Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Má léta u Diora“ od Suzanne Lulingové

„Za každým velkým mužem hledejte ženu!“ Kdo však stál za jedním z nejúspěšnějších návrhářů XX. století Christianem Diorem? Byla to energická, usměvavá a oslnivá dáma, Suzanne Lulingová, přítelkyně z dětských let.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Miluji módu! Je to má velká vášeň. Čím jsem starší, tím více se navracím k tradičnímu krejčovství, kvalitním látkám a dobrým střihům. Právě v době, kdy muži a ženy nosí unisex módu a snaží se často minimalizovat rozdíly mezi pohlavími, je čas pro návrat ke klasické módě. K módě, kdy žena vypadala tak elegantně, že se za ní každý muž na ulici ohlédl! K módě, kterou vytvářel pro ženy jeden z největších návrhářů XX. století – Francouz z Normandie, Christian Dior.

Když jsem objevila na knižním trhu knihu „Má léta u Diora“, byla jsem nadšená! Napsala ji totiž žena, která byla šéfkou Diorovy kanceláře v letech největšího rozkvětu této slavné značky, Suzanne Lulingová.

„Jeden můj přítel z dětství, Serge Heftler-Louiche (výjimečný člověk, který bude později vytvářet parfémy Dior) mi jednoho dne řekl – a myslel to jako kompliment: „Ty jsi jediná holka, kterou znám, co nikdy neměla problémy s penězi.“ Není to pravda. Přísahám, není to pravda. Stejně jako všichni, i já měla období, kdy jsem neměla peníze, ale vždycky jsem se přinutila chovat se tak, jako bych ve skutečnosti žádné problémy neměla.“

O ČEM JE KNIHA „MÁ LÉTA U DIORA?“

Suzanne Lulingová byla jednou z výjimečných osobností Diorova nejužšího týmu. Právě ona měla rozhodující podíl na vzestupu tohoto módního domu a jeho věhlasu doma i v zahraničí. Christian Dior a Suzanne Lulingová se narodili v Granville ve francouzské Normandii a znali se odjakživa. Ona nikdy nepochybovala o jeho úspěchu, on obdivoval její nevyčerpatelnou energii a dobrou náladu. Suzanne před válkou pracovala v oboru reklamy po boku Marcela Bleustein-Blancheta, zakladatele skupiny Publicis, a na kariéru v oblasti módy neměla ani pomyšlení. Když si ale Christian v roce 1946 otevřel vlastní módní salon, trval na tom, aby jeho podnik, prodej a komunikaci vedla právě Suzanne. Tak se tato žena výjimečného temperamentu a neodolatelného šarmu stala jednou z klíčových postav značky Christian Dior a neopominutelnou osobností pařížské smetánky té doby. Své vzpomínky na „ducha jedné epochy“ zachytila formou krátkých textů doprovázených černobílými fotografiemi.

„Nesnáším malost. Možná proto, že jsem tak vysoká, ne? Malost, snaha věci nějak ošulit, ušetřit za každou cenu mi nahánějí hrůzu, ale zato mám ráda našeho metaře. Chápete, co chci říct?“

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Kniha je napsána spisovným a hovorovým jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a čtivá.
  • Autorka použila ich-formu.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.
„Je výjimečné, že vás člověk, kterého znáte odjakživa, nikdy nezklame, v žádném okamžiku vašeho života vám „nezmizí“, jak říkal velmi trefně sám Christian. A přesně tak to bylo. Nejpřekvapivější na tom je, že jsme si tím byli všichni jistí už od mala. Christian disponoval dvěma vzácnými vlastnostmi, které se jen zřídkakdy vyskytují pohromadě: zůstával věrný těm, které si oblíben, a měl talent.“

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY KNIHY

Je to jedna z mála knih, která dává díky autorce nahlédnout do zákulisí vzniku slavného módního salonu Dior. Jak sama Suzanne Lulingová přiznává, otázku, jak to všechno začalo, dostávala vždy a všude.

Kniha je v mnoha ohledech jedinečná. Přibližuje nám nejen život Christiana Diora od dětství až do jeho smrti díky vzpomínkám autorky, ale také dává nahlédnout do tajů módy – jak Dior tvořil, jak a kde navrhoval, jak připravoval prohlídky, jak odpočíval a co měl rád. Ale také jaké vztahy panovaly mezi obchodními partnery, otázka plagiátorství, nebo jaké modelky Dior hledal. Poznáváme jednu z největších osobností módy XX. století, Christiana Diora - skromného, velice vzdělaného a kultivovaného člověka, který neměl rád publicitu.

Suzanne Lulingová byla žena, která vynikala nejen svou výškou postavy (a na toto téma neustále žertovala), ale také nezdolnou energií, dobrou náladou, optimismem a úsměvy, které rozdávala na všechny strany. Byla to neuvěřitelná žena! Často dělala desítky věcí najednou, odmítala odpočívat i spát (zdálo se jí to jako ztráta času), čas po práci trávila s obchodními partnery a přáteli na koktejlech, pořádala u sebe doma na nábřeží Seiny proslulé večírky, které se často protáhly až do ranních hodin.

Bylo nemyslitelné, aby si sedla a napsala knihu. Stále byla v pohybu a jejím oblíbením slovem bylo – tempo. Ale udělala kompromis a během krátkých chvil v kanceláři sepsala postupně desítky krátkých textů, které se týkaly jejího života a přátelství s Christianem Diorem.

Tyto texty poté uspořádala její sestřenice Brigitte Tortetová, která byla o sedmadvacet let mladší a o niž se Suzanne starala téměř jako matka. Rovněž jí dopomohla k práci u Diora.

Pokud jste, milé dámy, milovnicemi módy, anebo rovnou velkými obdivovatelkami Christiana Diora a jeho úžasného vynálezu stylu „New Look“, kniha se vám bude líbit!

Žádnou negativní stránku knihy jsem neobjevila.

„I když se o kolekci „New Look“ napsalo kdeco, myslím, že o „zavražděné panně“ se nikde nemluvilo. Přitom to bylo jedno z nejpozoruhodnějších a nejvýznamnějších gest, které Christian udělal při práci na vzniku této slavné linie. Jednou aranžoval látku na krejčovské panně, aby viděl, jak bude model vypadat. Rozčilovalo ho, že se mu nedaří dosáhnout jemného nařasení v pase, a tak si poslal pro kladivo. Několika nervními ranami pak figurínu vytvaroval do rozměrů ideální ženy, jejíž silueta ho inspirovala k vytvoření nové módy. Ironií osudu je, že později se začnou vyrábět její kopie a „krejčovské panny typu New Look“ bude prodávat Stockman.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha se bude líbit všem ženám, které milují módu, zejména jedinečnou a kvalitní francouzskou haute couture. Nahlédnete do zákulisí značky Dior. Rovněž kniha zaujme čtenáře a čtenářky, které mají rádi historii, protože jde o vzpomínky z počátku XX. století, ale i období okupace Francie německou armádou a obdobím po válce během 50. a 60. let XX. století.

Knihu „Má léta u Diora“ od Suzanne Lulingové mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné zimní dny s dobrou knihou Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Fotografie a anotace knihy „Má léta u Diora“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

LULINGOVÁ, Suzanne. Má léta u Diora. Mladá fronta. Praha, 2017, 215 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-204-4698-5 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 23.2.2020 22:36 | karma článku: 11,96 | přečteno: 186x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->