Kolik psů ještě napadne lidí, než s tím začneme něco dělat?

22. 01. 2021 22:32:11
U nás v ulici máme už pět stafordširských bulteriérů. To jsou psi, kteří jsou např. v Německu zakázaní. Proč přibývá agresivních útoků na děti, ženy i muže těmito psy? Proč je v ČR dovoleno chovat bojová plemena psů?

Možná bude dnešní téma mého článku pro mnohé pejskaře úsměvné, ale mohu vás ujistit (a také doložit fakty), že mně do smíchu není.

Ulice Ženíškova v Ústí nad Labem, ve které bydlím, měří zhruba 150 metrů. Jde o úzkou ulici, která je z obou stran obklopena domy, jedním panelovým domem a čtyřmi menšími třípatrovými domky postavenými v období před II. světovou válkou.

Když člověk bydlí v přízemí a pracuje z domova jako tomu je v mém případě, tak má celkem dobrý přehled. A to i v případě, že nechce. Domy jsou od sebe vzdálené jen pár metrů a řekla bych, že si se sousedy vidíme „do talířů“. Pokud by někoho zajímalo, proč to tak je, pak to byl výmysl socialistických soudruhů – zlikvidovat původní zelené zahrady a vtěsnat místo nich co nejvíce lidí do nově postaveného panelového domu. Soudruzi a soudružky, díky za to! Byl to fakt „dobrý nápad“!

PSI BEZ NÁHUBKŮ A VODÍTEK

A tak jsem svědkem toho, co se děje před mými okny. Vidím desítky pejskařů, kteří procházejí pár metrů od mých oken se svými mazlíčky tam a zpět. Že by měl nějaký pes náhubek, to jsem viděla výjimečně, tak třikrát do roka.

Stává se často, že psi, kteří už dlouho potřebují vyvenčit, vyrazí ven ze vchodů domů jako tryskáči – a samozřejmě bez vodítka. Psí chování chápu, jasně, potřebují si ulevit. Čekali na to dost dlouho a konečně se dočkali. Ale pro co už mám menší pochopení, je chování jejich majitelů – jednak nejdou se psy včas a pak jim nepřipevní vodítko. Je běžné, že mezi našimi domy pobíhají volně psi všech velikostí.

JEZEVČÍCI, KTERÉ NECHÁVAJÍ MAJITELE PŘED DOMEM

V poslední době se tu roznemohl nový nešvar. Pejskaři nechávají své psy před domem, ať si užijí čerstvého vzduchu a trochu té travičky před domem, a sami jdou domů. Však on si pes už poradí. Nevím, kolik přesně pejskařů tohle dělá, ale vím zaručeně o dvou jezevčících, na které narazíte venku bez majitele.

Jeden je, jak já říkám, zvědavý průzkumník. Toho jsem viděla bez majitele i sto metrů od domu, byl ve vedlejší ulici a dováděl na podzim v hromadách listí. Nechápu, jak je možné, že majiteli nevadí, že netuší, kde je jeho pes a co provádí a neshání se po něm. Zřejmě je toho názoru, že až se sám pes vyvenčí, přiběhne domů. Vím to proto, že zvláště na tohoto mizeru si dávám pozor. Už mě jednou napadl.

Ten druhý jezevčík je spíš nesmělý a vyděšený. Spořádaně sedí před vchodem, někdy se klepe zimou a čeká, až si pro něj jeho majitelé přijdou. Majiteli jsou v tomto případě dáma kolem 45 let a muž kolem 50 let, patrně její manžel. Bydlí v naší ulici asi rok. Nikdy jsem je ale neviděla, že by měli psa na vodítku či měli alespoň vodítko v ruce. Zřejmě ho ani nemají... Asi jim nikdo neřekl, že to je nutné a že porušují městskou vyhlášku, když ho nemají na vodítku.

ZA DESET LET PŘIBYLY DESÍTKY PSŮ

Když jsem se do Ústí nad Labem přistěhovala v roce 2010, v naší ulici jsem potkávala tak jednoho či dva psy týdně. Za oněch deset let se několik lidí odstěhovalo a jiní zase přistěhovali. Zřejmě to byli pejskaři. Faktem zůstává, že dnes a denně potkávám v naší ulici před okny desítky psů.

