Recenze knihy „Na odpis“ od Dana Lyonse

24. 08. 2018 14:39:46
Kniha Dana Lyonse „Na odpis“ ukazuje, jak funguje startupová společnost HubSpot, která vstoupila na trh s cennými papíry a umístila se na 4. místě 50 nejlepších zaměstnavatelů USA. Uvidíme zákulisí marketingu, zábavy i šikany.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

O této nesmírně zajímavé knize, jsem slyšela v rádiu ČRO Pluls. Knihu „Na odpis“, s podtitulem „Nešťastné příhody ze startupové bubliny“ napsal americký novinář, scénárista a spisovatel Dan Lyons.

O této knize jsem zaslechla pouze to nejzákladnější - že se jedná o příběh muže, který celý život pracoval jako redaktor a pak se stalo, že ho vyhodili a on musel ve svých dvaapadesáti letech začínat znovu – hledat si zaměstnání, aby zaplatil účty a uživil rodinu. Dostal práci ve startupové společnosti.

Populárně naučná kniha plná satiry a tragikomiky zaujala nejen Američany, ale celý svět. Za krátký čas se stala bestsellerem. To všechno stačilo na to, abych si knihu pořídila.

CO VEDLO AUTORA, ABY TUTO KNIHU NAPSAL?

Sám Dan Lyons píše: „Tuto knihu jsem napsal proto, že jsem chtěl poskytnout realističtější pohled na život ve startupové bublině patřící mezi jednorožce, což jsou firmy s hodnotou přesahující miliardu dolarů a zpochybnit mýtus o hrdinných podnikatelích, které si oblíbila široká veřejnost. Vůdčí osobností HubSpotu nebyli hrdinové. Spíše to byla smečka šarlatánských prodejců a marketérů, kteří omílali chytlavou historku o kouzelné, převratné technologii a zbohatli na prodeji podílů ve společnosti, která se nikdy nedostala do zisku.“

O ČEM JE KNIHA?

Dan Lyons měl šťastnou a spokojenou rodinu, krásnou manželku Sashu a společně vychovávali dvojčata, chlapce a děvče. Spláceli hypotéku na rodinný dům v Bostonu. Měl skvělou kariéru a práci, která ho bavila. Všechno změnil jeden telefonát jeho šéfové z časopisu Newsweek v New Yorku. Po pětadvaceti letech novinařiny dostal nečekaně kvůli nadbytečnosti a snižování nákladů výpověď. A tak se Lyons ocitl jako padesátník bez práce. Situace byla o to horší, protože nikdy si nemusel hledat zaměstnání, vždy mu bylo nabízeno. Uměl sice jako novinář psát a měl vynikající přehled v technologické sféře (jeho zaměřením bylo IT v době, kdy první počítače spatřily svět), ale přece jenom... Může si muž v jednapadesáti letech najít v roce 2012 práci? Situace byla těžká. Média byla kvůli odlivu peněz z inzerce v dlouhodobé krizi.

A tak se se Lyons musel ohlédnout po práci mimo média. Několik měsíců chodil na pracovní pohovory a propadal se do čím dál větší beznaděje a depresí, když ho všichni kvůli jeho věku odmítají. Rodina žila z úspor, které se ztenčovaly. Nakonec zakotvil od dubna 2013 do prosince 2014 jako marketér v jednom z největších a perspektivních startupů v Silicon Valley, mladé dravé technologické firmě jménem HubSpot v Bostonu. Firma zaměstnává pět set zaměstnanců.

Vůbec ale Lyons netuší, do jakého šílenství se vrhá... Během necelých dvou let objevuje nový svět a jako pragmatický profesionál naráží. Téměř na všechno. V první řadě patří mezi tři nejstarší zaměstnance ve firmě a jeho šedivé vlasy mu v tom nijak nepomáhají. Dál naráží na firemní kulturu startupů, která připomíná Montessoriho školky, na veskrze pozitivní myšlení, které sahá za hranice zdravého rozumu, na zábavu, která je potřeba vždy a všude, ale i na zvrácený styl komunikace a hlavně nový firemní slovník, kterému se musí chtě nechtě podřídit. Za tím vším však Lyons objevuje, že jde víc o peníze než o revoluční nápady.

Knihu Lyons napsal pravdivě, jen některá jména osob změnil a nahradil přezdívkami (v závěrečném epilogu si však můžete přečíst pravá jména, která nemá smysl už tajit, když došlo k vyšetřování HugSpotu FBI).

