Recenze knihy „Bojovníci trýzně“ od T. LaHaye a J. B. Jenkinse

27. 12. 2017 14:17:31
Co se stane se světem, když v jediném okamžiku zmizí miliony lidí? Vypukne chaos. Nastává čas pro příchod někoho, kdo nastolí nový řád. Kdo to bude? O tom je kniha „Bojovníci trýzně“ od Tima LaHaye a Jerry B. Jenkinse. Napínavé!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Posledních deset let zaplňují kina a televizní obrazovky filmy, které se věnují tématům jako je konec lidstva, apokalypsa či různé katastrofické scénáře v důsledku přírodních pohrom či blackoutu.

Ke konci lidstva se rovněž vyjadřují proroctví Starého i Nového Zákona.

Biblickými proroctvími se zabývají také američtí spisovatelé Tim LaHaye a Jerry B. Jenkins. Jejich trilogie „Ponecháni napospas“ (v angličtině „Left Behind“ má tři díly: I. díl – „Ponecháni napospas“ (Left Behind), II. díl – „Bojovníci trýzně“ (Tribulation Force) a III. díl „Nikolae“ (Nicolae). Podle deníku New York Times, kde vycházely texty na pokračování, se staly knihy bestsellery.

Byly postupně přeloženy do desítek jazyků včetně češtiny a podle knih byly natočeny tři filmy.

Na II. díl trilogie, která se celým názvem jmenuje „Bojovníci trýzně, pokračování příběhu Ponecháni napospas“, jsem se vrhla s velikým nadšením a o této knize je také tato recenze.

Kniha ojedinělým způsobem spojuje reálné s pravděpodobným a možným, ale zároveň přesahuje stylem zpracování i závažností zvoleného tématu hranice žánru thrilleru. II. díl vyšel poprvé v roce 1996 v nakladatelství Tyndale House Publishers, Inc. v USA.

„V jediném hrůzostrašném okamžiku zmizely na celém světě miliony lidí. Zbyly po nich jen jejich věci: oblečení, brýle, kontaktní čočky, spony do vlasů, sluchátka, zubní plomby, šperky, obuv, dokonce i kardiostimulátory a chirurgické protézy.“

„Bojovníci trýzně“, Tim LaHaye a Jerry B. Jenkins

O ČEM JE KNIHA?

Ve světě, jehož řád zůstal po nanebevzetí milionů křesťanů ležet v troskách, se potkávají čtyři hrdinové: pilot Boeingu 747 kapitán Rayford Steele, jeho dcera a studentka vysoké školy Chloe Steelová, novinář proslulého týdeníku Global Weekly Cameron Williams přezdívaný Buck a pastor církve Nové začátky Bruce Barnes. Ačkoliv všichni do vytržení odmítali křesťanskou víru, dospěli na základě osobních i celosvětových událostí k víře v Ježíše Krista. Pod vedením pastora Bruce utvoří skupinku, kterou nazvou "Bojovníci trýzně". Hodlají se postavit antikristovi, kterým není nikdo jiný, než charismatický Rumun Nicolae Carpathia, který stanul jako generální tajemník OSN v jeho čele a pomocí intrik začíná ovládat celý svět a nechává se oslovovat „Vůdce“. Po podepsání sedmileté smlouvy s Izraelem, která má zaručit zemi mír, se začne se stavbou Chrámu v Jeruzalémě. Dva svědci, kteří si říkají Mojše a Eli, káží u jeruzalémské Zdi nářků evangelium a kdokoliv se chystá jim ublížit, toho usmrtí... Nastává sedmileté období těžkých zkoušek pro všechny lidi na světě. Války, epidemie, přírodní katastrofy, hladomory...

„Miliony lidí zmizely. Ale miliony ostatních zde zůstaly – dospělých, ale nikoli dětí – kromě nemnoha nezletilých. Všechna miminka včetně dosud nenarozených zmizela – některá i během porodů. Propukl chaos doslova po celé zeměkouli. Došlo k haváriím a srážkám letadel, vlaků i autobusů, domy se ocitly v plamenech, mnozí truchlící pozůstalí řešili svou zoufalou situaci sebevraždami. Naprosté zahlcení dopravy a zhroucení spojovacích systémů, ještě zhoršené zmizení mnoha dispečerů, odkázalo lidi často na sebe samé, dokud se situace alespoň částečně nevrátí k pořádku.“

„Bojovníci trýzně“, Tim LaHaye a Jerry B. Jenkins

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Rayford Steele, kapitán a pilot Boeingu 747, pracující pro společnost Pan-Continental v Chicagu, čtyřicetiletý rozumný a logicky smýšlející pragmatik, který se stal věřícím. Následně se stává pilotem Boeingu 757, který patří Světovému společenství (dřívější OSN) a Vůdci Carpathiovi.