Ani bitka dvou psů není výjimečná. Tolik psů na tak malém prostoru, kde se míjejí majitelé při venčení? Často se servou před mými okny a já to pak pozoruji v přímém přenosu. Ale kdyby se mě někdo zeptal, raději bych si přála klidnou ulici bez psů.

BĚHEM PANDEMIE KORONAVIRU SI LIDÉ V ULICI POŘÍDILI DALŠÍ PSY

Během posledního roku, co svět zachvátila pandemie koronaviru, se hodně lidí v naší ulici přesunula s prací na home office a.... A pořídili si další psy!

Zatímco jsme v naší 150 metrů dlouhé ulici měli jenom tři psy stafordširského bulteriéra, dnes už jich máme pět.

Mám psát, že ani jeden z nich nenosí náhubek? Že tři z nich pobíhají bez vodítka? Obzvláště mě děsí pohled na majitelku, důchodkyni. Na první pohled je vidět, kdo je pánem. Ne, není to ona, ale je to pes. Vede on ji, ne ona jeho. Když ji vidím oknem, jak vlaje za psem na vodítku, tak raději počkám chvilku v domě, než vyjdu ven. Opravdu z toho nemám dobrý dojem.

Nevím, jestli byste mi to věřili, ale večer se bojím chodit ven. Proč? Protože zdejší domorodci si v noci řeknou, že když nikdo na ulicích není, tak není třeba své psy hlídat. Takže je venčí zásadně bez vodítka. Takže ve tmě nejdříve zahlédnete rotvajlera, boxera či stafordširského bulteriéra a po několika metrech jeho páníčka. A to jsem přitom měla noční procházky v oblibě...

VENČENÍ BOJOVÝCH PLEMEN NA DESET MINUT?

Máme tu mladou paní s dítětem a partnerem. Ta má dva psy, stafordširského bulteriéra a maličkého jorkšírského teriéra. Vidím s železnou pravidelností jejich venčení. Zřejmě proto, že zrovna ráno vstávám, popíjím ranní kávu a odhaduji pohledem na oblohu, jaké bude počasí. Pak je venčí v době, kdy připravuji oběd a poté kolem 18.00 hodiny.

Jak vypadá venčení těchto dvou plemen? Desetiminutová procházka kolem panelového domu po betonovém chodníku s minimem trávy vedle silnice. Všeho všudy třicet minut denně a dost. Možná to v případě jorkšírského teriéra stačí, ale co ten stafordširský bulteriér? Na cvičáku zřejmě nikdy nebyl, ani netuší, co je to proběhnout se volně v přírodě. Třicet minut venku každý den mu musí stačit.

PŘÍPADY NAPADENÍ LIDÍ AGRESIVNÍMI PSY PŘIBÝVAJÍ

Viděli jste video duchapřítomného a pohotového mladého policisty z Plzeňska, který bránil svou matku během procházky, když ji a jejího psa chtěl napadnout stafordširský bulteriér? Muž byl naštěstí policista a použil v sebeobraně střelnou zbraň. Ne, psa nezastřelil, střílel do vzduchu. Tento muž má můj hluboký obdiv. Napíši to rovnou - přála bych si mít takového manžela. Přestala bych se bát.

Podívejte se na video incidentu: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-zenu-na-plzensku-zautocil-staford-jeji-syn-strilel-40331233#utm_content=ribbonnews&utm_term=policista%20st%C5%99%C3%ADlel%20na%20psa&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Ale co dělat, pokud nejsme majitelé zbrojního pasu a nevlastníme zbraň? Jak by asi dopadla situace, kdyby byla žena na procházce se psíkem sama?

Možná by to dopadlo jako s těmi třemi ženami z Prahy – Nuslí, kdy vyběhl pes z domu, vrhl se na ně a pokousal je na rukou i nohou. Všechny tři ženy musela odvézt záchranka do nemocnice. Ženám bylo 33 let, 44 let a 54 let. Poté se pes vrátil domů k majiteli.

