Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze bestselleru „Selekce“ od Kiery Cassové

Spisovatelka Kiera Cassová dokáže stvořit romantický příběh jako málokterá autorka. Její trilogie „Selekce“ se právem stala bestsellerem a čtenou na celém světě. První díl nám prozradí, jak se princ Maxon seznámil s Americou...

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Od mladé talentované americké spisovatelky Kiery Cassové jsem četla již dva romantické romány z trilogie „Selekce“. Jednalo se o knihu „Dcera“ a „Koruna“. Obě knihy byly jedním slovem vynikající! Ačkoliv dnes vydává mnoho autorek a autorů knihu za romantickou, vytvořit romantický příběh umí málokdo. To je silná stránka Kiery Cassové.

Ačkoliv mají obě knihy kolem tří stovek stran, přečetla jsem je za pár hodin. Od knih jsem se nemohla odtrhnout. Po půlroce jsem se opět k trilogii vrátila a přečetla si první díl, který se jmenuje „Selekce“, kde se člověk dozví, jak to všechno začalo. Jak se seznámil princ Maxon z Illejského království s Americou Singerovou?

„Jak jsem se sem vůbec dostala? Ještě před měsícem jsem měla ve všem jasno a najednou jsem nic neznala. Čekal mě nový domov, nová kasta a nový život. To ale kvůli hloupému kusu papíru a jedné fotce. Nejradši bych jen seděla a plakala, truchlila pro všechno, co jsem ztratila.„Selekce“, Kiera Cassová

ANOTACE KNIHY

Selekce je královská soutěž, do které se mohou přihlásit dívky z celého Illejského království ve věku od šestnácti do dvaceti let. Vylosováno do soutěže je ale pouze pětatřicet dívek, jedna dívka z každé provincie. A pouze jedna se má stát budoucí princeznou. Pro dívky z celého království to je životní šance, ale také příležitost k útěku od života v kastách, do kterých se narodily. Je to možnost být obklopena světem třpytivých šatů a drahých šperků, možnost žít v paláci a soutěžit o srdce jednorozeného prince Maxona Schreava, krále Clarksona a královny Amberly. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenu Legerovi, který je o kastu níž než ona. Kvůli soutěži odejít z domova a soutěžit jenom proto, že si to přál právě Aspen a její rodina. Když se ale America setká s princem Maxonem, o kterém si myslela, že to je zhýčkaný a povrchní snob, který si není schopen najít normálním způsobem manželku, začne postupně měnit své názory. Nejdřív na prince a poté na svůj život, který si vysnila před příchodem do paláce. Zjišťuje, že by možná život princezny v královském paláci po boku Maxona nemusel být špatný… Ale co Aspen? A co ostatní soutěžící?

„Nevěděla jsem sice ještě, co chci, ale nemohla jsem se nechávat dál zviklat tím, co bylo buď jednodušší, nebo správné podle někoho jiného. Potřebovala jsem si jen dopřát čas, abych mohla udělat to, co bude nejlepší pro mě.“„Selekce“, Kiera Cassová

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

  • Hlavní hrdinka, prostá dívka z nízké kasty, America Singerová
  • Jednorozený a zároveň jediný královský princ Maxon Schreave
  • Přítel ze stejného města a dvouletá tajná láska  Aspen Leger
  • Král Clarkson Schreave
  • Královna Amberly Schreave
  • Kamarádka Ameriky, ale zároveň i konkurentka v soutěži, Marlee Tamesová

Kiera Cass (*19. 5. 1981, Jižní Karolína) je americká spisovatelka romantických příběhů. Vystudovala Univerzitu v Radfordu, obor historie. Její vášní je divadlo. Velkou slabostí jsou sladké dortů. Proslavila se trilogií romantickým románem „Selekce“ – jehož díly jsou – „Selekce“, „Elita“ a „První“. V roce 2015 rozšířila sérii o další díl „The Heir“. Její trilogie se stala bestsellerem a je překládána do několika jazyků. Napsala několik novel. Žije v Christiansburgu s manželem, synem a dcerou.

Spisovatelka Kiera Cass
„Měla bys vědět, že kvůli starostem v manželství láska leckdy vyprchá. Nejdřív můžeš mít pocit, že někoho miluješ, ale toho stejného člověka pak můžeš později začít nenávidět, pokud není schopný tě zabezpečit. A ještě hůř, když se nemůže dobře postarat o děti. Takové okolnosti láska vždycky nepřekoná.“„Selekce“, Kiera Cassová

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY...