Kniha obsahuje: Poznámku autora, předmluvu, 25 kapitol a epilog.

„Sednu si na oranžový gauč a zvednu oči k veliké televizi s plochou obrazovkou, na které ve smyčce běží popularizační přednášky ze série TED. Oficiální barvou HubSpotu je oranžová a je všude: oranžové stěny, oranžová vzduchotechnika, oranžové stoly. Hubspoteři nosí oranžové boty, oranžová trička i přihlouplé oranžové sluneční brýle. Nosí u sebe oranžové sešity a píšou si do nich oranžovými pery. Na notebooky si lepí oranžové samolepky. Logo HubSpotu je oranžový kroužek, ze kterého vyčnívají tři ručky a na konci každé z nich je kolečko. Někdy kroužek ve slově HubSpot nahrazuje písmeno O. Nemám představu, co by ten kroužek měl sdělovat, a ani nevím, jestli už někoho napadlo, že ony tři ručičky se zduřelými konci vypadají jako tři malé oranžové penisy. Tihle oranžoví vocasi jsou úplně všude, například na mikinách, čepicích i dalších součástech oblečení a doplňků v barvách HubSpotu, vystavených kousek ode mě, které si může kdokoli koupit buď osobně, nebo přes firemní online obchod – HubSpot.“

Dan Lyons, „Na odpis“

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Kniha je sice populárně naučná a zabývá se děním v technologických společnostech, ale nemusíte se bát, že byste knize nerozuměli, jestliže nejste IT specialisté a maniaci. Ani já nejsem! Jsem pravý opak. Obsah je podán velmi vtipným, zajímavým, podmanivým, srozumitelným a osobitým způsobem, že vás kniha zaujme od prvních stránek.

Je doslova prošpekována humorem a sarkasmem, který jistě pomohl autorovi vyrovnat se s takovým zážitkem, jakým byl startup HubSpot.

Kniha je napsána v ich-formě, ale zároveň se Lyons staví do role vypravěče a provádí nás knihou jako průvodce. Společností, svým životem, osobními problémy, ale i pochybnostmi a nadějemi.

Jazyk je v úvodních kapitolách spisovný, pak autor přechází k hovorovému a místy, kdy klesá na dno svých možností, sahá po expresivních výrazech a dokonce se nebojí použít ta nejsprostější slova, která vás napadnou.

Vynikající je rovněž překlad Tomáše Kačera z anglického jazyka. Korektury byly perfektně provedeny.

„Po chodbách HubSpotu se toulají psi, protože psi se stali nepostradatelnou součástí technologických startupů stejně jako výzdoba z mateřských škol. V poledne, sděluje mi Zack, se v hale v prvním patře schází skupina kámošů a společně cvičí kliky. V horním patře funguje sběrné místo pro oblečení do čistírny. Někdy sem zvou maséry. V prvním patře jsou sprchy určené pro ty, kdo dojíždějí na kole nebo si chodí přes oběd zaběhat, ale také slouží jako kóje na sex, když se páteční „Happy Hour“ vymkne z ruky.“

Dan Lyons, „Na odpis“

Daniel Lyons (*1960) je americký novinář, spisovatel a scenárista. Dlouhá léta pracoval jako analytik a redaktor technologických rubrik v časopisech jako PC World, Forbes nebo Newsweek. V letech 2006 až 2011 stál za globálně populárním satirickým blogem Tajný deník Steva Jobse, který četlo pravidelně až 1,5 milionů čtenářů. Byl redaktorem blogu webu ReadWrite. Od března 2013 do prosince 2014 pracoval ve startupové technologické společnosti HubSpot. V současnosti pracuje jako producent a scenárista pro HBO. Žije v Massachusetts s manželkou Sashou a dvěma dětmi. Napsal několik knih, ale jeho kniha „Na odpis“ se stala bestsellerem a byla přeložena do několika jazyků.

„Dalším důvodem, proč zaměstnávat mladé lidi, je, že to vyjde levně. HubSpot je ve ztrátě, ale má vysoké nároky na práci. Jak získat stovky lidí na práci v marketingu a prodeji za co nejnižší mzdy? Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zaměstnat čerstvé absolventy vysokých škol a zařídit, aby práce byla pro ně zábava. Dát jim pivo zdarma a stolní fotbálek. Vyzdobit kanceláře trochu jako školku a trochu jako vysokoškolské koleje. Pořádat večírky.“

Dan Lyons, „Na odpis“

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Kniha je velmi zajímavá, ale postupně vás začne mrazit v zádech, když se dostáváte k závěru. Z řádků pochopíte, že autor zažil šikanu na pracovišti. Sám se nebojí napsat, že se cítil jako hadr na podlahu. Kniha končí trestním stíháním, vyšetřováním FBI té úžasné startupové společnosti HubSpot. A to právě ve chvíli, kdy se Lyons dohodl s nakladatelem na vydání knihy „Na odpis“... Co všechno prožil Lyons a jeho rodina ze strany HubSpotu? To si už budete muset přečíst sami...