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pes-vybehl-v-praze-z-domu-a-pokousal-tri-zeny-40335943

Tohle je přesně to, čeho se obávám v naší ulici. Volně pobíhající psi, které nikdo nehlídá. Mnohokrát jsem byla svědkem toho, že když na ně majitelé začali volat, psi byli nevychovaní a dělali, co chtěli. Na zavolání nepřišli, anebo když jej majitel volal pošesté. Copak tohle dává někomu jistotu a důvěru v majitele psa, že ho jeho pes poslouchá? Že má řádnou výchovu? A že když bude nejhůř, že ho okamžitě poslechne?

Dalším příkladem je volně pobíhající kříženec pitbulla a německého vlčáka, který v dubnu 2005 pokousal dvanáctiletou dívku v Žatci. Děvče skončilo s tržnými ranami v nemocnici. Pes dívku napadl před domem, když čekala na své kamarády. Snažila se vylézt na strom, zvíře ji ale strhlo na zem a vláčelo po chodníku. Dívku naštěstí zachránil muž z obytného domu.

Jiným příkladem je těžce zraněný chlapec v obci Babice na Uherskohradišťsku v květnu roku 2005. Toho napadl německý ovčák. Jeho zranění byla tak vážná, že chlapec musel být operován. Utrpěl mnohočetné otevřené rány na stehnech a hýždích.

Ruku na srdce, domníváte se, že takový chlapec se nebude bát v budoucnosti psů?

Myslíte si, že když máte psa, který byl původně vyšlechtěn jako bojové plemeno, že když jej nebudete řádně vychovávat a cvičit, že vám nemůže ublížit?

V květnu 2005 byla v obci Želešice na Brněnsku napadena vlastním psem devětatřicetiletá žena a její syn. Chlapci bylo třináct let. Oběma způsobil pes vážná poranění rukou. Jednalo se o amerického stafordšírského teriéra. Protože pes ohrožoval záchranáře i policisty, musel ho policista na místě zastřelit.

V obci Mšec na Rakovnicku v červnu 2020 těžce zranil v obličeji a na rukou její vlastní pes. Jednalo se o plemeno bullmastifa. Žena musela být pro vážná zranění přepravena vrtulníkem do nemocnice. Podle informací ji pes napadl poté, co se k němu shýbla, aby se s ním přivítala.

Mladá žena byla v prosinci 2020 ve Zlíně vyvenčit v noci své dva psi, jorkšírského teriéra a belgického ovčáka. Najednou přiběhl americký stafordširský teriér, napadl ženu a těžce ji zranil, poté zaútočil i na její psy. Žena skončila v nemocnici, jeden pes byl v kritickém stavu.

Poslední případ, který uvedu, se stal před pár dny, 19. ledna 2021. Agresivní pes, kříženec rotvajlera a pitbula pobíhal po domě v Jablonci nad Nisou. Nejprve pokousal svého majitele, a to tak, že mu pes vykousl na předloktí část svalstva. Muž utekl před psem do bytu ke své přítelkyni a tam se schoval. Agresivní pes dál pobíhal po domě a zranil další dva muže. Jednoho poškrábal na břiše a druhého zranil na rukou a pokousal na břiše.

PROČ JSOU U NÁS BOJOVÁ PLEMENA POVOLENA?

Případů napadení psy stále přibývá. Napadenými jsou především děti, ženy, ale ani muži nejsou výjimkou. Přitom v případě napadení nejde o domácí „voříšky“, domácí mazlíčky, se kterými je radost se pomuchlovat a kteří většinu svého času stráví v pohodlí panelového bytu odpočinkem na oblíbeném polštáři.

K napadení, jak jsem již zmiňovala ve svém článku, dochází především od těch nejnebezpečnějších plemen psů na světě. Je zarážející, že ačkoliv se případy napadení bojovými plemeny (plemena psů, která byla vyšlechtěna za účelem lovení zvěře, štvaní medvědů a spárkaté zvěře, případně pro psí zápasy) vyskytují častěji a častěji, žádná nařízení ohledně chovu, nebo dokonce zákaz vlastnit takového psa u nás v České republice neexistuje.

Možná mi to však uniklo. Nejsem kynolog. Pokud se mýlím, určitě mi, moji milí čtenáři, napište na můj e-mail a já svůj článek opravím.

