu jistotu, že by dnes byly 2 státní kanály? Co když by šéfem vlády (politický systém si netroufám tipovat) byl pan Čuba ze Slušovic? Tam před rokem 1989 PC vyráběli, víte? Kdyby dnes JZD Slušovice jelo, stát by měl příjem 14 mld Kč. Zřejmě nikomu nescházejí.

Pokud by nebyl pan Čuba, byl by jiný, stejně osvícený diktátor. Takového bychom dnes potřebovali, aby nás vyvedl z marasmu. Nebo si v tomto prostředí někdo chrochtá a změny nechce?

Někdy mně vysílání ČT 24 tak připadá. Všimněte si, jak se i v diskuzním pořadu obě či tři strany na sebe usmívají a když redaktor končí, tak vlídně děkuje. Host ještě vlídněji - taky děkuje! Proč asi? Proč neodpoví to, co ho vychovatelé naučili, totiž při loučení se na slovíčko "děkuji" se odpovídá "PROSÍM"! Kam jsme to došli? Zdravého rozumu je nám třeba...R^

5 0
možnosti
AK

A jak je na tom vlastně generace těch, kteří se narodili v roce 89 a později a nic jiného než současný režim nepoznali?

Nepamatují si ani svět bez počítačů a bez mobilů, ani víza a celní kontroly.

Nepamatují si průběh privatizace a velké přesuny majetků v 90.letech ani jak politické strany opoziční smlouvou stabilizovaly demokracii.

Mohou studovat na nejprestižnějších univerzitách a nikdo jim nebude bránit stát se co nejrychleji milionáři. Žijí ve světě bez viditelných bariér. A jejich očekávání jsou pochopitelně vyšší než byla u jejich rodičů.

Tato generace šla na vysoké školy v letech 2007/2008 v do té doby nevídaném počtu - byla to plná polovina maturantů.

Ti kteří na vysoké školy nešli, vstoupili na trh práce v době začínající hospodářské krize a od té doby nic jiného než krizi nepoznali.

Každý šestý z nich je bez práce a většina z těch, kteří práci mají je fakticky bez úspor a vlastního bydlení. Finanční situaci řeší redukcí počtu dětí a odkládáním narození prvního.

V nedávné minulosti ukončili svá studia vysokoškoláci a zjistili co obnáší vstup na trh práce v prostředí, kde veřejný sektor je orientován na úspory a soukromý na zisk.

Zdá se, že očekávání této generace se z větší části nenaplní...

3 1
možnosti
Foto

J30i62ř81í 15K88i68n49d18l

18. 11. 2015 20:05

Současná generace se má lépe, než se měla moje generace v době komunismu. Pokud je někdo je bez práce, tak se má stále lépe než za komunistů.

4 3
možnosti
BD

Vývoj nejde zastavit.Systém reálného socialismu již jen čekal na datum, kdy to skončí.Musel by nastat také vývoj a možná,že by mohl být i lepší než to,co máme nyní. Po válce je každý generálem.Ale šance tu máme i nadále. Jsem přesvědčen,že současná uprchlická krize přišla právě včas. Je to katalyzátor dalšího pozitivního vývoje.Dalším katalyzátorem je rozvoj mnoha nových technologií. Je jedno, jestli nám je pomaloučku předávají mimozemšťané a nebo je tvoří naše geniální mozky. Vývoj zastavit nelze. Bude rozhodně líp a katastrofy nenastanou. Zeměkoule je obrovská a šance jsou také obrovské. Ploty kolem nás nic nevyřeší. A slunce zatím svítí spolehlivě. A o tom to je.

3 0
možnosti
Foto

Přesně tak pane Dvořáku. Paní autorka je zjevně naivní a vidí jen to, co vidí a vidět chce. Nemá ale cenu těmto lidem něco vymlouvat, je to házení hrachu na zeď. http://milenapolakova.blog.idnes.cz/c/412997/Jak-z-toho-ven-Tak-jak-to-praktikuji-nasi-politici-urcite-ne.html

2 2
možnosti
Foto

Já bych jen dodal, že před rokem 1989 nepamatuji, aby podvodník připravil někoho o střechu nad hlavou a podvedenému se ještě vysmál, což se nyní děje docela běžně a naše nezávislá justice dává za pravdu podvodníkům.

Též nebyla taková šikana v zaměstnání, kdy si naši současní zaměstnanci berou plínky do práce, protože za použití WC jsou sankce, nesmí se na pracovišti napít a v některých obchoďácích se dostanou ke svačině až po 6 hodinách nepřetržité práce. Též vyhazov pro maličkosti - např. za přinesení si novin do práce, které pracovník četl o přestávce.

Též nepamatuji, že by komunisté zavřeli do vězení někoho, kdo si stěžoval na chování policistů v souvislosti s vyšetřováním obyčejného přestupku nepolitického charakteru.

Tím komunistický režim neobhajuji, jen porovnávám.

