Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Čtvrtky v parku“ od Hilary Boydové

Co se dá zažít po třiceti letech manželství, když je ženě šedesát let a manžel a dítě vás vidí jen jako starou důchodkyni, která se má věnovat zahrádce? Jenže to Jeanie odmítá. A tak začíná boj! Za důstojnost, lásku a svobodu.

PROČ JSEM SI VYBRALA TUTO KNIHU?

Knihu britské spisovatelky Hilary Boydové „Čtvrtky v parku“ jsem si vybrala proto, že mě zaujala na první pohled. Nejdříve mě oslovila obálka knihy (která se nakladatelství Host podařila, ruku na srdce, většina obálek románů pro ženy jsou strašné kýče). Na druhém místě mě upoutal zajímavý příběh šedesátileté ženy (manželky, matky a podnikatelky). Třetím lákadlem byla spisovatelka sama, kterou jsem dosud neznala.

Jedná se o současný ženský román „Čtvrtky v parku“, který čtenářům přibližuje problémy spojené se zažitým třicetiletým manželstvím, odchodem do penze, stárnutím, ale i hledání lásky a ochotě čelit novým výzvám. Autorka mistrně vystihuje jak ženskou, tak mužskou stránku, že se nejedná o typický román určený jen pro ženy, ale na své si přijdou i mužští čtenáři.

Kniha je velice zajímavá, obohacující a autorka staví před čtenáře spoustu nelehkých životních otázek, nad kterými se čtenář musí zamyslet, i kdyby nechtěl.

„Jeanie se samou nevolí rozbušilo srdce. Prostor? On potřebuje prostor? Ten arogantní darmošlap, který vypadá jako krysa, dennodenně zneužívá Chantyinu nezaslouženou lásku, díky níž má jídlo, šaty a domov, nepřispívá do rodinného rozpočtu jediným halířem a chová ke své krásné dceři odpor, si troufá stěžovat na nedostatek prostoru? Jeho malby byly navíc podle Jeaniina názoru nepůvodní abstraktní, rádoby, hodgkinovský škvár.“

O ČEM JE ROMÁN „ČTVRTKY V PARKU“?

Co byste dělaly, kdyby váš manžel po dvaadvaceti letech společného života zničehonic opustil manželskou postel? Když se to stane Jeanie Lawsonové, nerozumí tomu a od svého muže George požaduje vysvětlení. Zamiloval se do jiné? Udělala snad ona něco špatně? George však zarputile mlčí. Nejlepším dnem celého týdne se pro Jeanie stává čtvrtek, kdy chodí se svou vnučkou Ellie do parku. Tam se seznámí s Rayem Allanem, milým, pohledným a zábavným mužem, který je v mnoha ohledech pravým opakem George. Najde v sobě Jeanie odvahu dát lásce druhou šanci, všem navzdory?

„Vzpomínala, co o šedesátce řekla její tetička Norma. Norma byla jedinou sestrou Jeaniina otce. Nedávno oslavila devadesátiny a dosud žila v domě ve Wimbledonu, šťastně nezávislá. Byla to bystrá žena s pronikavýma modrýma očima, které po ní Jeanie podědila. Za války sloužila v MI5 a pak se bez cizí pomoci starala o stárnoucí rodiče. Zemřeli, když jí bylo šedesát, a ona, dříve zarputilá stará panna v rukavicích a klobouku, si osvojila výrazně bohémský životní styl. Proměnila jídelnu v ateliér a dala se na malování. „Šedesátka je skvělá,“ prohodila k Jeanie, když spolu jednou popíjely čaj. „Svět nad tebou zlomil hůl a zničehonic jsi ve všech ohledech neviditelná, obzvlášť pokud jsi ženská. Říkám tomu třetí život. Máme dětství, dospěláckou konformitu – práci, rodinu, zodpovědnost -, a když se všichni domnívají, že je po všem a že patříš do starého železa, najednou přijde svoboda. Konečně můžeš být, kým si přeješ, a ne tím, co by z tebe ráda měla společnost, kým si myslíš, že bys měla být.“

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Jeanie Lawsonová, hlavní hrdinka románu, šedesátiletá žena s laskavým srdcem, která žije v Londýně se svým manželem Georgem. Je dvaatřicet let vdaná. Celý svůj život podřizovala svému manželovi a dceři Chanty. Má malý obchod se zdravou výživou, který jí přináší radost.

