Recenze knihy „Hon na Cassandru“ od Lisy Kleypas

2. 04. 2021 9:33:03
Železniční magnát Tom Severin je dost bohatý a mocný, aby si mohl splnit každé přání, jak ho napadne. Má všechno kromě manželky. Jak uvidí lady Cassandru Ranevelovou, usmyslí si, že ji získá. Ale bude to tak snadné?

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Od americké spisovatelky Lisy Kleypas, která má na svém kontě neuvěřitelných 43 knih, jsem četla svou první knihu zhruba před rokem. Byl to romantický román „Chladnokrevný ničema“ a byl zasazen na konec 19. století.

Láska a romantika od začátku až do konce. Kniha byla skvěle napsaná, zápletka byla velice zajímavá a historické detaily byly bez chyb. Už tehdy jsem si říkala, že si určitě přečtu i další knihy od této autorky, protože se mi velice líbila.

Opět jsem si vybrala historický romantický román a jmenuje se „Hon na Cassandru“. Román navazuje na příběh z první knihy. Jedná se o osudy rodiny Ranevelových. Celkem jde o sérii šesti knih.

Co napsat? Kniha „Hon na Cassandru“ byla snad ještě lepší než první. Jedním slovem báječná! Vřele ji tedy mohu doporučit, protože nebudete, milé dámy, zklamané.

„Láska je vtipálek, raději přepadává lidi, kteří jsou zaneprázdněni jinými věcmi.“

O ČEM JE ROMÁN „HON NA CASSANDRU“?

Železniční magnát Tom Severin je dost bohatý a mocný, aby si mohl splnit každé přání hned, jak ho napadne. Stačí říct a má všechno, nebo každého, co si zamane. Najít dokonalou ženu by mělo být jednoduché. Od chvíle, kdy poprvé uvidí lady Cassandru Ravenelovou, je rozhodnutý ji získat. Jenže krásná a bystrá Cassandra je stejně odhodlaná provdat se z lásky, což je to jediné, co jí Tom nemůže dát. Severin je nejpoutavější a nejpřitažlivější muž, s jakým se kdy Cassandra setkala, i když má srdce z kamene. Ona však nestojí o život v rychlém tempu světa nemilosrdného muže, který vždy hraje tak, aby zvítězil. Když se objeví nový nepřítel, jemuž se téměř podaří zničit Cassandřinu pověst, Severin se chopí příležitosti, na niž čekal. Jako vždy dosáhne svého. Nebo snad ne?

„Cassandra mlčky vstřebávala tuto novou informaci o muži, na nějž slýchala velice protichůdné názory. Neomalený, štědrý, poctivý, šikovný, nebezpečný... někdy přítel, někdy protivník, vždy oportunista. Bez ohledu na Severinovy složitosti však na něm bylo mnoho co obdivovat. Seznámil se už v útlém věku s drsnějšími stránkami života a převzal odpovědnost dospělého muže. A nejenže přežil, ale navíc se mu dařilo.“

Lisa Kleypas (* 5. 11. 1964) je americká autorka milostných románů z historie i současnosti. Narodila se v Texasu ve Spojených státech. Vystudovala politologii na Wellesley College. Hned po absolutoriu se začala věnovat výhradně psaní. Svůj první román „Where Passion Leads“ (1987) uveřejnila v 21 letech. Její knihy se staly bestsellery s miliony výtisků prodanými po celém světě a byly přeloženy do 14 jazyků. Celkem napsala 43 románů. Kleypas čerpá inspiraci z klasické literatury, historických knih i osobních zkušeností. Lisa Kleypas žije s manželem Gregorym a dvěma dětmi ve Washingtonu.

„Nikoli poprvé Toma napadlo, že ženám se nedá porozumět. Ne že by neuvažovaly logicky. Právě naopak. Jejich logika je vyššího řádu, příliš složitá a pokročilá, než aby podléhala matematickému dokazování. Ženy přičítají záhadné hodnoty detailům, které muž přehlédne, a jsou schopné vyvozovat pronikavé závěry ohledně jeho nejniternějších tajemství. Tom tušil, že Cassandra ho už po hrstce setkání zná důkladněji, než přátelé po více než desítce let. Ještě znepokojivější bylo podezření, že o něm víc věci, jichž si ani on sám není vědom.“

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Styl psaní je svěží, založený na dobových detailech, popisuje sídla, oblečení i etiketu.
  • Tempo knihy je přiměřené ději.
  • Děj je nepředvídatelný, zajímavý.
  • Kniha má spád, různé zápletky.
  • Román je napsán v er-formě a spisovným jazykem.
  • Korektury byly provedeny profesionálně.