8 7
možnosti
Foto

J15i87ř11í 30K61i36n34d32l

18. 11. 2015 19:28

Pane Petříku, máte pravdu šikana v práci za doby komunistů nebyla. V době odpolední pauzy se šlo přes plot  do hospody na koupálko, na pivko a něco na zub a po dvou hodinách se opět vrátilo zpět kdo fabriky, uklidit pracoviště a jít domu. Protože kolem poledne každý splnil normu na 100 procent a mohlo se  normu plnit jenom do 110  procent, ale ne často, jinak přišel úkolář a normu zpřísnil. Nedávno jsem se šel podívat do bývalé továrny, podívat se jak pracující lid úpí po karabáčem zahraničního majitele a zjistil jsem, že lidi v továrně mají nádhernou jídelnu a k jídlu výběr z tří jídel za 20 Kč, WC, kam dříve se chodilo s plynovou maskou, jak v hotelu Carlton, stejně tak šatny. To co mělo dojalo bylo to, že dělníci berou volňásky do fitka, na koupálko, ženský na kosmetiku a také do fitka anebo ke kadeřnici. No prostě hrůza, odešel jsem v šoku dát si náprstek dobrého moku.:-)

9 2
možnosti

Milá autorko blogu dovedete si také představit jak nyní v České Republice vypadá život cca 1.500 00 lidí /asi 15% obyvatelstva/, kteří žijí z příjmu, který je pod hranicí chudoby?Tato hranice je asi 9.000 Kč na osobu.

Znám mnoho důchodců s důchody 7.000 - 8.000 Kč, kteří mají na den

20 - 30 Kč.

9 8
možnosti
RC

a myslite si, ze si duchodci za komancu zili lepe? Nehlede na to, ze duchodci casto nemeli ani narok na nektere dovozove leky.

9 3
možnosti
LS

L88i51b26o19r 56S67y22n51e22k

18. 11. 2015 17:45

Většina na tu dobu vzpomíná ráda. Jen dvakrát jsem měl z dění v republice husí kůži na těle. Rok 89 a 98 po Naganu. Ale nejsem si jistý, že jsme to dotáhli tam, kam jsme chtěli. Od tehdejšího drobnohledu Stb a všech uvědomělých straníků, jsme se přesunuli pod drobnohled jiný. O každém vašem kroku ví google, každá reklamní společnost sleduje vaše počínání jako ostříš, každý váš blog zkoukne admin, než ho pustí do světa, vaše telefonní číslo je prodejné, jako..... většina obyčejných lidí jsou ekonomickými otroky. Ale jinak je to jistě lepší, než za komára. To myslím vážně.

1 0
možnosti
RC

Nicmene ty veci, o kterych pisete by tu byly tak jako tak, ty s rokem 1989 nesouvisi. Jedina moznost, jak se tomu vyhnout by byl skanzen ve stylu KLDR.

3 0
možnosti
Foto

Nenechte se přáteli starých pořádků odradit jejich ubohými komentáři. Ode mě máte karmu R^.

7 0
možnosti
Foto

Co tím myslíte Tomáši? Celý ten spisek je příšerný výmysl, ne?

0 1
možnosti
MN

napsala jste, jak by vypadal vas zivot .. co se  zkusit zeptat treba tech, kteri nemaji praci, zeptat se tech kteri maji duchod sedm tisic, zeptat se tech, kteri jsou invalidni a dostavaji rentu se kterou sotva vyziji, zeptejte se taky tech, kteri pracovali treba v Poldi Kladno, nebo tech, kteri sili odevy v OP Prostejov, zeptejte se kde jsou nase firmy ktere byly zname po celem svete, ptejte se, jestli vam nekdo z tech starsich odpovi na to, ze by tehdy slysel od nektereho  z politiku, ze se Evropou tahne stin valky, stoupnete si k hrobum nasich vojaku kteri zahynuli v zahranicnich misich, kam byli poslani, zeptejte se tech, kteri dnes dostavaji minimalni dotace v zemedelstvi a presto se musi uzivit, ptejte se proc jsme tehdy byli sobestacni a nyni... Zda se vam, ze se toho hodne zmenilo? Ptejte se jak se lidem libi kolik dnes zaplati za plyn, elektriku, za pohonne hmoty, muzete se ptat. Jenze vy se ptate sama sebe a samu sebe presvedcujete ze jste na tom vlastne skvele! Preji vam to! Ale mnoho lidi na tom tak neni! Ona kdyby se daji psat v ruznych verzich ,,, co kdyby se stalo, ze by nas prisli zachranovat ze Zapadu v r. 68 dnes byste tu nepsala, protoze by tu nebylo zhola nic. Ostatne i vy se muzete dockat onoho valecneho konfliktu o kterem stale uvazuji napr. kandidati na prezidenty USA. Preji vam vas krasny optimismus a hodne ctenaru vasich clanku i knih!

3 11
možnosti
Foto

Byly doby, kdy jsem neměl práci. Dlouho jsem pořádnou práci sháněl. Přesto bych neměnil. Svoboda je mi dražší než plný žaludek. Vám ne? To je mi vás líto.

9 1
možnosti
MS

Tak by to naštěstí neskončilo ani hypoteticky, protože pád komunismu v Evropě se nedal zastavit. Kdyby nebylo 17.11.1989, bylo by možná 30.11.1989, nebo 25.2.1990.  Ale jinak R^

5 0
možnosti
Foto

Proč mladé dámě rozkopáváte bábovičky?

1 1
možnosti
Foto

There ain't no such thing as a free lunch, popř. There's no such thing... je naprosto základní pravidlo

Nikdy, opravdu NIKDY, není něco za nic. Vždy je něco za něco. Tak to na světě chodilo, chodí a chodit bude.

Jenom malý příklad: Kolik je ročně exekucí, kolik lidí přišlo od střechu nad hlavou? Prostě jsme získali svobodu svobodně se zadlužit nebo zkrachovat.

A tak dále a tak podobně.

4 5
možnosti
RC

no problem je, ze nekteri lide si stale mysli, ze jejich problemy nekdo vyresi za ne. Ostatne nektere strany to ve volbach stale slibuji.

3 0
možnosti
  • Počet článků 624
  • Celková karma 19,49
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->