Tři chyby ve třech slovech, tak to je dopis z ČRo1 – Radiožurnálu

Kvůli mixování hudby jsem poslala do ČRo1 – Radiožurnálu podnět ke změně. Za pár dní mi přišla na můj e-mail odpověď, která začíná oslovením: Vážený paní Šandierová. Nejdřív jsem si myslela, že špatně vidím, ale pak jsem pochopila, že není chyba na mé straně. Pisatel udělal tři chyby ve třech prvních slovech, ale zároveň mě ujistil, že skladba hudby je správná.

ČRo1 – Radiožurnál poslouchám především ráno, když se probouzím a připravuji se před odchodem do zaměstnání. Už několik let je mojí rutinou, že se potřebuji ráno zorientovat v tom, co se událo během večera, noci a časného rána, co Českou republiku a zahraničí čeká.

Proto poslouchám zpravodajství každé ráno. Ať už ale vstávám ráno v 6, 7 nebo až v 8 hodin (když mám dovolenou nebo volno kvůli zkouškám), slýchávám každé ráno mezi zpravodajstvími už nějaký čas pořád ty stejné hity.

Jsou to české písně, především ze 60., 70. let minulého století, např. Marta Kubišová, Václav Neckář… nebo píseň Touha od Daniela Landy. Ze zahraničních interpretů bych jmenovala Madonnu nebo skupinu ABBA. Jsou to hity, které se stále opakují a můžete si být jistí, že je zaslechnete. Ostatně, můžete si ČRo1 naladit sami a přesvědčit se!

Protože jsem si myslela, že se dá něco změnit, našla jsem na webu českého rozhlasu adresu a napsala jsem svůj podnět do ČRo1 – Radiožurnálu. Po několika dnech mi přišla odpověď, která byla přeposlána z e-mailu asistentky šéfredaktora Aleny Růžičkové na PC redaktorovi hudební redakce Jiřímu Brodskému.

Ať už odpovídal kdokoliv, paní Růžičková, pan Brodský nebo nějaká třetí osoba, jedno je jisté. E-mail začínal oslovením: „VÁŽENÝ PANÍ ŠANDIEROVÁ…“. Po přečtení prvních řádků jsem si nebyla jistá, pro koho je vlastně korespondence určena. Znejistila jsem a přemýšlela jsem, jestli to jsem já.

Každopádně ten, kdo psal odpověď, udělal hned v oslovení tři chyby:

1) „VÁŽENÝ“ – oslovení je v mužském rodě, takže pisatel v ČRo začínal odpověď zřejmě s tím, že jsem muž

2) „ŠANDIEROVÁ“ – autor e-mailu si zřejmě špatně přečetl komu vlastně odpovídá a místo mého jména ŠIANDER se domníval, že jsem pan? nebo paní? Šandierová

3) „-ová“ – moje jméno je v mužském tvaru, nepřechyluji a takto ho mám zapsané nejen v rodném listě, ale i v občanském průkazu.

Po prvních slovech e-mailu jsem byla překvapená, jak je možné, aby někdo udělal ve třech slovech tři chyby a to právě ve jménu, které je určující pro osobnost člověka. Jediné správné slovo v oslovení bylo „paní“.

Nejdříve mě první věta překvapila, pak rozčílila, trošku pobavila a nakonec to ve mně způsobilo rozpaky. A začaly mě napadat otázky: Kdo mi takový dopis mohl napsat? Byl to žert? Nebo někdo za ČRo1 vyřizoval korespondenci s veřejností?

Pokud se však soustředím na obsah dopisu, dočetla jsem se, že ČRo1 – Radiožurnál vychází ze souhrnných kvantitativních a specializovaných posluchačských průzkumů, vysílaná hudba odpovídá posluchačským zvyklostem.

Autor e-mailu píše, že „žádný konkrétní titul se nehraje častěji než jednou za den, naprostá většina ve frekvenci zhruba jednou za týden. Rotace titulu v jednotlivých denních dobách přitom musí odpovídat potřebám dominantní skupiny posluchačů, kteří chtějí oblíbené skladby slyšet častěji a další zajímavé v občasné frekvenci. Denně Radiožurnál odvysílá 183 -192 skladeb. Vámi citované skupiny se v tomto období nasazovaly do vysílání v následující frekvenci.“

ABBA:      V rotaci 13 titulů

                 Obrátka  konkrétního titulu 3 - 4 dny

                 Denně se vysílá ABBA 1 - 3 krát denně

Ať už mám pravdu já nebo ČRo1 – Radiožurnál, můžete si udělat názor sami. Pusťte si ranní vysílání od 6.00 do 9.00 hodin na ČRo1 a zaposlouchejte se do hudby. Jedno je víc než jisté. Když mě chce můj přítel pobavit, osloví mě „mým novým jménem“ – VÁŽENÝ PANÍ ŠANDIEROVÁ...

http://www.iprotest.cz/

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/osoby/_osoba/1000

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/osoby/_osoba/116

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 6.1.2009 20:50 | karma článku: 19,17 | přečteno: 2239x