Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od chlapů, kteří se vysmívají vzdělání, radši pryč!

Jako žena jsem si myslela, že muži budou u své partnerky ocení inteligenci a dobré vzdělání. Normální muži snad… Ale já jsem narazila na ty, pro které bylo moje vzdělání problémem! Zřejmě chtěli blbku... To ale já nejsem!

Probírám se vzpomínkami a už se tomu jenom směju. Mám na mysli moje oblíbené téma – vztahy. S jakými magory jsem to v životě chodila!? Proč? Co mě k tomu vedlo? S postupujícími léty, trochou pokory, ale snad i moudrostí, si dovolím tvrdit, že na většinu těchto otázek už odpovědi znám. A to mě těší! Kdybych je neznala, hrozilo by, že bych chyby opakovala.

Jak jsem psala mnohokrát, neklesám na mysli. Ze svých, ale i chyb druhých se snažím poučit, nechat je za sebou a s nadějí vzhlížím ke slunným zítřkům. Věřím, že jednoho dne potkám muže svých snů, na kterého budu hrdá a budu k němu vzhlížet s láskou a úctou.

Přesto jsou v mých vzpomínkách takové vztahy s muži, které mě pobaví a rozesmějí i po mnoha letech. Není to však jenom k pousmání, ale zároveň i varování, abyste, milé dámy, nedělaly zbytečné chyby jako já. Snad si tedy, když máme ten letní čas, zasloužíme nějaká zábavná témata…

CO ČLOVĚK OČEKÁVÁ OD VZDĚLÁNÍ?

Dnes bych chtěla vylovit ze svých vzpomínek muže, kteří neměli v lásce studia a vzdělávání. Zastávám názor, že pokud někomu učení jde, nebo ho dokonce baví, tak by se měl učit, dokud to jde. Domnívám se, že studium, a je celkem jedno, na co se člověk zaměří, člověka nesmírně obohatí. Je to vklad, jakési dědictví, které nám nikdo nevezme, neukradne a budeme ho mít i tehdy, když o všechno v životě přijdeme.

"Projevem pravé moudrosti je přiznat si, že něco nevíme, když to nevíme."Marcus Tullius Cicero       

Studium často hrálo v mém životě důležitou roli nejen při hledání zaměstnání, ale taky ve vztazích. Myslela jsem si, vzdělání budou muži vnímat stejně jako já, tedy jako kladnou hodnotu. Ocení, že jsem vzdělaná mladá dáma, studuji a stále se něco učím, i když nemusím.

Ano, znám takové muže… Ale musím přiznat, že ti jsou již šťastně zadáni. Naše vztahy zůstaly v rovině přátelské. A není to špatné. Vždy jsem si mohla být jistá, že si popovídáme na zajímavá témata. Naše přátelské setkání nebylo nikdy ztrátou času, velmi mě obohatilo, rozšířilo obzory a přimělo mě zajímat se o věci, které jsem neznala, nebo o nich tolik nevěděla.

DNESKA MÁ DIPLOM KAŽDEJ BLBEC!

Ale narazila jsem také na několik mužů, kteří měli ke studiu a vzdělání opačný názor. Samozřejmě, že to takový muž nevytruboval na začátku, když jsme se poznali. To ne! Naopak, když se dozvěděl, že jsem vystudovala několik škol, zaznívaly na moji adresu komplimenty.

Ale jak jsme se poznávali víc, zjišťovala jsem, že se jeho počáteční nadšení vytrácí a začal zastávat opačný názor. Patrně se přestal hlídat a ukázal v pravém světle, co si opravdu myslí. Občas to řekl přímo mně, nebo se tak vyjádřil o někom jiném, kdo byl vysokoškolák.

  • „Dneska má diplom každej blbec!“
  • „Však víš, jak se to říká, ne? Kdo to umí, ten to dělá. Kdo to neumí, ten to učí!“
  • „Já nepotřebuju žádnej pitomej papír na to, že to znám! Když něco potřebuju, tak si to vyguglím!“
  • „Vejška? Proč bych ji měl mít?! Je to jenom ztráta času!“
  • „Víš, kolik pitomejch lidí je na vysoký?“

Pokaždé mě to zarazilo a cítila jsem se trapně. Copak se budu muset stydět, že jsem vystudovala? Počítá mě ten „inteligent“ taky mezi blbce, když mám vysokou školu? Čím déle jsme se znali, tím mi bylo jasnější, že budu narážet. Ne svou inteligencí, ale na omezenou mysl svého přítele. A taky že se to stávalo.

