Hana Rebeka Šiander

Jak se za posledních deset let změnil svět kvůli teroristickým útokům a islámu?

28. 09. 2017 22:02:29
Zahraniční dovolené, kde hrozí bezpečnostní riziko, násilné útoky vůči lidem nosící křesťanské symboly víry, desítky znásilněných žen v evropských městech, agresivní útoky mužů na ženách, opuštěná zavazadla na veřejnosti...

TÁTOVY DOVOLENÉ U MOŘE...

Můj táta byl ročník 1940 a tento svět opustil v roce 2009. Bylo mu 69 let. Táta rád cestoval. Nejdřív v době svého mládí po východním bloku, kam bylo oficiálně povoleno vycestovat. Když se v roce 1989 otevřely státní hranice na Západ, neztrácel čas. Krátce po Sametové revoluci vyrazil hned na otočku do Německa.

Na konci 90. let XX. století a začátku XXI. století cestoval nejvíc. Snažil se dohonit to, o co přišel během socialismu. Prohlížím si doma fotografie a pohledy, které si táta ze zahraničních cest přivážel. Taky objevuji nejrůznější suvenýry. Často táta přivážel kameny, snad proto, že se domníval, že nás všechny přežijí. Na spodní stranu kamenu nalepil cedulku ze čtvrtky, kam napsal místo a datum strávené dovolené.

Táta byl jako turista mnohokrát v Tunisku, na tuniském ostrově Džerba ve Středozemním moři, Egyptě, Alžírsku, Turecku, Řecku, Krétě, Maltě, Španělsku... Poslední léta svého života objevil opět Bulharsko, kam jezdil jako mladík.

JAK BEZPEČNÉ JSOU OBLÍBENÉ ZAHRANIČNÍ DESTINACE?

Ovšem Egypt, Turecko, Řecko, země, do kterých můj táta s oblibou jezdil, lze v současnosti vyhodnotit podle bezpečnostního experta Andora Šándora ne jako příliš bezpečné v některých částech.

Když však zajdete do jakékoliv cestovní kanceláře v naší zemi, zájezdy do Egypta, Turecka i Řecka, tam běžně najdete. Ano, Češi mají tyto země rádi, a tak jim je cestovní kanceláře s oblibou nabízejí, i když to není bezpečné.

Můj táta byl několikrát v egyptském letovisku Hurghada. Tam byla na své dovolené v červenci 2017 i šestatřicetiletá Češka. Do rekreačního resortu vnikl egyptský útočník a pobodal několik žen nožem na pláži. Jednou z nich byla i ona Češka. O pár dnů později zemřela v Káhiře. Útočník si vybíral pouze cizinky.

https://www.novinky.cz/domaci/444642-pobodana-ceska-v-egypte-zemrela.html

ZAČALO TO PO UPRCHLICKÉ VLNĚ...

Svět se ale hodně změnil s příchodem uprchlíků a migrantů do Evropy. Samozřejmě, že ne všichni, kteří se hrnou do Evropy, jsou vyznavači islámu. Nicméně právě za teroristickými útoky na velké množství lidí či za menšími útoky na konkrétní lidi stojí útočníci, kteří jsou spjatí s islámským náboženstvím.

NARŮSTAJÍCÍ ÚTOKY ISLAMISTŮ NA KŘESŤANY NOSÍCÍ KŘÍŽKY NA KRKU

Jako věřící člověk jsem před mnoha lety nosívala na krku křížek. Pak jsem od toho upustila, protože jsem měla dojem, že je důležitější víra v mém srdci, než ji dávat najevo symbolem na řetízku. A tak jsem křížek odložila.

Nikdy by mě však nenapadlo, že by to mohlo být životu nebezpečné. Nepadlo by mě, že by se tímto obyčejným zvykem, mohl stát člověk obětí útoku. Ale ano, už se to stalo a několikrát.

