Recenze knihy „Smrtící ráj“ od Heinze G. Konsalika

14. 08. 2018 17:59:26
Dovolená na krásném ostrově Mallorca v luxusním hotelu pro milionáře a to všechno zdarma! Dovolená snů v ráji! To všechno spadne do klína mladým manželům Tannertovým, Timovi a Melisse. Jenže to by nesměla být Melissa unesena...

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Během letošních letních prázdnin a tropických teplot bylo těžké najít činnost, při které by se člověk nedřel a nepotil. Ale četba knih patří k těm činnostem, které jsou nejen během letních horkých dnů příjemné, ale také i osvěžující.

Dostala se mi do ruky dramatická kniha „Smrtící ráj“, po které bych já sama nejspíš nesáhla. Ale když jsem se zajímala o autora, kterým je německý spisovatel Heinz Günter Konsalik, dočetla jsem se, že ačkoliv jej neznám, jedná se o nejúspěšnějšího německého spisovatele současnosti. Ostatně kdo se může pochlubit tím, že prodal víc jak osmdesát milionů knih? Proto jsem se rozhodla, že se s tímto autorem seznámím a doplním si své literární vzdělání.

„Otočil se na podpatku, vyjel nahoru a otevřel skříň. Kus osobního oblečení...? Přes opěradlo křesla byla přehozena tyrkysově modrá hedvábná košilka: Melissina košilka. Ještě včera ji měla na sobě. Byla tak jemná, že se vešla do hrsti. Držel ji v ruce, když vytahoval z náprsní tašky řidičský průkaz. Měl tam v celofánovém sáčku fotografii. Byla na ní Melissa sedící v proutěném křesle. V levé ruce držela otevřenou knihu, kolem pravého ukazováčku si obtočila pramen vlasů, poloprofilem obrácena k pozorovateli – výrazná, jasně prokreslená tvář s lehkým prchavým úsměvem na rtech.“

„Smrtící ráj“, Heinz G. Konsalik

O ČEM JE KNIHA?

Ocitáme se v životě mladých manželů, Tima Tannerta a jeho krásné ženy Melissy. Tim je všeobecným lékařem v malém horském městečku Rottach v Tegernsee v Německu. Melissa je také lékařka, zabývá se výzkumem. Žijí společně v rodinném domku se zahradou. Blíží se první rok výročí od svatby a jejich vot je na první pohled až moc poklidný. Jedním z mála rozptýlení v malém městě je tenis s přáteli. Díky zámožné pacientce Heleně Brandeisové se však nečekaně přihodí, že se vypraví na dovolenou snů na španělském ostrově Mallorca. Jsou ubytování v luxusním hotelu Formentor, jehož klientelou jsou převážně postarší milionáři se svými ženami či milenkami. Bezstarostná dovolená v ráji se však rychle změní v boj o život, když je Melissa unesena. Starostlivému Timovi tečou nervy. Nikdo nebere zmizení jeho ženy vážně. Ani vedení hotelu, ani ostrovní policie. Tim je unavený, vyčerpaný, ale přesto se nevzdává a pátrá na vlastní pěst. Policie i vedení hotelu ho však uklidňuje, že je na ostrově časté, když se manželky občas „zatoulají“. Druhým a horším scénářem je únos a znásilnění. Tim odmítá obojí a neustále hledá Melissu. Nakonec mu dá policie za pravdu a rozjede pátrání po celém ostrově. V tom přijíždí Helena a přináší nové poznatky o minulosti Melissy, které mnohé osvětlí...

„Po celých dvaatřicet let svého života si Melissa dávala pozor, aby se dokázala ovládat. Stále důvěřovala svému rozumu, nebo obrazu, který o sobě jako každý člověk utvořila a jenž spočíval v představě, že obtížné situace se dají řešit klidem a sebeovládáním. To vše vzalo za své. Teď se zmítala v černém hlubokém víru paniky. Začala křičet – vyrážela z hrdla divoké a zděšené skřeky, které se nedaly ani zadržet, ani zastavit. Byl to křik člověka v smrtelné nouzi...“

„Smrtící ráj“, Heinz G. Konsalik

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

  • Tim Tannert, asi třicetiletý mladý muž, všeobecný lékař a milující manžel žijící v horském městečku Rottach.
  • Melissa Tannertová, dvaatřicetiletá manželka Tima. Je také lékařkou, vědeckou výzkumnou pracovnicí. Manžele čeká oslava prvního výročí svatby.
  • Helena Brandeisová, pětasedmdesátiletá milionářka, bohatá dědička, která žije v Rottachu v luxusní vile s věžičkami. Ráda se plete druhým do života a poroučí nejen svému služebnictvu. Je majitelkou sedmnácti koček, kterým nabídla azyl.
  • Felix Pons, šéf recepce hotelu Formentor na Mallorce.
  • Luis Bonet, čtyřicetiletý mladý muž, který je ředitelem hotelu Formentor.
  • Pablo Riga, asi padesátiletý, vysoký a podsaditý muž, náčelník městské policie na Mallorce, který má všechno „na háku“.
  • Fred Fischer, asi čtyřicetiletý majitel firmy Fischer Pharmazie, která se specializuje na výzkum léků. Po autonehodě je ochrnutý a upoután na vozíku.

JAK PŘÍBĚH DOPADNE?

