Hana Rebeka Šiander

Jak je možné, že kluci na základní škole berou anabolika?

19. 12. 2017 15:47:53
Existují určité triky, jak vypadat líp a kterými lze ošálit okolí i sama sebe. Mezi ně bezesporu patří anabolické steroidy. Dalo by se říci - svaly snadno a bez dřiny. Proč je ale berou kluci ve 14 a 15 letech?

Nedávno mi vyprávěl pan soused o rozhovoru se svým vnukem, který ukončil základní školu v Ústí nad Labem. Vyšel devítku, takže mu bylo patnáct let. Během rozhovoru se mu vnuk zmínil, že si hledá brigádu...

  • „A co budeš dělat s penězi, které si vyděláš?“ zeptal se ho dědeček.
  • „Koupím si na internetu steroidy,“ odpověděl mu vnuk a myslel to naprosto vážně.
  • „Prosím tě, proč bys to jako dělal?!“ zeptal se vyděšeně dědeček.
  • „Protože bych chtěl mít svaly!“ řekl vnuk.
  • „Vždyť ti je patnáct! Na to máš ještě čas... Ale v každém případě můžeš začít tím, že začneš pravidelně cvičit a pořádně jíst maso!“ odpověděl dědeček.
  • „Ale dědo... To by strašně dlouho trvalo! Já chci svaly hned! Vždyť je to normální...“ řekl vnuk.
  • „Jak normální?“ nechápal dědeček.
  • „Ale dědo! Tři čtvrtě kluků z naší třídy si kupuje steroidy na internetu a svaly mají celkem rychle,“ odpověděl vnuk.

Jste stejně šokovaní jako já?! Nevím, jak to nakonec s vnukem pana souseda dopadlo. Ale asi dobře, protože viditelné svaly nemá. A občas, když ho zahlédnu, tak cvičí a tvrdě pracuje. Takže se asi panu sousedovi podařilo vnukovi zachránit život a přesvědčit ho, aby se vydal zdravou osvědčenou cestou práce, cvičení a větších porcí masa, tvarohu, vajec atd.

Anabolické steroidy neboli anabolické androgenní steroidy (AAS) jsou syntetické deriváty látky podobné mužskému hormonu testosteronu, podporující tvorbu bílkovin. Lékaři je podávají po úrazech, aby zlepšili hojení svalů. U některých pacientů (u mužů) se podávají jako náhrada přirozeného testosteronu (při diagnostikované hormonální dysfunkci), pokud je hladina přirozeného testosteronu v krvi nízká či nedostatečná. Při léčbě HIV pozitivních pacientů, dále při léčbě řídnutí kostí (osteoporózy), u příznaků mužského přechodu (klimakteria) - snížený sexuální apetit, poruchy potence. Steroidy jsou často zneužívány sportovci, např. atlety nebo kulturisty ke zvětšení a zesílení svalů a zvýšení sportovního výkonu. Náhrady testosteronu se v medicíně mohou používat jako doplňková medikace v případě změny pohlaví u transsexuálů.

Jen mi stále vrtá hlavou, jak je možné, že když je možné dnes na internetu zjistit všechno (a rovněž všechno objednat, včetně anabolických steroidů), proč se tito kluci nezajímali o negativa anabolických steroidů?

Jistě, kluci naberou svalovou hmotu rychleji a bez dlouhodobé dřiny v posilovně, ale za jakou cenu? Nebojím se napsat, že za krátkodobé uznání okolí zaplatí zničeným zdravím.

Mezi nežádoucí účinky anabolických steroidů u mužů patří, že mohou nebezpečně poškodit játra, ledviny, způsobit zmenšení varlat, impotenci, zvýšený výskyt zubního kazu, dlouhodobé podávání poškozuje srdce a způsobuje růst orgánů. Může se dostavit abnormální kolísání nálad a psychologické potíže, nadměrná agresivita a poruchy soustředění. Rovněž gynekomastie (vývin prsních žláz u mužů), potlačení tvorby spermií, porušený tvar spermií, neplodnost, poruchy erekce, hormonální dysfunkce a úbytek či zastavení tvorby vlastního testosteronu. Dochází k nadměrnému vylučování mazu, mastné pokožce a výskytu akné. Kůže ztrácí přirozenou pružnost, ve vazivové vrstvě vznikají trhlinky (strie). Braní anabolik též způsobuje vypadávání vlasů. Anabolika mohou vést také k rakovině prostaty, varlat, jater a ledvin.

Žijeme v rychlé době a stále se zrychlujícím světě, ale opravdu musí mladí kluci platit tak vysokou cenu za ideál mužské krásy? Proč chceme všechno snadno a rychle?

Krásný adventní čas bez anabolik Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie:

Informace o anabolických steroidech jsou dostupné na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anabolick%C3%A9_steroidy

Fotografie z www.flikr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 18.58 | přečteno: 1205 ×
Poslední články autora