Recenze knihy „Bohatá nevěsta“ od Barbary Cartland

8. 09. 2018 13:43:18
Spisovatelka Barbara Cartland napsala během života víc jak 700 romantických knih. Byla mistrem svého povolání! Jestliže se chci zasnít či odpočinout, pak sáhnu po jejím románu. Tentokrát jsem si vybrala román „Bohatá nevěsta“.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Knihy Barbary Cartland, jedné z nejčtenějších a také nejvíce píšící autorky XX. století, jsou pro mě sázkou na jistotu. Jestliže si chci odpočinout, prostě „vypnout“, nebo se nechat inspirovat romantikou, nebo se zasnít na krásném anglickém venkově, pak sáhnu právě po románech Barbary Cartland.

Ano, mnozí označují Carland za spisovatelku „červené knihovny“. Musím říci, že je to pravda. Proč bych to měla zastírat? Jestli někdo uměl napsat nádherný historický romantický román, pak to byla právě ona.

Tentokrát jsem sáhla po románu „Bohatá nevěsta“, který se odehrává na malebném anglickém venkově, probouzející se jarní přírodě, dostihové dráze a mezi koňmi. Děj je umístěn na konec 19. století.

„Píšu o těch překrásných chvílích, kdy se do sebe muž a žena zamilují, o chvílích v životě, na které se nedá zapomenout a které si v sobě neseme navěky.“

Barbara Carland

O ČEM JE ROMÁN „BOHATÁ NEVĚSTA“?

Po smrti svého prastrýce lady Rosanna Donningtonová s překvapením zjišťuje, že se stala dědičkou značného majetku. Coby sirotek se však okamžitě stane terčem zájmu mnoha členů londýnské společnosti, kteří ji chtějí pojmout za manželku. Samozřejmě ze zištných důvodů. Rosanna se však chce vdát z lásky. Když ji o ruku požádá neotesaný a protivný sir Walter Fenwick, rozhodne se dívka utéci z Londýna na své zděděné sídlo na venkově, Donnington Hall. Po cestě se náhodou potkává s těžce nemocným lordem Williamem Meltonem, který se stal po smrti svého otce novým hrabětem na hradě Melton. Později se Rosanna dozvídá, že právě on je jejím sousedem. Pod tíhou dalších událostí se Rosanna nečekaně rozhodne předstírat, že je zkušenou ošetřovatelkou a jako pečovatelka se dostává do služeb zraněného hraběte...

„Vzpomínala, že od chvíle, co byla malá holčička, doufala, že jednoho dne potká muže, jenž ji bude milovat pro to, jaká je, a ne kvůli tomu, co jí patří.“

„Bohatá nevěsta“, Barbara Carland

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Lady Rosanna Donningtonová, mladá jednadvacetiletá dáma, dědička a nová majitelka sídla Donnington Hall.

Lord William Melton, třicetiletý hrabě Melton Castle, zcestoval celou Evropu, miluje hazard, dostihy a pitky. Na prvním místě jsou však jeho koně, které nade všechno vášnivě miluje.

Sir Walter Fenwick, padesátiletý obtloustlý muž, který chce získat panství Donnington kvůli dostihové dráze a ušlechtilým koním. Je schopen pro to udělat cokoliv.

Vikomt George Blacwood, nejlepší přítel lorda Meltona.

Lady Verity Blackwoodová, sestra George, elegantní mladá dáma, mimořádná kráska, která je rozhodnuta, že se stane Meltonovou manželkou.

„Lord Melton se otočil, chytil ji za ruku a rozběhl se s ní ke svému koni. Jakmile se velké zvíře zastavilo, zachytil se silné černé hřívy a vyhoupl se na neosedlaný hřbet. Pak se sklonil a jedním tahem posadil Rosannu za sebe. Modré šaty se jí vykasaly až ke kolenům a odhalily krajkovou spodničku a punčochy.“

„Bohatá nevěsta“, Barbara Carland

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Jak historický romantický román dopadne? Dokáže Rosanna hraběte vyléčit? A co se stane, když se její pacient dozví, kým ve skutečnosti je? Vzdá se sir Walter své lákavé kořisti jen tak bez boje? Čí nabídku lady Rosanna vyslyší? A jak se vysloví, když se sňatku brání?

