Recenze knihy „Stanforthská tajemství“ od Jo Beverley

28. 12. 2019 21:08:48
Děj nás přivádí na venkov v Lancashiru na začátku 18. století. Krásnou mladou vdovu lady Chloe Stanforthovou čeká předání rodinného sídla Delamere Hall novému lordu Justinu Delamere. Ale co ta podivná úmrtí, divní lidé a intriky?

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Kromě historické a odborné literatury mám velice ráda romantické historické romány. Mou oblíbenou spisovatelkou je sice Angličanka Barbara Cartland, ale občas ráda sáhnu po spisovatelce, kterou neznám.

Tentokrát jsem si vybrala knihu „Stanforthská tajemství“ rovněž od britské spisovatelky, Jo Beverley. Jedná se o romantický historický román, který se odehrává na anglickém venkově v Lancashire, kousek od vesnice Heysham na začátku 18. století. Kniha je dobrodružná a má rovněž zajímavou detektivní zápletku.

„Bolest v jeho hlase byla strašlivě opravdová. Ještě hrozněji působilo, že ona tehdy žádnou úzkost necítila, pouze nechápavé zklamání. Teď jí to přimělo pochybovat o svých citech. Kdyby ho milovala tak, jak on tvrdí, že miloval ji, necítila by něco už tehdy? Nerozlišovala by mezi bratranci, už když se s nimi seznámila?“

„Stanforthská tajemství“ od Jo Beverley

O ČEM JE KNIHA?

Lady Chloe Stanforthová je třiadvacetiletá vdova, která spravuje rodové sídlo Delamere Hall po smrti svého manžela lorda Stephena. Ačkoli k velkému domu u moře nesmírně přilnula, bude si muset najít nové útočiště, protože sídlo i s titulem zdědil manželův příbuzný, Stephenův bratranec, Justin Delamere, jehož kdysi tajně milovala. Její situaci navíc komplikuje řada záhadných, nevysvětlitelných událostí, které se odehrály během uplynulých dvanácti měsíců. Justin Delamere, který se nedávno vrátil ze španělské války, doufá, že se konečně bude moct ucházet o krásnou Chloe, ale místo toho je nucen najít v Delamere Hallu ztracené vládní dokumenty, které mohou usvědčit Chloe z vlastizrady, a možná dokonce z vraždy. Oba mladí lidé musí svést osudový vnitřní boj: Může Justin věřit ženě, po níž vždy toužil? A může se Chloe svěřit se svými tajemstvími muži, na němž závisí celý její budoucí osud? Kdo ukrývá vládní dokumenty?

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Lady Chloe Stanforthová, krásná mladá vdova, která po ročním smutku kvůli tragicky zesnulém manželovi Stephenovi stále obývá rodinné panství Delamere Hall a spravuje jej. Laskavá, milá, upřímná, ale také obezřetná.

Lord Justin Delamere, bratranec Stephena, kterému kdysi uspořádal svatbu s Chloe. Vrací se ze španělské války, kde sloužil jako major u dragounů. V Anglii musí převzít rodinné sídlo. Gentleman každým coulem. Vždycky si myslel na Chloe a miloval ji. Dostává od prince tajný úkol vypátrat ztracené vládní dokumenty a odhalit vlastizrádce.

Lord Randal Ashby, dobrý přítel Justina a bratranec Chloe. Justina potkává v Anglii v klubu, a protože se nudí, odjíždí s ním na Delamere Hall. Krásný, oslnivý, mladý, ale také vypočítavý a záludný muž, který miluje ženy a zábavu.

Lady Belinda Stanfothová, chudá vesnická dívka ze skromných poměrů, která se provdá za lorda George. Ten krátce po svatbě umírá, ale narodí se dcera Dorinda. Belinda zůstává dál žít na panství.

Vévodkyně, vdova z Tyne, které nikdo neřekne jinak, než babička. Sedmdesátiletá bystrá a inteligentní dáma, která se snaží na Delamere Hall povzbudit svoji vnučku Chloe k dalšímu životu.

Frank Halliwell, pomocný štolba na panství, který je spřízněný s Belindou.

„Jestli někoho miluješ, usiluješ o jeho štěstí, i když to znamená, že se už nikdy nedotkneš jeho těla. Jestliže jde o chtíč, usiluješ o jeho tělo, i kdyby ho to mělo zničit.“

„Stanforthská tajemství“ od Jo Beverley

POZITIVNÍ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

Kniha je především precizně napsaná. Je znát, že autorka vystudovala dějiny a strávila hodně času v archivech při bádání. V knize se prolínají britské dějiny 18. století, okrajově nahlédneme do královské rodiny, přiblížíme se válce ve Španělsku (ze které se právě vrací hlavní hrdina příběhu lord Justin Delamere).

Zkrátka nepřijdou ani dámy milující módu, protože popis dobového oblečení je vskutku dokonalý. Rovněž popis poměrů ve společnosti na začátku 18. století mezi smetánkou, služebnictvem i chudými lidmi ve vesnici Heysham je vynikající.

Ovšem musím se přiznat, že jsem očekávala více romantiky, lásky a vzrušení. Toho je v románu, alespoň na můj vkus, málo jako šafránu.

