Další pětiletka se Zemanem a s Putinem na věčné časy!

Zemanovy cesty na Východ, obdiv ruského presidenta Putina, kamarádství s Čínou, trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš evidovaný jako agent StB, komunista Ondráček šéfem parlamentní komise pro kontrolu GIBS… Já vidím rudě!

Ve čtvrtek 8. března 2018 nás čeká inaugurace presidenta Miloše Zemana. Ano, bude naším presidentem dalších pět let. Co dobrého nám to asi přinese?

PRESIDENTOVY CESTY DO ZAHRANIČÍ

President Miloš Zeman se již během svého prvního mandátu vydával na služební cesty do různých zemí. Ale když vynechám okolní státy jako Slovensko, Rakousko, Německo a Polsko, tak jeho cesty vedly několikrát do Ruska a Číny, ale i Kazachstánu, Tádžikistánu, Lotyšska, Ázerbájdžánu, či Arménie. Tyto cesty budí velký dojem, že to našeho presidenta táhne srdcem na Východ. Přitom severské státy nenavštívil Zeman za pět let ani jednou, stejně jako Jižní Ameriku (byl tam v roce 2016 na slavnostním zahájení XXXI. letních Olympijských her v Brazílii, což nelze počítat).

Presidenti Miloš Zeman a Si Ťin Pching

Kam asi bude Zeman jezdit dalších pět let? Zase ho to potáhne víc na Východ než na Západ?

ZEMANOVY VÝROKY VŮČI NOVINÁŘŮM

Zemanovo slovní napadání a navážení se do novinářů, a zvlášť tristní výroky o tom, že by se novináři měli střílet, by snad měly skončit. Tragická vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky zastřelením by tomu mohla učinit přítrž…

ZEMANŮV OBDIV PUTINA

Nejen u nás v České republice, ale i v zahraničí mnozí vnímají Zemana jako proruského, pročínského, protievropského a protinatovského (The Washington Post).  

Zemanův nekritický obdiv se zaměřuje na ruského presidenta Vladimíra Putina (bývalý člen KGB, jako sovětský agent působil v NDR se zaměřením na průmyslovou špionáž). A protože Putin vyhrál prezidentské volby již několikrát (a když zrovna nebyl presidentem, tak premiérem, aby zemi vedl), dá se očekávat, že opětovně vyhraje i tyto volby v březnu - dubnu 2018. Takže se můžeme těšit na další Zemanovy zahraniční cesty do Ruska, bratříčkování se s Putinem jako naším „velkým ruským bratrem“.

Ale opravdu chceme směřovat na Východ? Opravdu si přejeme, aby nás tímto směrem president vedl? Cožpak jsme toho neměli za těch čtyřicet let komunismu v naší zemi pod dohledem Sovětského svazu dost? To už si nepamatujeme na srpen 1968 a okupaci Československa sovětskými vojsky a spřátelenými vojsky zemí Varšavské smlouvy?

Presidenti Miloš Zeman a Vladimír Putin

ZEMANOVO KAMARÁDSTVÍ S ČÍNOU

Zeman má také rád Čínskou lidovou republiku, která je od roku 1949 vedena Komunistickou stranou Číny. Několikrát byl na zahraničních cestách v Číně a nadšeně prohlašoval, že se tam přijel učit, „jak zvýšit hospodářský růst a stabilizovat společenský řád“. Zemanovým poradcem je Jie Ťien-ming, šéf společnosti CEFC, který je hlavou čínských investic v České republice. Toho v těchto dnech vyšetřují čínské úřady kvůli finančním machinacím.

Byl to jenom Zemanův špatný výběr poradce? Nebo je v tom něco víc?

President Miloš Zeman a jeho poradce Jie Ťien-ming, šéf společnosti CEFC

TRESTNĚ STÍHANÝ PREMIÉR V DEMISI S MINULOSTÍ AGENTA StB

V čele našeho státu stojí premiér v demisi Andrej Babiš (Hnutí ANO), který byl obviněn Policií ČR a je v současné době trestně stíhán v kauze „Čapí hnízdo“. Stejně jako jeho stranický kolega a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ale Zeman potřebuje Babiše, protože si spolu rozumí! A již podruhé ho pověřil sestavením vlády.

Pak je tu ta záležitost s Babišovou minulostí jako agenta StB. Babiš se horlivě brání, že nikdy agentem StB nebyl a je veden ve svazcích agentů neoprávněně. Ale Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl Babišovu žalobu jako neoprávněnou, což znamená, že uznal, že je ve svazcích StB právem.