Kniha je dramatická, dobrodružná a napínavá. Zda se podaří Timovi objevit na ostrově svou manželku Melissu, odhalí pachatele a zachrání ji včas, to už si budete muset přečíst sami.

„Fischer žil vždy ve světě, v němž se vše, co souviselo s jeho posvěceným Egem, nafouklo až do formátu king-size. Uplynulo už hodně vody, opravdu hodně, v každém případě dost, aby pozapomněla, jak nadutě a nabubřele vždycky žvanil. A teď tedy Fred Fischer zastavil čas. Ba co hůř: pokusil se otočit ho zpět a bláznivě – jako vždycky – byl také přesvědčen, že to dokáže. Blázen... Jakým způsobem toho mínil dosáhnout, však nebyl její problém. Důležité bylo poznání, že je ten muž pomatený! Zamkl tě tu v kleci z hrozného snu, jakou dokáže vymyslet jen chorý mozek.“

„Smrtící ráj“, Heinz G. Konsalik

Heinz Günter Konsalik (*28. 5. 1921 – 2. 10. 1999†) je nejznámější německý prozaik. Narodil se v Kolíně nad Rýnem. Vystudoval germanistiku, dějiny divadla a umění v Kolíně nad Rýnem, Mnichově a ve Vídni. Od roku 1950 působil v Sovětském svazu jako novinář. Napsal téměř sto napínavých dobrodružných románů s morálním, politickým či sociálním aspektem. V bývalých zemích socialistického tábora, a tedy i v Československu, byl Konsalik posledních čtyřicet let jako autor zakázán, a to především díky svým románům „Doktor ze Stalingradu“ a „Krvavá svatba v Praze“, v nichž podal odlišný pohled na dané události, než jaký rozšiřovala tehdejší oficiální propaganda. Jeho knihy byly přeloženy do několika světových jazyků. Prodalo se více jak 80 miliónů výtisků.

STYL, JAZYK, KOREKTURY...

Kniha je napsána v er-formě. Děj na sebe navazuje a odvíjí se postupně. Kniha je napínavá a strhující, tempo knihy umocňuje velké množství dialogů hlavních i vedlejších postav. Jakmile se začtete, kniha vás pohltí a vy ji neodložíte, dokud ji nedočtete. Kniha na dlouhé letní večery by toto měla splňovat.

Jazykové korektury byly ale špatně odvedeny. Zřejmě je dělal někdo, kdo nebyl silný v přivlastňovacích zájmenech. Občas je totiž zaměněno „mě“ za „mi“ a podobně, což člověka v jinak bezchybném textu upoutá a ruší.

„ Byl na ni pohled, jenž dokonale bral dech. Kondotiérský klobouk veliký jako kolo od vozu, pod ním sluneční brýle, ještě pod nimi rozevlátý hedvábný plášť v divoce strakatých podzimních barvách. A ke všemu vysoké podpatky. Tim polkl: Bože můj, co její kyčelní artróza?! Zdálo se však, že jí vůbec nepřekáží. Majestátní krok a houpající se náušnice – směsice královny ze Sáby a Betty Davisové – tak se vyřítila se zavazadlovým vozíkem od celníků."

„Smrtící ráj“, Heinz G. Konsalik

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Silnou stránkou je v každém případě krátký, napínavý příběh, který čtenáře strhne. Zápletka je zajímavá, ale pro mě byla poněkud předvídatelná. Musím se přiznat, že jsem očekávala od Heinze G. Konsalika víc.

V knize je nádherně popsán ostrov Mallorca. Čtenář se ocitne mezi nádherně vonícími piniemi a oleandry, přímo cítí vůni blízkého moře a slyší šplouchání jeho vln, představuje si tropické slunce a krásné nicnedělání na dovolené snů v ráji. Zkrátka přejete si být na místě Tima a Melissy.

Musím však přiznat, že jsem očekávala od příběhu více romantiky a lásky. Ve skutečnosti nenarazíte v knize na žádnou romantickou scénu, objetí, polibky ani sex. Což je přinejmenším u třicetiletých manželů slavících první výročí manželství poněkud divné. To mi opravdu v románu chybělo, ale já jsem prostě nenapravitelná romantička... Tak možná proto.

„Ležela tam, nahá ramena růžová od světla lampy na nočním stolku, pohled ponořený v knize. Ženy, které se na lůžku přidržují knihy, mají v sobě cosi hrozivého, konstatoval Tim.“

„Smrtící ráj“, Heinz G. Konsalik

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha „Smrtící ráj“ od Heinze G. Konsalika je pro čtenáře, kteří mají rádi napětí, dobrodružství a španělské scenérie. Pokud se nepočítáte mezi náročné čtenáře, pak budete spokojeni.

Krásné letní dny a ráj na zemi Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

KONSALIK, Heinz Günter. Smrtící ráj. 1. vydání. Praha: Knižní klub, 1996. 128 stran. ISBN 80-7176-387-X

Anotace knihy „Smrtící ráj“ je dostupná na databazeknih.cz zde: https://www.databazeknih.cz/knihy/smrtici-raj-95691?show=alldesc

Životopis Heinze Güntera Konsalika je dostupný na databazeknih.cz zde:

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/heinz-gunter-konsalik-1664

Fotografie knihy H. R. Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 14.8.2018 17:59 | karma článku: 17.98 | přečteno: 256x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...