„V novém průmyslu 4.0 je padesát let tolik, co dříve pětašedesát let. Jakmile překročíte padesátku, vaše firma si najde výmluvu, proč vás propustí, a pak hodně štěstí při hledání nové práce. A pokud by vás napadlo soudit se kvůli věkové diskriminaci: tak na to rovnou zapomeňte. Nebudete mít šanci. I kdybyste spor vyhráli, nikdy se do práce nevrátíte.“

Dan Lyons, „Na odpis“

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY KNIHY

Kniha je vtipná, zábavná, obohacující a humorná. Už dlouho jsem se tak dobře nebavila u knihy, která je označována za populárně naučnou!

Komentáře Dana Lyonse jsou trefné, upřímné, pravdivé, ale i občas sprosté. Což jenom názorně ilustruje, co prožíval autor, beznaděj a frustraci během práce v HubSpotu. Takže mu to rádi odpustíme.

Kniha je velmi poučná, co se týká startupových společností, které rostou v posledních letech jako houby po dešti. Dává nahlédnout pod povrch a ukazuje, jak fungují. Nebojí se citovat různé zdroje, informace, tabulky atd., kterými dokazuje, že často nejde o funkční společnosti vykazující zisk, ale o bubliny, které se tak tváří. V tomto ohledu bylo pro mě v knize příliš mnoho ekonomických informací a ukazatelů růstu, ale pro lidi, kteří rozumí ekonomice a financím, to bude vyloženě požitek!

Žádnou negativní stránku knihy jsem neobjevila. Byla prostě vynikající!

„Školení se odehrává v maličké místnosti, kde po dva týdny sedím natěsnaný s dalšími dvaceti čerstvými rekruty a poslouchám motivační přednášky, které začínají připomínat vymývání mozku po vstupu do nějaké sekty.“

Dan Lyons, „Na odpis“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha „Na odpis“ se bude líbit všem, kteří se zajímají o současné dění na pracovním trhu. Zaujme ty, kterým je přes padesát let a zamrazí je, když se dočtou, jak to chodí. Strhne ekonomy a finančníky, když se dočtou, co dělají startupové bubliny s ceny akcií na Wall Street. Oblíbí si ji rovněž ajťáci a jiní „magoři“. Bude se líbit těm, kteří mají rádi humor a rádi se zasmějí. Snad jen dětem bych ji nedoporučila, pro ty by byla příliš drsná.

„Vedle nezkušených investorů existuje také mnoho nezkušených podnikatelů. Někteří navyšují kapitál, aniž by věděli, jaký produkt nebo službu budou nabízet. Mnozí z nich nikdy předtím žádnou společnost neřídili. Někteří předtím ani nikdy nepracovali. A navíc spousta z těchto nových zakladatelů startupů jsou poněkud odporní lidé. Předchozí, starý technologický průmysl řídili inženýři a ekonomové. V tomto novém technologickém odvětví se to hemží mladými podvodníky bez morálky, úplně stejnými typy mladých mužů (téměř všechno jsou to muži), kteří zhlédli film Sociální síť (The Social Network), který líčí Marka Zuckerberga jako prolhaného, zlodějského, podrazáckého hajzla, a z kina odcházeli s pocitem, že chtějí být naprosto stejní jako on.“

Dan Lyons, „Na odpis“

Knihu "Na odpis“ od Dana Lyonse mi laskavě poskytly k přečtení a recenzi Palmknihy.cz.

Příjemné letní dny a pozor na startupy Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

LYONS, Dan. Na odpis. Nešťastné příhody ze startupové bubliny. 1. vydání. Brno: Host. 2017. 304 stran. ISBN 978-80-7577-313-5 (formát mobi)

Životopis Daniela Lyonse najdete v e-knize, nakladatelství Host a také na Wikipedia.org, který je dostupný zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Lyons

Fotografie Daniela Lyonse je dostupná na nakladatelství Host.

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 24.8.2018 14:39 | karma článku: 20.18 | přečteno: 343x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 103 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 169 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 318 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...