Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem si vytvořila kabelku na léto

Tento blog se bude vymykat všemu, co jsem dosud napsala. Tento můj článek bude pro dívky, ženy a dámy, které tak jako já, rády tvoří. Protože se blíží léto, rozhodla jsem se, že si vytvořím originální kabelku. 

Už několik let jsou moderní kabelky kulatého tvaru. Dívala jsem se po nich, ale žádná se mi buď nelíbila, a když už ano, tak byla malá, anebo stála doslova nekřesťanské peníze. Dvakrát jsem se nerozmýšlela a kabelku jsem se rozhodla stvořit sama.

Na začátku byla správně promyšlená velikost kabelky. Nevím, jak vy, milé dámy, ale já potřebuji mít v kabelce spoustu věcí. Ruku na srdce, dámy, která z nás ne?

Takže minimalistické či malé kabelky nejsou nic pro mě. Ano, jistě, líbí se mi kabelka ve tvaru psaníčka, které často nosí např. vévodkyně Kate. Ale do "psaníčka" se vejde tak akorát kapesník (a to ještě ne celý balíček), mobil a snad i zrcátko. Takže ne. Z toho bych byla nešťastná. Že mi chybí spousta věcí.

Pak zde byla otázka materiálu. To byl trochu oříšek. Ano, líbí se mi sláma či proutí. Ale přiznám se bez mučení, s proutím jsem se ještě nenaučila pracovat. A sláma (nebo i papírový provázek, který vypadá jako přírodní sláma) je sice pěkná, ale nesnese velkou zátěž.

Potřebovala jsem, aby kabelka byla dostatečně pevná a hodně unesla. Takže jsem zvolila oblíbený provázek sisal

Ovšem sisal je dost tlustý, takže bylo potřeba něco, čím bych ho "ovládla". Rozhodovala jsem se, zda zvolím techniku drhání, háčkování nebo pletení. Ale nejvíce se mi při vytváření kulaté kabelky zdálo praktické háčkování.

A nyní nástroj. Naštěstí jsem objevila obrovský, tlustý háček z hliníku, který před mnoha léty vyrobil můj táta pro matku z kusu velice tlustého drátu (ale nepochybuji o tom, že by se dal velký háček sehnat v jakékoliv galanterii). 

Výhodou tohoto hliníkového háčku bylo, že byl dostatečně pevný. Nebylo možné ho zkrátka ohnout. Což se při poněkud obtížném háčkování s tak tvrdým materiálem, jako je sisal, mohlo snadno podařit. Kdyby byl z umělé hmoty, asi bych háčků spotřebovala několik. Jednoduše by to nepřežily.

A co dál? Potřebné doplňky - dvě uši z koženky s vyznačenými dírkami pro přišití (tak se to dá už koupit v galanterii), dvě bílá kovová kola (pro výrobu lapače snů) - ty na fotce chybí, nitě příslušné barvy a velký dřevěný korálek na zapínání kabelky. A samozřejmě také jehla. 

Když jsem si rozmyslela, že půjde o kabelku kulatého tvaru, stačilo se už jenom pustit do práce. Začala jsem malým řetízkem, který jsem spojila jedním okem do kroužku. A pak jsem už háčkovala krátké sloupky kolem dokola, až bylo jedno kolo hotové. Tak velké, jak jsem si vysnila a tak, abych v poslední fázi do něj mohla na okraji vháčkovat kovovou výztuž. 

Sisal je sice dost pevný materiál, ale kdybych do takové kabelky dala všechno, co já obyčejně nosím, asi by se mi prověsila a ztratila tvar kulatosti. Tomu právě zabrání dvě bílá kovová kola jako výztuž. Pozorná čtenářka kovovou výztuž bílé barvy na fotce zcela jistě uvidí.

Následovalo stejným způsobem uháčkované druhé kolo ze sisalu. A také v poslední řadě ok vháčkovaná kovová výztuž.

Poté jsem si uháčkovala obdélník, který jsem vháčkovala jako dno mezi dvě kola a tím jsem kola spojila. Kabelka už se "klube"!

Pak jsem doma našla kus hrubé a pevné látky, která by se mi hodila jako podšívka. Vystřihla jsem si dvě kola a také dva pruhy obdélníkového tvaru na dno. Na obrázku mám jeden velký obdélník a dva menší - já jsem neměla dost látky, tak jsem musela improvizovat a ty dva menší k sobě přišít. Hlavně nesmíte zapomenout na přídavky na švy a také na obrubu, aby se okraje podšívky netřepily.

Látku na podšívku zaobroubíme, aby se netřepila a přišijeme k sobě jednotlivé díly. Stejně jako jsme postupovaly při výrobě kabelky. Mezi dvě kola přišijeme obdélník (jako dno kabelky). Zde je čas proto, abychom si začistily různé provázky, které jsme navazovaly. Konečky sisalu nenápadně přiháčkujeme do rubu k okům a konce zapošijeme nitěmi, aby po nich nebylo ani stopy.

Pak už hotovou podšívku vložíme do uháčkované kabelky a přichytíme ji drobnými stehy tak, aby to nebylo na kabelce, a pokud možno ani na podšívce, vidět.

Z několika řetízkových ok uháčkujeme provázek, který poslouží jako "klapka" či "uzavírka" kabelky. Provázek vháčkujeme do kabelky, aby byla její součástí. Na druhé straně kabelky sisalem přichytíme velký dřevěný korálek.

Jako poslední krok všijeme jehlou a nití hnědá ucha z koženky. 

Hotovo! A můžeme vyrazit v šatech, kožených lodičkách či sandálech a s novou kabelkou do města či na rande.

Shrnutí: Originální kabelka na léto unese asi dva až tři kilogramy dámské výbavy. Náklady bych odhadla na necelých 500 Kč. Samotná tvorba mě vyšla asi na dva dny. 

Krásné slunečné dny a hodně kreativity vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 26.5.2022 19:45 | karma článku: 21,65 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->