Recenze filmu „Než jsem tě poznala“

1. 12. 2019 22:07:34
Americký film „Než jsem tě poznala“ je nabízen jako dramatický a romantický, ale jedná se o tragédii. Vypráví o zamilovaném ochrnutém muži, který raději podstoupí eutanazii, než aby se smířil s tím, že už nemůže žít v luxusu.

Když jsem poprvé uslyšela z rádia o filmové novince „Než jsem tě poznala“ v (anglickém originále „Me before You“), velmi mě zaujala. Zamířila jsem k počítači a na internetu si zvědavě vyhledala trailer nového amerického filmu. A ne jeden. Byla jsem nadšená!

V biografu jsem už nebyla hrozně dlouho. Jednak chodím do kina výjimečně a navíc, když už tam jdu a mám utratit téměř dvě stě korun za lístek, mělo by to stát za to. Ano, přiznávám, kdyby biografy závisely na mé návštěvnosti, zkrachovaly by.

Ale o filmu „Než jsem tě poznala“ jsem vážně uvažovala. Nakonec jsem měla dost starostí a kino bylo to poslední, co bych řešila. Tak jsem to udělala jako vždycky. Počkala jsem, až film zařadí některá z televizních společností. Což se stalo a já jsem film, po třech letech od jeho vzniku, konečně shlédla.

PODÍVEJTE SE NA UKÁZKU FILMU

Především bych autorům traileru vytkla, že se jedná o klamavou reklamu. Ukázka láká na dramatický a romantický film. Ve skutečnosti se ale jedná o smutnou tragédii od začátku až do konce.

Zařazení scén z filmu do ukázky, které jsou vtipné, plné laskavého humoru, nebo romantické, diváka v mylném názoru utvrzují, že půjde o romantický film.

Také jsem od ukázky, která je plná barev, krásného britského venkova, romantického hradu či nádherné mořské pláže atd., očekávala jakousi poetiku.

Ve skutečnosti všechny romantické scény shlédnete právě již v ukázce k filmu. Měla jsem dojem, že film samotný už nenabízí téměř nic nového a jako divák jsem se cítila poněkud oklamána.

O ČEM JE FILM?

Louisa Clarková ví leccos. Ví, že se jí líbí práce v bistru, kde už pracuje celých šest let, a taky ví, že možná nemiluje svého přítele Patricka. Zato neví nic o klasické hudbě, neví, že přijde o místo v bistru, a kdyby tušila, co ji čeká, asi by tomu stejně nevěřila. Syn z dobře situované rodiny a úspěšný obchodník, Will Traynor, ztratil po dopravní nehodě chuť do života. Je ochrnutý od prsou dolů. Ví, čím byl kdysi a všechno se mu nyní zdá nepodstatné, a také přesně ví, jak s tím skoncovat. Zato neví, že Lou mu vtrhne do života jako náhlá bouře. A ani jeden z nich neví, že jeden druhého navzájem navždy změní ...

FILM NENÍ O LÁSCE, ALE O PLÁNOVANÉ EUTANAZII

Hlavní hrdina Will to má opravdu nesmírně těžké. Ale v této situaci potkává mladou, krásnou a vtipnou Louisu, která absolutně neví nic o ošetřovatelství. Willova matka ji přijme jako společnici a každý den tráví s Willem osm hodin jako v každém jiném zaměstnání. Postupně se Will probírá k životu a odkládá rezignaci. Díky Louise, která plánuje různé kulturní akce, aby Willa zabavila a rozptýlila, se po několika letech vrací do života.

Když se Louisa rozejde po sedmi letech s přítelem a se srdcem na dlani oznámí Willovi, že ho miluje a jak je vděčná, že jej potkala, Will jí odpoví tím, že má v plánu za pár dnů ve Švýcarsku podstoupit eutanazii (nechat se za dohledu lékařů zabít). Navíc ji požádá o to, aby ho doprovodila.

Nevím, co je horší - zda to, když očividně zamilovaný muž odpoví své lásce na její vyznání tím, že se nechá dobrovolně zabít, nebo když jí vysvětlí, že se nechá zabít proto, že nemůže žít svůj luxusní život, který žil před nehodou (skákání padákem, jízdy na motorkách, potápění, létání...).

Film nám přináší velice podivné poselství, kterému jsem neporozuměla. Já jsem člověk, já jsem bůh, já rozhodnu o tom, kdy, kde a jak svůj život ukončím a nic a nikdo to nezmění. Pěkný příklad sobectví na mnoha úrovních, které je zabaleno do luxusního balení v podání bohatého mladíka Willa. Tohle není láska, ale její pravý opak.

Ano, můžeme se na to podívat i tak, jak nám to Will předkládá. Nechce být nikomu na obtíž, zejména ne své lásce. Aby to nebylo tak smutné, po smrti Louisa zjistí, že jí Will zařídil konto v bance s pěknou sumičkou, aby si mohla splnit své sny. To mi přijde jako výsměch. Dost hořká tečka na závěr.

Ačkoliv děj filmu nestál za nic, trochu to pozvedly vynikající výkony hlavních hrdinů, kteří hráli jako o život, Emilia Clarke a Sam Claflin. Skvělý herecký výkon podali také rodiče Willa, které si zahráli Charles Dance a Janet Mc Teer.

Co napsat na závěr? Film, který se vám může líbit, pokud máte rádi filmy se špatným koncem. Pokud očekáváte romantiku, tak ji možná v malém množství objevíte, ale připravte se na to, že ji vzápětí hlavní hrdina zabije.

Film, který si už nikdy nepustím. Pro mě osobně ztráta času, peněz a také filmového materiálu.

NEŽ JSEM TĚ POZNALA

Žánr: Drama/Romantický

Země: USA

Rok: 2016

Délka filmu: 110 minut

Režie: Thea Sharrock

Předloha: Kniha Jojo Moyes

Scénář: Jojo Moyes

Kamera: Remi Adefarasin

Hudba: Craig Armstrong

Hrají: Emilia Clarke, Sam Claflin, Brendan Coyle, Vanessa Kirby, Samantha Spiro, Charles Dance, Jenna Coleman, Matthew Lewis, Muzz Khan, Janet McTeer, Stephen Peacocke, Ben Lloyd-Hughes, Diane Morgan, Joanna Lumley, Chuku Modu, Rubi Ali, Elizabeth Croft, Amber Elizabeth, Gabrielle Downey, Lily Travers, Pablo Raybould, Sophie Stanton

Producenti: Alison Owen, Karen Rosenfelt

Střih: John Wilson

Scénografie: Andrew McAlpine

Kostýmy: Jill Taylor

Krásné zimní dny a čas strávený u opravdu dobrých filmů vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Informace o filmu jsou dostupné na webu CSFD.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 1.12.2019 22:07 | karma článku: 15.42 | přečteno: 1331x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.61 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...