Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jenom drobnost k tomu vašemu B-hu. Vyčerpávajícím způsobem to koukám vyložil níže Václav Liška, já ještě dodám: JHVH bylo skutečné, konkrétní jméno, což Bůh není. Tam, kde se v originále vyskytuje JHVH, mají české překlady Písma (až na výjimku Jeruzalémské bible) zpravidla staré Hospodin, ale protějškem českého Boha v hebrejštině je Elohím (kupodivu plurál, singulár by byl Éloah) a to židé čtou a píšou bez nejmenšího problému. Proto je jistě neurazíte, když napíšete normálně Bůh.

11 0
možnosti
Foto

Milá Rebeko, velmi oceňuji upřímnost, s jakou ve svém svědectví "nesete kůži na trh", ačkoli jste nejspíše tušila, že se od leckoho dočkáte výsměchu. Ale možná to je lépe, když jsou reakce "studené či horké", než vlažné. Leccos z vašeho životního příběhu jsem sdílel i já. Náš syn trpěl podobnou dysfunkcí (také dyskalkulií - dodnes není schopen říci zpaměti násobilku) a i on měl ve škole veliké problémy, protože jeho učitelé s ním neměli trpělivost a nedokázali rozpoznat příčiny jeho problému. My jsme ale u něj rozpoznali mimořádný výtvarný talent, kvůli špatným známkám ho nestresovali a on navzdory různým překážkám vystudoval grafický design a dnes je velmi úspěšný ve svém oboru... Těším se na pokračování Vašeho příběhu.

5 7
možnosti
Foto

I rodiče považovali Tvou víru ... za vliv nějaké sekty, jak čtu :)

7 1
možnosti

Když se zde vede tato polemika, jak tedy přistupovat když jeden vnímá i zažívá fenomén Ježíše, takto, tento fenomén vnímá a zažívá v uměleckém odpersonalizujícím projevu, ne náboženského, další jako vnitřní proces k duševenství, další jako projev vyšší reality a rezonančně.  Pak se zde vlastně vyvolává umělý spor a nedorozumění a určitá rivalita, i když jde o jeden fenomén a to co zrcadluje v člověku. Pro mně je hlavní když toto "zazrcadlení" jej naplňuje a přináší určitý růst, i když podoba a výsledek je různý, Ježíš jako laskavý a ochranný otec, Ježíš jako léčitel a mystik, Ježíš jako rezonanční mysterium jež lze uchopit jen malbou, obrazem ... . Zde je potřeba učit k určité toleranci a myšlení nové epochy a doby, vnímat lidi jako jedince, jež mají různě nastavená vnitřní zrcadla a následné "zazrcadlení" tak může mít mnoho podob. Hlavní je že jedince "stabilizuje" v procesu osamostatňování a dává mu určitý řád a své opodstatnění. Doba kdy zde vládla jednotná ideologie, náboženství, je pryč ... . Osobně jsem u svých blízkých zažil jak je potřebné, aby ve své děsivé rozkolísanosti nalezli pevnou půdu pod nohami a někdo ji našel ve víře a přátelství s řádovými sestrami, další ji našel v přírodě, další ji nalezl v sobě. Je nesmírně důležitá a kdo to nepozná, najít pevnou půdu pod nohami a své zazrcadlení, a zde nemá tolik váhu jaké je, jen je potřeba dbát aby jej nepohltilo. Zde je to návrat ke kořenům společnosti. Navíc je to velmi senzitivní oblast neboť zde vládne vlastně určitá zatím nevyrovnanost s náboženskou minulostí, kde se promítá náš dnešní svět do nespočtu procesů v historii, jež vytvořili dnešní obraz a podstatu.Dokud se nevyrovnáme, bude to pořád bolet a přinášet nedorozumění, i když vlastně všichni sdílíme jediný fenomén ;-)