V září 2017 byl v imigrantské čtvrti Neukölln v Berlíně napaden mladý Afghánec dvěma útočníky proto, že měl na krku křížek. Mladý křesťan byl tázán, proč vyměnil islám za křesťanství. Útočníci ho několikrát udeřili pěstí do obličeje a poté ho břitvou dvakrát sekli do horní části těla. Útok se odehrál nedaleko radikální islamistické mešity Al-Nur. Toto ale není jediný útok svého druhu. K dalším útokům na křesťany nosící křížky na krku došlo již v květnu a srpnu 2017 v Německu.

https://stredoevropan.cz/2017/09/13/krestansky-imigrant-s-krizkem-na-krku-napaden-v-berline/

ZNÁSILNĚNÝCH DÍVEK A ŽEN V EVROPSKÝCH STÁTECH PŘIBÝVÁ

Dovolené jsou spjaté s cestováním do velkých metropolí. Při představě dovolené si člověk vybaví všechno možné, ale určitě ne znásilnění, přepadení či okradení.

V Itálii byla v srpnu 2017 znásilněna seniorka nigerijským žadatelem o azyl.

http://zpravy.idnes.cz/italie-znasilneni-uprchlici-pristehovalci-migranti-f9q-/zahranicni.aspx?c=A170901_151829_zahranicni_ert

Mladý polský pár, který byl v srpnu 2017 na dovolené v italském Rimini, přepadli čtyři muži. Muže mlátili, dokud neomdlel. Jeho přítelkyni hromadně znásilnili čtyři muži. Dalšími čtyřmi případy znásilnění cizinek na italských plážích se dál zabývá policie.

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/italii-otrasl-hruzny-pripad-znasilneni-na-oblibene-plazi_443822.html

Možná vás napadne, že odlehlé pláže Itálie nejsou bezpečné, ale centrum Říma, to je něco jiného! Právě v centru Říma ve známém parku Villa Borghese přepadl sedmapadesátiletou Němku mladý muž. Znásilnil jí, ukradl oblečení a peníze. Ženu našel o několik hodin později v křoví nahou, spoutanou a s roubíkem v ústech taxikář.

https://www.lidovky.cz/sexualni-utoky-na-zeny-se-siri-italii-hlaseny-jsou-i-od-turistu-z-rima-1eq-/zpravy-svet.aspx?c=A170919_102206_ln_zahranici_sij#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

Policii bylo nahlášeno několik znásilnění od turistek pobývajících v Římě. Další obětí se stala Finka, kterou v září přepadl a znásilnil v noci poblíž centrálního nádraží migrant z Bangladéše. Belgická turistka hlásila sexuální útok na Kapitolu.

Nejedná se jenom o dovolené. V září byla v německém městě Höhenkirchen-Siegertsbrunnu (17 km od Mnichova) brutálně znásilněna šestnáctiletá dívka dvěma Afghánci. Třetí to nestihl, protože byl vyrušen kolemjdoucím. Čin se odehrál nedaleko ubytovny pro uprchlíky. Dívka mířila na vlak.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/449422-nemecko-je-v-soku-ze-znasilneni-16lete-divky-na-ceste-k-vlaku.html

ÚTOKY CÍLENÉ NA ŽENY V ULICÍCH

V evropských městech se začínají vyskytovat teroristické útoky jednotlivých mužů, které si za terč vybírají ženy. Útočnou zbraní byla tak obyčejná věc, jako je kladivo. Napadlo by vás to?

Během září 2017 zaútočil útočník na dvě ženy v centru Paříže kladivem a volal před tím: „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Ženy utrpěly lehká zranění a šok, jedna žena má tržná zranění, která musela být sešita. Policisté nevylučují, že se jednalo o teroristický útok.

https://www.lidovky.cz/muz-vzyvajici-allaha-napadl-ve-francii-dve-zeny-kladivem-pkp-/zpravy-svet.aspx?c=A170915_190940_ln_zahranici_ELE#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

VELKÉ TERORISTICKÉ ÚTOKY – KONCERTY, VEŘEJNÁ PROSTRANSTVÍ A METRO

To byly konkrétní případy útočníků, kteří si za cíl vybrali jednotlivce. Nebudu zmiňovat velké teroristické útoky v britském Manchestru v květnu 2017, dvě teroristické akce ve Španělsku v srpnu, či případ nálože v Londýně v metru v září.

