Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Jako pravá dáma“ od Alissy Johnson

Lord Gideon z Engsly opouští námořnictvo a vrací se domů. Kromě peněz a majetku nalézá i závazky, které nedodržel otec ani bratr. Měli se totiž postarat o schovanku Winnefred Blytheovou. Kde je a jak se jí daří? To musí zjistit!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Mám ráda knihy od vyhlášené britské autorky ženských historických románů Barbary Cartland. A pokud jste mými čtenáři, tak to víte. Přečetla jsem několik jejich knih a zároveň je i zrecenzovala. Celou dobu mě však zajímalo, zda existuje současná žijící autorka, která by psala stejným stylem jako Cartland.

A pak jsem objevila knihu „Jako pravá dáma“ od americké spisovatelky Alissy Johnson. Styl je velmi podobný. Rovněž i děj je umístěn do Anglie, a to jak na malebný venkov ve Skotsku, tak do velké metropole Anglie, Londýna. Rovněž je tento historický román zasazen na konec 19. století.

Jestliže máte rádi Barbaru Cartland, nebudete dámy, v žádném případě zklamány, Alissou Johnson.

"Ještě nikdy v životě nepotkal ženu, která by tolik potřebovala hýčkat.“„Jako pravá dáma“, Alissa Johnson

O ČEM JE ROMÁN?

Winnefred Blytheová žije od třinácti let v chudobě se svou guvernantkou a přítelkyní Lilly Illestoneovou na skotském sídle Murdoch House v Enscrumu. Musí vystačit s pouhými pěti librami ročně, ale obě ženy usilovně pracují, aby se uživily. Dívku poslal daleko od Londýna její pěstoun markýz z Engsly a jeho necitelná manželka. Po markýzově smrti by se měl o Winnefred postarat jeho syn Lucien Engsly, ale ten tuto povinnost přenesl na svého bratra lorda Gideona Haverstone z Engsly. Ten se jako bývalý kapitán lodi Perservance vrátil domů poznamenaný hrůznými zkušenostmi ze života u válečného námořnictva a stále se nemůže smířit se ztrátou členů své posádky. Po příjezdu domů zjišťuje, že markýza z Engsly – jeho a Lucienova nevlastní matka – protiprávně zadržovala peníze, které ve skutečnosti patřily mladé Winnefred. A protože tuto nespravedlnost velmi těžce nese, rozhodne se všechny minulé křivdy napravit. Vypraví se za mladou nezkušenou dívkou, která se nikdy nepohybovala ve vyšší společnosti. Neosvojila si sice všechna pravidla společenské etikety, ale za to jí nechybí pevná vůle, odhodlání a zdravý rozum. Gideon se k ní snaží najít cestu bodrým nenuceným chováním a smyslem pro humor, za nímž se snaží skrýt výčitky svědomí, pocit viny i temné stíny minulosti. A také jí musí připravit na pobyt v Londýně mezi společenskou smetánkou, s níž Winnefred nemá žádné zkušenosti. Oba se postupně poznávají, nacházejí k sobě cestu a nakonec se do sebe zamilují. Stále je však rozděluje minulost a různé společenské postavení. Dokáží to společně překonat nebo je to rozdělí navždy?

„Protože stála přímo před ním, protože jí na obličej dopadal stříbrný měsíční svit, a protože byl v tu chvíli přesvědčený, že je to to nejkrásnější stvoření, jaké kdy viděl, sklonil se k ní a políbil ji. Podařilo se mu namluvit si, přinejmenším v tom krátkém okamžiku, kdy se k ní skláněl, že to bude jen letmý prostý polibek. Jenomže jakmile se dotkl jejích rtů, nebyl už vůbec ani letmý, ani prostý, a už vůbec ne neškodný.“„Jako pravá dáma“, Alissa Johnson

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Lord Gideon Haverston z Engsly, bývalý námořní kapitán lodi Perservance, jednatřicetiletý mladý muž, který se snaží po mnoha letech ve službě uspořádat svůj osobní život i závazky po otci, hlavní dědic rodu Engslyů.

Markýz Lucien Haverston z Engsly, mladý muž, který spravuje rodinný majetek v Londýně během nepřítomnosti svého bratra Gideona. V minulosti byl zamilovaný do Rose, která ze dne na den zmizela. Dosud je svobodný a truchlí pro Rose.

Winnefred Blytheová, dcera Roberta Blynthea, který pracoval jako podkoní pro rodinu Engslyů. Pětadvacetiletá krásná, ale svérázná, přímá a otevřená schovanka žijící v malém domku pro zahradníka na skotském sídle Murdoch House v Enscrumu.

Lilly Illestoneová, guvernantka a zároveň nejlepší přítelkyně Winnefred. Mladá svobodná devětadvacetiletá mladá dáma. Obě spolu bojují o přežití v Enscrumu.

Lady Gwen, zámožná teta Gideona a Luciena, žijící v Londýně. Bezdětná vdova s ohromným bohatstvím a patřící k nejlepším rodinám londýnské společnosti.

