Biskup Michael Curry na královské svatbě nerapoval, ale zato skvěle kázal!

20. 05. 2018 16:47:37
Hvězdou královské svatby na svatbě prince Williama a Kate v roce 2011 byla sestra nevěsty, Pippa Middleton. Na svatbě prince Harryho a Meghan Markle se jí nechtěně stal biskup Michael Bruce Curry díky svému kázání o lásce.

Statisíce lidí po celém světě sledovaly živý přenos svatby prince Harryho a herečky Meghan Markle, která se konala v sobotu 19. května 2018 na hradě Windsor. Svým kázáním v kapli svatého Jiří rozčeřil hladiny poklidné slavnostní atmosféry předsedající biskup a primas episkopální církve USA Michael Bruce Curry. Toho pozvali na svatbu ženich a nevěsta.

Michael Bruce Curry (*13. 3. 1953) se narodil v Chicagu. Navštěvoval státní školu v Buffalo. Poté studoval Hobart College, Yale Divinity School, College of Preachers, princetonský teologický seminář, Wake Forest University, Ekumenický institut při St. Mary's Seminary v Baltimoru a Institut křesťansko- židovských studií. V roce 1978 byl vysvěcen na jáhna a později na kněze. Působil jako farář (rektor) na různých místech. Zakládal letní ekumenické tábory pro děti, organizoval kazatelské misie a věnoval se dobročinnosti. Do čela episkopální diecéze severokarolínské byl zvolen v roce 2000. Během své služby v Severní Karolíně se věnoval tématům sociální spravedlnosti, imigrační politice a otázkám rovnoprávnosti v manželství. V roce 2015 se stal 27. předsedajícím biskupem episkopální církve a primasem episkopální církve USA. Stal se prvním afroamerickým episkopálním knězem.

Jeho kázání trvalo zhruba třináct minut. Kázal o lásce k Bohu, kterou jsme dostali jako dar od Ježíše Krista, Božího Syna, jenž dokáže proměnit vztahy, a to jak mezi manželi, v církvi, rodině, ale i na celém světě, pakliže se jí budeme řídit.

Kázání, na které byla anglikánská církev zvyklá a patrně i očekávala, to v žádném případě nebylo. Tedy kázání pietní, pronášené monotónním hlasem, v klidu a nábožné důstojnosti.

Jak jsem poslouchala komentátory ČT24, kterými byli bývalý šéf protokolu Hradu a expert na královské rodiny, Jindřich Forejt a historik Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Martin Kovář, označili kázání za netradiční.

Kázání si můžete pustit v angličtině zde na YouTube:

Nebo v odvysílaném záznamu ČT24, kde je s vynikajícím simultánním překladem Dany Hábové. Kázání najdete na 47. minutě zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10997918455-mimoradne-porady-ct24/218411034000024-kralovska-svatba-2018/dalsi-casti

Ústředním veršem kázání byla starozákonní kniha Píseň písní 8,6 – 7: „Polož si mě na srdce jako pečeť, jako pečeť na své rámě. Vždyť silná jako smrt je láska, neúprosná jako hrob žárlivost lásky. Žár její – žár ohně, plamen Hospodinův. Lásku neuhasí ani velké vody a řeky ji nezaplaví.“ (Překlad EKU).

Curry vzpomněl také baptistického kazatele Martina Luthera Kinga a jeho slova: „Láska je jediná cesta.“

Je to kázání živé, laskavé, přinášející dobrou zprávu o lásce současnému světu, ve kterém žijeme a jenž je často bez soucitu, pochopení... a právě bez lásky.

Curry nás vyzývá, abychom si vzpomněli, jaké to bylo, když jsme se zamilovali, a co jsme prožívali. „Když víte, že vás někdo miluje a vy jeho, víte, že je to správné a má to svůj důvod!“

„Síla lásky to je Bůh sám.“

Michael Bruce Curry

Je to několik měsíců, co jsem slyšela, tak dobré kázání. Je to kázání, které vás vyburcuje a přinutí se zamyslet nad tím, jak žijeme a kolik lásky svým bližním dáváme.

„V lásce je síla, která nás dokáže osvobodit, když to nedokáže nic jiného.“

Michael Bruce Curry

Curry jako černošský kazatel vzpomněl své předky, otroky před občanskou válkou, kteří v zajetí zpívali spirituály o tom, že rány mohou být uzdraveny láskou.

„Ježíše Kristus dal svůj život za nás, aby se obětoval. On z toho neměl nic, protože láska není sobecká a sebestředná, protože se dokáže obětovat. Láska se dokáže vykoupit.“

Michael Bruce Curry

A končí slovy, že až objevíme lásku, učiníme svět novým.

V záznamu můžeme vidět, jak se kázání nevěstě a ženichovi očividně líbí. Usmívají se a občas si láskyplně pohledí do očí. Často také kamery nahlédly mezi hosty a celebrity, kteří nadšeně kázání Curryho poslouchali. Ale například Camilla, vévodkyně z Cornwallu, manželka prince Charlese, byla očividně nesvá a vyvedená živým kázáním z míry.

Někde se můžete dočíst, že hvězdou svatby se stal právě Curry díky svému vřelému kázání. Jinde se dočtete, že se to nehodilo. Nebo dokonce, že Curry ve svatostánku svatého Jiří za kazatelnou rapoval! Ne, samozřejmě, že ne! Ostatně můžete si pustit záznam a udělat si vlastní názor.

Musím přiznat, že jsem emocionální člověk a nemám ráda suchá, nenápadná, intelektuální kázání, u kterých je člověk přiveden postupně k ospalosti, zívání a odtud už chybí jenom kousíček k tomu, aby se propadl do spánku. Nemám v oblibě kázání, po kterých odcházím z církve s tím, že to byla ztráta času a jenž ihned po překročení prahu kostela či shromáždění zapomenu.

Možná tedy bylo kázání Michaela Bruce Curryho na královské svatbě netradiční, ale zato nepostrádalo lásku a bylo mocné. Mně osobně se velice líbilo a hluboce mě zasáhlo a inspirovalo!

Mým měřítkem jakožto věřícího člověka, kterým posuzuji dobrá kázání je, zda mi ukázalo na to, jaký je Bůh. Znám Boha po vyslechnutí kázání víc? Motivovalo mě kázání k tomu, abych se víc modlila a četla Bibli? Přinutilo mě kázání zamyslet se nad svým životem a přístupem k lidem, kteří mě obklopují? Na všechny otázky jsem si odpověděla jednoznačně: ANO.

Jestli se tedy chcete dozvědět něco o Bohu a Ježíši Kristu, jestli hledáte Boží cesty, kladete si otázku, zda vás Bůh miluje a jaký vlastně je, pak si pusťte toto kázání a najdete odpovědi!

S přáním krásné neděle a Boží lásky pro všechny, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

Životopis a fotografii Michaela Bruce Curryho najdete na wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Curry

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 20.5.2018 16:47 | karma článku: 22.44 | přečteno: 1050x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.79 | Přečteno: 372 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1364 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 242 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 185 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...