Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za zdaněním náhrad církvím je skryto omezení svobod nás všech

80 % lidí v ČR považuje církevní restituce za nespravedlivé. Poslanci KSČM přišli s návrhem na zdanění církevních náhrad a poslanci hnutí ANO, SPD, ČSSD a KSČM ji schválili. Co když nejde jen o církve? Co když jde o naše svody?

Církevní restituce probouzí ve společnosti vášně a spory. Téměř každý, s kým jsem na toto téma ve svém okolí hovořila, reagoval nepřiměřeně. Byl naštvaný, rozzlobený a naši konverzaci jsem jen tak tak udržela, abychom se nezačali hádat. Přesně řečeno, já jsem klidná a uklidňuji druhou stranu. Když se toto stále opakovalo, rozhodla jsem se vyloučit církevní restituce z konverzačních témat.

Církevní restituce považuje za nespravedlivé 80 procent lidí v naší zemi.Zdroj: ČRo Plus

Navíc když se známí, kolegové či kamarádi dozví, že jsem křesťanka (anebo to již dávno vědí a tím hůř pro mě), tak mi restituce vyčítají a zazlívají. Jako kdybych za ně mohla já?! Přiznávám se, žádným dílem jsem k tomu nepřispěla, naopak. Ani jsem dosud o tomto tématu nepsala.

Vlastně vím jenom o jednom člověku, který je na toto téma schopen diskutovat věcně, jasně, s chladnou hlavou a klidem. Je to teolog, kazatel, překladatel a spisovatel Dan Drápal. Ten zastával názor, že církve by neměly u církevní restituce usilovat.

Pokud by vás jeho názory zajímaly více, vřele doporučuji jeho článek „Církevní restituce jako zrcadlo“ z 8. listopadu 2018 - http://dan-drapal.cz/cirkevni-restituce-jako-zrcadlo/ nebo článek o něco dřívější, ze 4. února 2018, který se jmenuje – „Restituce – nekonečný příběh“ - http://dan-drapal.cz/restituce-nekonecny-pribeh/

S názorem, že by církve neměly usilovat o navrácení majetku, plně souhlasím. Ale protože se mnohé církve rozhodly usilovat o navrácení majetku a stát se s jejími zástupci dohodl, nezbývá, než to respektovat.

flikr.com

ZÁKON O CÍRKEVNÍCH RESTITUCÍCH Z ROKU 2012

Poslanecká sněmovna ČR schválila v roce 2012 zákon č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, s účinností od roku 2013. Majetky se navracejí církvím, za majetek, který nebylo možné vrátit, mělo být církvím vyplaceno 59 miliard korun jako náhrada. Spory o majetek, u něhož není vlastnictví jednoznačné, řeší soudy

PROČ JE V NAŠEM NÁRODĚ TAK OBROVSKÁ ZÁŠŤ, ZLOBA A HOŘKOST VŮČI CÍRKVÍM?

Domnívám se, že velkou roli hraje fakt, že Česká republika patří mezi nejateističtější národy na světě. Zdá se, že většina našeho národa se domnívá, že církve jsou k ničemu a k životu je nepotřebujeme.

Je zřejmé, že se nám po materiální stránce daří skvěle. Dalo by se říci, že nám k životu nic nechybí. Nicméně počty sebevražd stoupají, mladí lidé jsou dezorientováni a nenacházejí svou identitu, dlouhodobé vztahy jsou spíš výjimkou, manželství se rozvádějí. Psychiatrické a psychologické ordinace praskají ve švech. Pomalu už zjišťujeme, že jsme duchovně prázdní…

Neuvědomujeme si, že právě církvím vděčíme za křesťanské základy naší společnosti. Vždyť to byly právě církve, které přinesly poselství o Ježíši Kristu (což je z mého pohledu nejdůležitější).

Když vynechám duchovní stránku, tak církve byly a jsou zřizovateli škol, gymnázií, nemocnic, hospiců, azylových domů, poradenských středisek pro závislé… Ale dovedu pochopit, že většinu těchto služeb běžný člověk nezažije, pokud se sám nebo jeho rodinní příslušníci nedostanou do těžké životní situace a nepotřebují vynikající péči.

Nebo jde o zášť, zlobu a nenávist vůči církvím jako k vlastníkům majetku? A závistivě jim přejeme, aby nic nedostaly? Jen z čisté žárlivosti, závisti a nepřejícnosti?

