Co se stalo o Velikonocích a kdo byl vlastně Ježíš?

Proč vlastně slavíme Velikonoce? Kdo byl Ježíš Kristus? Byl Bohem, ale i člověkem, kterým nás, lidi, miloval natolik, že za nás zemřel na kříži. Ježíš je nejen Mesiášem, ale také fajn chlapem pro dobré i zlé časy.

Není to tak dávno, co jsem se seznámila s jedním mladým mužem, kterému jsem se snažila přiblížit Ježíše Krista. Pro něj to byla pouze historická postava. Muž, který kdysi žil a který má co dočinění s křesťanskou vírou, která se dodnes vyznává v různých kostelech.

Já jsem se s ním začala přít, protože se jedná o velmi okleštěný názor, se kterým se nemohu ztotožnit. Kdo tedy byl Ježíš? Jak žil? Co dělal? A co naopak nedělal? Jaké bylo jeho poslání? To všechno se dočteme a dozvíme v Bibli.

JEŽÍŠ BŮH A ČLOVĚK ZÁROVEŇ

Ježíš byl Bohem po svém Otci v nebesích a zároveň byl člověkem po své matce Marii. Narodil se v judském Betlémě (o tom jsou Vánoce) a pak vyrůstal ve své rodině až do svých třiceti let. Vyučil se a stal se tesařem. Ve třiceti letech začal kázat evangelium, dobrou zprávu, o odpuštění hříchů a záchraně duší, když v Něj uvěříme a budeme Ho následovat.

Pokud by se Vám zvěst evangelia zdála nesrozumitelná a složitá, zkuste si pustit toto krátké video, které v několika minutách velice jednoduše ukáže, o co vlastně v křesťanské víře jde a jak to souvisí s Vaším životem.

Já vnímám Ježíše jako Mesiáše (Vykupitele, Spasitele), na kterého tehdejší svět dlouho čekal a vyhlížel Ho, jako zaslíbeného Mesiáše, jehož narození, službu, smrt a vzkříšení předpovídají stovky míst Starého Zákona.

Ježíš byl podle mého názoru muž, se kterým byla prostě radost být! Nebyl odtažitý, náboženský (fanatické dodržování předpisů bez srdce odmítal), přísný, nebyl kritikem (ačkoliv vedl k dodržování Tóry a napomínal její přestupování), který by odsuzoval lidi za jejich chyby.

JEŽÍŠ MILOVAL LIDI BEZPODMÍNEČNĚ, BEZ ROZDÍLŮ A PŘEDSUDKŮ

Jestli něco Ježíš uměl, pak uměl milovat lidi. Všechny lidi bez rozdílů. Byl to muž, který měl otevřené srdce pro každého, koho potkal - pro muže, ženy i děti, pro náboženské učitele té doby (Nikodém, Jairus), ale i laiky, svých dvanáct učedníků i tisíce následovníků. Neměl předsudky vůči bohatým (ale varoval, abychom bohatství milovali více než Boha a ovládala nás chamtivost a sobectví), soucítil s chudými a pomáhal jim (a vybízel k tomu druhé), měl soucit s nemocnými a uzdravoval je, křísil mrtvé a vracel je jejich rodinám, neopovrhoval osamělými (ale dával jim rodiny a společenství), miloval ztroskotance, prostitutky a mafiány a přijímal je takové, jací byli. Všem přinášel stejné evangelium bez rozdílů a dodával lidem naději do budoucnosti, odpouštěl hříchy a prokazoval dobro v každém ohledu.

JEŽÍŠ JAKO MUŽ, SE KTERÝM SE CÍTÍTE V KAŽDÉ SITUACI OPRAVDU DOBŘE

Ježíš byl podle toho, co se dočítám v Písmu nejen Mesiáš, ale také chlap do nepohody, o kterého jste se mohli opřít, když jste to potřebovali, zasmát se s ním, načerpat v neklidném a hektickém světě pokoj, anebo povečeřet, když jste byli zrovna s ním a nestihli jste si nakoupit.

„Každý z nás je stvořen pro Boha a nic jiného, než vztah s Ním nás nikdy nemůže uspokojit.“Evangelista Reinhard Bonnke

NIKDO NEMÁ VĚTŠÍ LÁSKU NEŽ TEN, KDO POLOŽÍ ŽIVOT ZA SVÉ PŘÁTELE

Ježíš byl Mesiáš, ale zároveň člověk, který miloval lidi, a to tak moc, že se kvůli tomu zřekl svého vlastního života a obětoval ho za nás. Vyměnil si to s námi. Smrt, kterou jsme si zasloužili za své hříchy, podstoupil místo nás. Svou smrtí na golgotském kříži nám vydobyl odpuštění. Přináší nám možnost začít znovu. To všechno dává zdarma a jenom pouhou vírou v Něj, vyznáním Ježíše jako našeho Pána a Zachránce. Právě tímto vyznáním pro nás začíná nový život. Je to věčný život, který na rozdíl od ostatních náboženství a směrů začíná už nyní, tady na zemi.

„Evangelium nebylo dáno k tomu, aby lidi srovnalo do nejnižší možné roviny, ale k tomu, aby tvořilo nová stvoření a dalo veškerou důstojnost Božím synům!“Evangelista Reinhard Bonnke

VELIKONOCE JSOU OSLAVOU JEŽÍŠOVY SMRTI A VZKŘÍŠENÍ Z MRTVÝCH

V těchto dnech, kdy jsou Velikonoce, si připomínáme na Velký pátek jeho smrt, ale také na velikonoční pondělí jeho vzkříšení z mrtvých. Ježíš jako Boží Syn přemohl smrt a byl třetího dne vzkříšen. Díky tomu, že žije, se s Ním můžeme osobně setkat a poznat Ho a zažívat opět to, co dělal před 2000 lety, kdy chodil po této zemi. Já jsem se s Ním osobně setkala a od té doby nelituji jediného dne, kdy se stal mým Pánem. To je ta dobrá zpráva, to je evangelium!

Krásné velikonoční svátky s živým Ježíšem Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Evangelium v obrazech (fallingplates) dostupné na YouTube zde: https://www.youtube.com/watch?v=6kvy8MD8zXw

Fotografie je dostupná na Flikr.com zde: www.flikr.com

Evangelizace ohněm, Bonnke, Reinhard, Christus für alle Nationen e.v., Germany, 1997, 269 stran, ISBN 3-931831-33-7.

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 14.4.2017 19:48 | karma článku: 24,32 | přečteno: 1195x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->