Styl spisovatelky Kiery Cassové je poutavý, čtivý a svěží.

Děj plyne poklidným tempem, žádné dramatické zvraty, ale spíš humorné situace, do kterých se dostává hlavní hrdinka a u kterých se budete skvěle bavit.

Překvapí nás několik malých zápletek, které v průběhu knihy odhalíme.

Kniha má otevřený konec a nedozvíme se, jak se hlavní hrdinka Amerika Singerová rozhodne a zda dá přednost princi Maxonovi nebo své první velké tajné lásce Aspenovi. Jde tedy o I. díl trilogie a autorka nás otevřeným koncem zve k četbě následujícího dílu „Elita“. Tu by bylo fajn mít po ruce, protože jak už to u „seriálů“ bývá, skončí v tom nejlepším!

Kniha je napsána spisovným, místy hovorovým jazykem. Je napsána převážně ich-formě, místy v er-formě.

Korektury byly odvedeny velice špatně. Na několika místech vypadly předložky, někde jsou špatně napsána jména, gramatické chyby, chybí interpunkční znaménka, je špatně napsána přímá řeč. Špatné korektury celkově nepříjemně narušují příjemný dojem z románu.

KLADNÉ STRÁNKY KNIHY

Jestli něco Kiera Cassová umí, tak je to vytvořit romantický příběh. Umí perfektně popsat, jaké to je, když se člověk zamilovává, objevuje lásku a zjišťuje, jaký je protějšek ve skutečnosti, objevuje nejen jeho kladné stránky, ale i ty záporné.

Autorka umí báječně navodit romantickou atmosféru, kterou ještě více umocňuje prostředí královského paláce, nádherných komnat, krásných šatů a drahocenných šperků i vypjatá situace soutěže o budoucí princeznu.

Velice oceňuji, že v knize je zamilovanost, láska, ale kromě pár objetí a prvních polibků, chybí sexuální scény. Absence sexu je přímo osvěžující, a to ve srovnání se současnými knihami pro ženy, které doslova sexuálními scénami přetékají. A možná právě proto zařazují knihy od Kiery Cassové do kolonky – knihy pro mladistvé. Ale nudit se dospělé čtenářky v žádném případě nebudou!

ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY

Chvíli trvá, než čtenář pronikne do tajů slov, které spisovatelka sebejistě používá, ale jen ona zná jejich pravý význam. Například: „Byl tam Šestý na výpomoc.“ Během četby se dovtípíte, že se jedná o kasty a ne překlep či o šestého člověka v pořadí.

Autorka postupně nastiňuje čtenářům historickou stránku a politickou situaci v Illeji, která je podle mě poněkud přitažená „za vlasy“ a moc se nepovedla. Naštěstí jde jen o okrajový text.

Mně osobně se nelíbí název knihy – „Selekce“. Slovo, které zní tak tvrdě a technicky, se nehodí pro označení vzrušující soutěže, která vede k výběru budoucí princezny a manželky korunního prince. Snad je to jen v mé hlavě, ale pod pojmem „selekce“ se mi pokaždé vybaví rozdělování Židů po příjezdu do koncentračních táborů. Zvolený název mi tedy přijde poněkud nešťastný.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Romantický román „Selekce“ bych doporučila všem ženám, které milují nejen romantické příběhy, ale zvláště ty, které jsou zasazené do prostřední královského paláce. Kniha se krásně čte a přenese vás na chvíli do jiného světa, kde i my, čtenářky, získáváme naději, že je nejen možné všechno, ale že i na nás někde čeká náš vysněný princ…

Knihu "Selekce“ od Kiery Cassové mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji podzimní dny a opravdovou lásku, ať už bude pán či kmán, Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Kiery Cassové najdete na Wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kiera_Cassov%C3%A1

Fotografie Kiery Cass je dostupný na bustle.com zde: https://www.bustle.com/articles/35919-kiera-cass-selection-series-is-expanding-so-i-hope-youre-sitting-down-to-read-this-news

Fotografie a anotace knihy „Selekce“ jsou dostupné na Palmknihy.cz

Anotace a citace z knihy "Selekce" jsou zveřejněny se souhlasem nakladatelství CooBoo.cz ve spolupráci s Albatros Media a. s.

CASSOVÁ, Kiera, Selekce, 1. vydání, Praha: Nakladatelství CooBoo.cz ve spolupráci s Albatros Media a. s., 2014, 288 stran. ISBN 978-80-7447-624-2 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 11.11.2017 23:50 | karma článku: 15,01 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->