Recenze knihy „Berlín 1936“ od Olivera Hilmese

Jak vypadal život v srpnu roku 1936 v Berlíně? Právě se konaly XI. letní olympijské hry a vůdce Adolf Hitler musel předvést celému světu, že on je mírumilovný vládce nacistického režimu. Přesně o tom je kniha Olivera Hilmese.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Jak již mnozí moji čtenáři vědí, mám ráda historii, zejména období 1930 až 1945. Když jsem objevila knihu německého spisovatele Olivera Hilmese s celým názvem „Berlín 1936: Šestnáct srpnových dnů“, zajásala jsem! Už dlouho jsem si chtěla přečíst něco, co by vystihovalo charakter doby po nástupu Adolfa Hitlera k moci.

Často a ráda sleduji historické dokumenty a filmy z 30. let 20. století. Ale přečíst si knihu, kterou soudobý žijící autor umístil do roku 1936 a jejíž děj vypiloval do nejmenších detailů k dokonalosti, bylo úžasné! Když jsem knihu četla, měla jsem dojem, že jsem se skutečně ocitla onoho roku 1936 v říšském Berlíně a sledovala dění XI. letních olympijských her.   

„Mezi 15.00 a 15.07 hodin opouštějí Hitlerovi hosté říšské kancléřství a míří na olympijský stadion. Kolony vozů z Wilhelmstraße na „Via triumpfalis“. Tak organizátoři her nazývají jedenáct kilometrů dlouhou ulici mezi parkem Lustgarten na východě a olympijským stadionem na západě města. Ve starém Římě sloužila „Via triumpfalis“ slavnostnímu vjezdu vítězných vojevůdců, v Berlíně po ní jede Adolf Hitler v otevřeném mercedesu na hry, které se konají v aréně, jejž byla vytvořena jako nápodoba římských amfiteátrů.“„Berlín 1936“, Oliver Hilmes

Stadion v Berlíně, 1936

O ČEM JE KNIHA?

Kniha popisuje dění na XI. letních olympijských hrách v Třetí říši v Berlíně, které se konaly od 1. srpna do 16. srpna roku 1936. Do německého hlavního města, které chtějí národní socialisté prezentovat jako světovou a otevřenou metropoli, proudí desetitisíce lidí. Setkáváme se s prominentními osobami jako je Vůdce Adolf Hitler a jeho říšští ministři, velvyslanci různých států a obchodníci, ale nahlédneme i do životů obyčejných lidí žijících v Říši. Němci i zahraniční hosté na stadionech a v ulicích žijí sportovní událostí. Na krátkou chvíli zmizely cedule zakazující Židům to či ono, místo nacistické hymny Horsta Wessela zní ve městě jazz. Jako by se Berlín změnil v úplně běžné evropské velkoměsto. Jenže v pozadí se nacistický režim dál snaží ovládnout veškeré dění v zemi. Zažijeme atmosféru města, kde se po šestnáct dnů setkávali nejlepší světoví sportovci, diplomaté a nacističtí pohlaváři, stejně jako transvestité, prostituti, majitelé restaurací, sami Berlíňané i turisté. Občas zmizí nějaký Žid s celou rodinou nebo Cikáni, koncentrační tábory, vybudované jen pár desítek kilometrů od Berlína, už začínají fungovat. Příběhy nás fascinují a překvapují, ale zároveň z nich mrazí.

„Hitlerova tvář se zdá Peterovi odporná a tučný Hermann Göring mu ve své pomatené nádherymilovnosti připadá směšný. Joseph Goebbels mu připomíná jednoho ze zlých skřetů z pohádky, kterou mu jeho matka dříve čítávala. Zatímco si Peter měří německé hodnostáře, vybavuje se mu populární vtip, který se říká jenom šeptem: Jak vypadá skutečný árijec? Je blonďatý jako Hitler, vysoký jako Goebbels a štíhlý jako Göring!“„Berlín 1936“, Oliver Hilmes

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Ačkoliv se jedná o dílo, kde dějinné události objevujeme v beletrii, nemá kniha jednoho hrdinu. Autor nám přibližuje desítky významných lidí i běžných občanů německé Říše, kteří skutečně žili. O každém člověku se ale dozvíme opravdová historická data a podrobné údaje o jeho životě, místě pobytu, zaměstnání a názorech.

Ze známých osobností se v knize objevují:

  • Führer Adolfa Hitlera
  • Pruský předseda vlády Hermann Göring
  • Ministr propagandy Joseph Goebbels a jeho žena Magda
  • Hrabě Henri de Baillet-Latour (president Mezinárodního olympijského výboru)
  • Hudební skladatel Richard Strauss a jeho žena Paulina
  • Hrabě Harry Kessler
  • Spisovatel Hugo von Hofmannsthal
  • Říšský vůdce mládeže Baldur von Schirach
  • Německá filmová režisérka Leni Riefensthalová
  • Americký spisovatel Thomas Clayton Wolfe
  • Majitel luxusního berlínského podniku Quartier Latin Leon Henri Dajou
  • Spisovatelka Mascha Kaléko
  • Spisovatel Thomas Mann 
  • Olympijský běžec Jesse Owens
  • Výškařka Gretel bergmannová
  • Sportovní šermířka Helene Mayerová
Jesse Owens
„Člověk se může stát Židem trojím způsobem: Narozením, konverzí a státním výnosem. Narozením dotčen židovstvím jen zlehka, ocitl jsem se po 30. lednu 1933 nuceně ve třetí skupině.“„Berlín 1936“, Oliver Hilmes

KLADY A ZÁPORY KNIHY

Jednotlivé kapitoly knihy jsou nazvány podle jednotlivých dat dnů, a protože sledujeme šestnáct dnů v Berlíně, má kniha šestnáct kapitol. Poslední, sedmnáctá kapitola, je nazvána: „Co se stalo s…?“ Zde se dočteme, jak skončily životy všech lidí, o kterých čteme.

