Recenze seriálu „Oběť“ od scénáristy Roba Williamse

1. 04. 2021 18:12:45
Samotný zločin je pouhý začátek... Kdo je oběť a kdo pachatel trestného činu? Jaký vliv mají sociální sítě? Mohou nás informace na sítích přimět ke spáchání trestného činu? O tom všem je britský seriál BBC „Oběť“.

PROČ JSEM SI VYBRALA TENTO SERIÁL?

Otázky viny, neviny, spravedlnosti, ale také problematika trestného činu a ještě závažnější oblast – oběť samotná – to jsou nelehká témata. Jestli se říká, že svět není černobílý, tím více to platí v těchto zásadních otázkách.

Každý z nás vnímá např. spravedlnost jinak. Někomu se zdá, že celý svět i život je nespravedlivý, ale jiným lidem stačí zákonodárství dané státem. Další lidé se nespokojí s právním řádem, protože mají dojem, že stát spravedlnost nehájí dostatečně, a vezmou spravedlnost do vlastních rukou a začnou vykonávat právo sami.

Právě o tom je čtyřdílný britský seriál scénáristy Roba Williamse natočený BBC v roce 2019, který se jmenuje „Oběť“ (v anglickém originále „The Victim“).

Napínavý seriál předkládá divákům od začátku až do konce trestný čin, oběť a pachatelku trestného činu. S obětí soucítíme, pachatelku litujeme jako narušenou osobnost... Ale co když je všechno jinak?

PODÍVEJTE SE NA UKÁZKU SERIÁLU „OBĚŤ“

O ČEM JE SERIÁL „OBĚŤ“?

Hrdinkou série, jejíž děj se odehrává v současném Edinburghu, je dvaačtyřicetiletá zdravotní sestra Anna Deanová. Na jejím zdánlivě obyčejném životě leží temný stín. Před patnácti lety jejího devítiletého syna Liama zavraždil nezletilý vrah. Pachatel byl vzhledem ke svému věku odsouzen ke krátkému trestu a po propuštění získal novou identitu, která byla před veřejností utajena. Nyní byl však v nedalekém Port Glasgow napaden osmadvacetiletý řidič autobusu Craig Myers, manžel šťastně vdané Rebeky a otec šestileté dcerky. Na sociálních sítích se totiž objevila zpráva, že právě on je ve skutečnosti Liamův vrah. Policie ze zveřejnění zprávy obviňuje Annu a kauza míří k soudu.

INFORMACE O SERIÁLU „OBĚŤ“

Žánr: Drama

Země: Velká Británie

Rok výroby: 2019

Délka: 3 hodiny a 48 min (4 díly po 57 minutách)

Tvůrce: Rob Williams

Režie: Niall MacCormick

Scénář: Rob Williams

Kamera: Jan Jonaeus

Hudba: Samuel Sim

Hrají: Kelly Macdonald, John Hannah, Georgie Glen, Karla Crome, Cal MacAninch, Chloe Pirrie, Jamie Sives, Ramon Tikaram, Seylan Baxter, John Scougall, Isis Hainsworth, James Harkness, Andrew Rothney, Brian Ferguson, Robin Laing

Producenti: Jenny Frayn

Střih: Paul Knight

Scénografie: Monica Black

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY SERIÁLU

Čtyřdílnou minisérii z produkce britské BBC vytvořil a napsal Rob Williams, ostřílený televizní scenárista a producent. Jeho jméno nalezneme například mezi tvůrci úspěšných seriálů „Muž z vysokého zámku“ (2015) či „Inspektor Banks“ (2010).

Ačkoliv se nejedná o příběh podle skutečné události, je příběh vymyšlen tak mistrně a zasazen do současné doby (doba, ve které, co se objeví na sociálních sítích, může člověka zničit či oslavit za pár minut) a je uvěřitelný. Umím si představit, že by se toto klidně stát mohlo.

Ve všech čtyřech dílech se zabýváme otázkou viny, neviny, trestného činu a trestu, ale i tím, co vedlo pachatelku (zdravotní sestru Annu Deanovou) k jejímu počínání. Muž, který se stal obětí brutálního napadení (řidič Craig Myers) měl štěstí, že přežil. Původním záměrem útočníka však byla vražda. Otázka zní, zda je v podobném případu vůbec možné nalézt spravedlnost v soudní síni.

Snímek však řeší i další zajímavé a hluboké otázky – velkou moc sociálních sítí. Jak moc nás ovlivňují? Podněcují k páchání zla? K pomstě, odplatě a převzetí spravedlnosti do vlastních rukou? Jak moc věříme tomu, co tam čteme?

Další zajímavou rovinou je, jak se nám hlavní postava seriálu Anna Deanová doslova před očima proměňuje v psychopata, který je přesvědčen o faktech, které není možné dokázat. Připomíná mi to onu známou hlášku: „Já jsem v pořádku, ale všichni kolem mě jsou blázni.“ Ano, jako diváci bychom se tomu mohli zasmát, kdybychom nesledovali ženu, které je dvaačtyřicet let, je matkou dvou dětí a manželkou. Ženou, která pracuje s narušenými lidmi v nemocnici a jež nemá nemalý vliv na formování dalších životů svými názory. Vidíme nešťastnou ženu, která se patnáct let užírá zlobou, nenávistí, záští a ničí to ji samotnou, tak jejího manžela a děti. Přitom si všechno dokonale zdůvodní. Rodina i děti přihlížejí, jak se Anna mění a nikdo nezasáhne. Je to skutečně děsivé.

Hlavní roli zdravotní sestry Anny Deanové dokonale ztvárnila herečka Kelly Macdonaldová (před kamerou debutovala coby devatenáctiletá v roce 1996 v kultovním snímku Dannyho Boyla „Trainspotting“) a byla za svůj výkon v tomto seriálu oceněna skotskou cenou BAFTA. Řidiče Craiga Myerse si skvěle střihnul skotský herec James Harkness. Vyšetřujícího detektiva Stevena Grovera si zahrál známý herec John Hannah ("Srdcová sedma" z roku 1998, "Mumie" z roku 1999, "Poslední legie" z roku 2007).

PODÍVEJTE SE NA ČTYŘDÍLNOU SÉRII „OBĚŤ“

Britský seriál uvedla ČT 2. Pokud nebudete příliš váhat, ještě ji stihnete shlédnout.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12868937982-obet/dily/

KOMU SE BUDE SERIÁL LÍBIT?

Seriál bych doporučila všem policistům, studentům práv, ale i nadšencům, kteří se zajímají o obory jako kriminalistika, kriminologie, viktimiologie či psychologie. Série se bude líbit milovníkům detektivek. Snímek šokuje, překvapí a zasáhne člověka v srdci i mysli. Zápletka je skutečně šokující. Žádný divák se nebude nudit. Seriál je tak dobrý, že na něj jen tak nezapomenete.

Krásné jarní dny a žádné oběti Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o seriálu „Oběť“ najdete na webu CSFD.cz.

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 1.4.2021 18:12 | karma článku: 10.29 | přečteno: 304x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 144 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 290 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 152 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...