Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“

Když v roce 1998 vydali Allan a Barbara Peaseovi knihu „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“, netušili, že se stane bestsellerem. Vynikající, pravdivá a zábavná kniha, která vám objasní chování mužů a žen.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA

O knize „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“ (v originále „Why men don’t listen and women can’t read maps“), kterou napsali manželé Allan a Barbara Peaseovi, jsem poprvé slyšela v roce 1998. Tehdy ji vypustili do světa. Dostalo se mi do rukou pár přeložených stránek z angličtiny do češtiny, a velice mě témata zaměřená na vztahy mezi muži a ženami zaujala. Dokonce jsem z nich v 90. letech XX. století se svou nejlepší přítelkyní vytvořila několik lekcí pro mládež v naší církvi. Tím to však pro mě skončilo.

Kniha se mi dostala do ruky nyní, po dvaadvaceti letech. Po prvních stránkách mě doslova strhla! Všechny méně podstatné věci a záležitosti jsem odložila stranou a vrhla jsem se na čtení. Naučnou knihu z oblasti psychologie, pedagogiky, ale i lékařských věd (např. neurologie), která má 317 stran, jsem přečetla za čtyři dny.

Kniha se od roku 1998 stala světovým bestsellerem. A zcela právem.

Jestliže jsou pro vás záhadou vztahy, jak myslí, uvažují, jednají, komunikují a cítí ženy (v případě, že jste muž), anebo naopak, pak je to kniha napsaná právě pro vás. Garantuji vám, že vás kniha strhne, osloví, zaujme, rozšíří vaše obzory, přinese nové poznatky, šokuje a ještě se u toho budete skvěle bavit a smát!

„Moje žena uvidí světlý vlas na mém saku ze vzdálenosti padesáti metrů, ale když zajíždí s autem do garáže, vždycky narazí do dveří.“Kniha „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“  

O ČEM JE KNIHA?

Kvůli své kontroverzní knize o rozdílech mezi myšlením žen a mužů procestovali manželé Allan a Barbara Peaseovi celý svět (Austrálie, Nový Zéland, Singapur, Thajsko, Hongkong, Malajsie, Velká Británie, Skotsko, Irsko, Itálie, Řecko, Německo, Holandsko, Španělsko, Turecko, USA, Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe, Zambie, Namibie a Angola) a hovořili s odborníky na daná témata (najezdili více než 400.000 km a na knize pracovali tři roky) a shromáždili nejnovější poznatky z oboru výzkumu mozku, z evoluční biologie, psychologie a sociologie. Výsledek jejich úsilí, vám možná překvapivým, avšak humorným a čtivým způsobem vysvětlí důvod existence napětí rozepří mezi příslušníky obou pohlaví a pokusí se najít způsob, jak se s nimi vypořádat. Díky knize konečně pochopíte, proč muži nikdy neposlouchají a proč ženy neumí číst v mapách. Po odhalení tohoto tajemství příslušníků opačného pohlaví se už nikdy nebudete muset za nic omlouvat.

JAK SPOLEHLIVĚ USPOKOJIT ŽENU: Pečovat, chválit, hýčkat, pochutnávat si na jídle, které uvařila, masírovat, opravovat věci v domácnosti, vciťovat se, pět serenády, lichotit, podporovat, sytit, uklidňovat, svádět, mít smysl pro humor, usmiřovat se, povzbuzovat, hladit, utěšovat, objímat, ignorovat přebytečný tuk, mazlit se, vzrušovat, chránit, telefonovat, předvídat, chovat se vlídně, třít se nosem, odpouštět, bavit, chovat se šarmantně, dobývat, prokazovat laskavosti, uchvacovat, doprovázet, důvěřovat, bránit, oblékat, vychloubat se, uctívat, uznávat, rozmazlovat, být ochoten pro ni zemřít, škádlit, uspokojovat, tisknout se, projevovat oddanost, zbožňovat.JAK SPOLEHLIVĚ USPOKOJIT MUŽE: Přijít nahá.

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY

Kniha je vynikající po všech stránkách. Ačkoliv se jedná o knihu naučnou, oblasti mužského či ženského chování, jednání, emocí, komunikace a sexu probírá podrobně z hlediska lékařského, pedagogického a psychologického, přesto si zachovává ráz zábavné literatury.

Je to kniha, kterou manželé Peasovi napsali záměrně odlehčenou formou a s velkou dávnou humoru. I když na mnoha místech knihy narazíte na data, statistické výzkumy, obrázky a tabulky (ty méně), perfektně jsem se bavila a u knihy jsem se smála.

 Autoři, v osobním životě manželský pár s několika dětmi (v době psaní knihy v roce 1998 měli dvě), skvělým a podrobným způsobem popisují to, co my všichni tak dobře známe. Proč muži nechávají na toaletě zvednuté prkénko? Proč nikdy neposlouchají při četbě novin či sledování televize, když k nim ženy hovoří? Proč ženy nedokáží číst v mapách? Proč řeší muži problémy mlčením a zíráním z okna či civěním na TV a přepínáním programů? Proč ženy stále tolik, ale fakt tolik a neustále mluví? Proč chtějí muži „jenom“ sex? Proč ženy odmítají mít s muži „sex“, ale chtějí se s nimi milovat? Proč mají muži rádi červenou barvu? Proč ženy milují květiny, hudbu, tanec a čokoládu? Proč ženy často ve stresu pláčou, ale muži neuroní ani slzu?