VÝČET 10 NEJNEBEZPEČNĚJŠÍCH PLEMEN PSŮ NA SVĚTĚ:

  1. Pitbull
  2. Dobrman
  3. Československý vlčák
  4. Bully kutta
  5. Rotvajler
  6. Americký buldok
  7. Kanárská doga
  8. Anglický bulteriér
  9. Rhodéský ridgeback
  10. Tosa-inu

ZAKÁZANÁ PSÍ PLEMENA V NĚMECKU

Podívejme se kousek od nás, do Německa. Tam je zakázáno chovat 10 takzvaných bojových psů včetně bullteriérů a stafordširských teriérů (např. americký pitbulteriér, americký stafordširský teriér, stafordširský bulteriér, anglický bulteriér...).

To jsou přesně ta plemena, která kolem mě a mých sousedů pobíhají dnes a denně, bez náhubku a často bez vodítka. Na vlastní oči vidím, že majitelé tyto bojové psy řádně nevenčí, netrénují a nevěnují se jim. Domnívám se, že to není v pořádku.

Ptám se, o kolika ještě brutálních útocích a vážných zraněních budeme muset číst, než se změní legislativa v naší zemi? Pořídit si pitbulla, rotvajlera, amerického buldoka nebo amerického stafordširského teriéra může dnes každý. Ale opravdu na to ti lidé mají? Psychicky, fyzicky i finančně (na kvalitní stravu, výcvik, trénink)? Skutečně vědí, jaké plemeno si pořídili a nedělají to jenom proto, aby byli „in“, protože tento druh psa je nyní v „módě“?

Krásné zimní dny, inteligentní pejskaře a dobré zákony týkající se psů Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

„Na ženu na Plzeňsku zaútočil staford, její syn střílel“. 22. 7. 2020. Novinky.cz. Článek je dostupný zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/na-zenu-na-plzensku-zautocil-staford-jeji-syn-strilel-40331233#utm_content=ribbonnews&utm_term=policista%20st%C5%99%C3%ADlel%20na%20psa&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

„Pes kousl pětiletou holčičku do obličeje“. 30. 8. 2005. Novinky.cz. Článek je dostupný zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pes-kousl-petiletou-holcicku-do-obliceje-40105079

„Zuřivý pes zranil dva lidi, policisté ho zastřelili“. 20. 5. 2005. Novinky.cz. Článek je dostupný zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/zurivy-pes-zranil-dva-lidi-policiste-ho-zastrelili-40100457

„Pes roztrhal ženě na Rakovnicku obličej“. 30. 6. 2020. Novinky.cz. Článek je dostupný zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pes-roztrhal-zene-na-rakovnicku-oblicej-40329218

„Agresivní pes v Jablonci vykousl majiteli ránu na předloktí, pak napadl další dva muže“. 19. 1. 2021. Novinky.cz Článek je dostupný zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/agresivni-pes-v-jablonci-vykousl-majiteli-ranu-na-predlokti-pak-napadl-dalsi-dva-muze-40348349#source=hp&seq_no=10&dop_ab_variant=0&dop_req_id=QMfqxiofOvy-202101191845&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

„Teriér ve Zlíně těžce zranil mladou ženu a její psy.“ 15. 1. 2021. Novinky.cz. Článek je dostupný zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/terier-ve-zline-tezce-zranil-mladou-zenu-a-jeji-psy-40347925#dop_ab_variant=0&dop_req_id=t0VxzydURUL-202101151910&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

16 nejnebezpečnějších psích plemen najdete na Eurodeník.cz zde: http://eurodenik.cz/kaleidoskop/16-nejnebezpecnejsich-psich-plemen

„Seznam zakázaných plemen v různých zemích“. 20. 1. 2019. Sportovní kynologie.cz. Článek je dostupný zde: https://www.sportovni-kynologie.cz/ze-sveta-psu/zajimavosti-ze-sveta-psu/seznam-zakazanych-plemen-v-ruznych-zemich/

Fotografie psa od Aleše Kartala je dostupná pixabay.com zde: https://pixabay.com/photos/dog-dog-collar-bows-eyes-head-3644279/

Fotografie pitbula od Svena Lachmanna je dostupná zdarma zde: https://pixabay.com/photos/dog-puppy-miniature-bull-terrier-4592527/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 22.1.2021 22:32 | karma článku: 32.18 | přečteno: 1331x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...