Recenze audioknihy „Už je tady zas“ od Timura Vermese

Co když Führer Adolf Hitler v roce 1945 nespáchal v berlínském bunkru sebevraždu, ale jenom usnul? Jak by to vypadalo, kdyby se probudil v roce 2011 uprostřed Berlína? Byl by ztracen nebo by navázal tam, kde v roce 1945 skončil?

PROČ JSEM SI VYBRALA TUTO AUDIOKNIHU?

Politická satira od německého spisovatele Timura Vermese „Už je tady zas“ se stala po vydání v roce 2012 okamžitě bestsellerem. Dosud bylo prodáno více jak milion výtisků, včetně e-knih a audioknih a román byl přeložen do pětatřiceti jazyků. Filmové zpracování na sebe nedalo dlouho čekat, rovněž divadla v naší zemi začala uvádět stejnojmenná představení.

Přirozeně mě zajímalo, co je tak úchvatného na knize, kterou je tolik lidí fascinováno? Když se mě rodinní příslušníci a přátelé začali ptát, zda jsem už knihu četla, nebo alespoň viděla film, začínala jsem pomalu docházet k závěru, že jsem patrně jediná, která se do tohoto díla ještě nepustila. Protože jsem nechtěla vypadat jako kulturní ignorant, rozhodla jsem se, že to napravím a knihu si pořídím.

V poslední době se hodně věnuji četbě knih, a proto jsem s radostí uvítala, že kniha existuje ve formě čteného textu, tedy jako audiokniha. 36 kapitol knihy je rozčleněno do 60 načtených textů v MP3 v celkovém čase 10 hodin a 29 minut. I když to zní děsivě a první, co mě napadlo, bylo: „Jejda! To budu poslouchat věčně!“, nebylo tomu tak. Výhodou audioknihy je, že si ji můžete pustit při jakékoliv činnosti doma, na procházce v chytrém telefonu či v autě, když se věnujete řízení. 

O ČEM JE KNIHA „UŽ JE TADY ZAS“?

Co kdyby Führer Adolf Hitler v roce 1945 nespáchal v berlínském bunkru sebevraždu, ale jenom usnul? Jak by to asi vypadalo? Co by se dělo? Na zanedbaném plácku uprostřed Berlína se v roce 2011 probudí Hitler. Má na sobě uniformu, která notně zapáchá benzínem. Jako kdyby ho snad někdo polil, nebo co. Probouzí se v nejhlubším míru, bez své strany NSDAP, bez svých věrných, bez manželky Evy. Je sám. Osamocen v moři přistěhovalců, kteří se procházejí po ulicích Berlína. Probouzí se do Německa, které vede kancléřka Angela Merkelová. Šedesát šest let po své domnělé smrti uvázne Hitler v současnosti.

Vždyť to byla sama ona Prozřetelnost, která mu dala další šanci, aby dokončil to, co nestihl v roce 1945! A tak se dostává do televize.  A nakonec – jak jinak – zamíří i do politiky. Najde v současném Německu spojence, kteří by ho podpořili? Najde stranu, která by mu nahradila jeho „stranu na odpočinku“ a nabídla dočasné členství? Jak funguje dnešní propaganda a jak ji využít? Co když se Hitler pustí do napsání třetí knihy?

Hořká politická satira ukazuje současné Německo jako cynickou společnost, které žene kupředu bezskrupulózní touha po úspěchu a která je navzdory desetiletím demokracie naprosto bezbranná vůči demagogům nejhrubšího zrna.

„Ve skrze otřesnou se ukázala být německá současnost. V čele státu stála neforemná ženština se šarmem smuteční vrby, která se zdiskreditovala už tím, že se šestatřicet let účastnila bolševického strašení na Východě. Aniž to její okolí vnímalo jakkoliv negativně. Dotyčná se spojila se stranou bavorských milovníků piva a dobré nálady.“Z knihy „Už je tady zas“

PROČ PRÁVĚ TENTO NÁZEV?