OBAVY A STRACH ZE ZAPOMENUTÝCH ZAVAZADEL?

Jak se změnila bezpečnostní situace, zvýšila se bezpečností rizika. Pod tlakem toho, co se ve světě děje, začínáme být obezřetní a možná i vyděšení. Mění se naše myšlení. Když bychom si před patnácti lety zapomněli na vlakovém nádraží igelitovou tašku s nákupem, nikoho by nenapadlo volat polici, nebo dokonce rovnou zásahovku.

Dříve bychom se pro igelitku vrátili, když by nám došlo, že nám něco chybí. To v lepším případě. V horším případě by ji někdo z personálu nádraží, který dohlíží na úklid, prohlédl a odnesl na oddělení ztrát a nálezů. Kdyby se nejednalo o nic cenného, personál by tašku vyhodil.

Jak se ale dneska postupuje při nálezu zapomenuté igelitky, to ukazuje situace ze září 2017 z Pardubic. Podezřelou igelitku nahlásil kolemjdoucí na vlakovém nádraží městské policii a ta následně evakuovala 300 lidí z nádraží a odkláněla vlakovou dopravu. Policejní pes na vyhledávání výbušnin tašku prozkoumal jako první, nic ale neoznačil. Přivolaní pyrotechnici prohlédli igelitku rentgenem a objevili dvě plastové vaničky s marmeládou.

http://www.denik.cz/krimi/pozor-na-vlakovem-nadrazi-nahlasena-podezrela-igelitka-20170916.html

KDO STOJÍ ZA VĚTŠINOU ÚTOKŮ V EVROPĚ?

Za všemi velkými teroristickými útoky, které jsem zde zmínila, stojí buď tzv. Islámský stát, nebo jednotliví teroristé - osamělé útočící buňky zabíjející ve jménu Alláha a pro něj. V případě menších útoků na civilisty se ve většině případů jedná o muslimy či uprchlíky, kteří hledají v Evropě nový domov (a často pocházejí ze zemí, jejichž hlavním náboženstvím je islám).

CO MŮŽEME UDĚLAT PRO SVOJI BEZPEČNOST?

Jsem ráda, že v tomto blogu nemusím psát (až na onen pardubický případ, který se nakonec ukázal jako lichý) o České republice jako o místě teroristických útoků. Nicméně si nemohu přestat klást otázky, kdy se přestane na půdě Evropského parlamentu i v našem českém Parlamentu řečnit, jak se svět změnil a jak jsou teroristické útoky hrozné a šokující, a kdy se konečně začnou přijímat legislativní opatření, která umožní změnu pravidel, která by naši společnost ochránila.

Mám podivný pocit, že stále jenom na něco čekáme, ale ve skutečnosti se nic neděje. A další a další teroristické útoky přijímáme jako nutné zlo, kterému se prostě nemůžeme vyhnout a musíme se jim přizpůsobit. To je podle mého názoru však lež. Vždycky můžeme něco dělat... Třeba sami pro sebe – naučit se pravidlům bezpečnosti, sebeobraně, v rámci zákona se ozbrojit. Když přijde hrozba či útok, a je v naší moci se bránit, nemusíme se stát další obětí.

Neuplyne měsíc, abychom se z médií nedozvěděli o dalším útoku v Evropě. Nevím jak vy, ale já začínám být vůči útokům apatická. Jistě, mrzí mě obrovské ztráty na životech, utrpení rodin a je mi líto zmařených lidských životů, ale když jsou útoky tak časté, tak postupně otupíme.

Svět, který znal můj táta před deseti lety, už neexistuje. A myslím, že kdyby žil a otevřel si po deseti letech noviny a začetl se, že by se hodně divil. Nám, kteří v tom žijeme kontinuálně, už to ani nepřijde.

Krásné podzimní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

ŠÁNDOR, Andor. Jak přežít nejen teroristický útok. 1. vydání, Praha: Nakladatelství Autreo, 2017. 70 stran. ISBN 978-80-906845-0-8.

Fotografie: google.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 35.70 | přečteno: 1255 ×
Poslední články autora