Recenze knihy „Netušená láska“ od Barbary Cartland

21. 04. 2017 17:01:00
Stará dobrá Anglie na konci 19. století, mladý muž John Chester zakládající si na tom, že se nikdy neoženil, emancipovaná dáma Gina Wilsonová, titul vévody a zchátralé panství... To je román „Netušená láska“ od Barbary Cartland.

PROČ PRÁVĚ TENTO ROMÁN?

Jarní období s chladnými večery přímo vybízejí k tomu, abychom se my, ženy, večer uvelebily v pohodlném sofa, nechaly hořet krb, zapálily si vonné svíčky a strávily příjemný večer s knihou, která potěší a zvedne náladu po těžkém dnu.

Ovšem jakou knihu zvolit? Já mám ráda knihy, které skončí happy endem a jejich autor je zárukou, že přesně přinesou to, co od nich očekávám. A jestliže mám chuť na trochu té romantiky, pak často sahám po knihách Barbary Cartland.

Známá anglická spisovatelka Barbara Cartland se vydala na svou spisovatelskou dráhu ve svých šestadvaceti letech. Ve svém oboru byla zaručenou hvězdou, protože během sedmdesáti let napsala 700 knih. Zařadila se tak mezi nejplodnější a nejúspěšnější autory XX. století. I kdybyste nebyli příznivci romantických historických románů, položme si ruku na srdce, komu z autorů se to kdy podařilo?

O ČEM JE E-KNIHA „NETUŠENÁ LÁSKA“?

Román nás zavede do roku 1880 na anglické zchátralé panství Chester Castle, které rodina Chesterů vlastní již osm set let. Hlavní hrdina románu John Chester, třicetiletý urostlý pohledný mladý muž, se dozvídá, že jeho strýc náhle zemřel a odkázal mu nejen titul vévody, ale i zchátralé panství. Ani o jedno z toho nestojí. John se neochotně vrací ze zahraničních cest do Anglie a je přesvědčen, že sídlo prodá. To by ovšem nesměl narazit na mladou dámu jménem Gina Wilsonová! Ta ztělesňuje vše, co ho na ženách odpuzuje – je nezávislá, sebevědomá, vzdělaná a vždy připravená mu oponovat. A tak John pozvolna mění názor a připravuje se renovace panství. Ale neobejde se to bez pomoci Giny... A čím více času spolu tráví, tím jasněji si uvědomuje, jak je krásná, chytrá a zábavná. Jenže Gina je podle všeho zamilovaná do jiného muže, jeho dobrého přítele... Jak se John vypořádá se svou tíživou finanční situací? Z čeho zaplatí nákladnou renovaci sídla? Ožení se pro peníze? Daruje své srdce Gina svému nápadníkovi? Podaří se nakonec rodinné panství Chesterů zachránit?

„Nedovedete si představit, jak toužím být užitečná. Považuji za nesnesitelné mrhání životem dělat každý den totéž, navštěvovat kamarádky, kupovat si nové oblečení, číst dámské časopisy.“

Netušená láska, Barbara Cartland

ZAJÍMAVOSTI KNIHY – NÁZORY NA MANŽELSTVÍ A EMANCIPACI ŽEN

Domnívala jsem se, že v knize tohoto druhu žádnou filosofickou hloubku neobjevím. Tentokrát jsem však byla mile překvapená! Autorka vložila do úst hlavního mužského hrdiny Johna Chestera slova o hledání tzv. „nové ženy“, která se chce emancipovat - být nezávislá, svobodomyslná, míst své vlastní plány a dokonce si přeje mít i volební právo! Nejde už jenom o to, aby plnila roli manželky a matky. Je velmi zajímavé číst o emancipaci žen v románu, který je zasazen do roku 1880. To, co je pro nás normální, je v románu té doby novinkou.

Na druhé straně je John Chester popisován jako svobodný mladý muž, který si doslova dává záležet, aby se vyhnul mladým dámám z dobré společnosti, které nemyslí na nic jiného než na vdavky a založení rodiny. Dokonce hrdě prohlašuje: „...že ho do manželství žádná nedostane!“

Jak to nakonec mezi Johnem a Ginou dopadne a zda se rozhodnou pozměnit své životní názory na manželství, nechám pro čtenáře otevřené.

Na obou názorech je však z mého hlediska pozoruhodné, jak moc korespondují s názory v dnešní doby. Takže byť se jedná o knihu, která byla napsána před desetiletími, zdá se, že je svým způsobem nadčasová a aktuální.

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Barbara Cartland, která svůj první román vydala již v roce 1925, si vypracovala svůj jedinečný styl, kterému zůstala věrná po celý život. Je to svým způsobem záruka, protože víte, co můžete očekávat a také, že nebudete zklamáni.

I když se jedná o historický román umístěný do roku 1880, jedná se o knihu, která je napsána svěžím, srozumitelným jazykem. Kniha má své tempo, které se nemění až do konce. Děj zpestřují drobné zápletky v ději, ale také krátké, živé, vtipné a škádlivé dialogy. Ačkoliv se jedná o „červenou knihovnu“, je kniha velmi nadčasová a zaujme své čtenářky i dnes.

„Vzpomněl si na vzrušení, které jím prostoupilo, na magický pocit, když jí pomáhal z koně. Snadno ho v ten okamžik mohla políbit nebo se na něj usmát. Z její strany však nepřišel žádný náznak toho, že se on sám má o něco pokusit. A důvod byl nasnadě, uvědomil si rozčarovaně. Byl oškubán, svázán, sešněrován a naservírován jako krocan jiné ženě.“

Netušená láska, Barbara Cartland

Dame Mary Barbara Hamiltonová Cartlandová (* 9. 7. 3. 1901 – 21. 5. 2000 †) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

NEGATIVNÍ STRÁNKA KNIHY?

Opět, ale to jsem již psala u romantické literatury mnohokrát, bych viděla negativum ve výběru úvodního obrázku knihy. Proč nakladatelství vydávající historické romány musí opatřit knihu kýčovitým obrázkem, který v žádném případě neodpovídá obsahu knihy? Pravděpodobně se jedná o jakési pravidlo, protože s romantickými romány, které by měly pěkný přebal knihy, jsem se setkala jen výjimečně.

Kdybych se tedy při výběru knihy řídila úvodním obrázkem, nikdy bych si tuto knihu nevybrala. Nenechte se tedy odradit a věřte, že Barbara Cartland oslovila miliony čtenářek po celém světě a velmi pravděpodobně osloví i vás.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Jestliže milujete historické romantické romány, které nejsou komplikované, starou dobrou Anglii na konci 19. století, ženy v roli opravdových dam a muže v rolích galantních gentlemanů, pak je kniha „Netušená láska“ pro Vás. Zasníte se, možná inspirujete, odpočinete a pobavíte. Happy end je jako třešinka na dortu, na kterou se celou dobu těšíte, že si ji vychutnáte.

Knihu "Netušená láska" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji jarní dny a romantické lásky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace e-knihy „Netušená láska“ jsou dostupné na Palmknihy.cz zde:

https://www.palmknihy.cz/detail/ebook_26100/Netusena_laska

E-kniha: Cartland B., Netušená láska, nakladatelství Baronet a. s., Praha, 2013, 160 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-7384-699-2 (formát mobi)

Fotografie Barbary Cartland dostupná na google.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 21.4.2017 17:01 | karma článku: 15.72 | přečteno: 331x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 101 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 123 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...