Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protikuřácký zákon je slabý, zpřísnila bych ho!

V ČR kouří 2,2 milionů lidí a 70 % z nich si přeje přestat. Každý rok umře 15.000 až 16.000 českých kuřáků. Náklady na léčbu stojí 100 miliard korun ročně. Proč tedy nezpřísníme „protikuřácký zákon“? A jak to mám s kouření já?

MOJE HISTORIE NEKUŘÁCTVÍ, ANEBO PROČ JSEM S TÍM NIKDY NEZAČALA

V naší rodině kouřil jenom dědeček, který navíc bydlel na druhém konci města. Doma u prarodičů se zásadně nikdy nekouřilo. Když si chtěl tedy děda zakouřit, babička to neviděla ráda, tak musel jít prostě ven, buď na dvůr, na menší procházku či rovnou na ulici, kde si to odbyl. Můj děda kouřil od mládí a ne málo. V určitých životních obdobích více, jindy méně, ale každý den několik cigaret denně.

Když mu bylo asi sedmdesát, tak si děda jednoho dne sednul, vzal papír, tužku a spočítal si, kolik ho to stálo. Patrně se zděsil, protože ze dne na den s kouřením přestal. Žádné odvykací kůry, nic. Prostě po padesáti letech konec. Už to pro něj nebylo zajímavé.

V naší nejužší rodině nikdo nekouřil. S prvními kuřáky (kromě dědy) jsem se setkávala až na druhém stupni základní školy. To kluci občas chodili za školu a frajeřili, že už jsou dost velký na to, aby kouřili. O tom se vědělo, ale byly to výjimky a já jsem se k nim v žádném případě nepřidala. Ostatně ani jsem pozvání nikdy nedostala.

Jestliže tento můj blog čtou mladší generace a tak nějak nechápou, tak pro vysvětlení: Děti v 90. letech XX. století nekouřily jako je to dneska běžné. Peníze na cigára jim rodiče nedávali. Děcka si kupovala cigára většinou od starších spolužáků a to tajně.

Když jsem nastoupila na učňák, tak tam se kouřilo už mnohem víc a hojněji. Ačkoliv se snažily některé z mých spolužaček předstírat, jak je to „in“ a „moderní“, nějak jsem jim to nevěřila. Později, po několika letech společné docházky, některé výjimky přiznaly, že už ani kouřit nechtějí, ale b-hužel musí. Byly závislé. V sedmnácti, osmnácti letech.

Někdy tehdy jsem si definitivně ujasnila, že když jsem s tím nezačala ve čtrnácti, s příchodem na učňák, tak s tím už ani začínat nebudu. A myslím, že toto mé životní rozhodnutí bylo správné.

ZNÁMÍ, KOLEGOVÉ A PŘÁTELÉ KUŘÁCI

Nemyslete si, že nemám známé, bývalé kolegy či přátele, kteří nekouřili. Samozřejmě že ano. Vzpomínám si na jednoho známého, který kouřil hodně a často. Když jsme zašli na oběd nebo na kávu, tak hned po příchodu položil na stůl cigarety a zapalovač. Bylo to pro něj automatické, pro mě něco jako signál. Netrvalo dlouho a zeptal se: „Nebude ti vadit, když si zapálím?“

Tehdy se ještě vesele kouřilo všude a bez omezování. To jsme ještě žili ve světě svobodných kuřáků a kuřaček. Pokaždé jsem mu to odkývala. Jednak jsem věděla, že by dvě hodiny bez pěti cigaret nevydržel a trápil by se a byl by dost nervózní. Navíc jsme se nevídali tak často, takže jsem si říkala, že to vydržím. Ale měla jsem na výběr a bylo to moje rozhodnutí.

