Recenze filmu „God's Not Dead“

21. 05. 2020 22:37:00
Je Bůh mrtvý nebo ne? Americký film z roku 2014, který se jmenuje „God's Not Dead“ (v překladu Bůh není mrtvý), tohle přesně řeší. A nijak povrchně, ale přísně vědecky. Vynikající film, který musí vidět každý ateista!

PROČ PRÁVĚ TENTO FILM?

O americkém filmu „God's Not Dead“ (Bůh není mrtvý) z roku 2014 jsem se poprvé dozvěděla na svém oblíbeném křesťanském rádiu Worship Radio 247, které často poslouchám. Pastor David Aldous tam o filmu nadšeně hovořil, jak se mu film líbil a jak jej vřele doporučuje. Také s velikým nadšením pouštěl do éteru ústřední píseň filmu od skupiny Newsboys, která se jmenuje stejně jako film.

Píseň je velice zajímavá, živá a dynamická. Zaujala mě na první poslech. Když jsem se přistihla, že si ji broukám, byl už jenom krůček k tomu, abych si pustila film.

Dramatický film „God's Not Dead“ nebyl dosud ani po šesti letech v České republice uveden do kin, ale je možné jej najít na Youtube, dokonce i s českými titulky, a pustit si jej.

O ČEM JE FILM „GOD'S NOT DEAD“?

Pro vysokoškolského profesora filozofie Jeffreyho Radissona (Kevin Sorbo) je náboženství nepříjemným tématem. Jeho matka, která byla křesťankou, zemřela na rakovinu, když mu bylo dvanáct let. Tehdy se modlil k Bohu a prosil ho, aby matčin život ušetřil, ale nestalo se to. Tento zážitek Radissona motivoval k rozsáhlému studiu filozofie, které ho vyneslo mezi nejlepší myslitele. V rámci svých kurzů se však tématu náboženství nemůže vyhnout, ani kdyby chtěl. Dilema a svůj hněv na Boha řeší tím, že od svých studentů žádá, aby napsali a svým podpisem stvrdili Nietzscheho výrok „Bůh je mrtvý“. Odměnou jim je, že je nezkouší. Když se tomuto přístupu vzepře jeden z nových studentů Josh Wheaton (Shane Harper), Radisson od něho požaduje důkaz, že Bůh není mrtvý. Slíbí mu, že jeho přednáškám na téma křesťanství, kterým dá na konci každé hodiny prostor, nebude oponovat. Joshova oduševnělost a pevnost jeho víry, kterou demonstruje tvrzením, že neexistenci Boha není možné dokázat, představují pro Radissona těžkou zkoušku nejen v profesionálním, ale hlavně v osobním životě. Jeho osobní vztah s Minou (Cory Oliver), která je také křesťanka, se dostává do krize právě kvůli dva tisíce let starému tesaři jménem Ježíš. Paralelně sledujeme také vztah Miny s její matkou, která žije v penzionu pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Nahlédneme do života Minina egoistického bratra Marca (Dean Cain), který je úspěšným byznysmenem a rozchází se svou přítelkyní Amy (Trisha LaFache). Samotný Josh si také bude muset vybrat mezi vírou a dlouhým vztahem s přítelkyní Karou (Cassidy Gifford). Setkáváme se také s oddaným mladým reverendem Davem (David A.R. White) a jeho přítelem misionářem Judem (Benjamin Ochieng), který ho navštíví ve městě.

PODÍVEJTE SE NA TRAILER FILMU

INFORMACE O FILMU „GOD'S NOT DEAD“

Žánr: Drama

Země: USA

Rok: 2014

Délka filmu: 113 minut

Režie: Harold Cronk

Scénář: Chuck Konzelman, Cary Solomon

Kamera: Brian Shanley

Hudba: Will Musser

Hrají: Shane Harper, David A.R. White, Dean Cain, Kevin Sorbo, Ray Gaspard, Tommy Blaze, Cory Oliver, Trisha LaFache, Alexia Pearl, Ross Britz, Lisa Hampton, Cassidy Gifford, Marco Khan, Jim Gleason, Russell Wolfe, Lisa Arnold, Zach Nichols, Bridget Nichols, Frankie Smith, Benjamin A. Onyango, Lucy Faust, Maddie Nichols

Producenti: Michael Scott, Russell Wolfe

Střih: Vance Null

Scénografie: Claire Sanchez

Kostýmy: John H. Smith

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY FILMU

Film je dramatický, ale také psychologický a filozofický.

Nejde jenom o rozebírání čistě filozofických témat, která zcela vyvrací víru, ale také v podání hlavního hrdiny Joshe o podávání opačných argumentů. Dozvíme se o Darwinově teorii, ale i o názorech fyzika a vědce Stephena Hawkinga a dalších významných vědců, kteří se vyjadřovali k existenci či neexistenci Boha. Pokud přemýšlíte o vzniku vesmíru a země a hledáte odpovědi, uvažujete o tom, zda Bůh existuje a hledáte argumenty pro a proti, je toto film právě pro vás.

Menší roli zde sehraje student z Čínské lidové republiky, který přichází na školu jako ateista, ale navštěvuje přednášky a je nucen uvažovat o Boží existenci. Další zajímavou postavou je mladá arabská dívka z tradiční muslimské rodiny, která navenek dodržuje muslimské zvyky. Čemu věří? Co tají?

Film nabízí ale i další rozmanité vztahy, ať již milenecké, partnerské či rodičovské. Všechny vztahy jsou velice reálné, pestré, hluboké a filmové postavy perfektně ztvárňují nejrůznější druhy problémů, kterým jako lidé v běžném životě čelíme – od rakoviny počínaje, přes Alzheimerovu chorobu k rozchodu s milovaným člověkem, problému zabíjení zvířat, nebo něco tak důvěrně známého, jako je ponižování druhého člověka ve vztahu kvůli jeho názoru a to jen proto, že jeden v páru má vyšší vzdělání. Všechny postavy hledají, jak se k problémům postavit. Některé úspěšně a se ctí, jiné se rozhodují špatně a jaksi hanebně. Chvílemi je člověk šokován a vyloženě ho mrazí v zádech.

Zajímavý a zcela neočekávaný je konec filmu. Ale je jakýmsi logickým vyvrcholením a skutečně se tam hodí.

Pár hlavních rolí si zahráli celkem známí herci. Například roli reverenda Davea si zahrál David A.R. White, anebo sobeckého byznysmena Marca skvěle vystřihnul Dean Cain, kterého já znám spíš s romantických filmů. Mistrovsky ztvárnil postavu profesora Radissona Kevin Sorbo.

Jak jsem zjistila, tak film „God's Not Dead“ má další dvě pokračování, na které se můžeme těšit.

Slabou stránkou jsou české titulky u filmu na Youtube, ale za to samozřejmě samotný film nemůže.

ZDE MŮŽETE SHLÉDNOUT CELÝ FILM I S ČESKÝMI TITULKY

A na závěr připojuji vynikající píseň od chlapců ze skupiny Newsboys „God's Not Dead“. Kdyby vás nezaujalo v celé recenzi nic jiného, tak tuhle píseň si určitě pusťte! Opravdu stojí za to! Zvedne vám náladu a skvěle naladí.

Krásné jarní dny s Bohem Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Odkazy:

Informace o filmu „God's Not Dead“ jsou dostupné na webu CSFD.cz zde:

https://www.csfd.cz/film/355061-god-s-not-dead/prehled/#

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 21.5.2020 22:37 | karma článku: 15.83 | přečteno: 895x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...