Recenze knihy „Zápisník jedné lásky“ od Nicholase Sparkse

17. 03. 2021 20:27:01
Skvěle napsaný román, který přináší velkou, hlubokou a oddanou lásku Noaha a Allison, romantiku i trochu sexu, ale v cudné verzi. Příběh, který se skutečně stal. To je vynikající bestseller „Zápisník jedné lásky“.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Dlouho jsem si přála přečíst romantickou knihu, kterou napsal muž. Věřte nevěřte, ale je problém takového muže najít. Důvod je jednoduchý. Mužský a ženský mozek se od sebe liší jako voda a oheň. To, po čem touží ženy, není tedy totéž, co si přejí muži. Rovněž pohled na lásku, romantiku, vzrušení a sex vnímají obě pohlaví odlišně.

Příkladem je klasický román „Love Story“ od oceňovaného spisovatele Ericha Segala z roku 1970. Kniha je označována za romantickou, ale já jsem tam žádnou romantiku neobjevila. Ve filmové verzi ano, ale ne v původní knižní předloze.

Když jsem objevila knihu od amerického spisovatele Nicholase Sparkse „Zápisník jedné lásky“ (v anglickém originálu vyšla kniha pod názvem „Notebook“ poprvé v roce 1996), byla jsem zvědavá, jak si s tím tento muž – spisovatel poradil.

Milé čtenářky a čtenáři, romantický román „Zápisník jedné lásky“ je jedním slovem úchvatný! Je skvěle napsaný, má silný autentický příběh, přináší romantiku i trochu sexu, ale v cudné verzi, zobrazuje život takový, jaký je, se vším všudy a pozor – kniha je krátká.

„Na Allie nepřestával myslet, zvlášť v noci. Psával jí jednou za měsíc, ale nikdy nedostal odpověď. Nakonec jí poslal poslední dopis a donutil se přijmout skutečnost, že léto, které spolu strávili, bylo to jediné, co měli kdy společné.“

O ČEM JE KNIHA?

Poutavý milostný příběh nám vypráví hlavní hrdina Noah Caulhoun. Je mu osmdesát let a tři roky bydlí se svou manželkou v sociálním zařízení pro dlouhodobé nemocné. Mají oslavit 49. výročí svatby. A tak se Noah ve svých vzpomínkách vydává do minulosti a vzpomíná, co všechno prožil. Začíná rokem 1932, kdy poprvé spatřil na letní slavnosti svou první lásku Allison Nelsonovou. Oba se do sebe hluboce zamilovali. Jenže Noah pocházel z obyčejných poměrů a Allison byla z lepší společnosti. Allison odjela po prázdninách zpět domů a Noah ji už neviděl. Uběhlo pár let a vypukla II. světová válka. Noah se vrací v roce 1946 z války zpátky do Severní Karolíny, aby začal nový život a obnovil zašlou krásu starého venkovského domu na plantáži, který koupil. Stále nemůže zapomenout na Allison. Pomalu se smiřuje s tím, že bude do konce života pouze vzpomínat, když se jeho milovaná náhle vrací do města, aby se s ním setkala naposledy...

„Byl o dva roky starší než ona, a když teď jela po téhle kdysi známé vozovce, znovu se jí zvolna vynořil před očima. Vždycky jí připadal starší, než skutečně byl. Jeho mírně ošlehaný obličej připomínal farmáře vracejícího se domů po hodinách dřiny na poli. Měl mozolnaté ruce a široká ramena těch, kdo museli těžce pracovat, aby vydělali na živobytí. Kolem tmavých očí, které jako by dokázaly přečíst každičkou její myšlenku, se mu začínaly tvořit první nepatrné vrásky.“

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Román je napsán srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a čtivá.
  • Kniha je v ich-formě.
  • Děj sice plyne pomalu jako voda, ale je napínavý, takže neskončíte, dokud neobrátíte poslední stránku.
  • Korektury byly odvedeny profesionálně.