„Tom naklonil hlavu ke straně tím svým tázavým způsobem, který si zamilovala, a pak ji odtáhl ke straně domu. Zastavili se ve skrytu keřů zimního jasmínu, posetého hvězdičkami drobných zlatavých kvítků. Sklonil hlavu a jeho ústa našla její. Chtěla víc, dotkla se jazykem spoje jeho rtů. Rozevřely se před ní a ona ho políbila naléhavěji, až se jejich jazyky propletly a Tom ji sevřel v náručí. Spíš vnímala, než cítila, jak se jeho tělo mění v reakci na její blízkost.“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY ROMÁNU

Kniha je velice romantická. Což by člověk u tohoto žánru očekával. Ale po četbě stovek knih mohu konstatovat, že jen málokterá autorka (či autor) to umí. Spisovatelé zaměňují sex za lásku. Lisa Kleypas to však nedělá a je mistrem romantické literatury.

Umí nádherně popsat zamilovanost, rozvíjející se vztah mezi hlavními hrdiny, Tomem Severinem a lady Cassandrou Ravenelovou, problémy v manželství a jejich překonávání. Proměnu zamilovanosti v pevnou lásku. Vyjednávání a kompromisy či hádky a nalézání příměří. Skoro bych řekla, že je to velkou inspirací pro naše špatné vztahy v současnosti v našich reálných životech (a to nejen pro ženy, ale i pro muže).

Za zmínku stojí, že hlavní mužská postava Tom Severin je sice úspěšným mužem, ale také zároveň podivínem. Při popisu jeho libůstek v knize, které nás pobaví a rozesmějí, se nemohu zbavit dojmu, že jde o muže s Aspergerovým syndromem. Muž s vysokou inteligencí, úspěšný ve svém oboru, však jednostranně zaměřený, rádoby sobecký, poněkud emočně plochý (jak říká: „Své emoce jsem omezil na pět.“) a především naprosto neschopen přečíst sociální situace a vyznat se v nich. Přes všechny jeho nešvary si ho však zamilujete a soucítíte s ním.

Velice pěkně autorka popsala historické detaily, např. knihy dostupné na konci 19. století (rok 1876) od Julesa Verna, Marka Twaina, Jane Austenové či Emily Brontëové. Bezchybně popsala dobové oblečení (dámské velké roby, korzety, spodničky, rukavičky, klobouky... či pánské oblečení). Poradila si také s popisem života britské šlechty, ale i chudiny.

Román je dle mého skromného úsudku perfektní. Potěší, povzbudí, čtenářkám dodá naději, že láska existuje pro každého a je možné ji najít na místech, kde bychom ji nehledaly. Kniha se mi tak líbila, že se k ní budu vracet a určitě si pořídím další romány ze série Ranevelových.

„Vlhký vzduch voněl jím... borovicovodehtovou vůní dehtového mýdla... čpavým nádechem škrobu z košile, změklého žárem těla... a čerstvým potem na pokožce, slaným a intimním a podivně lákavým. Měla sto chutí naklonit se ještě blíž a nadechnout se ho zhluboka. Obličej měl nad jejím, šikmé světlo od okna zachycovalo výraznější zelený odstín jednoho oka. Byla naprosto fascinovaná chladnou, disciplinovanou fasádou, skrývající něco... hluboko uvnitř... lákavého.“

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Román se bude líbit všem romantickým duším. Pak bych jej doporučila všem čtenářkám, které milují historické romány. Je to kniha jako stvořená pro krásné chvilky sladkého nicnedělání, které máme my, ženy, vyhrazené jen pro sebe. Je to sázka na jistotu. V žádném případě to není ztráta času.

Knihu „Hon na Cassandru“ od Lisy Kleypas mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné jarní dny a hodně lásky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis autorky je dostupný na wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lisa_Kleypas

Fotografie a anotace knihy je dostupná na Palmknihy.cz

KLEYPAS, Lisa. Hon na Cassandru. Nakladatelství Baronet a. s. Praha, 2020, 384 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-1443-3 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 2.4.2021 9:33 | karma článku: 5.24 | přečteno: 117x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...