Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byl to kluk nebo holka? Fakt nevím…

Nevím, jak to vnímáte vy, ale dříve bylo všechno jednodušší. Alespoň pro mě. Věděla jsem třeba, zda přede mnou stojí kluk nebo holka. Teď jsem narazila na člověka, u kterého jsem to ani při nejlepší vůli nepoznala.

Je to pár dnů, co jsem byla v DM drogeriiÚstí nad Labem v obchodním centru Forum. Občas se stane to, co nesnáším, že se prodejna (v rámci marketingových opatření) rozhodne přestěhovat nějaké zboží z jedné uličky do druhé, z jednoho rohu prodejny do druhého. Jak já tohle nesnáším! Chápu, že jde o to, aby to na nás, kupující, zapůsobilo novým dojmem, a my jsme si všimli něčeho, co jsme si dosud nikdy nekoupili, ale problém je v tom, že já pak chodím po obchodu jako bludný Holanďan a ne a ne najít to, co jsem běžně nacházela.

Nejdřív si s blouděním snažím poradit sama. Snad proto, že chci sama sobě dokázat, že nejsem tak neschopná, abych na pár desítkách metrů nenašla to, co kupuji běžně. Když bloudím a hledám pár minut, rezignuji.

Většinou se v takových případech zeptám nejbližší prodavačky: „Dobrý den, slečno, nevíte prosím, kde najdu tento krém?“ Prodavačky v DM drogerii jsou naštěstí vždycky velice milé, usměvavé (nevím, jak to ta firma dělá!), ale hlavně, a to potřebuji nejvíc, ochotné. Okamžitě mě dovedou do správné uličky a ke správnému regálu.

Za devět let, co bydlím v Ústí nad Labem, jsem snad neměla špatnou zkušenost s touto prodejnou. Což je v tomto městě opravdu podivuhodné!

Tentokrát jsem si koupila jednu věc, myslím, že to byl krém na ruce. Nechtělo se mi zbytečně utrácet peníze, ani bloumat uličkami a přemýšlet, co mi doma ještě chybí. Neměla jsem na to náladu. Popadla jsem plastovou tubu krému a zamířila jsem rovnou k pokladně.

Tam jsem se ovšem zarazila! Zdálky to vypadalo jako prodavačka. Ale zblízka… Byla jsem v šoku. Dívala jsem se totiž na člověka a za nic jsem nedokázala říct, zda se jedná o kluka nebo holku. A je to tady! Gender v praxi! pomyslela jsem si.

Co mám jako teď dělat? Začínala jsem panikařit! Ale protože jsem mistr v sebeovládání a nikdy na sobě nedávám téměř nic znát, nikdo by na mě stejně nic nepoznal. Ale panikařila jsem někde uvnitř své duše. Byla jsem krajně zmatená! Co to je? Je to holka nebo kluk?

Zdroj: pixabay.com

Jakkoliv nesouhlasím s tím, abych označovala jedince nejasného pohlaví ve třetí osobě (ať už to či ono), v tomto případě nemám na výběr.

Pozdravila jsem to a ono mi to odpovědělo. Naivně jsem si myslela, že mi hlas napoví, zda se jedná o ženu nebo muže. Ale ne! Hlas to mělo tak nějak neutrální, prostě něco mezi ženským a mužským.

Než mi to oznámilo cenu, tak jsem si tuto mladou osobu prohlížela. Hlavně nenápadně, jak říkali seriáloví hrdinové z „Návštěvníků“, který jsem sledovala v dětství. A nesmíš blbě čumět! napomenula jsem sama sebe s připomínkou na další hlášku, tentokrát z filmu „Samotáři“.

Mohlo tomu být asi kolem dvaceti let, možná pod dvacet, možná lehce nad dvacet. Těžko říct. Zběžně jsem si prohlédla pleť. Vypadala jako ženská, protože byla jemná, krásná a bez kazu, bez akné. Tak že by to byla nakonec holka?

Jenže tvář byla bez make-upu. Ale dívky kolem dvacítky se běžně líčí! A v této době, co mohu pozorovat kolem sebe v Ústí nad Labem, celkem výrazně! Tady nic. Takže to bude kluk?

