Kdyby mi policista klečel čtyři minuty na krku, zemřela bych i bez drog

21. 06. 2021 15:48:06
Úmrtí muže po zásahu tří policistů v Teplicích je tragická událost. Jak je možné, že muži klečel policista na krku čtyři minuty? A to i poté, co se muž nehýbal, nenaříkal bolestí a jen bezvládně ležel na betonu?

Když jsem slyšela ve zpravodajství rádia ČRo Plus o sobotním (tj. 19. června 2021) policejním zásahu proti údajnému narkomanovi v Teplicích, řekla jsem si: Udělám si názor sama.

Podívala jsem se na reportáž a zveřejněné video na serveru iDNES.cz, které zveřejnila Romea TV na YouTube (původním místem zveřejnění byl ale Facebook, to když jej natočili zásahu přihlížející lidé z okna domu).

JAK VYPADAL POLICEJNÍ ZÁSAH?

Když jsem se na to dívala, byla jsem zděšená! Během mi mráz po zádech a nemohla jsem uvěřit, že toto se děje u nás, v České republice!

Tři zasahující policisté (těžko rozeznat, zda jde o muže či nějakou ženu) drží pevně jednoho romského muže. I když už má pouta, tak ho drží tři policisté a jeden mu klečí na nohou, druhý za krkem. Muž celou dobu naříká, trpí a později už jenom chrčí. Patrně, když už nemůže naříkat.

Zhruba po jedné minutě zásahu jeden z policistů klekne kolenem na krk muže a tlačí mu tvář do betonového chodníku. V této poloze, ačkoliv už má muž pouta na rukou, a je evidentní, že se nemůže hýbat, natož se zvednout, setrvává čtyři minuty. Další policista se přidá a znovu mu drží nohy. Poslední vteřiny záznamu je očividné, že muž se přestal hýbat, sténat a naříkat. Je naprosté ticho a muž leží nehybně na chodníku. Přesto na něm policista na všech čtyřech stále sedí.

PODÍVEJTE SE NA ZÁSAH TŘÍ POLICISTŮ V TEPLICÍCH SAMI

Jak to dopadlo? Muž byl předán po příjezdu sanitky do péče lékařů. V sanitce zkolaboval, a přes snahu o resuscitaci, během převozu do nemocnice zemřel.

JAK DLOUHO BYSTE VYDRŽELI ZAKLEKNUTÍ NA KRKU S RUKAMA V POUTECH ZA ZÁDY?

Nevím, jak vy, ale pokud by se něco takového stalo mně, během nejteplejšího dne roku 2021, kterým právě sobota 19. června 2021 byla, zemřela bych namístě celkem rychle. A nepotřebovala bych ani před tím požít drogy. Mě by dorazilo, že bych v takovém vedru nemohla dýchat. Nevydržela bych čtyři minuty jako onen muž. To ani omylem.

Ať už byl muž jakkoliv agresivní a pod vlivem drog, o čem hovoří špičky policie, je ze záznamu evidentní, že zásah byl agresivní a v každém případě nebyl adekvátní situaci. Jestliže se muž na zemi nehýbe, nebrání a nevydává žádné zvuky, není potřeba mu vší silou klečet dál na krční páteři!

PŘÍPAD JE SROVNÁVÁN S USMRCENÍM FLOYDA V USA

Šestačtyřicetiletý Afroameričan George Floyd zemřel 25. května 2020, když mu policista Derek Chauvin několik minut klečel na krku. Tehdy Floyd stále opakoval, že nemůže dýchat.

Tehdy jsme si říkali, to se stalo v USA. To je daleko. Nás se to netýká...

JESTLIŽE SE TOTO JEDNOU STALO, MŮŽE SE TO STÁT KOMUKOLIV Z NÁS

Každý lidský život je cenný, má svou hodnotu. Každý člověk má svou důstojnost. Měli bychom k němu takto přistupovat, i když je zdrogovaný. A možná tehdy ještě s mnohem větší opatrností, protože jeho reakce nejsou v pořádku. Použití síly a ještě větší síly, která má za následek smrt muže (něčího syna, bratra a možná i manžela a otce), je v každém případě špatně.

Pokud budeme v tomto případě mlčet, a je jedno, zda šlo o Roma či narkomana, mohlo by se stát, že se toto stane jednoho dne nám samým, anebo někomu z našich blízkých. Tohle je čin, který je hodný odsouzení a trestu, a již nikdy se nesmí opakovat!

Krásné dny a žádné brutální útoky policie Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 21.6.2021 15:48 | karma článku: 23.83 | přečteno: 3064x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2005 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 288 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...