Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se zúčastnila protestu „Vypískejme presidenta“

Čtyři sta lidí se sešlo před Hradem, domovem presidenta Zemana, aby dali najevo nesouhlas s jeho posledním rozhodnutím – milostí pro svého podřízeného, šéfa Lán Miloše Baláka. A já tam byla taky.

Žijeme v hektické době. Na tom se jistě všichni shodneme. A děje se toho hodně. Některé akce nás nechávají chladnými a jiné ne. Ty na nás působí jako červený hadr na rozzuřeného býka. A my cítíme, že se v nás přímo vaří krev.

Přesně takovou akcí byl pro mě protest neziskové organizace Milionu chvilek z. s., který se tentokrát jmenoval „Protest na Hradě! Vypískejme presidenta“, a se uskutečnil ve čtvrtek 31. března 2022 od 18 do 19 hodin na Hradčanském náměstí v Praze.

Jsem zimomřivý člověk, a pokud se teplota pohybuje kolem 5° C, tak trpím. Neustále mi teče z nosu, a ruce, přestože mám kvalitní pletené či kožené rukavice, mi stále mrznou tak, že je necítím. Celkově se klepu zimou. Proto ve mně všechno křičelo: „Zůstaň doma s hrnkem horkého čaje! V teple! Nikam nechoď!“

PROČ JSEM MUSELA JÍT NA PROTEST?

Vzhledem k tomu, že bydlím od Hradčanského náměstí sedm minut chůze, nedalo mi to! Fakt, že president Miloš Zeman, který sám prohlásil, že bude s presidentskými milostmi šetřit, udělil milost svému podřízenému šéfovi Lán Miloši Balákovi v sobotu 26. března 2022, tedy pouhé 3 dny poté, co byl vynesen pravomocný rozsudek, je šokující.

Pro ty, kteří to neví, byl Balák odsouzen ke třem letům vězení. Také dostal peněžitý trest ve výši 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Presidentská milost vše zrušila.

Proto jsem se rozhodla, že dám přednost zimě na Hradčanském náměstí a připojím se k dalším lidem, kteří cítí rozhodnutí presidenta jako výsměch pro obyčejné lidi, zneužití jeho pravomoci a podkopávání důvěryhodnosti české justice a jejích rozhodnutí.

JAK PROBÍHAL PROTEST?

Protestující přivítala mluvčí Milionu chvilek z. s. Hana Strašáková. Informovala nás o tom, co se děje na Hradě, jak v případě presidentské milosti, tak v konání vedoucího Kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře.

Protest se nesl v orwellovském duchu a jeho vynikající díla „Farma zvířat“ z roku 1945. Hlavním mottem bylo heslo George Orwella: “„Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější.“

Jakkoliv je to smutné, toto heslo přesně vyjadřuje počínání presidenta Zemana a lidmi, kterými se obklopuje.

Aby nezůstalo jenom u slov, hlavní transparent drželo pět postav s gumovou maskou prasete domácího. Dočkali jsme se pantomimy s jitrnicí na talíři, která měla připomenout zabíjačkové hody Vratislava Mynáře v době pandemie covidu. To jsme my, obyčejní smrtelníci, dodržovali nařízení vlády neshromažďovat se, další trávili čas v karanténách a dobrovolně jsme se vzdali společenských akcí.

Připomněli jsme si zásady a heslo prvního československého presidenta a osvoboditele Tomáše Garrigua Masaryka: „Nebát se, nelhat a nekrást.“

Sešlo se nás kolem čtyř stovek a skandovali jsme hesla: „Hanba“, „Zeman z Hradu!“, „Mafie“, anebo dokonce někteří „Ruský šváb“. Skandování a proslovy jsme vášnivě podporovali pískáním na píšťalky. Někteří protestující měli své, těm, kteří si je nepřinesli, je rozdával Milion chvilek zdarma, stejně jako placky s logem.

Já jsem přišla těsně před začátkem, a protože jsem doma nenašla žádnou píšťalku, musela jsem si vystačit se silvestrovskou frkačkou červené barvy s třásněmi.

V závěru jsme do pískání a pokřiků dali všechno, co jsme mohli. Věřili jsme, že nás Zeman na Hradě uslyší. Po hodině jsme se rozešli s nadějí, že až bude na Pražském hradě za rok touto dobou nový president, budeme se scházet už jenom k oslavám.

Ačkoliv jsem celou dobu podupávala na dlažbě Hradčanského náměstí, frkala na frkačku, ze všech sil skandovala a tleskala, domů jsem se vrátila vymrzlá na kost. Ale co? Stálo to za to! Určitě je lepší vyjádřit svůj názor, než nečinně složit ruce do klína a bezmocně si říkat: „Nedá si s tím nic dělat. Musím se s tou nespravedlností smířit.“

Ne, já věřím, že vždycky se dá něco dělat. Vždycky je možná změna. Ostatně fakt, že naším premiérem už není podnikatel bez zábran Andrej Babiš, ale profesor Petr Fiala, o tom jasně vypovídá.

Krásné dny a už žádné zavádějící presidentské milosti vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie:

H. R. Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 31.3.2022 21:29 | karma článku: 29,12 | přečteno: 1429x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->