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

„Pamatuj, že když tě muž požádá o ruku, drahoušku, nabízí ti sebe a vše, co vlastní a v co doufá. Nabídka k sňatku je proto ta největší lichotka, již může žena od muže dostat.“

„Bohatá nevěsta“, Barbara Carland

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a čtivá.
  • Kniha byla napsána v er-formě.
  • Děj je poutavý a napínavý, takže se začtete a neskončíte, dokud neobrátíte poslední stránku.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

Ráda bych vyzdvihla, zvláště pro ty, kteří se domnívají, že knihy Barbary Cartland napsané téměř před sto lety, jsou zastaralé, sentimentální a nehodící se do dnešní doby, že opak je pravdou. Právě v této knize rozebírá autorka problém „zlatokopectví“. Ovšem nejde o zlatokopku, ale muže zlatokopy, kteří chtějí získat hlavní hrdinku a oženit se s ní kvůli jejímu rozsáhlému dědictví – venkovskému sídlu s dostihovou dráhou a koňmi a pro peníze. Ačkoliv je tedy román desítky let starý a je zasazen na konec 19. století, je velmi aktuální i pro dnešní dobu.

Spisovatelka dokonale umí popsat seznámení mezi mužem a ženou, zamilovanost a rodící se lásku. Skvěle popisuje, jak vypadá opravdový muž, gentleman, a jak se chová k dámě. Ale také popis malebného anglického venkova, tehdejšího života a obyčejů je neméně zajímavý a poutavý.

Nevím, co bych spisovatelce Barbaře Cartland, která napsala během svého života neuvěřitelných 723 románů, mohla vytknout. Její díla jsou na sto až sto padesáti stránkách, nejsou nijak složitá, nemají náročné zápletky, ale jsou krásná svou nekomplikovaností, a možná i stylem životem z konce 19. století.

„Pohlédl na její jemné rysy tváře, barvu, která jí stoupala do lící, a modré oči, které ladily s oblohou nad nimi. Malé pramínky světlých vlasů unikly svému sevření a stáčely se jí kolem krku. Tělem mu proběhl nával citu. Nic podobného ještě se ženou nezažil. Před několika měsíci si myslel, že ho přitahuje lady Verity, ale nyní si uvědomil, že to bylo jen třepotání svíčky proti požáru, který ho zachvátil nyní. Rosanna byla vším, po čem kdy toužil, ale byla na světě tak sama. Někdo by určitě řekl, že ji jen využívá. Zamračil se. Sir Walter Fenwick se s ní chtěl oženit kvůli jejímu majetku. Co kdyby ho začala podezřívat ze stejného záměru? Přemýšlel, jestli není příliš brzy na to, aby jí řekl, co k ní cítí.“

„Bohatá nevěsta“, Barbara Carland

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Román se bude líbit všem romantickým duším. Pak bych jej doporučila všem čtenářkám, které mají rády romantické historické romány. V neposlední řadě je román pro ty, kteří si chtějí odpočinout a vydat se aspoň na chvíli do jiného světa, romantického světa plného lásky.

Knihu „Bohatá nevěsta" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji krásné babí léto, a jestliže jste, milé dámy, nezadané, pak bohaté ženichy, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace knihy „Bohatá nevěsta“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

CARTLAND, Barbara., Bohatá nevěsta. Baronet a. s., Praha, 2016, 152 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0411-3 (formát mobi)

Fotografie Barbary Cartland dostupná na webu barbaracartland.com zde: https://www.barbaracartland.com/biography

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 8.9.2018 13:43 | karma článku: 21.18 | přečteno: 331x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 688 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 2510 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 309 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 220 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...