Mně osobně se zdálo, že kniha prostě a stručně vyjadřuje příchod vracejícího se Führera. Nicméně v knize zazní vzpomínka na starý německý šlágr, při kterém si Hitler nostalgicky zavzpomíná na třicátá léta. Tato píseň se jmenuje „Už je tady zas.“ Máme dvě varianty názvu knihy a teď, která je ta správná?

JAK AUTOR POPSAL  ADOLFA  HITLERA?

Timur Vermes nám ve své knize představuje Adolfa Hitlera, který se sice probouzí ve svých šestapadesáti letech v Německu, ale píše se rok 2011. Nejdříve se musí srovnat se současností, pochopit ji a utřídit si dojmy na všechno, co kolem sebe vidí – a to se týká nejen oblečení (Hitler je v šoku, když si všimne, že muži nenosí obleky, ani saka a klobouky! Ze vzhledu současných mužů usuzuje, že se jedná pravděpodobně o dělníky), ale i novin (které vycházejí v hojném počtu), pozdravů (Hitler nechápe, proč nikdo nezdraví jediným správným pozdravem Německa, tedy pozdviženou pravicí a sražením polobotek a prohlášením „Vítězství zdar!“ (Sieg Heil), podivuje se nad venčením psů a uklízením exkrementů (proto má zpočátku jediné vysvětlení, že se jedná o lidi ryze duševně nemocné)… Zkoumá současnou hospodářskou situaci země a také, jak je možné, že Německo již není ve válce.

Je v šoku, že ho téměř lidé nepoznávají. Jestliže ho někdo pozná, tak se domnívá, že patří k hercům natáčejícím další film o Führerovi, nebo ho mají za zdařilého komika parodujícího Hitlera. Je tím zaskočen, rozčiluje se a nechápe, že se setkává s takovým neporozuměním! Jak to, že ho nikdo nepoznává? Vždyť vypadá stále stejně!

Zároveň se snaží přizpůsobit době. Ovšem jen do té míry, do jaké musí. Obleky nosí stejné, taktéž klobouk, rovněž svou uniformu, ve které se probudil v Berlíně. Chová se uctivě a k ženám galantně.

Začíná objevovat mediální svět. Je jím fascinován! Naučí se pracovat s internetem (který Hitler nazývá interlet), oblíbí si chytrý telefon… Začne se zajímat o současné politické dění a zjišťuje, že nynější svět přináší neskutečně mnohem více příležitostí, než tomu bylo na začátku jeho politické kariéry v roce 1919. Je uchvácen možnostmi, které nabízejí současné televize!

Jde to celkem rychle a Hitler se dostává do soukromé televize, kde ho uvedou v show tureckého baviče jako komika parodujícího Adolfa Hitlera. Ovšem Hitler nikoho neparoduje, je pouze sám sebou. Ohlas veřejnosti a obliba postavy, která si říká Adolf Hitler, rychle vzrůstá!

Němci, zvláště německá mládež, si jeho fotografie dává na displeje chytrých telefonů, sledovanost videí na YouTube je obrovská, webové stránky nazvané „Nové říšské kancléřství“ jsou neustále přetížené, marketing televize přichází s nabídkou reklamních hrnečků, plakátů, triček… to všechno samozřejmě s tváří Adolfa Hitlera. Jak jinak. Všechno jde okamžitě nadračku!

Hitler se stává oblíbenou postavou Německa a dostává se na titulní stránky všech deníků. Zešílel svět? Už je tady zas? Všechno je tak zábavné! Tak legrační! Je to prostě dobrej týpek! Pokaždé vás svým neústupným přístupem a vážnou tváří, dynamickou rétorikou a vášnivým vystupováním pobaví. Má fakt hustý názory na přistěhovalce! Má pravdu! Nebojí se říct pravdu o Německu! On ví, jak co říct a nebojí se toho! Prostě vás strhne!

Ale k čemu, ptám se sama sebe? Adolf Hitler totiž nepřináší nic jiného, než svůj původní politický program NSDAP. Jen ho přizpůsobuje současné době a podává ho takovým způsobem, aby byl přijatelný v dnešní době. Podává ho tak, aby oslovil co nejvíce lidí. To ale dělal přeci stejně i ve třicátých letech!

