Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Samomluvy Miroslava Macka“

18. 11. 2017 19:14:13
Kniha českého stomatologa, bývalého politika, publicisty, překladatele a politického komentátora Miroslava Macka „Samomluvy Miroslava Macka“ je podivuhodná. Pobaví, rozesměje, inspiruje i obohatí, neboť je plná životní moudrosti.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Na knihu, která se mi dostala do rukou, jsem byla opravdu zvědavá! Kdo by neznal bývalého politika Miroslava Macka? Když jsem se dozvěděla, že vydal knihu, zajímalo mě: Jaká bude? Bude se dobře číst? A protože svou autobiografii autor nazval „Samomluvy Miroslava Macka“, zajímalo mě, jaké moc autor dovolí nahlédnout do svého života...

„Byl jsem klasický příklad studenta, o němž profesorský sbor unisono tvrdil, že by mohl být premiantem, jen kdyby se více snažil. Což jsem nečinil, neboť jiných zájmů bylo více než dost, a navíc jsem neměl rodiče, kteří by si potrpěli na ́samé jedničky ́, dobře vědouce, že známky na vysvědčení a úspěch v životě spolu nikterak nesouvisejí.“

Miroslav Macek

ANOTACE KNIHY

Vážení a milí, na světě je konečně knížka, ve které vyprávím o všelikých zajímavostech, které mne potkaly cestou od narození (téměř) do smrti, a které by Vám, jak doufám, mohly poskytnout jak zábavu, tak i trochu poučení. V knize jsou též ukázky z mé letité novinové a časopisecké tvorby, výběr z překladů poezie i prózy a také něco z vlastního literárního šuplíku.

„Setrvalé žití v oblaku feromonů půvabné mladé ženy mohu pak s klidným svědomím doporučit coby nepřekonatelný elixír mládí. Navíc máte vedle sebe někoho, kdo vás nenechá zpohodlnět ani společensky, takže na stáří nezačnete ́pavoukovatět ́, jak říkávala moje matka, což je také jedna z nepopiratelných výhod.“

Miroslav Macek

O ČEM JE KNIHA?

Autor, který se ve svých vzpomínkách vrací do dětství, mládí, vzpomíná na studia, ale také svou praxi zubního lékaře, manželství, výchovu dětí, koníčky a záliby... s nadhledem a humorem rekapituluje svůj život.

Ve své knize hojně používá citáty, přísloví i životní rady, které dostával od své rodiny či je slýchával během života od lidí, kteří se nezapomenutelným způsobem zapsali do jeho života. Také cituje z různých zdrojů, například z postřelmovské školní kroniky... To všechno zpestřuje a činí knihu velmi interesantní.

Je to kniha od muže, který miluje a obdivuje svou rodinu, svého otce i matku, sestru, prarodiče, tety a v neposlední řadě i krásnou mladou a atraktivní manželku Petru. Má rád své přátele a s láskou a úctou vzpomíná, jak jej obohatili.

Nebojí se přiznat, že otec mu byl velkým vzorem a přál si jednou být jako on. To se již dnes, v postmoderní době, kdy jsme často oslňováni rychlokvašnými „celebritkami“, neslyší a nevidí. A právě proto to je obdivuhodné a inspirativní.

Čtenář nabývá dojmu, že Miroslav Macek je člověkem štěstěny... Miluje své bližní, měl rád své povolání, s nadšením se věnuje koníčkům, vášnivě miluje víno, s manželkou rád cestuje, a přesto se stále rád vrací domů, do milovaného Zábřehu. Prostě rád žije a vychutnává si životem se vším všudy!

Přiznává, že prožil i těžké chvíle v životě, ale nemělo by smysl na ně vzpomínat a kazit si dobrou náladu.

Jestliže budu vycházet z knihy Miroslava Macka, je názorně vidět, jak velký vliv mají rodiče a jejich výchova na budoucí život člověka.

V knize najdeme nejen pár fotografií z rodu Mackových, ale i samotného autora.

Kniha je rozdělena na dvě části – v první autor vzpomíná a rekapituluje život, ve druhé části najdeme výběry - z internetových fejetonů, novinové tvorby, překladů, vlastní poezie a prózy.

