Recenze filmu „Rádio“

5. 12. 2019 23:35:20
Film o skutečném příběhu z města Anderson v Jižní Karolíně. O vztahu trenéra amerického fotbalového týmu Yellow Jackets Harolda Jonese a mladého retardovaného muže, kterému nikdo neřekne jinak než „Rádio“.

FILM, KTERÝ MUSÍM MÍT

Americký film „Rádio“ jsem kdysi dávno shlédla v televizi. Nevím, zda to také znáte, ale vidíte film a moc od něj nečekáte. Ukáže se však, že je to „srdcovka“ – zasáhne vás tak hluboce v srdci, že se rozpláčete. Rozbouří vaše myšlenky natolik, že o něm budete ještě dlouho přemýšlet. Jedno je vám jasné – na tenhle film do smrti nezapomenete. Tak tohle pro mě znamená film „Rádio“ od režiséra Michaela Tollina.

Film je tak úžasný, že jsem si ho musela pořídit. Nedal se koupit v ČR, tak mi ho přítel koupil v zahraničí. Dokonce ho nabízím k přátelům.

O ČEM JE FILM „RÁDIO“?

Ocitáme se v americkém městě Andersonu v Jižní Karolíně na začátku 70. let minulého století. Handicapovaný mladík jménem James Robert Kennedy (Cuba Gooding Jr.), kterému nikdo neřekne jinak než „Rádio“, kvůli jeho lásce k rádiím, se potuluje po ulicích a lesích se svým nákupním vozíkem a sbírá všechno, co by se mu mohlo hodit. Jeho život se změní, když za plotem střední školy T. L. Hanna sebere míč na americký fotbal a uloží jej do svého vozíku. Seznámí se nejen s hlavním trenérem Haroldem Jonesem (Ed Harris) a jeho rodinou, ale také se studenty fotbalového týmu Yellow Jackets. Když se trenér Jones ujme nemluvného zakřiknutého mladíka, stane se z Rádia veselý muž, kterého si oblíbí nejen studenti, ale i celé město. Rádio se stává maskotem Yellow Jackets. Rádio má srdce na dlani pro všechny. Ale co na to ředitelka střední školy T. L. Hanny Lou Winniversová (Alfre Woodard), která má zodpovědnost za dalších tisíc studentů? Ovšem jsou tu i tací, jako např. místní bankéř Frank Clay (Chris Mulkey), který v něm vidí hrozbu. Jak pro místní fotbal, tak pro svého syna...

PODÍVEJTE SE NA TRAILER FILMU „RÁDIO“

FILM, KTERÝ VÁS ROZESMĚJE I ROZPLÁČE

Film nabízí neuvěřitelně silné scény. Jednou z nich je, když několik hráčů z fotbalového týmu Yellow Jackets ze srandy zavřou a svážou Rádia do kůlny na cvičební nářadí stojící na pozemku školy. Rádio je vyděšený k smrti a pláče...

Film přináší také veselé okamžiky, které vás zasáhnou u srdce. Jednou z nich je, když o Vánocích dostane Rádio od mnoha obyvatel města obrovské množství dárků. Protože bydlí s maminkou v domku v chudé černošské čtvrti, Rádio se rozhodne, že některé z dárků odnese a daruje sousedům.

Další silnou scénou je smrt Rádiovy maminky. Těžko se s tím vyrovnává a zdemoluje dům. Jak ale vysvětlit mentálně retardovanému muži, že jeho matka dostala infarkt a zemřela?

A tak bych mohla pokračovat. Snímek nám dovoluje nahlédnout do života mentálně postiženého mladého muže, kterému se nikdy nebude dobře dařit, když bude zavřený v ústavu, ale jedině ve společnosti lidí, kteří mu podají pomocnou ruku a zaměstnají ho.

Celý film je prodchnut přátelstvím, soucitem a hlubokým pochopením, kterého se Rádiovi dostává od trenéra Jonese a jeho rodiny. Poznáváme dobrého učitele, milujícího manžela a otce, ale především charakterního a zásadového muže, který je vzorem pro lidi kolem sebe a je příkladem pro celé město, jak pomoci Rádiovi.

A tak nahlédneme do Lennyho holičství, kde se po každém zápasu amerického fotbalu setkají muži všeho věku z města Anderson a hodnotí utkání. Je tradicí, že mezi ně na pár minut zavítá trenér Jones a řekne pár slov. Je tu doslova přítomná úcta, obdiv, ale i respekt. A pokaždé trenér Jones ohodnotí kvalitu kávy.

FILM, KTERÝ VÁM PŘIBLÍŽÍ AMERICKÝ FOTBAL

Jestli máte rádi americký fotbal a všechno, co se s ním pojí – vášeň, nasazení, nervy, nutné oběti, ale i propocené dresy, chuť bojovat a udělat maximum pro vítězství – pak si přijdete na své. Atmosféra amerického fotbalu dýchá z celého filmu. Pro mě osobně byl právě tento film zásadní, protože od té chvíle jsem si americký fotbal zamilovala.

VYNIKAJÍCÍ HERCI A HUDBA

Do filmu byli obsazeni vynikající herci, jako např. Cuba Gooding Jr., Ed Harris, Alfre Woodard či Debra Winger. Podmanivá, krásná, ale ne rušivá hudba od vynikajícího hudebního skladatele Jamese Hornera je opravdový zážitkem.

Co je na filmu nejkrásnější? Nejde o vymyšlený příběh, ale o skutečný životní příběh Jamese Roberta Kennedyho, řečeného "Rádio".

INFORMACE O FILMU

Název filmu: Rádio

Žánr: Drama/Sportovní

Země: USA

Rok: 2003

Délka filmu: 105 minut

Režie: Michael Tollin

Scénář: Mike Rich

Kamera: Don Burgess

Hudba: James Horner

Hrají: Cuba Gooding Jr., Ed Harris, Alfre Woodard, S. Epatha Merkerson, Brent Sexton, Chris Mulkey, Sarah Drew, Riley Smith, Patrick Breen, Debra Winger, Michael Harding, Leslea Fisher, Mark Robert Ellis, Jim Keisler, Rebecca Koon, Bill Roberson

Producenti: Brian Robbins

Střih: Chris Lebenzon, Harvey Rosenstock

Scénografie: Clay A. Griffith

Kostýmy: Denise Wingate

KOMU BYCH FILM DOPORUČILA?

Oblíbí si ho všichni, kteří mají rádi opravdové životní příběhy, které nás obklopují. Film se bude líbit těm, kteří milují americký fotbal. Film „Rádio“ byl sice natočen v roce 2003, ale čerpá z událostí, které se staly v 70. letech XX. století. Je to velice působí, osobitý, silný příběh, který nám přináší to, co nám v současné době tolik chybí – soucit se slabšími, hluboké přátelství, pevné rodinné vztahy, víru v Boha, schopnost uznat chybu a hlavně umět rozlišit, co je v životě důležité a co ne.

Krásné zimní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Informace:

Informace o filmu jsou dostupné na webu CSFD.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 5.12.2019 23:35 | karma článku: 10.97 | přečteno: 186x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...