Zároveň mě překvapila detektivní zápletka. Nejde o vynikající Agathu Christie, ale tajemství z minulosti, záhadná úmrtí, několik vražd jevících se jako neštěstí, francouzští špehové, tajní britští agenti a zároveň vlastizrádci pracující pro Francii a císaře Napoleona Bonaparte, ztracené tajné vládní dokumenty, které mohou zachránit stovky životů... to všechno je velké dobrodružství a čtenář se zároveň se dvěma hlavními hrdiny, lordem Justinem a lady Chloe, stávají detektivy a pátrají spolu s nimi po tajemstvích.

Na druhou stranu je téměř 300 stránek románu příliš mnoho. Román má pozvolné tempo a zdál se mi poněkud rozvláčný. Další a další drobné zápletky, které knihu zbytečně prodlužovaly. Už v polovině knihy jsem si kladla otázku, když už bude těm všem záhadám konec a kdy už konečně obrátím na poslední stránku...

Kniha „Stanforthská tajemství“ není špatná, ale není to ani dobrý romantický příběh, ani skvělá detektivka. Ale pokud, nejste milé dámy, přebornice v těchto dvou druzích literatury, tak to nepoznáte, a kniha se vám bude líbit a vydrží na dva dlouhé večery.

Co musím ale pochválit, je přebal knihy! Kritizuji pokaždé obrázky na přebalech romantických historických knih, protože neodpovídají historické době ani oblečením ani účesy hrdinů a hrdinek. Ovšem tato obálka od Jona Paula je nádherná po všech stránkách a vydařila se! Krásná, žádný kýč! Velká rarita na našem českém trhu!

Kniha je prvním dílem ze série „Milenci a dámy“, které Jo Beverley napsala. Pokud si tedy psaní Jo Beverley oblíbíte, pak si můžete být jisté, že je stále na co se těšit. Já sama dávám autorům více šancí, nezatracuji je po jedné knize, tak nevylučuji, že ještě po nějakém románu této autorky sáhnu.

„Nyní však s chladnější hlavou chápala, že to, co ho trápí, je žárlivost. Věděla, že by mohla mít klidně pokoj plný důkazů o velezradě, a on by se jim jen vysmál. K nepříčetnosti ho dováděl důkaz o tom, že milovala jiné muže. „Žárlivost je největší zlo ze všech.“ Kdo to řekl? La Rochefoucauld. Jenomže místní lidé měli rčení: „Není lásky bez žárlivosti.“

„Stanforthská tajemství“ od Jo Beverley

Jo Beverley (*22. 9.1947 až 23. 5. 2016†), vlastním jménem Mary Josephine Dunn, pocházela z anglického hrabství Lancashire. Vystudovala dívčí internátní školy v Blackpoolu a poté historii a amerikanistiku na Keele University v hrabství Staffordshire. První román, zasazený do středověkého prostředí, napsala v šestnácti letech a zájem o historii prolíná i veškerou následující tvorbou. Zúročila v ní mimo jiné znalosti, které načerpala z dobových archivů, do nichž měla přístup během studia. V roce 1971 se provdala za Kena Beverleyho a měli dva syny. Později se přestěhovali do Kanady. Tam se začala věnovat psaní. Prvních úspěchů se dočkala roku 1988. Napsala víc jak třicet románů, které spadají do různých období anglické historie a vyznačují se poutavými náměty, živým vypravěčským stylem, důkladnou znalostí popisovaného prostředí a smyslem pro detail. Její knihy vycházejí v mnoha jazycích.

„Hodiny v hale odbily celou. Všichni vždycky říkali, že ženám trvá oblékání dlouho, a ona tu teď byla, zatímco pánové se loudali. Uvědomila si, že se budou muset oholit. Na světlovlasém Randalovi nebyly vousy příliš patrné, ale Justinova brada byla už v noci zřetelně potemnělá. Bylo příjemně intimní představovat si ho, jak procitá po jejím boku, s maličko drsnými vousy na bradě...“

„Stanforthská tajemství“ od Jo Beverley

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

  • Styl je precizní, založený na detailech, hodně prostoru je dáváno historii.
  • Tempo knihy je pomalé, děj poněkud rozvláčný.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Román je napsán srozumitelným jazykem.
  • Korekturám mohla být věnována větší pozornost, našla jsem víc jak deset chyb. Některá místa ani dialogy mi nedávaly smysl, zřejmě chyba překladu.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Kniha se bude líbit milovnicím romantických historickým románům, které mají rády objemné knihy, které vydrží na den či dva. Decentní romantika, hodně historie, krásné dámy a ušlechtilí gentlemani v Anglii 18. století.

Knihu „Stanforthská tajemství" od Jo Beverley mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné zimní dny a příjemný čas strávený s dobrou knihou Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Jo Beverley je dostupný na webu baronet.cz

Anotace knihy a fotografie je dostupná na webu Palmknihy.cz

BEVERLEY, Jo. Stanforthská tajemství. Nakladatelství Baronet a. s. Praha, 2016, 296 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0315-4 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 28.12.2019 21:08 | karma článku: 11.52 | přečteno: 164x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 63 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 117 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 328 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...