Recenze knihy „Každý den s Bohem“ od Dana Drápala

5. 12. 2018 18:31:56
Poslední kniha teologa, spisovatele a překladatele Dana Drápala, která se objevila na knižních pultech v září, se jmenuje „Každý den s Bohem“ s podtitulem „365 + 1 biblické povzbuzení“. Jedná se o knihu naučnou a pro každý den.

Drápal je dlouhodobě znám v křesťanském prostředí svými knihami, které se zabývají převážně teologickými otázkami ovlivňujícími víru v Ježíše Krista, ale také knihami o vztazích a rodině, články o politice.

CO PŘIVEDLO AUTORA K MYŠLENCE NAPSAT TAKOVOUTO KNIHU?

S myšlenkou, že by napsal knihu „Každý den s Bohem“ si pohrával několik let, ale nenacházel odvahu. „Takovou knihu by měl napsat člověk, který má už něco za sebou,“ svěřil se Drápal. „Snad jsem k tomu už ve svém věku dospěl.“

Počátečním impulsem byla jeho maminka, kterou měl Drápal velmi rád. Ta byla během svého křesťanského života zvyklá pravidelně číst krátká duchovní zamyšlení. Čerpala z českých publikací, ale také ze zahraničních.

Biblické verše citované převážně z Českého studijního překladu, místy z Bible kralické nebo z Bible21, si autor vybíral náhodně.

PRO KOHO PSAL AUTOR KNIHU?

A pro jaké čtenáře knihu psal? „Knížka, kterou držíte v ruce, je psána pro lidi, kteří jsou v presu – a právě teď nemají čas na hlubší studium, ba ani na jednu celou kapitolu. Za chvilku se probudí děti. Nebo: Konečně jsem doma po náročném dni, a dnes jsem Bibli neotevřel, a přitom už brzy usnu. Nebo: Ten telefonát mě rozhodil. Musím se zklidnit a něco si přečíst, abych se vzpamatovala,“ píše v úvodu Drápal.

Cílem knihy tedy není nahradit pravidelnou četbu Písma svatého, ale kniha má nás, čtenáře, povzbudit, potěšit v našem každodenním životě, přiblížit nás k Bohu, způsobit, že se zamyslíme společně s autorem nad jednotlivými biblickými verši a poznáme Boží charakter a jeho jednání. Zkrátka budeme Boha chtít poznávat víc než dosud.

„V čem je přikázání, které Pán Ježíš dal svým učedníkům během poslední večeře, nové? Říká přece, že nám dává nové přikázání. Domnívám se, že odpověď je následující: „Staré“ přikázání mluvilo o tom, že máme milovat svého bližního jako sebe sama. „Nové“ přikázání říká, že máme bližního milovat, jak Pán miluje nás. Můžeme si být jisti, že Pán nás miluje víc, než milujeme my sami sebe. Ve skutečnosti patrně všichni známe lidi, kteří sami sebe moc rádi nemají.“

„Každý den s Bohem“, Dan Drápal

Kniha je napsána s velkým pochopením pro lidské problémy, kterým čelíme, s láskou a moudrostí. Nenajdete v ní žádné odsouzení, ale spíš pohlazení pro duši, mohu-li to tak vyjádřit.

Dan Drápal (*1949) je spisovatel, teolog a překladatel. Vystudoval Evangelickou bohosloveckou fakultu J. A. K. v Praze. Místo vikáře v ČCE nemohl však vykonávat kvůli politické angažovanosti v roce 1968 a pracoval jako topič. Od roku 1977 byl vikářem ve sboru ČCE v Praze 7 – Na Maninách. V roce 1978 zažil osobní setkání s Bohem a obrácení. Důsledkem byl dramatický růst církve. V roce 1985 se stal sbor ČCE největším v Praze, což po roce 1989 vedlo k oddělení se od ČCE a vytvoření Křesťanského společenství, kde Drápal působil jako vedoucí až do své rezignace v roce 2004. V roce 2007 byl předsedou KDU-ČSL na Praze 8. Je zakladatelem a prvním šéfredaktorem Konzervativních listů. Napsal asi třicet knih.

AUTORŮV STYL, JAZYK, PROVEDENÍ KNIHY

Kniha je napsána spisovným jazykem. Je velmi zajímavá a srozumitelná pro každého čtenáře, ať již dospívajícího či dospělého. Formát knihy A5 je ideální velikostí do kapsy, pánské aktovky či dámské kabelky a nezabere mnoho místa. Pevná vazba s krásnou grafikou činí z knihy ideální a přitom krásný dárek, kterým potěšíte nejen rodinu, přátele, ale také své známé, kteří ještě Boha neznají.

„Jednou ze základních potřeb člověka je vědět, že náš život má nějaký smysl. Pokud člověk není cynický, pokud zcela nepropadl sobectví, má touhu pomáhat druhým nebo pracovat na tom, aby nějak prospěl tomu kousku země, na kterém žije. Jinými slovy, touží nést ovoce.“

„Každý den s Bohem“, Dan Drápal

Kniha byla původně napsána pro Evangelický týdeník.

Krásný adventní čas a hodně dobré četby Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

DRÁPAL, DAN. Každý den s Bohem. 365 + 1 biblické povzbuzení. Nakladatelství KMS, s. r. o. 2018, Praha. I. vydání. ISBN 978-80-87904-66-4

Životopis Dana Drápala je dostupný na dan-drapal.cz zde: http://dan-drapal.cz/index.php/cz/neco-o-mne

Fotografie Dana Drápala je dostupná na webu konzervativnistrana.cz zde: http://www.konzervativnistrana.cz/osobnosti.html?tx_feuserlisting_pi1%5BshowUid%5D=4

Fotografie knihy „Každý den s Bohem“ je dostupná na kms.praha.cz.

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 5.12.2018 18:31 | karma článku: 21.54 | přečteno: 408x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.26 | Přečteno: 741 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.69 | Přečteno: 455 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 299 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 615 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 28.43 | Přečteno: 497 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 556 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 24.15 Průměrná čtenost 3815

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...