2 4
možnosti

Milá paní Haničko, se zájmem jsem si přečetl vaše svědectví a musím říct, že můj mozek nevěří vlastních očím. Je to rozhodně cenné a zajímavé, co píšete. Jen bych si dovolil malou polemizaci ohledně vašeho vyjadřování se o BOHU. Psát v češtině B-h? V hebrejštině je to záhadné tetragramaton JHVH, o němž už asi dva tisíce let nikdo neví, jak se vyslovovalo. Tehdy naposled vcházeli staří kněží do chrámu a jednou za rok šeptem vyslovili jméno boží se správnýma samohláskama mezi tím JHVH. Co padl chrám, někdy po Bar Kochbově povstání cca r. 70, nikdo neví, jak to vlastně znělo. Zdá se že Jahwé, podle jiných Jahuah, ale nevíme. Židi tam vpisují samohlásky pro adonaj, ale tohle hraní nemá smysl jinde než v hebrejštině. Bůh je velmi obyčejný slovanský slovo, který znamená bohatou bytost, stejně jako cikánský o Del je příbuzný slovesu del - dávat. Starý hebrejský JHVH bylo nejspíš příbuzný HJJ, tedy být, ale ani to není jasný, v hebrejštině má všechno kořen na tři souhlásky, tady jsou najednou čtyři. Hrozný kdysi JHVH dovozoval od indoevropskýho základu, v semitských jazycích jako převzatý a druhotně obdařený nějakým významem, ale fakt dodnes nevíme. Upřímně, každému z vyznání, ať už křesťanskému, nebo židovskému, je to dnes buřt, tohle zajímá tak leda teology a jazykovědce, Psát česky B-h může jenom nějaký(á) bambula. Děkuji vám uctivě za dovolení mi se vyjádřit na vaší diskuzi u vašeho článku na vašem blogu a přeji vám dobrou, ničím nerušenou noc. Váš Vašek Liška

10 0
možnosti

P34e74t83r 50S86k48á26c10e86l

29. 4. 2013 23:20

Díky vám,co nevěří nebo zesměšňují myšlenky, poznatky a doporučení a píší své názory.Jen se tak doplňuje dualita všeho zde na Zemi i ve Vesmíru. Proto díky zavytvoření harmonie i zde, mezi komentáři. : )R^

2 10
možnosti

"..tam všude jsem měla nejdříve trojky, poté čtyřky, někdy jsem byla i na propadnutí..."

"...Dnes už vím, že mám LMD (Lehká mozková dysfunkce).."

Proč vám to B-h udělal? Ptala jste se ho?

btw, jste spíš případ pro Sigmunda Fre-da

15 4
možnosti

"..tam všude jsem měla nejdříve trojky, poté čtyřky, někdy jsem byla i na propadnutí..."

...hloupá?

"...Dnes už vím, že mám LMD (Lehká mozková dysfunkce).."

Proč vám to B-h udělal? Ptala jste se ho?

btw, jste spíš případ pro Sigmunda Fre-da

14 6
možnosti

P88e72t73r 29S74k20á94c12e80l

29. 4. 2013 22:49

"Tajemství světa jsouurčena pouze tomu, kdo je připraven nechat se jimi proměnit." » EdwardBach.R^

5 11
možnosti

Vidím, že jsem ťal do živého. I pan Skácel. Těch záporných hodnocení je slušná úroda. To by církevní tajemníci z bývalých krajských a okresních výborů KSČ měli radost. ;-(

3 9
možnosti

P37e57t75r 63S10k84á46c37e77l

29. 4. 2013 22:38

Oni totiž až dospějí, tak dospějí k jiným hodnotám. Po roce 1990 se kouzlem nechtěného podařilo u nás naplnit heslo, které nám vtloukali po roce 1970: Uspokojování stále rostoucích materiálních a kulturních (nyní duchovních) potřeba obyvatelstva. A výsledkem je to, co zažíváme. Absence zdravého rozumu...R^

3 10
možnosti

Vážená autorko, držím Vám všechny palce, i u nohou. Skláním se před Vaší odvahou prezentovat svá svědectví a svou víru. V dnešní době je k tomu obrovský kus odvahy.

Když jsem chodil do obecné školy, bylo ve třetí a ve čtvrté třídě, soudružka učitelka nás učila, že v Boha věří pouze staří a nevzdělaní lidé a potom ještě lidé hloupí a zaostalí.

Měla pravdu. Jsem starý, už je mi jedenašedesát, jsem hloupý, zaostalý a nezdělaný (na mé vzdělání v duchu vědeckého ateismu nestačily ani tři vysoké školy, dokonce ani státnice z marxáku). Musím konstatovat, že se za to nestydím a že jsem na to hrdý. A úctě k Bohu učím i své studenty.

Přidávám odkaz na mé vlastní svědectví http://pijacek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=306091&bk=65441

4 13
možnosti

P79e23t92r 97S87k18á77c34e86l

29. 4. 2013 22:14

Souhlas. K tomuto jen doplnění:

"Říkatpravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin!" » George Orwell.R^

5 10
možnosti
  • Počet článků 622
  • Celková karma 17,24
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->