Jenže účes s perfektními melíry, mikádo střižené asymetricky, bylo velice mistrovsky upravené. Na tohle by ale kluk neměl nervy! S tím by se žádný kluk nedělal! Anebo dělal? Dnes fakt žijeme v úplně jiný době, než když jsem byla malá nebo dospívala.

Jenže pak se mi vybavil jeden bývalý kamarád, který trávil v kosmetických salónech, u kadeřníka na melírech vlasů, v solárku atd. mnohonásobně více času než já. Proti němu jsem si připadala jako žena fakt dost méněcenná. Až později jsem se dočetla, že se v takových případech říká mužům metrosexuálové.

Usmála jsem se a řekla jsem, že zaplatím kartou. Úsměv mi to oplatilo. Mně došlo, že jakmile zaplatím a vezmu si svou jedinou položku, už nebudu mít čas na žádné studování protějšku.

Už to mám! Hrudník! Musím se podívat na prsa! Podle toho to přece poznám! V duchu jsem zajásala. Ale ouha! Bylo to štíhlé, hrudník téměř plochý. Ale přece jsem zahlédla bradavky! Ale že by holka v listopadu nenosila do práce pod firemní tričko podprsenku?! Prsa tedy nevypadaly nijak žensky, ale spíš jako prsa, která jsem vídala u svých bývalých kolegů vojáků v armádě, když jsem šla s nimi do posilovny a oni makali na strojích, že málem vypustili duši. Vymakaný prsní sval, ale poněkud plochý, ne kulatý jako ženská prsa bývají. A k tomu bradavka. Takže fakt nevím.

Když jsem zaplatila a dostala paragon, usmálo se to na mě. A já znovu na to. Byla jsem zmatená! Několik minut jednám s člověkem a nevím, zda je to holka nebo kluk. Už už mě svrběla otázka na jazyku: „Prosím vás, mohu se čistě ze zvědavosti zeptat – jste muž nebo žena?“ ale pak jsem to jako krajně neslušné zamítla, rozloučila jsem se a zklamaně bez odpovědi odešla.

Cestou domů mi to nesmírně vrtalo hlavou. Napadla mě jedna jediná věc. Během dlouhých devíti let, co chodím právě do této prodejny DM drogerie nakupovat, jsem tam nikdy neviděla mezi prodavačkami žádného muže. Vždycky tam jsou jenom prodavačky ženy. Pak je tam jeden muž z ochranky, ale toho poznáte na první pohled. Vypadá jako muž, mluví jako muž, obléká se jako muž, chová se jako muž a občas má i vousy jako muži mívají. Takže to je prostě jednoznačně muž. Tak to mám ráda! Jednoznačné. Jasné.

O pár dnů později jsem to vyprávěla svému příteli a pastorovi, Danu Drápalovi. Občas si o problematice genderu povídáme. Hodně nás to oba zajímá. Když jsem se ho ptala, jestli jsem si neměla dodat odvahy a neměla se přece jenom zeptat, odpověděl mi: „Myslím, že by to bylo k ničemu. Takovíto lidé jsou tak zmatení, že stejně nevědí, kdo jsou.“

Jsem konzervativní člověk, evangelikální křesťan, protestant. Jako takový člověk věřím v Boha a v Bibli (Jeho Slovo), kde se píše, že Bůh stvořil v zahradě Eden Adama (muže) a Evu (ženu). Dvě pohlaví. Žádných dalších 50 variant pohlavní identity. To je čistě lidský výmysl. Něco jako Babylonská věž. Taky to tehdy nedopadlo dobře, i když se pro tento projekt mnoho národů na světě nadchlo a pustilo se do něj. Výsledek byl katastrofální a následky neseme dodnes.

Dnešní otázka je tedy nasnadě: Zažili jste už, milé čtenářky a čtenáři, něco podobného? A jak vám u toho bylo? Jak jste se cítili? Taky jste z toho byli tak zmatení jako já? Anebo vám to přijde normální?

Krásné zimní dny a dvě pohlaví pro nás všechny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a odkazy:

Fotografie je zdarma ke stažení na Pixabay.com zde:

https://pixabay.com/illustrations/males-3d-model-isolated-3d-model-2512007/

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 12.11.2019 21:29 | karma článku: 29,23 | přečteno: 1471x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->