Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Jak přežít nejen teroristický útok“ od Andora Šándora

24. 08. 2017 18:01:00
Kniha předního experta Andora Šándora „Jak přežít nejen teroristický útok“ je stručná, jasná a přináší informace, které nám chyběly. Co dělat při výbuchu bomby? Jak reagovat na střelce v budově? Co s najíždějícím autem do davu?

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Za několik posledních let se poklidný způsob života, na který jsme byli zvyklí, radikálně změnil. A my se musíme těmto změnám chtě nechtě přizpůsobit. Musíme poznat bezpečnostní rizika a hrozby a umět na ně správným způsobem včas zareagovat.

Ani nevím, jestli uplyne měsíc, kdy bychom se nedozvěděli o nějakém teroristickém útoku v Evropě. Ačkoliv jsou útoky častější, sofistikovanější a ztráty na životech jsou vysoké (někdy v řádech desítek, ale ani stovky mrtvých nejsou výjimkou), nejsem si jistá, zda politici Evropské unie či čeští politici v oblasti terorismu něco zásadního změnili.

Nastal příhodný čas, abychom přestali sedět pasivně s rukama v klíně a čekali, co pro nás kdo udělá, ale podívali se zodpovědně na to, co můžeme sami pro sebe a naše rodiny udělat, jestliže se ocitneme tváří tvář nebezpečí.

Útlá knížka „Jak přežít nejen teroristický útok“ je odbornou literaturou a zároveň příručkou pro každého člověka. Napsal ji přední odborník na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizového managementu, Andor Šándor. A přichází jako na zavolanou!

Nevím o žádné podobné knize na knižním trhu, která by vyplnila informační vakuum, a která by byla určena pro obyčejného člověka, jako je tato. Její klad je v tom, že se jedná o knihu českého autora, který rozumím nejen problematice, ale také žije v České republice a zná zdejší poměry (na rozdíl od knih zahraničních autorů, mnohé by se nedalo v českých podmínkách aplikovat).

Mně osobně kniha velice obohatila! Nejenže jsem obdržela zásadní informace (ale přitom stručné, jasné a snadno pochopitelné pro každého – jak pro dospělé, tak pro děti), ale také jsem se dozvěděla, na co si dát pozor, co dělat, případně čeho se zdržet a jaká preventivní opatření připravit do budoucnosti.

„Svět, ve kterém žijeme, je mnohem méně předvídatelný, než jsme byli zvyklí, a tím pádem i značně nebezpečný.“

Andor Šándor

MOTTO KNIHY

Nebezpečí tohoto světa je mnohem větší, než si myslíme a připouštíme! Terorismus s námi byl, je a bude. Jen se budou měnit aktéři, způsoby provedení útoků a cíle, kterých chtějí teroristé dosáhnout. Otázkou není, JESTLI u nás také dojde k teroristickému útoku. Nevíme jen – KDY – KDE - A JAK.

CO JE CÍLEM KNIHY?

  • Seznámit nás s největšími hrozbami, které mohou negativně ovlivnit náš každodenní život
  • Největší hrozby, které mohou ovlivnit náš pobyt v zahraničí (dovolené, pracovní cesty)
  • Poskytnout informace, jak se na jednotlivé hrozby připravit
  • Jak se zachovat, jestliže má nebezpečná situace bezprostřední dopad na náš život a zdraví

„Islamističtí džihádisté před útokem bombou nevarují. Ani bombou nevyhrožují. Jde jim většinou o zabití maximálního počtu lidí.“

Andor Šándor

NA JAKÁ RIZIKA A HROZBY SE MŮŽEME PŘIPRAVIT?

Šándor se v knize zaměřuje na deset nejdůležitějších rizik a hrozeb, kterým v současné době čelíme.

  1. Bomba – v budově, na volném prostranství, v metru, autobuse
  2. Střelec – blízko, daleko, uvnitř budovy
  3. Auto najíždějící do davu lidí
  4. Únos letadla
  5. Blackout
  6. Hrozby na cestách
  7. Únosy osob
  8. Zemětřesení
  9. Tsunami
  10. Internet – ochrana dětí v kyberprostoru

V každé situaci je nutné vědět, jak se máme přesně zachovat. A to je přesně zlatý hřeb této knihy! Například chování v situaci kdy je střelec v budově nablízku je diametrálně odlišné od situace, kdy sice slyšíme uvnitř budovy výstřely, ale střelec je daleko. Když budeme vědět, jak se správné zachovat, může nám to zachránit život, anebo můžeme zemřít.

Zvlášť se také Šándor zabývá hrozbou blackoutu. Jde o výpadek elektrické energie a vážný technický problém. Nejde o teroristický útok na elektrárnu, a to ani jadernou. Je však velmi reálnou hrozbou, která podle autora může nastat bez jakéhokoliv varování kdykoliv, třeba dnes. Může se jednat o výpadek na několik dnů. Na blackout není vytvořen žádný krizový scénář, ochromil by všechno dění v naší zemi a všechny lidi. Šándor v knize předkládá, jak se můžeme na tuto hrozbu předem připravit.

„Cílem teroristů není jen zabíjet lidi, ale i šířit strach.“

Andor Šándor

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Kniha má sedmdesát stránek a je napsána velkým písmem. Skutečně se jedná tedy o příručku. Varování pro jednotlivé situace jsou na stránkách přehledně označeny.

Kniha je přehledná, stručná, srozumitelná a skvěle se čte. Pokud jste normálním čtenářem, zdoláte ji za hodinu či dvě.

Korektury byly podvedeny velmi poctivě a chyby téměř nenajdete.

„Inspirace v použití především nákladních aut k útokům na chodce roste, jedná se o velmi nebezpečný trend. V zásadě jde o nejjednodušší způsob, jak spáchat útok, kterému navíc ani nelze preventivně předejít a na sto procent mu zabránit.“

Andor Šándor

Brig. gen. Ing. Andor Šándor (*9. 7. 1957) je bývalým náčelníkem Vojenské zpravodajské služby ČR a uznávaným odborníkem na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management. V současné době působí jako soukromý poradce v oblasti bezpečnosti. Je absolventem Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Prošel kurzem řízení obranných zdrojů pro nejvyšší představitele obrany v Kalifornii, USA. Vystudoval Školu obranných studií NATO v Římě. Dlouhodobě se věnuje předávání svých zkušeností mladé generaci a dalším zájemcům. Přednášel mimo jiné na Oxford University, University of New York in Prague, Prague Security Study Institute, VŠE v Praze či na Univerzitě Karlově. Je největším odborníkem na problematiku hrozby rozsáhlého výpadku elektrické energie, tzv. blackoutu.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Tato kniha je jednoduše pro všechny, kteří chtějí být připraveni na život v této nelehké době. Kniha „Jak přežít nejen teroristický útok“ by měla být v každé domácnosti. Doporučila bych ji nejen dospělým, ale i dětem od jedenácti let výš. Je to kniha, která poradí, co a jak dělat v krizových situacích či nedělat, a nebojím se napsat, že vám může zachránit život.

Příjemné letní dny a žádné teroristické útoky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Andora Šándora, jakožto i fotografie jeho i knihy jsou dostupné na Autreo.cz.

ŠÁNDOR, Andor. Jak přežít nejen teroristický útok. 1. vydání, Praha: Nakladatelství Autreo, 2017. 70 stran. ISBN 978-80-906845-0-8.

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 23.17 | přečteno: 1351 ×
Poslední články autora