Skvělou myšlenku spatřuji v tom, že každá kapitola začíná nejen novým dnem, ale také předpovědí  počasí Říšské meteorologické služby, jaké bude ten den v Berlíně. Také je v knize šestnáct dobových fotografií, jak z berlínského života, tak z olympijských her. Samotný děj knihy je zpestřen denními hlášeními státní říšské policie, která bedlivě střeží dění v Berlíně. Ale rovněž různými citacemi dobového tisku, básní, vtipů či knih (například časté citace zaznívají z deníků Josepha Goebbelse).

Je šokují, když se dočítáme, jak po stovkách mizí lidé, kteří jsou nežádoucí pro režim Třetí říše. Od židovských obchodníků počínaje, přes obyčejné hospodské, novináře, nakladatele, ale i hudebníky, tanečníky, zpěváky, herce, sportovce, homosexuály, travestity… A nejen to, jejich podniky a majetky včetně peněz jim byly zabaveny a oni putovali do nově zřízených koncentračních táborů.

Je paradoxní, že stovky tisíc Němců a zahraničních turistů oslavují sport, mezinárodní soudržnost a mír na XI. letních olympijských hrách v Berlíně, zatímco sami vězni koncentračního tábora Sachsenhausen budují své vězení. Tábor byl jen osm kilometrů od okraje Berlína (čtyřicet minut od centra vlakem) a přesto se to podařilo nacistickému režimu udržet v tajnosti.

Leni Riefenstahl

Tato kniha staví do jiného světla ono německé tvrzení, které jsme tak často slýchali po II. světové válce: „Ale my jsme o těch zvěrstvech nevěděli…“ Protože prostě mizí sousedé německých občanů Říše.      

Ke knize jsem přistupovala jako k beletrii a neustále jsem čekala na tři základní věci. První - hlavního hrdinu (kterého jsem se ale nedočkala. Trvalo mi polovinu knihy, než jsem pochopila, že hrdinové jsou jednotlivci a jejich životní příběhy.), druhý - časový spouštěč (který v knize rovněž není. Všechno plyne svým vlastním tempem.) a třetí – dějové zápletky (ony tam jsou, ale ne takové, jaké jsou v klasické beletrii). Pokud tedy budete přistupovat k četbě této knihy s tím, že toto víte, nebudete zklamáni neustálým čekáním (které zůstává poněkud nenaplněno).

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Kniha je velmi zajímavě napsaná. A jakmile se začtete, tak vám to nedá, dokud knihu nedočtete celou. Kniha je napsána v er-formě. Korektorské práce byly odvedeny velmi pečlivě.

Oliver Hilmes

Oliver Hilmes (*1971) je německý historik, publicista a kulturní manažer. Vystudoval historii, politologii a psychologii v Marburgu, Paříži a Postupimi. Obhájil disertační práci na téma dějin 20. století a obdržel doktorát. Od roku 2002 pracuje jako osobní poradce generálního ředitele Berlínských filharmoniků. Je autorem životopisných knih o Alme Mahlerové-Werfelové, Cosime Wagnerové, Franzi Lisztovi a bavorském králi Ludvíku II., ze kterých se staly bestsellery. Za svou literární činnost získal významnou německou a francouzskou cenu. Jeho knihy se staly bestselery a byly přeloženy do několika jazyků.

„A Adolf Hitler? Říšský kancléř se recepce své vlády neúčastní. Jako všechno v těchto olympijských dnech je i Hitlerova neúčast součástí jisté inscenace. Hitler kultivuje obraz neúnavně pracujícího Vůdce a starostlivého nadotce, pro něhož zábava a veselí nic neznamenají. Hitlerova popularita dosahuje v létě 1936 vrcholu a hluboce zasahuje i dělnictvo.“„Berlín 1936“, Oliver Hilmes

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Máte rádi historii? Zajímáte se o olympijské hry? Máte rádi biografie? Pak je přesně tato kniha pro Vás a nebudete zklamáni. Čtivé! Zajímavé! Silné! Působivé! Já osobně bych ji doporučila všem, kteří nechtějí opakovat historické chyby. Domnívám se, že tato kniha je právě v dnešní době velmi aktuální.

E-knihu "Berlín 1936“ Olivera Hilmese mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji příjemné jarní dny a zajímavé čtení, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

HILMES, Oliver. Berlín 1936: Šestnáct srpnových dnů. První vydání. Brno: Nakladatelství Host s. r. o. 2017. 309 stran. ISBN 978-80-7577-274-9 (formát mobi)

Anotace a fotografie knihy „Berlín 1936“ je dostupná na Palmknihy.cz.

Životopis Oliver Hilmese je dostupný na hostbrno.cz zde:

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/autori/hilmes-oliver

Životopis Oliver Hilmese je dostupný na Wikipedia.org zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Hilmes

Fotografie Oliver Hilmese je dostupná na otherpress.com zde:

https://www.otherpress.com/authors/oliver-hilmes/

Fotografie Leni Riefenstahlové z Bundesarchivu je dostupná na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahlov%C3%A1#/media/File:Bundesarchiv_Bild_146-1988-106-29,_Leni_Riefenstahl_bei_Dreharbeiten.jpg

Fotografie Jesse Owense je dostupná na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jesse_Owens#/media/File:Jesse_Owens3.jpg

Fotografie stadionu LOH je dostupná zde: info.cz: http://www.info.cz/magazin/galerie-nacisticka-architektura-mela-budit-strach-podivejte-se-na-10-staveb-z-pohnute-doby-6700.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 16.3.2018 15:15 | karma článku: 17,01 | přečteno: 365x