Amanda White, asi padesátiletá žena, které zmizel manžel a dvě dcery. Pracuje jako nákupčí pro firmu obchodující s pánskou konfekcí v Chicagu. Po dlouhé známosti s Rayfordem se za něj provdá a stěhují se do Nového Babylonu na Blízkém východě.

Chloe Steelová, dcera Rayforda, dvacetiletá studentka vysoké školy ve Stanfordu, která odevzdala svůj život Ježíši. Ke studiu na vysoké škole se už v novém uspořádání světa nevrátila, ale začala pracovat a studovat Bibli na plný úvazek v církvi „Nové začátky“. Po dlouhé známosti s Buckem se za něj provdá.

Cameron Williams přezdívaný Buck, třicetiletý novinář proslulého týdeníku Global Weekly, nejmladší hlavní reportér v celé redakci, který získal Pulitzerovu cenu. Stal se křesťanem, což mu zachránilo život před samotným Carpathiou... Týdeník zakoupilo Světové společenství a přejmenovalo na Týdeník Světového společenství. Z Bucka učinil Carpathia nejen novináře, ale zároveň i vydavatele.

Bruce Barnes, pastor církve „Nové začátky“, kterému po vytržení zmizela manželka, tři děti, všichni příbuzní, většina přátel a tři čtvrtě lidí z církve. Vede skupinku „Bojovníci trýzně“ a studuje starozákonní i novozákonní proroctví, která předpovídají události, které nastanou. Cestuje po USA a celém světě, káže evangelium a zakládá nové církve. Bruce onemocní virem, který si přiveze z tropické oblasti a umírá tragickou smrtí při nešťastném vojenském zásahu nemocnice.

Hattie Durhamová, pětadvacetiletá krásná letuška pracující pro společnost Pan-Continental v Chicagu, která se stává osobní asistentkou a zároveň přítelkyní Nicolae Carpathie. Bydlí v Novém Babylonu a čeká s Carpathiou nemanželské dítě.

Nicolae Carpathia, narozený v rumunské Kluži, ale s římskými předky. Oslňující, inteligentní, charismatický a ovládající několik světových jazyků. Z malého obchodníka se stává nejprve prezident Rumunska a poté generální tajemník OSN, které přejmenuje na Světové společenství. Carpathia splňuje biblická proroctví, jak by měl vypadat Antikrist. Skoupí média a stane se výhradním vlastníkem nejvýznamnějších novin světa, televizních sítí a rozhlasových stanic. Chce mír pro celý svět a nejlepší osud lidstva.

Rabín Dr. Tsion Ben-Judah, čtyřiačtyřicetiletý syn ortodoxního rabína, badatel, historik a učitel, který provedl tříletý výzkum na téma, jak by měl vypadat Mesiáš. Je ženatý, má dvě nevlastní dospívající děti a žije v Jeruzalémě.

„Očekávám společné prohlášení koalice všech nejvýznamnějších církví a náboženských sdružení a Spojených národů, zastoupených novým generálním tajemníkem Nicolae Carpathiou. Zdá se, že je mužem dne, vzhledem k tomu, že napomohl zformulovat výchozí teze a svedl dohromady představitele diametrálně odlišných náboženských systémů. Od chvíle, kdy nastoupil do úřadu, neuplynul den, aniž by došlo k nějakému významnému posunu v dějinách.“

„Bojovníci trýzně“, Tim LaHaye a Jerry B. Jenkins

Jerry B. Jenkins (*23. 9. 1949) patří mezi nejúspěšnější americké autory současnosti. Čtyři z jeho předchozích románů se v USA umístily na žebříčku bestsellerů. Napsal více než sto padesát knih nejrůznějších žánrů – beletrie, knihy pro děti, biografie, literaturu faktu na téma manželství a rodinných vztahů. Pracoval jako zástupce ředitele vydavatelství v Moody Bible Institute v Chicagu a jako redaktor Moody Magazine. Publikuje v Reader ́s Digest, Parade a dalších periodikách. Je spoluautorem trilogie knih „Ponechání napospas“, podle kterých byly natočeny tři filmy. Knihy se staly bestsellery a byly přeloženy do mnoha jazyků po celém světě. Jenkins má se svou manželkou Diannou tři syny, několik vnoučat. V současné době žije v Black Forest v Coloradu.