George Lawson, manžel Jeanie, je neurotický muž, který je pět let v penzi. Lpí na tradicích, zaběhlých pravidlech a zvycích. Ví nejlépe, co je pro jeho manželku nejlepší. Jeho obsedantním zájmem jsou staré hodiny, které skupuje a opravuje.

Ray Allan, šéf sportovního klubu Aikida v Londýně, do penze se nechystá, protože je plný sil a zdravý. Vysoký, statný, usměvavý, upřímný a s pohledem na život, že je třeba jej brát jako výzvu. Po mnoha letech se usmířil s dcerou Nathalií. Se svým vnukem Dylanem chodí na pravidelné procházky do parku, kde dovádí.

Chanty a Alex, dcera Jeanie a její manžel. Chanty je třicet let a pracuje jako střihačka dokumentů. Alex je sebestředný neúspěšný malíř, který nevydělává. Mají dvouletou dceru Ellie.

Rita a Bill, nejlepší přátelé Jeanie. Rita s Jeanie hrají pravidelně tenis, chodí na drinky, večeře, do kina a hlavně – vzájemně se svěřují.

„Ten večer se Jeanie svlékla, postavila se před zrcadlo v koupelně a pozorně se prohlížela. Snažila se představit si, jak se předvádí před Rayem, jenže chladné světlo zářivek si z ní snad dělalo legraci. Ne že by se styděla za to, jak vypadá. Po menopauze se jí na břiše udělal tukový polštářek, který zarputile odmítal zmizet, ale její malá ňadra se po hormonální bouři rozhodně zvětšila a Jeanie byla i nadále štíhlá a v dobré kondici. Na rozdíl od mnoha svých přítelkyň neuvažovala o tom, že by podstoupila hormonální substituční léčbu, již pokládala za projev marnivosti – pokud tedy člověk netrpí návaly horka, což nebyl její případ. Vypadala by však lépe, mladší, kdyby brala hormony? Zkoumavě se zadívala na svůj obličej. Našla pár vrásek, ale jinak měla dobrou pleť, výrazné modré oči a tmavě hnědé přibarvované vlasy až po bradu. Ne, problém byl v tom, že se vytratil její sex-appeal. V zrcadle před ní se odrážela žena, která mohla být na své tělo hrdá, jenže teď už to nebylo nic víc než jen tělo.“

Hilary Boydová (*23. 6. 1949) pracovala jako zdravotní sestra a později jako manželská poradkyně. Ve třiceti letech vystudovala anglickou literaturu na Londýnské univerzitě, začala psát texty o zdraví a přispívat do deníku Daily Express. Napsala šest populárně-naučných knih, v nichž se zabývá tématy jako deprese, nevlastní rodičovství či těhotenství. Román „Čtvrtky v parku“ (2011) jsou jejím prvním románem. Anglické verze se prodalo víc než 170.000 výtisků a jen v Británii přes 500.000 e-knih. Práva byla prodána do 18 zemí. Dál napsala „Spletité životy“ (2012) a „Když ses vrátil do mého života“ (2013). Jejím manželem je filmový režisér Don Boyd. Mají spolu tři dcery a žijí v Londýně.