Ve svých názorech na vyvraždění šesti miliónů Židů v koncentračních táborech, otázce čisté německé krve, postojích k německé půdě, zabrání dalších států pro lepší Německo a větší životní prostor, ve svém názoru na přistěhovalce, bolševiky… je stále stejný. Je to prostě Adolf Hitler. A co víc? Německo ho miluje! Německo ho obdivuje!

Co napsat o knize „Už je tady zas“? Je to kniha, při které se budete smát a báječně se bavit. Pokud ale něco maličko víte o historii Říše, programu NSDAP a koncentračních táborech, bude vás zřejmě mrazit v zádech jako mě. Možná budete i plakat, jestliže ve vaší rodině chybí desítky příbuzných, kteří zahynuli během shoa. Tehdy dospějete k hluboké pravdě knihy, že jsme se nezměnili (vztaženo na nás všechny) a že doba je opět zralá na to, aby ji ovládl nějaký führer.

„Uvědomil jsem si, že současná SPD už není stranou, která by musela být internována v koncentračním táboře. S tou svou těžkopádností by se mohla dokonce k něčemu hodit.“Z knihy „Už je tady zas“

AUTORŮV STYL A HERECKÉ PODÁNÍ

Kniha je skvěle vystavěná, báječně napsaná. Text čtenáře či posluchače svým napínavým dějem strhne a uchvátí.

Text v podání herce Miroslava Táborského je opravdovým skvostem. Se slovy se doslova mazlí! Svým hlasem a prožíváním umožňuje, aby nás, posluchače, nejen vtáhl do děje, ale také nám barvitě před očima naší fantazie vykreslil hlavní postavu Adolfa Hitlera a další postavy neslavné nacistické historie (Martin Bormann, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Hermann Göring, Reinhard Heydrich, Albert Speer, Leni Riefenstahlová...) či známá historická berlínská (Říšské kancléřství, Hitlerův berlínský bunkr) i mnichovská místa a reálné vojenské operace (Barbarossa, Bitva u Stalingradu…).

V knize tedy dochází nejen k propojení politické satiry, historické fikce, ale je na mnoha místech zastoupena dokumentární část. To vše se spojuje v jedné skvělé napsané knize. 

„Bez svého vůdce není lid ničím.“Z knihy „Už je tady zas“

Timur Vermes (*1967) je německý novinář a spisovatel. Vystudoval na univerzitě v Erlangenu dějiny a politologii. Působil jako novinář například v mnichovských Abendzeitung nebo kolínském Expressu. V roce 2007 začal psát jako ghostwriter - například „Was vom Tode übrig bleibt“. Jeho satirický román „Už je tady zas“ se stal ihned po vydání v roce 2012 bestsellerem. Bylo prodáno více jak milion výtisků, včetně e-knih a audioknih. Kniha byla přeložena do pětatřiceti jazyků.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jestliže máte rádi politickou satiru či historickou fikci, zajímáte se o historii II. světové války, nebo dokonce kontroverzní postavy, pak je kniha pro vás jako stvořená. Už méně se bavit budou ti, na kterých se podepsal nacismus a jeho doktríny, ti, kteří se stali se jejich obětí. V tom případě si možná budete klást otázku, zda není kniha za hranicí zákona. 

Audioknihu "Už je tady zas“ mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné jarní dny, pokud možno bez führerů, Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Audiokniha: Vermes Timur; načetl: Miroslav Táborský, Už je tady zas, Tympanum, 2013

Fotografie a anotace knihy jsou dostupné na Palmknihy.cz zde:

https://www.palmknihy.cz/detail/abook_45463/Uz-je-tady-zas

ŽivotopisTimura Vermese je dostupný na Wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Timur_Vermes

Fotografie Timura Vermese je dostupná na t-online.de zde:

http://www.t-online.de/regionales/id_69005708/timur-vermes-freut-sich-ueber-erfolg-in-england.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 20.3.2017 16:11 | karma článku: 12,50 | přečteno: 312x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->