Single? Sobecká kariéristka, která nechce muže, děti ani rodinu

21. 04. 2009 14:00:41
Jak se řekne o někom v České republice, že je single, tak se většina lidí domnívá, že jde o člověka mladého a sobeckého, který si buduje kariéru, užívá si své nezávislosti a svobody s přáteli, paří v hospodě, chodí na párty, cestuje, studuje... A to všechno sám, aby se nemusel dělit o své peníze s někým dalším, už vůbec ne s partnerem, rodinou a dětmi.

Když jsem napsala v lednu 2009 blog, kde jsem si pokládala otázku „Musí mít žena muže za každou cenu?“ (a také se tak můj blog jmenoval), nečekala jsem, že se do diskuse zapojí kolem 200 lidí.

Někteří lidé se mnou souhlasili, že partner je pro život důležitý, ale ne každý, kdo se vám namane (zjednodušeně napsáno). V rozmanité diskusi jsem se dočetla dost zajímavých názorů, rad a také mnohá doporučení pro svůj život. A také jsem se dozvěděla, jaká údajně jsem.

Mnozí usoudili, že jako single (viz definice) jsem natolik sobecká, že se zaměřuji na budování kariéry, vymazala jsem ze svého života muže a zavrhla děti. Kromě investování peněz do svých zálib, trávím také čas na pařbách a neuvědomuji si, že mi tikají biologické hodiny.woman

Někteří čtenáři blogu mi předpovídali, že jako singles zůstanu jednoho dne sama. Bude pozdě na hledání ideálního partnera, protože už budu v letech a nebudu atraktivní. Dítě rovněž nebude připadat v úvahu, protože už to nepůjde a já při rekapitulaci svého života "spláču nad vejdělkem"...

Ráda bych v tomto článku objasnila, že single může být člověk, který je sice v nějaké situaci svého života sám, ale hluboko ve svém srdci touží po partnerovi, rodině a dětech. Když to štěstí PRÁVĚ TEĎ nemá, nežene se do každého vztahu, který se nabízí. Vyčkává a věří, že jeho čas přijde. Zatím se aspoň s druhými raduje z jejich štěstí a přeje jim ho.

KDO JE SINGLE

Podle psychologa MUDr. Zbyňka Mlčocha je SINGLES...

  • člověk, kterému je od 25 do 40 let
  • člověk, který žije sám, je nesezdaný
  • člověk, který nekohabituje (tj. nežije ani „na hromádce“ s druhem či družkou)
  • člověk, který je ekonomicky nezávislý
  • člověk, který nemá konkrétní vize do budoucnosti a je s tímto stavem spokojen
  • člověk, který klade na člení příčku svého žebříčku hodnot nezávislost a svobodu

1. MÝTUS – SINGLE NENÍ RODINNÝ TYP

Nevím, co vede čtenáře k názorům, že osamělý člověk nechce rodinu. Kdo mě trošku víc zná, ten ví, že jsem přesný opak. Jsem rodinný typ. Mám ráda své známé, přátele a jejich děti. K mým nejoblíbenějším dnům roku patří svátky, protože je dostatek času na rodinu a přátele. Nikam nespěcháme, je to čas povídání, společného jídla a zábavy.family_2

2. MÝTUS – SINGLE NECHCE PARTNERA

Když člověk právě s nikým nechodí, ještě neznamená, že chce zůstat sám, svobodný a hrdý na svou nezávislost. Samota může mít nejrůznější důvody, např. domácí násilí v posledním vztahu, ovdovění, tragická nehoda partnera, úmrtí dítěte, dlouhodobé problémy, složitý rozvod...

A tak bych mohla pokračovat. Proč nás hned napadne tato rovnice? Člověk je sám (single) = chce to tak, vyhovuje mu to. Ani samota není důvod proto, abych začala vztah s jakýmkoliv mužem. Domnívám se totiž, že partner by měl být oporou, povzbuzením, spřízněnou duší a také tím, kdo nás bude milovat takoví, jací jsme. tulipan

3. MÝTUS – SINGLE NECHCE RODINU A DĚTI

Založení rodiny je velmi vážné rozhodnutí, které mohu učinit až s pravým partnerem, kterého budu milovat a budu se na něj moci spolehnout. Mám ráda děti a domnívám se, že nejlepším prostředím, ve kterém mohou vyrůstat, je harmonické manželství.

4. MÝTUS – SINGLE BUDUJE KARIÉRU

Pokud jste mladá, 30letá žena, která není vdaná, při zaměstnání studuje, hned vás napadne, že musí tvrdě dřít na své kariéře! Managerský typ, který jde za svým cílem hlava nehlava, ale opravdu nejsem.