STYL AUTORŮ, JAZYK, GRAMATIKA...

Kniha je napsána svěžím a velmi čtivým způsobem. Je napínavá od začátku až do konce. Jestliže se začtete, nedokážete se odtrhnout, dokud ji nepřečtete celou!

Autoři zvolili nejtěžší možný styl psaní, kdy se hlavní postavy v dějové linii střídají a my, čtenáři, sledujeme dění z jejich pohledu. Kniha je napsána v ich-formě.

Tandem spisovatelů LaHaye a Jenkins píše o vážných věcech, ale nechybí ani humor, sarkasmus či ironie. Takže se budete skvěle bavit a smát, kde to jen lze, ale zároveň budete napnuti během celé četby.

Korektury byly slabší, na některých místech chybí slova.

„Naši muslimští bratři souhlasili, že přestěhuje nejen svatyni (Skalní dóm), ale rovněž i posvátnou část oné skály do Nového Babylonu, čímž umožní židům, aby svobodně obnovili stavbu svého Chrámu tam, kde se domnívají, že je jeho původní místo.“

„Bojovníci trýzně“, Tim LaHaye a Jerry B. Jenkins

Tim LaHaye (*27. 4. 1926 – 25. 7. 2016†) je bývalý pastor a učitel. Věnoval se psaní literatury faktu, především na křesťanské náměty. Je zakladatelem Tim LaHaye Ministries, Pre-Trib Research Center. Působil rovněž jako televizní komentátor a uznávaný odborník na téma rodinných vztahů a biblických proroctví. Je spoluautorem trilogie knih „Ponechání napospas“, podle kterých byly natočeny také tři filmy. Knihy se staly bestsellery a byly přeloženy do mnoha jazyků po celém světě. Se svou manželkou Beverly měl čtyři děti, devět vnoučat a žil v San Diegu v Kalifornii.

JAK TO SKONČÍ?

Konec II. dílu, knihy „Bojovníci trýzně“, končí ve chvíli, kdy se události celého světa po několika měsících klidu, dávají do pohybu. Všechny státy světa se zavázaly Světovému společenství a jeho Vůdci Nicolae Carpathiovi, že v rámci celosvětového míru zničí devadesát procent všech zbraní a deset procent odevzdají dobrovolně Světovému společenství. Ale prezident USA se odmítá smířit s rolí pouhé loutky a společně s domobranou a několika státy zaútočí na Carpathiu. Ten reaguje odvetou a atomovými útoky na strategická města světa jako je New York či Londýn... Rayford přilétá s manželkou Amandou z Nového Babylonu. Buck s manželkou Chloe je na návštěvě v Chicagu a mají se setkat se Steelovými. Ale milovaného přítele a pastora Bruce Burnse nacházejí mrtvého po nečekaném útoku Nicolae Carpathii. A právě „Nicolae“ je III. díl a pokračování trilogie.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Kniha „Bojovníci trýzně“ zaujme nejen křesťanské čtenáře, ale i ty, kteří se zajímají o thrillery, sci-fi či beletrii zaměřenou na konec světa. Kniha je napínavá a strhující od začátku až do konce. Budete se bavit, smát i trnout!

Přeji příjemný vánoční čas a napínavé čtení, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis autorů v knize a na Wikipedia.org.

Fotografie knihy „Bojovníci trýzně“ a anotace knihy jsou dostupné na webu Knižní klub.cz

Fotografie Jerry B. Jenkinse je dostupná na titletrakk.com zde:

http://www.titletrakk.com/author-interviews/jerry-jenkins-interview-2.htm

Fotografie Tima LaHaye je dostupná na 1cbn.com zde:

http://www1.cbn.com/cbnnews/us/2016/december/left-behind-author-tim-lahaye-honored-at-wreath-ceremony

LAHAYE, T., JENKINS, J. B., Bojovníci trýzně, pokračování příběhu Ponecháni napospas, Euromedia Group a Knižní klub, Praha, 2001, 1. vydání, 352 stran. ISBN 80-242-0654-4

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 27.12.2017 14:17 | karma článku: 13.08 | přečteno: 184x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.26 | Přečteno: 741 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.69 | Přečteno: 455 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 299 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 615 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 91 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 471 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 4784 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 226 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 24.15 Průměrná čtenost 3815

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...