Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když nemáme v zemi krizi, vytvořme ji uměle! Zeman to umí dokonale

V čele země stojí pánovitý president Zeman. K jeho výkonu funkce mu zdárně asistuje slabý premiér Babiš. Jeden nahrává druhému. Drží se vzájemně. I když je jejich chování za hranicí ústavy, trestního zákoníku či slušného chování.

Nevím, zda znáte taky ten typ lidí, kteří dokáží z ničeho vytvořit problém. Ale je možné to nazvat i jinak. Třeba krize. Já takového člověka znám. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi blízkého člena rodiny, dovolím si napsat, že vím, o čem mluvím. Žít s takovým člověkem je nesmírně problematické. Když jsou problémy, jako kdyby takový člověk kvetl a nesmírně se mu dařilo! Ani nevím proč. Protože člen naší rodiny nikdy problémy neřešil. Prostě to nedovedl. Ale když byly problémy, měl dojem, že tak je to v pořádku. Snad proto, že se nenaučil žít bez nich. A když jsme se jako rodina ocitli v mírových časech, a žádné problémy se kupodivu zrovna nekonaly, tak je tento člen rodiny uměle vytvořil. Doslova z ničeho. Jakmile byly problémy, našeho člena rodiny to bavilo.

S naším současným presidentem Milošem Zemanem mi to přijde podobné. Máme jako země dost problémů, například podfinancované sociální služby, dlouhodobě neřešená problematika důchodů, sucho, které sužuje naši zemi již několik let, zdevastovaná krajina díky mega zemědělcům, kůrovcová kalamita a korunou všeho je trestně stíhaný premiér Andrej Babiš a jeho neoprávněné čerpání z evropských fondů.

Ale zdá se, že toto presidenta Zemana nijak zásadně netrápí. Vláda by mohla, a snad i chtěla pracovat, ale to by jí do toho nesměl zasahovat Zeman! Patrně se mu zdají kompetence, které mu stanovuje Ústava ČR, malé. A tak se snaží zasahovat do kompetencí premiéra vlády a určovat, kdo v ní bude a nebude.

PRVNÍ PROBLÉM – NEJMENOVÁNÍ MIROSLAVA POCHEHO JAKO MINISTRA ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ

První zádrhel nastal v květnu roku 2018. Tehdy předsednictvo ČSSD navrhlo svého kandidáta na post ministra zahraničních věcí Miroslava Pocheho. Ale proti jeho jmenování se postavil Zeman. Jako důvod nejmenování zmiňoval Pocheho názory na migraci. Řízením ministerstva zahraničí byl dočasně pověřen předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten pak Pocheho zaměstnal jako svého politického tajemníka. Stále se tehdy čekalo, zda se Zeman neumoudří a nakonec Pocheho s prodlevou přeci jenom nejmenuje. Nestalo se tak a ČSSD musela navrhnout Zemanovi jiného kandidáta. V říjnu 2018 byl nakonec novým ministrem zahraničních věcí ČR jmenován Tomáš Petříček.

DRUHÝ PROBLÉM – NEOCHOTA PŘIJMOUT DEMISI MINISTRA KULTURY ANTONÍNA STAŇKA

Další problém nastal s ministrem kultury Antonínem Staňkem, který byl jmenován 27. června 2018. Po mnoha kontroverzních krocích, peticích za odvolání a nesouhlasech umělecké veřejnosti a navíc ztrácející podpoře v ČSSD (ve vlastní straně), oznámil Staněk 15. května 2019 rezignaci. Ale Zeman ji 28. května 2019 odmítl přijmout. Stál proti premiérovi a proti ČSSD. Zeman nakonec Staňkově demisi, po dlouhých dvou měsících, vyhověl a souhlasil s tím, že ho k 31. červenci 2019 odvolá.

TŘETÍ PROBLÉM – ODMÍTÁNÍ JMENOVAT MINISTREM KULTURY MICHALA ŠMARDU

Hamáček už 31. května 2019 navrhl nového kandidáta na ministra kultury, místopředsedu ČSSD, Michala Šmardu. Zeman opět nesouhlasil a dával si na čas. Během letních prázdnin oznámil, že v polovině srpna se k budoucímu ministrovi kultury vyjádří.

15. srpna 2019 Zeman řekl, že Šmarda není pro post ministra kultury kompetentní. A požaduje po ČSSD nového kandidáta.

CO SE PÍŠE V ÚSTAVĚ ČR?

„Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.“Ústava ČR, hlava III., Čl. 62, písmeno a.

President nerozhoduje o tom, kdo bude vykonávat funkci ministrů, nevybírá je ani nelustruje. Do presidenta kompetencí v žádném případě nepatří, že když cítí antipatie vůči navrhovaným kandidátům, tak je nejmenuje.

To, co musí dělat president je, že jmenuje a odvolává (tedy přijímá demise) členů vlády včetně jmenování a přijímání demise samotného předsedy.

CO SE S TÍM DÁ DĚLAT?

Co se dá dělat s uměle vytvářenými krizemi na ministerstvech? Co si počít s pánovitým presidentem, který chce zasahovat do vedení politiky a ovlivňovat ji? Co dělat se slabým premiérem, který si všechno nechává líbit a je s presidentem jedna ruka?

Už dlouho se mezi politiky hovoří o kompetenční žalobě na presidenta Miloše Zemana. Jenže kompetenční žalobu může podat jenom jeden člověk v naší zemi, a tím je premiér Babiš.

Obávám se, že čekat na jakési umoudření presidenta Zemana, se spoléhat nedá. Takže  se pravděpodobně můžeme těšit na další krize, které Zeman zase vytvoří a bude je i uměle udržovat. Tak, jak on sám bude chtít.

Krásné letní dny a žádné krize Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 18.8.2019 18:50 | karma článku: 25,44 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdáleno realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 703x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 623
  • Celková karma 12,49
  • Průměrná čtenost 3862x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->