Diskuse

Jak se slavily vánoce v 50. a 60. letech XX. století? II. díl

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Beky

31. 12. 2009 10:35
Pro jedny komunista, pro druhé husa, pro jiné modrý pták

Zdravím všechny diskutující ;-)

děkuji za Vaše příspěvky a názory.

Je zajímavé, jak je diskuse pestrá! Pro jedny jsem třicetiletý člověk, který nostalgicky vzpomíná na časy dávného socialismu, pro jiné jsem husa (která čerpá ze vzpomínek člověka, který si tuto dobu pamatuje) a pro jiné jsem člověk, který nejraději tráví čas v hyper-marketech a mega-marketech... Už z diskuze vyplývá, že je možné si mě zřejmě zařadit kamkoliv, podle přání diskutujícího.

Musím vás však ujistit, že hyper-marketům se zdaleka vyhýbám, nemám je ráda, přijdou mi komerční, neosobní a nemají pro mě žádné kouzlo kromě toho, že si tam občas musím prostě něco na sebe koupit...Socialismus neoslavuji. Jsem ročník 1979 a tak, jak jsme žili těch 10 let se mi opravdu nelíbilo, natož se k tomu někdy vracet.

Můj blog je vzpomínkový, protože se domnívám, že na to, jak jsme tehdy žili, bychom neměli zapomínat... H. R. Šiander

0 0
možnosti

Barry Goldwater

31. 12. 2009 0:37
Pobavila jste mě

DíkyR^

Vaše informátorka Vánoce popsala přesně tak, jak si to já pamatuji. S tím ovocem byla vůbec legrace. Maminka seděla celé hodiny u okna a sledovala prodejnu zeleniny přes ulici. Jakmile se začala tvořit fronta, okamžitě jsem byl vyslán se síťovkou, abych zjistil co přišlo a v případě potřeby to ihned koupil. Šlo a takové luxusní zboží jako pomeranče a banány nebo buráky. 

0 0
možnosti

Beky

31. 12. 2009 10:27
Re: Pobavila jste mě

Pěkné dopoledne, Barry Goldwater,

děkuji za Váš příspěvek do diskuze :-) Jsem ráda, že se vzpomínky shodují. Neříkám a ani nepíši ve svém blogu, že to všude muselo být stejné. Např. paní Sedláčková vzpomíná na vánoce, které prožívala na střední Moravě, ale jinak všechno mohlo vypadat třeba v Praze.

Nedostatek zboží si pamatuji dokonce i já, byť jsou mé vzpomínky z let 80. XX. století...

Krásné vánoce přeje H. R. Šiander

0 0
možnosti

wandering star

30. 12. 2009 22:55
Tento jedinečný blog...

No aspoň že jste skromná a netrpíte velikášstvím. Rada zdarma: Pokud chcete psát dobrý text, pište o něčem, co znáte.

0 0
možnosti

I.Perek

30. 12. 2009 19:11
Tragédie je, když hlu/páci interpretují historii.

Hano, vybírejte si informátory, kteří v dané době byli při smyslech.

Je to předpoklad,  i když ne záruka toho, že nebudete  při psaní vaších článků působit jak husa.

0 0
možnosti

nejedlo

30. 12. 2009 22:38
Re: Tragédie je, když hlu/páci interpretují historii.

Nezbývá mi, než s vámi naprosto souhlasit.R^

0 0
možnosti

pesimista

30. 12. 2009 17:33
Teda, čerpat vědomosti od staré učitelky, tak to je maso.

Ona byla i druhá stánka Vánoc. Celá padesátá léta byby kostely narvané věřícími, tek pokles nastal kupodivu až po roce 1980. V roce 1948 jsem začal chodit do 1.třídy; dědek mrázovic se oběvil až někdy v polovině padesátých let.. Až na výjimky celá třída znala všechny koledy a všude chodil zásadně Ježíšek. Otce po únoru zavřeli a tak se sourozenci jsme měli dárky skromné; houpací kůň z roku 1946 se už neopakoval. A stejné duchovní Vánoce,, ovšem už z hodnotnými dárky a i tím banánem mělaprvní dcera narozená v roce 1967. To, co probíhalo ve škole byla okrajová záležitost a ne celosplečenský jev. I učitel hudby zpíval v kostele půlnoční mši. Takže nezevšeobecňujte blábol komunistické učitelky.

0 0
možnosti

pesimista

30. 12. 2009 17:34
Re: Teda, čerpat vědomosti od staré učitelky, tak to je maso.

jo, a ty jiskřičky v padesátých a šedesátých letech určitě nebyly

0 0
možnosti

admiral666

30. 12. 2009 15:02
zase modropropaganda

Chce se mi zvracet nad neustavajici tlacenkou modrych, jak to muselo byt za socialismu hnusne. Souhlasim dole s bambulkou, ze to bylo chudsi, ale o to romantictejsi. Tupa pravicova luza ovsem uznava jen bohatstvi a konzum, tak sup rebeko do obchodnich center nakupovat cetky a kramy a uprimne za moznost drit pro kapitalistu a pak vydelane utratit za sunt podekovat ODS!

0 0
možnosti

Bambulka9

30. 12. 2009 14:53
Škola

Chodil jsem v r. 66 do první třídy do školy na malé vesnici. Jednotřídka 1-5 ročník.

Ve škole se topilo ve třídě ve velkých kamnech a p.ředitel, učitel a školník v jedné osobě nám před vánoci pořádal vánoční besídku. Oheň hučel, třída byla vyzdobená, koledy nám pouštěl na starém gramu a hrál na housle. Na promitačce ce statickými obrázky nám pouštěl pohádky, které starší žáci již dúvěrně znali, protože se každý rok opakovaly. Ale to bylo před 68, pak se přitvrdilo, koledy nebyly, ale promítačka, výzdoba a to ostatní zůstalo.

My jsme se na besídku těšili. Moje děti už do školy před vánocemi nechtějí chodit. Co tam? Samý filmy, stejně nic neděláme a podobně hudrují.

Návrat starých komunistických časů neé, ale je fakt, že my jsme si to asi víc užívali.

Dobrý vstup do r.2010.

0 0
možnosti