Ale zaráží mě na tom jedno – jestliže se Babiš tak distancuje od své komunistické minulosti a ohrazuje se proti spolupráci s StB, proč mu nevadí v současnosti s komunisty spolupracovat ve sněmovně?

V ČELE PARLAMENTNÍ KOMISE STOJÍ KOMUNISTA

Do čela parlamentní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) byl po několika pokusech zvolen poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. A to díky zákulisním dohodám a podpoře poslanců z Hnutí ANO. Až na to, že Ondráček, který bude tuto komisi v parlamentu řídit, byl v roce 1989 členem pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti a v lednu 1989 během tzv. „Palachova týdne“ zasahoval proti demonstrantům a mlátil lidi obuškem. Dodnes se za to neomluvil a ničeho nelituje.

Zdeněk Ondráček v roce 1989

Taky vám to přijde tak divné jako mně?

Přitom je to právě tento rok – rok 2018 - kdy si budeme připomínat významné historické události našich dějin, jako byly roky 1918, 1938, 1948 a 1968. Nemám ambice napsat blog, kde si budu hrát na historika či politologa. Ne, to přenechám jiným.

Ale to, co sleduji poslední měsíce v naší zemi, mě silně zneklidňuje. Proč se po necelých třiceti letech znovu otáčíme k Východu, Rusku a komunismu, jako kdyby nám to mohlo přinést něco dobrého? Copak jsme už zapomněli, jaké to tehdy bylo? Jak se nám žilo?

V roce 1989, kdy proběhla Sametová revoluce, mi bylo deset let. Takže si pamatuji jenom útržky, ale nemohu popřít a zapomenout to, co zažila moje rodina a co se děje kolem mě, co zažili lidé, kteří si dějinné události pamatovali.

ROK 1948 V NAŠÍ RODINĚ

V roce 1948 přišla rodina mojí matky o několik hektarů pole v Nechanicích ve Východních Čechách, kde můj pradědeček a prababička pěstovali obilí. Moje matka často vzpomínala na šťastné časy během letních prázdnin, kdy pomáhala s rodinou při žních… Kdyby polnosti neodevzdali dobrovolně, byly by jim stejně zabaveny a poté znárodněny, aby se staly součástí nově vznikajícího JZD.

Rodina mého otce získala od státu v roce 1945 výměnou za velký byt v pražských Holešovicích dům se statkem a polnostmi v bývalých Sudetech, ve Strážkách (nedaleko Ústí nad Labem). Němci byli vyhnáni a stát potřeboval zalidnit vylidněné Severní Čechy. Moji prarodiče, babička i dědeček, se narodili kolem roku 1890 a celá rodina včetně dětí pracovala jako nájemní hospodáři (zemědělci), ale nikdy velký majetek neměli. Jejich přáním bylo hospodařit na svém a to se jim na tři krásné roky po válce splnilo. Můj otec mi vyprávěl, jak měl vlastní holubník, kde s láskou choval holuby. Pořídili si ale i koně, krávy, kozy, králíky a slepice a jako rodina byli soběstační. Pracovali na zahradě a obdělávali pole. Po roce 1948 jim stát všechno zabavil. I ve Strážkách se zakládalo JZD. Prarodičům a jejich dětem, kteří s nimi bydleli (moji strejdové a tety), zůstalo jen drobné zvířectvo a holuby.

PODÍVEJTE SE NA FILM O ZNÁRODŇOVÁNÍ MAJETKU V ROCE 1948

Pokud máte chuť na dobrý československý film o znárodňování majetku v roce 1948 a vytváření JZD, podívejte se na film režiséra Štěpána Skalského „Cesta hlubokým lesem“, který byl natočen v roce 1963.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/16427-cesta-hlubokym-lesem/29138360271

Film Cesta hlubokým lesem, 1963

ROK 1953 A MĚNOVÁ REFORMA

Můj dědeček pracoval za války jako řidič a po válce začal s rodinou šetřit, aby si mohl koupit vlastní nákladní vůz a „udělat se pro sebe“. Když přišla v roce 1953 měnová reforma, přišel nejen o úspory celé rodiny, ale i o sny.

