Zemanův vánoční proslov nebyl vánoční, ale státnický a presidentský

Pátý a poslední vánoční proslov presidenta Miloše Zemana nebyl kupodivu negativní, agresivní, konfliktní. Dokonce se zřekl ironie, sarkasmů a bonmotů. Vánoční poselství nezaznělo žádné. Projev to byl státnický a presidentský.

Hned po oslovení nás, občanů, se president Miloš Zeman pustil do hodnocení ekonomické situace naší země. Snad proto, že má ekonomii a statistiky tak rád…

Věnoval se politické situaci v České republice. Na jedné straně zkritizoval vládu minulého premiéra Bohuslava Sobotky, ale zvláštní bylo, že hned v úvodu Zeman zmínil, že se máme jako země po více stránkách dobře.

Patrně president zapomněl, komu za to vděčíme. Ale je všeobecně známo, že president neměl Sobotku nikdy rád a netajil se tím…

Zeman se věnoval zahraniční politice a zmínil naše postavení v Evropské unii. Nicméně hovořil o EU jako o „té EU“, jako kdyby zapomněl, že jsme také její součástí. Zmínil svůj negativní názor na uprchlické kvóty, o kterých rozhodl Evropský parlament.

Zeman vynechal důležitá témata jako vzdělání, kulturu a život společnosti obecně.

Každý z nás, občanů, si v tomto projevu mohl najít to své, čím nám president zalichotil. Nemáte rádi imigranty? Na tuto notu prezident zahrál. Zdají se vám uprchlické kvóty nespravedlivé? Ano, president souhlasí. Nemáte rádi EU? Jistě, o té se vyjádřil president také negativně. Neměli jste rádi vládu Sobotkovu? Ani on ne.

President Miloš Zeman

Já osobně jsem postrádala v avizovaném vánočním projevu to hlavní, nějaké vánoční poselství, připomenutí, proč slavíme vánoční svátky. Ale to nemohu Zemanovi zazlívat, neboť jeho vztah k církvi je negativní.

Zeman nás vyzýval k tomu, abychom se spoléhali na svůj vlastní rozum. Prý je to to nejlepší... Ovšem já jako křesťanka znající Bibli vím, že se na desítkách míst Písma píše, abychom se spoléhání na rozum vyhnuli a nedělali to. Kdo se spoléhá na rozum, na sebe sama a na vlastní kvality, obrací se k Bohu zády. Dokonce se v Bibli píše, že na svůj vlastní rozum může spoléhat jenom blázen...

Na druhou stranu to byl projev Miloše Zemana, který nebyl negativní, agresivní, konfliktní a dokonce se obešel bez ironie, sarkasmů a bonmotů, což bylo šokující. To všechno je mu vlastní a má to tak rád!

Jednalo se tedy o projev státnický a presidentský, ačkoliv sám president Miloš Zeman se vyhnul celé presidentské volbě a že on sám bude kandidovat. Rozhovor nekonfliktní, ale zároveň protikladný v mnoha rovinách.

Krásné vánoční svátky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Fotografie presidenta Miloše Zemana je dostupná na Novinky.cz zde: https://www.novinky.cz/domaci/458842-zeman-si-pri-vanocnim-projevu-neodpustil-vypady-proti-sobotkove-vlade.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 26.12.2017 14:35 | karma článku: 26,72 | přečteno: 2330x