Ve společnosti přetrvává také většinový názor, že církve lidem berou a kradou, že chtějí lidi o něco připravit. Není však většího omylu.

KDO PŘIPRAVIL CÍRKVE O MAJETEK?  

O jaký majetek (nemovitosti, pole, půdy, lesy, kostely…) církve přišly? V několika vlnách byl církvím státem řízeně a plánovaně zabaven majetek, který jim po staletí patřil. Největší konfiskace majetku proběhla po roce 1948, kdy se v Československu ujala moci Komunistická strana Československa.

Církve nechtějí zpět nic, co by jim nepatřilo. Dělají si nárok na to, co bývalo dříve jejich. Pokud se ohlédneme dál do minulosti, sto, dvě stě či tři sta let, pak většina našich příbuzných pravidelně chodila do církví, protože věřila v Boha. Takže vaši předci velmi pravděpodobně ze svých příjmů přispívali na církevní majetek.

KDO SE ZASADIL O NOVELU ZÁKONA O ZDANĚNÍ NÁHRAD CÍRKVÍM?

Nyní v roce 2019, třicet let do Sametové revoluce, připravili komunisté předlohu zákona o zdanění náhrad církvím. To, co má být církvi vráceno ve formě peněz, jim má být zdaněno. Je paradoxní, že jde právě o poslance komunistické strany, jejichž předchůdci naplánovali v roce 1948 plánované a řízené okradení církví o jejich majetek! Jako by to nestačilo v roce 1948!

Tato novela zákona byla schválena 23. ledna 2019 poslanci hnutí ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Proti hlasovali poslanci ODS, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Novela nyní zamíří do Senátu ČR. Předpokládá se, že Senát předlohu zamítne. Pokud by novela prošla, máme naštěstí k dispozici Ústavní soud.

flikr.com

Pokud by dosud někdo nepochopil, o čem je zdanění církevních náhrad, uvedu příklad: Představte si, že v zimním období spadnete na zledovatělém chodníku, který patří městu. Smůla, nebyl posypán… Lidé pracující pro městskou správu se na to vykašlali. S komplikovanou zlomeninou se léčíte půl roku, střídavě pobýváte v nemocnici, střídavě doma, pak rehabilitace. Plat na neschopence pobíráte samozřejmě nižší. Když se vrátíte do zaměstnání, zaměstnavatel vám dá výpověď, protože si místo vás našel mladého, zdravého a perspektivního člověka. Rozhodnete se, že to tak nenecháte a podáte žalobu a po několika letech vám dá soud za pravdu a městské správě uloží, aby vám vyplatil finanční náhradu (odškodnění). Konečně máte pocit, že jste se dovolali a že na světě přeci jenom existuje spravedlnost! Pak se však dozvíte, že poslanci schválili zákon o zdanění náhrad. To, co jste dostali vyplaceno jako odškodné, budete muset částečně vrátit městu.   

JE SVOBODA NÁS VŠECH V OHROŽENÍ?

Možná si řeknete, že rozhodnutí poslanců o zdanění církevních náhrad se vás nijak netýká. Možná s novelou zákona dokonce souhlasíte a říkáte si: Čím míň církve dostanou, tím líp!

Co když jde o víc? Co když jde o svobody nás všech? Když můžou poslanci hnutí ANO, SPD, ČSSD a KSČM schválit zdanění ukradeného majetku v minulosti, jste si jisti, že příště neschválí poslanci daň, která se se nedotkne vás? Jste si jistí, že příště výše zmínění poslanci nezdaní něco, s čím počítáte?

Příjemný zimní večer a žádné nesmyslné daně vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

Fotografie pole se stromem od Petera Quinna je zdarma dostupná na flikr.com zde:

https://www.flickr.com/photos/peter_quinn1/44515413801/sizes/m/

Fotografie církve od autora s přezdívkou knowledge59 je zdarma dostupná na flikr.com zde:

https://www.flickr.com/photos/knowledgefr/9026416960/sizes/m/

Fotografie církve od Jennifer  Sedaille je zdarma dostupná na flikr.com zde:

https://www.flickr.com/photos/122508267@N08/15440755293/sizes/z/

https://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADrkevn%C3%AD_restituce_v_%C4%8Cesku

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 24.1.2019 19:50 | karma článku: 36,90 | přečteno: 2301x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->