„Ani jeden z nich se nepohnul, když stáli tváří v tvář a dívali se na sebe. Mlčel, jeho svaly jako by ztuhly, a jí na vteřinu blesklo hlavou, že ji nepoznal. Náhle ji zalil pocit viny, že se tady objevila jen tak bez varování, a tím to bylo ještě těžší. Představovala si, že to bude jaksi snazší, že bude vědět, co říct. Ale nevěděla. Všechno, co jí napadalo, se zdálo nevhodné a postrádající smysl.“

PODÍVEJTE SE NA UKÁZKU Z FILMU „NOTEBOOK“ Z ROKU 2004

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

Sparks napsal velice dobrou knihu. Je vynikající nejen pro čtenáře, kteří si vychutnají skvělý román. S klidným svědomím bych ji vřele doporučila jako studijní materiál pro začínající spisovatele románů.

V románu „Zápisník jedné lásky“ je všechno – romantika, oddaná a hluboká láska, žárlivost, podlost, lsti a přetvářky, poezie, obyčejné a drobné chvíle pomíjivého štěstí, krásné popisy přírody Severní Karolíny.

Dobrou knihu hodnotím podle toho, zda ve mně zanechá hluboký dojem/otisk, jestli na příběh musím myslet i několik dnů po přečtení a zda ve mně probudí silné emoce.

Novela od Sparkse všechna kritéria naplnila. Přiznávám, že posledních padesát stran jsem proplakala. A ne málo. Tak silně, že jsem neviděla ani na text. Poslední stránky jsou tak láskyplné a zároveň srdceryvné, že si dovolím tvrdit, že ten, kdo neuroní ani slzu, je bezcita.

Zajímavostí je, že román není vymyšlený, ale Sparks se inspiroval u prarodičů své manželky. Ti skutečně prožili velkou lásku a strávili oddaně bok po boku víc jak půl století.

Dnes je Nicholas Sparks známým autorem a jeho knihy jsou velice oblíbené a stávají se bestsellery a překládají se do mnoha jazyků a vydávají se v mnoha zemích světa. Málokdo ale ví, že pracoval jako obchodní zástupce farmaceutické společnosti, obcházel lékárny a nabízel léky. Když napsal detektivku a thriller, oslovil nakladatele. Všichni oslovení mu odmítli knihy vydat. Když napsal právě knihu „Zápisník jedné lásky“, obeslal 25 nakladatelství, všichni kromě jednoho ho odmítli. Ten jeho knihu s nadšením vydal a Sparks se tak stal úspěšným spisovatelem a mohl se dál cele věnovat jen psaní.

Nicholas Sparks má na svém kontě kolem dvaceti knih, které jsou přeloženy do 35 jazyků. Jeho knihy se staly bestsellery. Osm z nich bylo zfilmováno. Možná jste už nějaký z filmů od Nicholase Sparkse viděli a ani o tom nevíte. Co třeba film „Vzkaz v láhvi“ z roku 1999 s Kevinem Costnerem, nebo „Talisman“ z roku 2012 se Zacem Efronem, anebo „Nejdelší jízda“ z roku 2015 s mladým Scottem Eastwoodem?

Sparks je natolik dobrý spisovatel, že rozhodně nezůstanu u jedné knihy a pár filmů (které jsem mimochodem viděla a nesmírně se mi líbily, aniž bych tušila, že autorem knižní předlohy je právě on).

„Měla samozřejmě právo to udělat. Sám bych to byl rozhodně nezvládl, protože na nás přišla nemoc, na oba dva. Nastávají poslední minuty našich životů. Hodiny odtikávají. Hlasitě. Zajímalo by mě, jestli je slyším jen já.“

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Román se bude líbit všem romantickým duším. Vřele bych jej doporučila těm, kteří pochybují, zda někdy pravou lásku potkají. Tato kniha, kterou Sparks napsal inspirován skutečným příběhem, je důkazem, že opravdová láska existuje. Takovou lásku všichni potřebujeme. Opravdová, hluboká a oddaná láska ještě nevymřela.

Knihu „Zápisník jedné lásky“ od Nicholase Sparkse mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné jarní dny a hodně romantiky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Anotace knihy, citace a fotografie jsou dostupné na Palmknihy.cz

SPARKS, Nicholas. Zápisník jedné lásky. Ikar CZ. Praha, 2019, 160 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-249-4069-4 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 17.3.2021 20:27 | karma článku: 7.31 | přečteno: 268x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 162 |
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...