Kniha přináší výzkumy nejen z oblasti fungování mozku (které jsou velmi zajímavé), protože ženský a mužský mozek funguje naprosto rozdílně, ale také nastiňuje ožehavá témata, která řešíme nyní – transsexualita, lesbická láska, homosexualita, rovnost a stejnost pohlaví. Byť uplynulo od napsání dvacet dva let, přesto autoři na základě výzkumů mozků mnoha žen a mužů již před mnoha lety dokazovali, že problematika stejnosti pohlaví je naprosto nesmyslná.

Text, který autoři napsali, perfektně ilustrují klasické problémy a situace z partnerského či manželského života. Tak je možné perfektně pochopit, o čem je řeč. Autoři nezůstávají však jen u toho, ale nabízejí i rady, návody a řešení, jak se v jednotlivých situacích zachovat. Např. co dělat, když muž přijde po těžkém pracovním dnu domů a manželka na něm vidí, že má problémy a chce mu pomoci. Jak být pro ženy přitažlivý, jak mít šťastné manželství a nehádat se s manželem.

Jediné negativum spatřuji v tom, že Peaseovi vychází z evolučního pojetí země a vývoje druhů a člověka. Téměř na každé třetí stránce se k evoluční teorii hlásí a vycházejí z ní. To je pro mě jako pro zastánce kreacionismu nepřijatelné a nemohu se s tím ztotožnit. Ale to je také jediná věc, která mi na knize vadila.

„Většinu mužů by z nákupu oblečení trvajícího déle než dvacet minut ranila mrtvice.“Kniha „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Jazyk knihy je srozumitelný a současný (ne odborný).
  • Autoři používají spisovný a hovorový jazyk.
  • Kniha je napsána zábavnou formou.
  • Text je různým způsobem členěn na odstavce, velmi dobře se tedy čte.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Korektury byly odvedeny profesionálně.
„Jaký je rozdíl mezi ženou v premenstruační tenzi a teroristou? S teroristou lze vyjednávat.“Kniha „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“

Allan Pease (*1962) se narodil v Austrálii. Je celosvětově proslulým odborníkem na neverbální komunikaci. Napsal patnáct knih, které se překládají do mnoha jazyků na světě. Knihy se staly velice rychle oblíbenými a svými milionovými náklady bestsellery. Peaseovy pořady v televizi sledovalo více než sto milionů diváků. Allan Pease cestuje po světě a přednáší o komunikaci. Jeho manželkou je Barbara, se kterou má nejméně dvě děti. Ve volném čase se Allan snaží, aby poslouchal, když na něj někdo mluví.

Barbara Pease (*1962) se narodila v Austrálii. Je výkonnou ředitelkou instituce Pease Training International, která produkuje videonahrávky a organizuje kurzy a semináře pro obchodní a vládní kruhy po celém světě. Je spoluautorkou patnácti knih, které se staly bestsellery na celém světě. Jejím manželem je Allan, se kterým má nejméně dvě děti. Svůj čas dělí mezi řízení instituce v Austrálii a ve Velké Británii a snahu nezabloudit cestou domů z letiště.

„Mužské hormony, zejména testosteron, vyvolávají agresivitu, čehož muži dříve využívali k lovu a zabíjení kořisti. Lidstvo přežívá díky testosteronu, neboť pod jeho vlivem muž shánějí potravu a bojují s nepřáteli. Testosteron rovněž způsobuje, že muži mívají vousy, pleš, vynikající schopnost prostorové orientace a hlubší hlas než ženy. Muži s basovým či barytonovým hlasem mají dvakrát vyšší počet ejakulací za týden než muži tenorového hlasu. Muži se značným množstvím testosteronu nemívají problémy s orientací v mapách, plánech a ukazatelích. S množstvím testosteronu je kupodivu spojena rovněž levorukost a astma. Dnes již také víme, že muži, kteří nadměrně kouří či pijí alkohol, si snižují hladinu testosteronu v krvi.“Kniha „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jste muž a zavrhl jste možnost kněžského celibátu? Pak je to kniha pro vás! Jste žena a záleží vám na vztazích? Pak je to kniha pro vás! Šílíte ze svého partnera, protože mu nerozumíte? Tohle je přesně kniha, kterou potřebujete! Kniha „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách“ by neměla chybět v žádné domácí či veřejné knihovně a měli by si ji přečíst všichni, kteří se dnes a denně setkávají s lidmi, a je jedno, zda doma, v zaměstnání či ve společnosti.

Příjemné zimní dny s knihou, která objasní mnohé, Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopisy manželů Peaseových jsou obsaženy v knize.

Fotografie a anotace knihy je dostupná na webu databazeknih.cz

PEASEOVI, Allan a Barbara. Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Nakladatelství Jří Alman, Brno. 2001. Vydání první, 5. dotisk. 317 stran. ISBN 80-86135-15-2

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 19.1.2020 22:26 | karma článku: 22,99 | přečteno: 1436x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 13,93 | Přečteno: 688x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,32 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 17,24
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->