Zažila jsem dva partnery, kteří mě obviňovali, jak strašná jsem ženská, a že jsem je donutila znovu začít kouřit! Když se to tak pracně odnaučovali… Tehdy jsem tomu věřila, ale dnes s odstupem mnoha let to vnímám jako manipulaci, házení jejich viny na mě a jakýsi druh trapného slabošství a mindráků, které si na mně kompenzovali.

Jak to s nimi dopadlo vážně nevím. Ale myslím, že by člověk měl přestat kouřit proto, že sám chce a vnímá to jako dobré rozhodnutí.

PŘÍLEŽITOSTNÝ DOUTNÍK

Jeden můj dobrý přítel má rád kubánské doutníky. Vzpomínám si, že jsem mu dva koupila k svátku. Měl z nich velkou radost! Kouřil výhradně doutníky a jen při výjimečných příležitostech, například při vítězství politické strany, které fandil. Byl to gentleman. Nikdy by si nedovolil kouřit v mé přítomnosti a nikdy by mě o to ani nepožádal.

JAK JSEM SE STALA NEDOBROVOLNÝM PASIVNÍM KUŘÁKEM

Když jsem se přistěhovala do Ústí nad Labem, zjistila jsem, že v bytě nade mnou bydlí starší manželský pár, který kouří. Manžel byl těžce nemocný, ale to ho neodradilo od toho, aby kouřil jako továrna společně se svou manželkou. Problém byl v tom, že zásadně nevětrali a neotevírali okna. Ani nevím proč. Ale když už je jednou za týden otevřeli na ventilačku a vypustili několikadenní dým a kouř z bytu, byl to takový strašný smrad, že se to nedalo vydržet!

Zvláště v létě, když mívám celý den otevřená okna (protože bydlím ve sklepním bytě – rozumějte: byt, který měl být původně kočárkárnou a kolárnou, ale nakonec se rozhodli pro zhotovení bytové jednotky), abych do bytu pustila trochu toho tepla zvenčí a v parném létě v bytě nezmrzla.

Několikrát se vinul od sousedů nade mnou tak silný a strašný smrad, že se to nedalo vydržet. Navíc klesal jako nějaký plyn dolů, tedy do mého bytu, a nedal se vyvětrat! Takže jsem se musela sebrat a odejít z bytu pryč. Prosila jsem bytové družstvo a domovního důvěrníka o pomoc, ale všichni tvrdili, že nemá smysl žádná domluva, protože si tito sousedé stejně celá léta dělají, co chtějí. A že prý jsou i horší partaje, tak ať to nechám být!

Pan soused po roce zemřel. A já jsem se poněkud zaradovala! Paní sousedka, nyní vdova, zrekonstruovala byt a vymalovala. Měla jsem tehdy naději, že se všechno obrátí k lepšímu a že začne nový život, tak nějak zdravější, a bez cigaret! Strašný smrad byl odstraněn a sousedka často větrá čistý byt. K mému čirému zoufalství se rozhodla, že kouřit bude dál a to zásadně na balkóně nade mnou.

Nějak jsem si myslela, že kouř stoupá vzhůru, ale ne v tomto případě. Těžko říct, čím to je. Pokaždé, když mám otevřené okno, což mám od jara do podzimu, nedobrovolně šlukuju a pasivně kouřím taky. Jak by taky ne? Paní sousedka začne cigaretkou ráno v šest hodin, když vstává. Když je ve stresu, tak chodí kouřit na balkón každých dvacet minut. To dělá do devíti či desíti a pak se sebere a odjede pryč. Když se vrátí kolem třetí, první co udělá po návratu domů, je cesta na balkón a další cigareta. A další a další…

Když je sousedka ve stresu, kouří každých dvacet minut. Rychle a intenzivně, takže celý kouřící rituál trvá něco kolem pěti minut. Člověk, který nikdy nekouřil, by si skoro myslel, že si to chudák sousedka ani nevychutná! Když není ve stresu, tak si dává jednu za hodinu. Poslední cigareta se koná těsně před spaním, zhruba o půlnoci. Ale když má paní sousedka pánskou společnost, tak i třeba ve dvě či ve čtyři ráno. A to se bez cigaret neobejde! A kde? Na balkóně, samozřejmě!

