Recenze bestselleru „Elita“ od Kiery Cassové

20. 11. 2017 16:51:40
Kiera Cassová napsala trilogii „Selekce“. Tak se jmenuje královská soutěž, ve které se jedna z 35 dívek stane princeznou Illejského království. II. díl, který se jmenuje „Elita“, nám přiblíží soutěž mezi posledními 6 dívkami...

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Mám ráda romány umístěné do prostředí šlechty, do prostředí královského paláce, luxusních komnat a romantických zahrad. Kniha od mladé talentované americké spisovatelky Kiery Cassové, která napsala romantickou trilogii „Selekce“, splňuje všechno, co jsem si přála.

Jakmile jsem si přečetla I. díl „Selekce“, která měla otevřený konec, bylo jasné, že se musím začíst do II. dílu, který se jmenuje „Elita“.

Silnou stránky Kiery Cassové je, že umí nejen skvěle napsat romantický román, ale také dokáže perfektně popsat složitost vznikajícího vztahu mezi mužem a ženou, zamilovanost, rodící se lásku a s ním spjaté napětí, obavy i vzrušení.

Ačkoliv má kniha 31 kapitol a 280 stran, je kniha tak napínavá, že jsem ji přečetla za pár hodin. Od knihy jsem se nemohla doslova odtrhnout.

„Vzpomněla jsem si, jak šílená mi Selekce ze začátku připadala. Jenže s jejím výsledkem jsem nemohla nesouhlasit. Král Clarkson a královna Amberly jako by se narodili jeden pro druhého. On byl energický muž, ona měla klidnou povahu. On měl vždycky co říct, ona byla trpělivá posluchačka. Přestože se takové rozdělení rolí zdálo zastaralé a špatné, fungovalo.“

„Elita“, Kiera Cassová

ANOTACE KNIHY

Selekce je královská soutěž, do které se mohou přihlásit dívky z celého Illejského království od šestnácti do dvaceti let. Vylosováno do soutěže bylo ale pouze pětatřicet dívek, jedna dívka z každé provincie. A pouze jedna se má stát budoucí princeznou. Výběr se zúžil na šest - Nathalie, Kriss, Elise, Marlee, Celesta a America. Soutěž o srdce jednorozeného prince Maxona Schreava, krále Clarksona a královny Amberly, je ale tvrdší, než kdykoliv předtím. America, která je oblíbenkyní prince Maxona, ale zároveň outsiderem v očích krále Clarksona, stále váhá. Má dát přednost Maxonovi, se kterým by mohla žít jako princezna a možná mnohé věci v zemi ovlivnit a změnit, nebo své první tajné lásce, Aspenu Legerovi, který je členem hradní stráže? To, co Americe potřebuje, je čas, ale ten se jí právě nedostává. America váhá a neví, jak se rozhodnout. Ale ostatní dívky vědí velmi dobře, co chtějí a jdou si za tím, ať to stojí cokoliv...

„Předpokládám, že toho moc o mužích nevíte, což byste ani neměla, pokud jste tady. Řekněme, že dokážou být velmi nestálí. Možná byte se radši neměla upínat na to, co k němu cítíte, protože by mohlo stačit málo, aby na vás jeho srdce zapomnělo.“

„Elita“, Kiera Cassová

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

  • Hlavní hrdinka, prostá dívka z nízké kasty, America Singerová
  • Jednorozený a zároveň jediný královský princ Maxon Schreave
  • Přítel ze stejného města a dvouletá tajná láska Ameriky, Aspen Leger, člen hradní stráže
  • Král Clarkson Schreave
  • Královna Amberly Schreaveová
  • Kamarádka Ameriky, ale zároveň konkurentka v soutěži, Marlee Tamesová
  • Soutěžící dívky - Nathalie, Kriss, Elise a Celesta

Kiera Cass (*19. 5. 1981, Jižní Karolína) je americká spisovatelka romantických příběhů. Vystudovala Univerzitu v Radfordu, obor historie. Její vášní je divadlo. Velkou slabostí jsou sladké dortů. Proslavila se trilogií romantickým románem „Selekce“ – jehož díly jsou – „Selekce“, „Elita“ a „První“. V roce 2015 rozšířila sérii o další díl „The Heir“. Její trilogie se stala bestsellerem a je překládána do několika jazyků. Napsala několik novel. Žije v Christiansburgu s manželem, synem a dcerou.

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY...

Styl spisovatelky Kiery Cassové je poutavý, čtivý a svěží.

Děj plyne poklidným tempem. V II. dílem „Elita“ nás překvapí několik malých zápletek, které v průběhu knihy odhalíme. Zápletky, které zůstávají záhadou, odhalíme patrně až v III. díle, který se jmenuje „První“.

Očekávala jsem více romantiky, což ale kniha „Elita“ moc nenabízí na rozdíl od I. dílu „Selekce“. Jedná se především o zvraty, které nastávají ve vztazích mezi princem Maxonem a hlavní hrdinkou Americou, ale také v jejím vztahu k Aspenovi, který je stále nablízku v paláci.

Kniha má opět otevřený konec a skončí jako vždy v tom nejlepším. Což přímo nutí čtenářky k tomu, aby si opatřily další díl a nekladly si otázky, jak to všechno dopadne.

Román je napsán spisovným, místy hovorovým jazykem. Je napsána převážně ich-formě.

Korektury byly odvedeny špatně. Na několika místech vypadla slova a je špatně napsaná přímá řeč. Často nedává smysl, kdo a co komu říká v přímé řeči, protože jsou špatně vyznačené odstavce. Hrozné korektury celkově nepříjemně narušují příjemný dojem z románu.

„Potřebuju vědět, že se na tebe můžu spolehnout. Že moje tajemství udržíš v tajnosti, že budeš důvěřovat mým rozsudkům a sama mi nebudeš nic skrývat. Potřebuju, abys ke mně byla naprosto upřímná a přestala pochybovat o každém mém rozhodnutí. Potřebuju, abys mi věřila, Americo.“

„Elita“, Kiera Cassová

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Romantický román „Elita“ bych doporučila všem čtenářkám, které milují romantické příběhy, zvláště ty, které jsou zasazené do prostřední královského paláce. Kniha nás na chvíli přenese do Illejského království, do honosného paláce, na interesantní večírky, do světa bohatých rób mladých dam, světa gentlemanů... kde přihlížíme zrodu lásky, která musí být stálá a pevná, aby přestála všechno...

Knihu "Elita“ od Kiery Cassové mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji podzimní dny a oddanou lásku, která ustojí všechno, i když to třeba nebude princ... Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Kiery Cassové najdete na Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kiera_Cassov%C3%A1

Fotografie Kiery Cass je dostupný na bustle.com zde: https://www.bustle.com/articles/35919-kiera-cass-selection-series-is-expanding-so-i-hope-youre-sitting-down-to-read-this-news

Fotografie knihy „Elita“ je dostupná na Palmknihy.cz.

CASSOVÁ, Kiera, Elita, 1. vydání, Praha: Nakladatelství CooBoo.cz ve spolupráci s Albatros Media a. s., 2015, 280 stran. ISBN 978-80-7447-861-1 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 20.11.2017 16:51 | karma článku: 13.65 | přečteno: 335x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 120 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 263 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...