„Jejich milování bylo přesně tak smyslné a vášnivé jako minule, ale tentokrát jej nenaplňovalo žádné zoufalství, jen radost. Už je netížil smutek z nadcházejícího loučení, který dříve zastiňoval veškeré jejich společné okamžiky.“

AUTORČIN STYL, JAZYK, KOREKTURY

  • Román je napsán spisovným a hovorovým jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a poutavá, takže se čtenář začte a nemůže se od knihy odtrhnout.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Korektury byly odvedeny profesionálně.

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

V knize autorka zúročila, co během svého života zažila (manželství a výchovy tří dětí, také povolání manželské poradkyně). Román má široký záběr témat a každý si v něm najde něco, s čím se osobně setkal a co je mu blízké – dlouhé manželství a stereotypy, „povinný sex“ s manželem, výchova dětí a vnoučat, sexuální zneužívání dítěte, znovuobjevení lásky „na stará kolena“, prodej domu, výzvy a radosti podnikání.

Kniha je plná dilemat, výzev a problémů (jak už to v životě chodí) a já, jako čtenářka, jsem soucítila s hlavní hrdinkou Jeanie a přála jsem jí, aby se v mnoha ohledech správně a moudře rozhodla a konečně už myslela na sebe. Jeanie je však typická žena (a je jedno, že jde o Londýňanku), pro kterou je normální mít na prvním místě manžela a jeho přání, manželství, rodinu, dceru a vnučku a všechno jim podřizovat. O to je těžší, když se seznámí s Rayem, který jí znovu připomene, že je také žena, která může být milována.

Jediné, co jsem v knize postrádala, byla romantika. Je jí v knize jako šafránu. Kladla jsem si otázku: Copak už muži zapomněli na květiny? Na vynikající bonboniéry? Malé pozornosti, které ženu potěší, okouzlí a zahřejí u srdce?

Jak už jsem psala na začátku, nakladatelství Host si skvěle poradilo s obálkou knihy. Je nejen krásná, ale také tematická, protože se většina děje knihy odehrává právě na podzim, v parku.

„Čtvrtky v parku“ je dobrý román a fakt, že se ho prodalo víc jak půl milionu, to potvrzuje.

„Snažila se neztuhnout, jenže celé její tělo se při tom pomyšlení vzbouřilo. Ten muž po jejím boku se pro ni stal téměř cizincem. Pokusila se dýchat pomaleji a přesvědčovala se, že by ho měla povzbudit. Je to přece její manžel: Copak si přesně tohle nepřála? Copak nechtěla, aby bylo všechno jako dřív? George se k ní přisunul blíž, políbil ji na tvář a potom na rty. Byl cítit stářím, kvůli vínu chutnal zatuchle a plesnivě a Jeanie se musela usilovně přemáhat, aby ho od sebe neodstrčila. Ležela tam, ztuhlá a netečná, a pokoušela se k němu cítit cokoli jiného než odpor. George si ale její neochoty nevšiml. Brzy bylo po všem; skončilo to stejně rychle, jako to začalo. Slyšela ho heknout a ulehčeně vydechla.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Román se bude líbit ženám, které stojí na rozcestí. Ženám, které se obětovaly pro manžela, rodinu a děti a kladou si klíčové otázky, zda je to všechno? Knihu ocení čtenáři, kteří nemají rádi jednoduchou četbu a nevystačí si s „červenou knihovnou“. V neposlední řadě bych knihu doporučila mužům, protože jim kniha pomůže pochopit, jak komplikovaná je ženská duše a po čem ženy touží.

Knihu „Čtvrtky v parku" od Hilary Boydové mi k recenzi laskavě poskytlo vydavatelství Host.

Krásné léto a báječné knihy během dovolené vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Fotografie a anotace knihy „Čtvrtky v parku“, jakož i životopis autorky jsou k dispozici na webu vydavatelství Host.

BOYDOVÁ, Hilary. Čtvrtky v parku. Vydavatelství Host, s. r. o. Brno. 2014. 333 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-7294-976-2.

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 6.8.2021 19:40 | karma článku: 7,18 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,21 | Přečteno: 695x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->