Jsem kreativní typ a baví mě činnosti, při nichž mohu něco nového a krásného vytvořit. Ráda šiji, pletu, háčkuji, aranžuji a také vařím. Volný čas, který jsem dříve neměla, se snažím využít smysluplně pro studium a zájmy. Někteří příslušníci opačného pohlaví jsou šokováni, že využiji volného víkendu a „spíchnu“ si šaty nebo si upeču kachnu na kmíně s knedlíky a se špenátem...

5. MÝTUS – SINGLE VE VOLNÉM ČASE PAŘÍ S PŘÁTELI

Zdá se, že když je někdo mladý a svobodný, tak musím samozřejmě pařit. Možná bude pro mnoho Čechů nepochopitelné, co teď napíši, ale nejenže nekouřím, ale jsem také abstinent. Nepiji proto, že jsem prostě pivu, vínu, aperitivům ani tvrdému alkoholu nepřišla na chuť. alkohol

6. MÝTUS – ŽENA SINGLE TRÁVÍ SVŮJ ČAS V SHOPECH, KOSMETICKÝCH SALÓNECH A KAVÁRNÁCH

Zřejmě patřím mezi ženy, které v mužích vzbuzují dojem, že věnují svůj všechen čas nadýchanému účesu, dokonalému make-upu, pěstění krásných, dlouhých a nalakovaných nehtů, navštěvování shopů s nejmódnějším oblečením a vysedáváním s kamarádkami po kavárnách nad šálky café.

Nakupování oblečení mě baví, ale vždy si předem rozmyslím, do jakého obchodu zamířím a s jakým cílem. Zásadně nenakupuji s ženami, protože mě rozčiluje hodinové procházení se obchody bez výsledku a cíle. Naopak se mnou chodí rádi nakupovat muži. Někteří z nich tvrdí, že nakupuji jako muž. kosmeticky_salon

V kosmetických salónech nevysedávám, zatím jsem nepřišla na to, proč bych to měla dělat. Do kavárny chodím ráda, ale netrávím tam většinu svého času, raději se jdu projít na čerstvém vzduchu. V kavárnách mívám většinou pracovní schůzky, posezení nad café s přítelkyní je pro mě spíš výjimkou.

7. MÝTUS – SINGLE SE NEVÁŽE, PARTNERY STŘÍDÁ, VÁŽNOU ZNÁMOST ODMÍTÁ

Myslím, že není zdravé spěchat z jednoho vztahu do druhého. Jistě znáte české přísloví o muži, který jde z jednoho vztahu do druhého: „Střídá holky jako ponožky“.

Tady musím konstatovat, že ani ponožky nenosíme non-stop. Minimálně v noci, když spíme (pokud právě nenocujeme na severním pólu), je nenosíme. Ale je pravda, že v mém okolí je jen pár takových výjimek, kteří odmítají jít z jednoho vztahu do druhého a okolí je vnímá jako podivíny.

Údajně je normální vyměnit jednoho partnera za druhého. Často jsem slýchávala rady kamarádek, že to má své výhody, např. zapomenete na předešlou lásku. Protože se s tímto životním stylem neztotožňuji, dávám přednost samotě.

Jistě bychom mohli společně vymyslet i další mýty, které kolují o singles... To hlavní jsem snad zmínila. Co napsat závěrem? Možná to, že každý čas v našem životě je výjimečný a dá se velmi dobře využít. Má své klady i zápory.

Singles mohou podnikat aktivity, které možná jako ženatí nebo vdané s dětmi, už jen tak nepodniknete. Ale singles zase v mnoha případech touží po "blbém" hraní si s dětmi na písku a po dětském křiku a smíchu, což vám ženatým a vdaným, přijde jako přirozené (nebo vám už možná leze na nervy, ale berete to jako nutnost). family

Co bych si tedy přála? Abychom se zamysleli nad tím, zda i my nestrkáme všechny singles "do jednoho pytle"? A chtěla bych se vyhnout ukvapeným závěrům, které nám mnohým hned vytanou na mysli, když se o někom dozvíme, že je sám/sama: „Single? To je ta sobecká kariéristka, která nechce muže, děti ani rodinu!“

Těším se na Vaše podněty, příběhy a zamyšlení! Diskutujte, pište a e-mailujte...


http://www.zbynekmlcoch.cz/info/bez_partnera/singles_proc_jsou_nekteri_lide_radeji_sami_.html

www.flikr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 21.4.2009 14:00 | karma článku: 29.48 | přečteno: 7878x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 27.43 | Přečteno: 303 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.33 | Přečteno: 1179 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 232 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 177 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...