„Je s podivem, jak velké množství rodičů si představuje, že jejich dítě bude geniálním přínosem lidstva a ne masovým vrahem, lupičem či stále opilým bezdomovcem... a pak často ty zklamané naděje! Jak říkávala jedna z mých moudrých tet: ́Když se ženská vdá, má si představovat, že si vzala orangutana a vším, čím se od něj její manžel v dobrém liší, s radostí brát, a ne vysnít si prince z pohádky, být pak děsně zklamaná a dělat mu ze života peklo. A když se jí narodí dítě, má předpokládat, že to bude debil, který nakonec zavraždí své rodiče... pak nebude zklamána nikdy! ́“

Miroslav Macek

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Styl Miroslava Macka je jedinečný. Přestože se jedná o autobiografii, pojal autor dílo poeticky. O zcela obyčejných věcech píše zajímavým a malebným způsobem. V každém případě jde o autora, který psát umí a je snad škoda, že s tím nezačal o nějakých třicet let dříve.

Nechybí humor a ironie, takže se budete u knihy skvěle bavit!

Kniha je napsána v ich-formě, autor používá spisovnou češtinu, místy hovorovou.

Kniha je velmi čtivá, působivá a nebojím se napsat, že když se do ní začtete, nedokážete se odtrhnout, dokud ji nepřečtete celou.

Korektury byly odvedeny na velmi profesionální úrovni. Neobjevila jsem žádné chyby (i když je mi jasné, že dokonalá kniha neexistuje).

„Vlastně si uvědomuji, že jsem nikdy neměl potřebu nějakého generačního protestu: tolik jsem si přál být co nejvíce podobný svému otci.“

Miroslav Macek

Miroslav Macek (*7. 12. 1944) je český stomatolog, publicista, překladatel, politický komentátor a spisovatel. Vystudoval stomatologii na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V letech 1967 – 71 pracoval jako zubní lékař v Ostravě, 1971 – 90 v Postřelmově. Po sametové revoluci se stal politikem za Občanské fórum a poté spoluzakládal ODS, v letech 1991 a 1992 byl jejím místopředsedou. Od roku 1990 – 1992 byl poslancem Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění. V roce 1992 byl místopředsedou federální vlády Jana Stráského, pověřený řízením ministerstva práce a sociálních věcí a federálního výboru pro životní prostředí. Je členem MENSA, Svazu českých filatelistů, České numismatické společnosti, Spolku českých bibliofilů, Hollara, Spolku sběratelů a přátel exlibris, Společnosti bratří Čapků, Genealogické a heraldické společnosti, Svazu československých fotografů... Z předchozích manželství má dvě děti. V současné době žije se svou manželkou Petrou a kočkou Gotelinde v Zábřehu.

„Otcův ranní rituál ve stáří byl podivuhodný! Vstal, s úsměvem se slastně protáhl a pravil: ́Zas hrobu blíž! ́ Dnes ho velmi chápu.“

Miroslav Macek

NEGATIVNÍ STRÁNKY KNIHY

Dlouho jsem přemýšlela, co tak nádherně napsané knize vytknout... Snad mě napadají jen dvě věci, které jsou spíše okrajové. Na jedné záložce papírového přebalu knihy jsem postrádala anotaci knihy a na druhé záložce stručný životopis autora. Obojí by se hodilo, nejen mně jako recenzentce, ale také čtenářům, kteří tak musí vyhledávat informace na internetu. Rovněž ukázka textu na zadní straně knihy by neuškodila.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha „Samomluvy Miroslava Macka“ se skvěle hodí pro sychravé podzimní dny (protože vás zahřeje na duši), do předvánoční hektické doby (protože dokáže navodit báječnou atmosféru), ale i na dovolenou (protože si u ní skvěle odpočinete). Je to kniha, která je plná životní moudrosti a potěší každého, kdo si chce nejen udělat představu o autorovi, ale také se chce nechat obohatit.

Přeji krásné podzimní dny, příjemné čtení i samomluvy, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis autora, anotace a fotografie knihy je dostupná na Databazeknih.cz zde: https://www.databazeknih.cz/knihy/samomluvy-miroslava-macka-342951

Životopis Miroslava Macka je dostupný na Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Macek

Fotografie Miroslava Macka je dostupná na Albatrosmedia.cz.

MACEK, Miroslav. Samomluvy Miroslava Macka. 1. vydání, Praha: Jonathan Livingston, s. r. o., 2017. 268 stran. ISBN 978-80-7551-042-6.

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 26.03 | přečteno: 1187 ×
Poslední články autora