Recenze knihy „Mizera“ od Barbary Cartland

Co dělat během dlouhých zimních večerů? Jestliže milujete historické romantické romány, doporučuji vsadit na osvědčenou britskou spisovatelku Barbaru Cartland a její román z 18. století „Mizera“. Nezklame vás!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Mám ráda historické romantické romány, ale málokdo umí skloubit v románu romantiku a lásku s historickým pozadím knihy. Četla jsem již od desítek spisovatelek romantické romány, ale často jsem byla zklamaná.

Ale právě knihy spisovatelky Barbary Cartland jsou pro mě zárukou, že si vyberu dobře, najdu tam, co očekávám a nebudu zklamaná. Jestli něco tato autorka opravdu umí dobře, tak popsat rodící se lásku mezi mužem a ženou.

Barbara Cartland

Dosud jsem četla od této autorky knihy, jejichž obsah byl stručný, nekomplikovaný a počet stran činil zhruba sto padesát stran. Ale kniha „Mizera“ je celkem dlouhá, má překvapivých 224 stran a zápletek je v knize hned několik, jedna velká a několik menších. Spisovatelka tak měla možnost zajít do hloubky.

Pohrála si nejen s úchvatnými popisy anglického venkova, honosného Londýna, ale i popsala poněkud naturalistické podmínky ve vězení Newgate a životní podmínky jejich obyvatel včetně nákazy tyfu, kterou tehdy nazývaly „vězeňskou horečkou“. Perfektně jako vždy vystihla krásné toalety dam a bezvadné oblečení anglickým gentlemanů. Zkrátka a jednoduše si zcela realisticky dokážete představit, jak vypadal život v Anglii na konci 18. století.

Barbara Cartland dokáže perfektně vystihnout život anglické šlechty. Snad proto, že ona sama se ve vysokých společenských kruzích pohybovala a později byla i spřízněna s královskou rodinou.

Ovšem již mnoho let předtím v románu „Mizera“, který byl poprvé vydán v Anglii roce 1974, narazíte například na prince z Walesu. Tedy skutečnou žijící historickou osobnost 18. století. A není to jediná reálná historická postava. 

„Anglická šlechta vede celou zemi právě proto, že je zdravá, společenská a štědrá. Vládnou bez policejní síly, bez Bastily a bez státní služby. Daří se jim díky sebevědomým a silným osobnostem.“„Mizera“, Barbara Cartland

O ČEM JE KNIHA?

Hrabě Anceline z Rothinghamu je prostě mizera. Sobecký a nestoudný sukničkář, milovník hazardu a požitkář. Alespoň to si o něm myslí celá Anglie… A jeho pověst se nezlepší, když ho sám princ z Walesu požádá, aby se oženil se svou milenkou lady Elaine Wilmotovou a usadil se. Tomu se hrabě z Rothinghamu brání, protože se nechce vázat. Ve skutečnosti však není krutým člověkem. Jednoho dne při projížďce na svém panství se starobylým sídlem, které se jmenuje „Královo útočiště“, narazí na krásnou a mladou dívku v nesnázích, Syringu Meltonovou. Neváhá a rozhodne se jí pomoci. Její rodina se ocitla v nezáviděníhodné situaci – rodina přišla o peníze a ona se musí vzdát nejenom domova a majetku, ale i daleko cennějších věcí. Hrabě se rozhodne mladé a nevinné dívce ukázat velký svět a odveze ji do Londýna, aby tam začala nový život. To se však ukáže jako hrubá chyba. Na Syringu ve velkoměstě nečeká radost a štěstí, ale naopak nebezpečí. Kam až sahá síť intrik, žárlivosti a touhy po penězích? Podaří se Syrinze uniknout ze smrtonosné pasti, která pro ni byla nachystána? A uvědomí si hrabě, komu ve skutečnosti patří jeho srdce?

„Nyní věděl, že to kvůli ´Královu útočišti´ celé ty dlouhé roky v Indii tak tvrdě pracoval. Tehdy si myslel, že je to proto, aby už nikdy nemusel čelit ponížení z chudoby a z vědomí, že si tolik věcí nemůže dovolit. Chtěl získat peníze, neboť mu vadilo, když se cítil podřadně, protože jméno Rothinghamů se stalo synonymem pro dluhy, nesplněné sliby, věřitele bušící na dveře a hrozbu vězení na Fleet Street. Tehdy se zařekl, že něco takového už nikdy nestrpí, nyní však věděl, že za jeho ohromným úsilím vydělat peníze a odhodláním, které mu nedopřávalo odpočinku, bylo ještě mnohem víc. Celou tu dobu měl totiž na paměti, že jednou zdědí ´Královo útočiště´, kde bud emoci žít, pokud si to bude moci dovolit.“„Mizera“, Barbara Cartland

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Hrabě Anceline z Rothinghamu, dvaatřicetiletý mladý muž, bývalý voják se stal zámožným obchodníkem, muž se špatnou pověstí, miluje svobodu, vzrušení, hazard a především krásné ženy

Princ z Walesu, dobrý přítel hraběte z Rothinghamu

Syringa Meltonová, mladá a krásná dívka pocházející z chudých poměrů, milovnice koní a přírody

Lady Elaine Wilmotová, krásná vdova, milenka hraběte z Rothinghamu, která se chce především za hraběte provdat

Ninian Roth, svobodný bratranec hraběte z Rothinghamu, který by rád zdědil starobylé rodinné sídlo „Královo útočiště“.

„Dívka mu naslouchala, a když teď pozvedla hlavu, všiml si, jak se její dokonalé jemné rysy odrážejí proti temnotě mezi stromy. Sledovala svého koně a hrabě spatřil, že má velké oči a tmavé řasy, vlhké od slz, a bělostnou pleť. Byla tak bledá, že působila přízračným dojmem. Jako by ani nebyla člověk z masa a kostí, ale víla, jejímž domovem byly jemně zelené stromy okolo.“„Mizera“, Barbara Cartland

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

„Byl to ten nejproslulejší a nejvybranější vykřičený dům a hráčské doupě v celém Londýně. Jeho mazaný vlastník dokázal svým návštěvníkům poskytnout vše, co moderní gentleman potřebuje, aby si užil příjemný večer."„Mizera“, Barbara Cartland

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a čtivá.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Děj je poutavý a napínavý, takže se začtete a neskončíte, dokud neobrátíte poslední stránku.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.
„Když nyní seděl na pohovce ve White House a Lotty Strasnerová k němu s nadějí vzhlížela, uvažoval, jestli jsou všechny ženy tak hrabivé. Opravdu nechtějí od mužů nic jiného než šaty a šperky?“„Mizera“, Barbara Cartland

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Je to pohodová četba na dlouhé zimní večery. Jestli patříte mezi čtenářky, které milují historické romantické romány, pak si přijdete na své! Román, který se odehrává ve staré dobré Anglii léta Páně 1790, vás okouzlí. Jestli něco Barbara Cartland uměla, pak popsat anglickou vyšší společnost, krásné dámy, ale i galantní a šarmantní gentlemany. Umí jako málokdo popsat zamilovanost a lásku. Zasníte se, budete okouzleni hlavním hrdinou, zamilujete se a budete si přát vrátit čas!

Knihu „Mizera" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné čtení a romantickou lásku jako z románů Barbary Cartland Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace knihy „Mizera“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

CARTLAND B., Mizera, Baronet a. s., Praha, 2017, 224 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0548-6 (formát mobi)

Fotografie Barbary Cartland dostupná na google.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 13.1.2018 10:51 | karma článku: 12,23 | přečteno: 239x