NEDĚLALA JSEM ROZDÍLY MEZI NEVYSTUDOVANÝM A STUDOVANÝM MUŽEM

Abyste rozuměli, nedělala jsem rozdíly mezi muži studovanými a těmi, kteří nevystudovali. Zásadně jsem byla proti jakémukoliv škatulkování. Naivně jsem se domnívala, že jestliže si s někým rozumím a je mi s takovým člověkem fajn, nezáleží na vzdělání.

Ale to platí jenom na začátku vztahu. Když byla společná témata vyčerpána, nebylo si s mužem o čem popovídat. Tedy já mám v zásobě vždy dostatek témat k rozhovoru, ale muž se nechytal. Když nečetl, zůstaly jeho znalosti skrovné a povrchní. A to, co věděl, mi už dávno sdělil na začátku, aby mě tím tehdy osnil.

Mnohokrát jsem zjistila, že když jsem podrobně vyprávěla o zajímavém filmu, dokumentu či přečtené odborné knize, že muž mi s velikým zájmem naslouchal. Říkala jsem si, jak je příjemné, že umí tak naslouchat a oceňovala jsem to! S velkou lítostí a zklamáním jsem ho později přistihla, jak ve společnosti svých přátel zaníceně a podrobně vypráví to, co slyšel ode mě! A oslňoval mými znalostmi…

BUDEŠ SI POŘÁD JENOM ČÍST NEBO TAKY MAKAT?          

Když jsem si nevěděla s něčím rady, tak jsem přirozeně hledala zdroje informací. Nejdřív na internetu v odborných článcích, ale častěji jsem sahala po odborné literatuře. A zase jsem se dozvěděla.

  • „Už zase čteš?“
  • „Už zase ležíš v knihách?“
  • „Byla bys tak laskavá a šla dělat i něco jinýho, než že si budeš pořád jenom číst?“

Na svoji obhajobu bych ráda uvedla, že jsem téměř ve všech vztazích vařila, prala, nakupovala a taky chodila do zaměstnání a vydělávala. Nebylo to jenom o čtení. Ale když jsem měla čas, tak jsem si ráda četla. Vypadalo to ale, že muži, kteří neměli zálibu ve studiu a čtení obecně, na knihy vyloženě žárlili a dráždilo je to.

FAKT MUSÍŠ TOLIK PŘEMÝŠLET?!

Když jsme si přestávali rozumět a hádali se, vrcholem bylo: „A mohla bys prosím tě o tom, co jsem ti řekl, tolik nepřemýšlet? Myslím to přece s tebou dobře.“  

Jakmile zazněla tato věta, a věřte, že jsem ji slyšela několikrát, tak to byl pro mě blikající červený signál, který ukončil vztah. Tato věta padla tehdy, když se jednalo o moje finance, můj byt či něco mého, co muž ode mě chtěl získat. Trapně apeloval na moji inteligenci a snažil se mi sdělit, že je nežádoucí, abych ji používala. Omyl! Ve všech těchto případech jsem naopak zpozorněla a začala přemýšlet usilovněji! Což se mi jedině vyplatilo.

KTEŘÍ MUŽI NECHTĚJÍ VZDĚLANÉ ŽENY?  

Ačkoliv jsem tedy nedělala rozdíly mezi mužem nevystudovaným a studovaným, nyní je již dělám. Po špatných zkušenostech je dělat musím. A jakým mužům vadilo, že jsem vystudovaná? Ti, kteří sami vzdělání neměli. To, co neměli, nedokázali ocenit. Jeden manažer v IT měl pouze základní vzdělání, druhý měl střední odbornou školu s maturitou a další měl jenom střední odborné učiliště. Ano, to byli muži, kteří se mi vysmívali, že mám o dvě či čtyři školy víc než oni, povyšovali se nade mnou a opovrhovali vzděláním.

Dospěla jsem k názoru, a nyní inteligentní a vzdělaní muži prominou, že hloupý muž vedle sebe nesnese chytrou ženu. Patrně proto, že není schopen uznat a ocenit její inteligenci. Vnímá inteligentní ženu jako konkurenci. Takový vztah, jakkoliv by byl krásný na začátku, nikam nepovede. Je to naivní představa. Proto radím, milé dámy, od mužů, kteří se vysmívají vzdělání, utíkejte raději pryč!

Krásné letní dny a mnoho inteligentních a vzdělaných mužů Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Citáty jsou z Citaty.net dostupné zde:

http://citaty.net/autori/marcus-tullius-cicero/citaty-o-moudrosti/

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 16.8.2017 16:54 | karma článku: 25,82 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,21 | Přečteno: 694x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->