ROK 1968 A OKUPACE VOJSK VARŠAVSKÉ SMLOUVY 

Události 21. srpna roku 1968 zastihly mého tátu výjimečně v Praze. Žil v Ústí nad Labem, ale právě byl v ten den v Praze. V těch rušných hodinách na něj začali sovětští vojáci střílet. Život mu zachránil útěk do průchodu jednoho pražského domu, kde se na nějaký čas schoval.

ROK 1989 A SAMETOVÁ REVOLUCE

Moje rodina nebyla ničím výjimečná. Moji příbuzní se nezařadili mezi význačné osobnosti, které by něco vynalezli či vymyslili, a zásadním způsobem ovlivnili svět. Ne, byli to obyčejní lidé, kteří žili v Československu své životy. Přizpůsobili se státnímu zřízení, ať už bylo jakékoliv. Ať už byla II. světová válka, okupace, Pražské jaro či normalizace. Ale když proběhla v roce 1989, se těm, kteří se toho dožili, velice ulevilo! Všichni uvítali, že těch čtyřicet let komunismu je pryč a nastávají lepší časy, demokratické časy.

CO S TÍM VŠÍM BUDEME DĚLAT?

Jsem další generací ve své rodině a nelíbí se mi, že president Miloš Zeman, premiér v demisi Andrej Babiš, šéf GIBS Zdeněk Ondráček… že to všechno směřuje na Východ, ke komunismu a do Ruska a Číny.

Říkává se: „Vidím to černě“. A já musím přiznat, že to v poslední době u nás vidím…rudě. Nesmiřujme se s tím! Využijme svých práv, podepisujme petice, vyjdeme do ulic a protestujme! Nenechme se nasměrovat někam, kde nechceme být!

Čeká nás další pětiletka s Milošem Zemanem a já jenom doufám, že to uteče hodně rychle! A že si už nikdy svobodně nevybereme život s Putinem na věčné časy…

Krásné zimní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander      

Fotografie a odkazy:

Místa zahraničních návštěv prezidentů Česka a Slovenska jsou dostupné na zpravy.aktualne.cz zde: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zahranicni-cesty-zeman-kiska/r~85ffc68804c511e7a8cc002590604f2e/?redirected=1520175901

https://zpravy.idnes.cz/andrej-babis-soud-slovensko-stb-dnd-/zahranicni.aspx?c=A180213_132429_zahranicni_ert

Informace o poslanci Zdeňku Ondráčkovi jsou dostupné na Wikipedii.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Ondr%C3%A1%C4%8Dek

Fotografie poslance Zdeňka Ondráčka jsou dostupné na novinky.cz  a reflex.cz zde:

https://www.novinky.cz/domaci/464981-komunista-ondracek-byl-zvolen-sefem-komise-gibs.html

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/52298/pred-revoluci-mlatil-lidi-a-lhal-ted-kandiduje-za-kscm-lze-dal-a-dokonce-uci.html

Článek Volby v ČR říkají o stavu západní demokracie víc, než je libo, píše Washington Post, 30. ledna 2018, Novinky.cz, Borgis, a.s. © Copyright © 2018 dostupný zde:

https://www.novinky.cz/zahranicni/461974-volby-v-cr-rikaji-o-stavu-zapadni-demokracie-vic-nez-je-libo-pise-washington-post.html

Článek Jana Klička, PROFIL: Vyšetřování šéfa CEFC. Konec pohádky o čínských miliardách?, 3. 3. 2018, Deník.cz, Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 – 2018. Dostupný zde: https://www.denik.cz/ekonomika/profil-konec-pohadky-o-cinskych-miliardach-20180303.html

Fotografie Jie Ťien-minga je dostupná na info.cz zde: https://www.info.cz/svet/muzeme-potvrdit-ze-nemuzeme-potvrdit-kam-se-podel-zemanuv-cinsky-poradce-25270.html

Fotografie Miloše Zemana a Vladimíra Putina je dostupná na Euro.cz zde:

https://www.euro.cz/politika/rusko-putin-zeman-pochvala-1383595

Fotografie a film „Cesta hlubokým lesem“ jsou dostupné na webu ceskatelevize.cz zde:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/16427-cesta-hlubokym-lesem/29138360271

Fotografie Miloše Zemana a Si Ťin-pchinga je dostupná na zprávy.e15.cz zde:

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/ombudsmanka-policie-pri-navsteve-cinskeho-prezidenta-nekolikrat-chybovala-1323457

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 6.3.2018 12:55 | karma článku: 36,70 | přečteno: 2662x