Recenze knihy „Rudý Zeman“ od Jaroslava Kmenty

3. 04. 2020 23:35:14
Excelentní kniha renomovaného novináře Jaroslava Kmenty s precizní znalostí českého politického prostředí přináší ucelený pohled na presidenta naší země Miloše Zemana. Kauzy, pády, lži, finance SPOZ a jeho nejbližší lidé.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Politiku v naší zemi sleduji se zájmem (a nutno dodat, že v posledních letech i s velkým zklamáním a znechucením). Občas si říkám, že se třeba jenom mýlím a situace v naší zemi není tak zlá, nebo že je můj úhel pohledu chybný. Anebo připouštím, že mi mohou chybět podrobné informace o pozadí kauz a jejich jednotlivých aktérech. To všechno je třeba k tomu, aby člověk mohl správně zhodnotit, co se v naší malé české zemi děje.

To jsou důvody, které mě občas vedou k tomu, že si ráda přečtu knihu od českého autora, jenž české politické prostředí dlouhodobě sleduje a zná.

Biografická kniha „Rudý Zeman“ ostříleného novináře s mnohaletou praxí Jaroslava Kmenty přináší velice podrobný a zároveň ucelený pohled na muže jménem Miloš Zeman. Přináší vyčerpávající odpovědi snad na všechny otázky, které nás (vás) v souvislosti s naším současným presidentem napadají.

„Zkoumat politický život Miloše Zemana bylo náročné. Při psaní žádné jiné publikace jsem neměl tak intenzivní pocit, že nerozumím jednotlivým krokům a uvažování hlavního aktéra. Bylo to, jako by přede mnou stála jakási rozpolcená osobnost.“

Jaroslav Kmenta

O ČEM JE KNIHA?

Jde o investigativní portrét presidenta Miloše Zemana, který nám přináší novinář, jenž pracuje s velkým nasazením, důkladností a nebojí se jít do hloubky a pátrat. Mapuje nejen politickou minulost současného presidenta, ale také rozkrývá jeho vztahy. Rozebírá okolnosti mocenského paktu s oligarchou a současným premiérem Andrejem Babišem.

Autor v knize hledá odpověď na otázku, kdo stál za financováním Zemanovy předvolební kampaně. Přináší nové informace a souvislosti o lidech z blízkého okolí prezidenta (bývalý přítel a šéf poradců tehdejšího předsedy ČSSD Zemana Miroslav Šlouf, vedoucí kanceláře presidenta Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý).

Důkladně rozebírá také to, komu a proč se Miloš Zeman mstí. Je to kniha, která vykresluje politickou atmosféru doby, v níž žijeme. Jde v ní nejen o vliv a moc, ale i o peníze a geostrategické zájmy rozděleného světa.

Knihu „Rudý Zeman“ lze číst samostatně, ale zároveň volně navazuje na předchozí bestseller Jaroslava Kmenty z roku 2017 „Boss Babiš“.

„Chování prezidenta Miloše Zemana stále více určuje trojice špatných vlastností: nevypočitatelná náladovost, urputná zatvrzelost a prakticky nulová sociální inteligence. Je kvůli nim schopen se v okamžiku proměnit ve fracka nebo lpět na zřejmých omylech. Dříve je měl alespoň většinou pod kontrolou, ale v posledních letech jako by se utrhly ze řetězu, což způsobuje rychlou degeneraci osobnosti.“

Miroslav Šlouf, kniha „Jak se dobývá hrad“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY

Kmenta si klade na začátku své knihy otázku: „Proč se Miloš Zeman tak změnil?“ Autor se rozhodl, že to zjistí a napíše o tom. Musím konstatovat, že autor svůj cíl náležitě splnil. Přináší snad všechny odpovědi, které nás, obyvatele České republiky, mohou v souvislosti s Milošem Zemanem, napadnout.

Autor se zabývá financováním strany ČSSD v době, kdy stál v jejím čele právě Zeman, vztahy mezi Zemanem a bývalým presidentem Václavem Klausem, Zemanovým přítelem a kontroverzní osobností Miroslavem Šloufem, který byl propojen s šéfem pražského podsvětí Františkem Mrázkem, deblokací ruského dluhu, kauzou Olovo, plány na zavraždění novinářky Sabiny Slonkové, presidentskou volbou v roce 2003 a neúspěchem Zemana, neprůhledným financováním SPOZ a „černými sponzory“, první přímou presidentskou volbou v roce 2013 a 2018, vztahy Zemana k České televizi a spoluprací s TV Barrandov a jejím vlastníkem Jaromírem Soukupem, proč Zeman neměl rád bývalého premiéra Bohuslava Sobotku, Zemanovým vztahem k alkoholu a jídlu, jeho vztahem k EU, Číně a Rusku.

Autor jde skutečně do hloubky a to ve všech aspektech – jak ve zmapování soukromého života Zemana (proč je Zeman tak sociálně neobratný? Proč nemá rád ženy? Proč se tak rád mstí? Komu vděčí za úspěch v presidentských volbách? Proč Zeman obdivuje severské země, ale jezdí se učit do Ruska a Číny?), tak i vlivných lidí, kteří ho obklopují, ale i v důležitých kauzách.