Ono se možná bude mým čtenářům zdát, že si slušně hraju na „špicla“, „agenta“ či „stíhačku“. Ale ne! Opak je pravdou. Existuje jednodušší vysvětlení. A tím je panelový byt, kde je všechno slyšet, zvláště otevírání dveří od balkonu, případně třískání s nimi, ale zejména kovová stolička, která se při každém dosednutí a zvednutí paní sousedky po dlažbě balkónu žalostně ozve do ticha.

Jo, málem bych zapomněla na rána! Tak ta začínají nejen zpěvem ptáků, ale zvláště kuřáckým kašlem, kdy mám dojem, že si paní sousedka chce dobrovolně vykašlat plíce zaživa. Anebo velmi nepěkným zvukem, jako kdyby vás něco šimralo, nebo zaskočilo v krku, a vy se to pomocí podivných zvuků snažíte z toho krku dostat ven. Prostě lahůdka!

Takže se dá říct, že od jara do podzimu kouřím pasivně neustále kromě času, kdy paní sousedka není doma. A pozor! Víkendy je doma a na dovolenou nejezdí.

KDYŽ KOUŘÍ ŘEMESLNÍCI…

K tomu musím ještě připočítat různé řemeslníky, kteří přijdou k nám do domu něco udělat či spravit. Vloni to byli elektrikáři, malíři, zedníci, dlaždiči… Prostě se toho v našem vchodu předělávalo celkem dost! A všichni tito pánové kouřili! Zvláštní je, že nikoho z těchto kuřáků nenapadne, že když si zapálí před vchodem domu, pod okny, že to bude majiteli bytu vadit!

A to jsem opět já. Naproti mně bydlí paní sousedka, které to jde taky do bytu. Vůči ní mi to přijde ještě bezohlednější. Proč? Protože paní sousedka skoncovala po pětapadesáti letech s kouřením ze zdravotních důvodů. Musela. Ona je přesně ten typ člověka, který přestane s kouřením až ve chvíli, kdy se po ní sápala smrtka. A pak přijdou řemeslníci a kouří bezohledně přímo pod našimi okny! Když odešli, tak jsem ji utvrzovala v jejím správném rozhodnutí, aby to nevzdávala a vydržela nekouřit! Bylo to období, kdy totiž zvažovala, jestli se na to „nevykašlat“.

Samozřejmě, že jsem řemeslníky požádala, aby nekouřili v těsné blízkosti domu, ale jako kdybych házela hrách na zeď. Pánové chodili kouřit každou hodinu jako o život! „Patrně závisláci!“ řekla jsem si. A tak jsem napsala a vylepila na vchodové dveře papírové cedule s prosbami, aby nám před domem a v domě(!) nekouřili. Opět nic. Jediným řešením pro mě bylo vydržet to, neotevírat okna a nevětrat, případně se strefit do pauzy, když zrovna nekouřila ani paní sousedka ani řemeslníci.

Když řemeslníci vykonali po několika měsících svou práci, oddychla jsem si. Strhla jsem papírovou ceduli ze dveří. Vysbírala jsem zašlapané vajgly v trávníku, další vajgly jsem zametla z cesty k domu, na schodech a kolem popelnic. Poslední vajgly jsem objevila típnuté v květináči s půdou před domem, kam na jaře vysazuji květiny. Řemeslníci si zřejmě popletli květináč s popelníkem…

CO BYCH SI PŘÁLA? MÍT MOŽNOST SI ZVOLIT, ŽE NEBUDU KOUŘIT!