„Hloubka jeho citů k ní ho deptala, jenže nemohl s tím nic dělat. Neměl tušení, jak potlačit touhu být jí stále nablízku. Pokoušel se o to. Během uplynulých tří týdnů se od ní snažil odpoutat, seč mohl, a vyzkoušel téměř všechny způsoby, jaké si muži dokážou představit… Přinejmenším muži z Enscrumu a okolí. Dokonce uvažoval, že se poohlédne po nějaké pohledné a svolné ženě v Langholmu, ale nedokázal ze sebe vykřesat potřebné nadšení pro uskutečnění svého záměru. Tohle zjištění ho mimořádně znepokojilo, protože rozhodně nemínil strávit zbytek života v celibátu.“„Jako pravá dáma“, Alissa Johnson

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Zda román dopadne dobře, nebo ne, to si už musíte přečíst samy, milé dámy!

Alissa Johnson

Alissa Johnson (7. 3. 1975) Alissa Johnson vyrůstala na různých vojenských základnách a vystudovala vysokou školu St. Olaf College v Minnesotě. Mezi její koníčky patří lukostřelba. Byla nominovaná na cenu RITA udělovanou nejlepším autorům románů pro ženy. Napsala několik románů pro ženy. Žije v Ozarks Mountains v Arkansasu.

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Styl spisovatelky Alissy Johnson je živý a příjemný. Jedná se o oddychové čtení, u kterého si zaručeně odpočinete. Zároveň autorka začlenila do děje několik zápletek, takže se nebudete nudit. Knihu zpestřuje nespočet dialogů mezi hlavními postavami, které jsou vtipné a humorné.

Korektory byly odvedeny mistrně a kniha je téměř bez chyb.

„Než se ho stačila zeptat, co má v úmyslu, postavil se za ni, zvedl obě ruce a zavěsil jí náhrdelník na šíji. A Winnefred v tu chvíli dokázala myslet jenom na to, jak je blízko. Cítila na vlasech jeho hřejivý dech a lehké doteky jeho zápěstí na ramenou. Cítila, jak jí celé nitro zalévá horko a zvláštní pocit nejasné naděje a postupně vyplňuje každičkou částečku jejího těla.“„Jako pravá dáma“, Alissa Johnson

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY   

Kladem je v každém případě navázání na jedinečnou spisovatelku Barbaru Cartland. Celkově bych knihu ohodnotila jako nenáročnou, vtipnou, zábavnou, ale i chytrou.

Negativum vidím v ději závěru knihy. Autorka nám téměř celou knihu předkládá romantickou lásku dvou mladých lidí, a jak si k sobě vzájemně hledají cestu. Pak se v knize náhle objevuje jedna jediná sexuální scéna, kde autorka nešetřila intimními detaily. Podle mého názoru tato scéna do knihy nezapadá a působí jako „pěst na oko“. Navíc se ani nehodí k dosavadnímu vývoji hlavních postav, které tímto degraduje. Ačkoliv kniha končí happy endem a reputace hlavního hrdiny je napravena, tohle mi tam prostě nesedí. Nicméně uznávám, že čtenářky mohou dospět k rozdílnému hodnocení.

„Nechtěl, aby Winnefred poznal – skutečně poznal – nějaký jiný muž. Protože on byl jediný, kdo ji skutečně znal – bez ohledu na to, jestli měla právě na sobě honosnou toaletu, anebo prosté šaty. Věděl, že pod jemnou hedvábnou róbou se skrývá ocelová páteř ženy, která se nebála zaútočit na lupiče ve stáji a srazit ho k zemi. Věděl, že za jejím něžným úsměvem se tají nezdolná vůle, která udržovala dvě mladé ženy naživu za pouhých pět liber ročně. Naučené společenské chování jenom zakrývalo její ostrý jazyk a výmluva na bolest hlavy pouze zastírala fakt, že je ve skutečnosti nemotorná jako armáda na dlouhém tažení. Jen on znal její prostou, divokou krásu. Byla poklad, který si chtěl uchránit pro sebe. Byla tajemství, jež nechtěl nikomu svěřit.“„Jako pravá dáma“, Alissa Johnson

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Knihu „Jako pravá dáma“ od Alissy Johnson bych doporučila každému, kdo má rád historické romantické romány z 19. století a zasazené do staré dobré Anglie. Jestliže máte v oblibě vyhlášenou Barbaru Carland, zamilujete si i Alissu Johnson. Jde o romantické a oddychové čtení, které se hodí jak večer ke krbu, tak na dovolenou k moři.

E-knihu "Jako pravá dáma“ od Alissy Johnson mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji příjemné čtení a mnoho romantiky, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis a fotografie Allisy Johnson jsou dostupné na stránkách baronet.cz.

Fotografie knihy a anotace knihy je dostupná na baronet.cz.

JOHNSON, Alissa. Jako pravá dáma. První vydání. Baronet a. s. Praha. 2017. 376 stran. ISBN 978-80-269-0573-8 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 23.5.2018 17:25 | karma článku: 18,11 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,41 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 37,97 | Přečteno: 5431x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,81 | Přečteno: 773x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,91 | Přečteno: 955x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,62
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->