Kmentu bych přirovnala k důslednému zlatokopovi, který si nedá pokoj, dokud nenajde informaci, kterou hledá. Dal si práci s rešeršemi českého i zahraničního tisku, hledal v obchodních rejstřících, pátral ve výročních zprávách i v účetních závěrkách.

Mně osobně nejvíce při čtení mrazilo v zádech, když jsem si uvědomila, jak velký vliv má Rusko v naší zemi a to právě díky Zemanovi a jeho poradci Martinu Nejedlému. Název knihy „Rudý Zeman“ je tedy víc než příhodný.

Knihu zpestřují citace politiků na adresu Miloše Zemana. Je velice zajímavé sledovat, kdo si stojí za svým názorem a kdo z politiků mění svůj názor s novou politickou situací a v průběhu let. Některé výroky jsou vskutku excelentní! Když je budete číst, budete se smát a skvěle bavit jako u dobré černé komedie! Anebo možná plakat? To nechám na vás. Nechybí ani několik vtipů na adresu Miloše Zemana, které vzešly z „lidu“.

Kniha „Rudý Zeman“ by mohla obsahovat podtitulek „Všechno, co jste se kdy chtěli vědět o Miloši Zemanovi, ale báli jste se zeptat“.

Jediné negativum spatřuji v délce knihy. Nejsem si jistá, zda knihu „přelouskají malí čtenáři". Kniha má 470 stran. Což je vzhledem k obrovskému množství informací relevantní, ale na druhou stranu nelze text přečíst najednou a už vůbec ne rychle. Je třeba nad textem uvažovat. Myslela jsem si, že knihu zvládnu za tři týdny, ale četla jsem ji s přestávkami asi dva měsíce.

„Řekl jsem už mnohokrát, že chci být prezidentem dolních deseti milionů a mezi nimi jsou jak voliči Miloše Zemana, tak Karla Schwarzenberga. Nechci být prezidentem pražských salonů a mafií, které parazitují na naší společnosti a vysávají z jejího těla krev, aniž by jí vracely jakoukoliv reálnou hodnotu.“

Projev Miloše Zemana po zvolení presidentem 26. ledna 2013

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA

  • Kniha je napsána srozumitelným a spisovným jazykem.
  • Je velice zajímavá.
  • Autor nás provází knihou v roli vypravěče.
  • Korektury byly odvedeny dobře.

„V celkovém kontextu a zejména na konci jeho (Zemanovy) politické kariéry začaly převládat jeho negativní vlastnosti, čím si definitivně změnil svůj původní lichotivý obraz genitálního politika. Rudý Zeman je tak do jisté míry i oprávněně částí veřejnost vnímán jako politické monstrum, které navíc nebylo v politické rovině tak hluboce zatíženo úvahami o úctě k druhým, o svobodě a toleranci a o spravedlnosti. A možná i proto byl úspěšným politikem, který se stal jednou premiérem a hned dvakrát byl zvolen prezidentem země. Zeman tak vstoupí do dějin jako jeden z nejúspěšnějších politiků polistopadové historie. Avšak podle mého názoru je to batmanovský Joker české politiky s prořízlou pusou a smrtelným úsměvem na tváři.“

Jaroslav Kmenta

Jaroslav Kmenta (*16. 2. 1969) se narodil v Nymburku. Absolvoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Během sametové revoluce spoluzakládal nymburskou organizaci Občanského fóra a od roku 1990 byl zastupitelem města. V roce 1991 nastoupil na pozici redaktora ve zpravodajské agentuře ČTK, kde se věnoval školství a poté armádě. V letech 1993 až 2000 a 2003 až 2013 působil v deníku Mladá fronta DNES. Od roku 2014 pracuje v měsíčníku Reportér. Patří mezi nejznámější české investigativní novináře a spisovatele. Zabývá vnitropolitickými kauzami, propojeností politických, podnikatelských a mafiánských kruhů a odhalováním korupce.

„Miloš Zeman si uznání za politický úspěch nezaslouží. Okolnosti, za jakých jeho prezidentský úspěch vznikl, mají pachuť šašliků. A peníze, které mu k prezidentskému úřadu dopomohly, jsou až příliš cítit ruskou ropou z Lukoilu. Někteří politici otevřeně mluví o tom, že Zemanovo chování vůči Rusku se blíží vlastizradě.“

Jaroslav Kmenta

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha zaujme lidi, kteří se o politiku teprve začínají zajímat, ale i novináře, kteří se zabývají českou politickou scénou. Publikaci ocení čtenáři milující biografie, ale i historici. Kniha je tak zásadní, aktuální a jedinečná, že by si ji měl přečíst každý občan České republiky, kterému není jedno, jak a kdo naše životy utváří a v jakých podmínkách žijeme.

Knihu „Rudý Zeman“ od Jaroslava Kmenty mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné jarní dny strávené s dobrou knihou Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

KMENTA, Jaroslav. Rudý Zeman. JKM – Jaroslav Kmenta. Nymburk. 2019, 470 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-87569-40-5 (formát mobi)

Fotografie a anotace knihy „Rudý Zeman“ je k dispozici na Palmknihy.cz

Životopis Jaroslava Kmenty je dostupný na wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Kmenta

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 3.4.2020 23:35 | karma článku: 33.48 | přečteno: 1746x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...