Stejně jako mají kuřáci svobodnou volbu se rozhodnout, kdy a kde si zakouří, i já bych si přála mít svobodou volbu. Já jsem se rozhodla celoživotně nekouřit a to bych si přála dodržet. Přála bych si nekouřit ani pasivně. Nešlukovat pasivně doma. Kam jinam by člověk měl jít, když navíc pracuje doma? Copak se musím chovat jako štvanec na útěku, když kuřáci kolem mě kouří na balkónech a pod okny? To mám prodat byt a odstěhovat se jinam?

Píši tento blog a mám otevřená okna v bytě. Ještě před chvílí jsem cítila úžasnou vůni čerstvě posekané trávy! Prostě nádhera! A teď už zase slyším vrznout kovovou stoličku paní sousedky nade mnou a vůni posekané trávy vystřídal cigaretový kouř linoucí se z balkónu paní sousedky! Ach jo!

A CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O KOUŘENÍ A KUŘÁCÍCH?

V Evropské unii kouří asi 33,00 procenta lidí. U nás, v České republice, kouří 2,2 milionu lidí, čímž se kouření řadí na první místo mezi závislosti. Na následky kouření zemře ročně 15.000 až 16.000 Čechů. Náklady na jejich léčbu stojí asi 100 miliard korun ročně. A pro ty, kdo by se chtěl hádat a argumentovat, že z cigaret platí spotřební daň, tak dobře, tato daň na tabák je 8,00 procenta daňových příjmů státního rozpočtu.

70 PROCENT ČECHŮ BY CHTĚLO PŘESTAT S KOUŘENÍM

Podle studie užívání návykových látek a postojů k němu v ČR, která byla provedena v roce 2016 (Králíková & Štěpánková) se uvádí, že 70 procent kuřáků chce přestat kouřit.

Takže se zdá, že 70 procent kuřáků v naší zemi nekouří proto, že by jim to nějak extra vyhovovalo, imponovalo, bylo „in“, ale spíš proto, že nemůžou přestat.

Je to téměř rok (k 31. květnu 2017), co začal platit Zákon č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a mně se zdá velmi slabý. Já bych ho zpřísnila! Ostatně v jiných státech EU je mnohem přísnější než u nás. Rozšířila bych jeho působnost na veřejná prostranství (náměstí, kulturní památky…) a společné prostory, které užívají společně jak nekuřáci, tak kuřáci (např. balkóny, přístupové cesty k domu…).

Rovněž bych byla pro nehorázné zdražení cigaret. Jestliže léčba kuřáků stojí 100 miliard korun ročně, a ruku na srdce, platíme to my všichni z daní, tak drahá léčba se v žádném případě neuhradí z prodeje cigaret.    

Jestliže se tedy nedaří kuřákům skončit s kouřením proto, že mají malou motivaci, snadný přístup ke kuřivu, cigarety jsou cenově dostupné (i pro děti!) a odvykací kůra je pro ně náročná a dlouhá, proč jim tedy nepomoci a neztížit jim to?

Přeji krásné jarní dny a pokud možno tak, bez cigaret, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a informace:

Lidové noviny [online]. © 2018 MAFRA, a.s. Článek První průzkum: Kuřáci od zákazu snížili počet vykouřených cigaret. ČTK. [cit. 2018-10-05] dostupné z: https://www.lidovky.cz/prvni-pruzkum-kuraci-od-zakazu-snizili-pocet-vykourenych-cigaret-106-/zpravy-domov.aspx?c=A180510_132043_ln_domov_sij#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

Adiktologická poradna [online]. © 2012 Klinika adiktologie. Dostupné z: http://poradna.adiktologie.cz/article/koureni/

Fotografie je dostupná na iDNES.cz zde: https://zpravy.idnes.cz/koureni-zakaz-cigarety-kuraci-pruzkum-dyz-/domaci.aspx?c=A180510_124858_domaci_pmk

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 11.5.2018 19:23 | karma článku: 34,99 | přečteno: 4286x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,21 | Přečteno: 695x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->